Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Lucynko, piękny jubileusz ;:63 ;:167 niech Wam nadal szczęście i zdrowie dopisują, aby podobnych jubileuszy było więcej. ;:1 ;:cm ;:cm
Nam latem stuknie 55 lat, tak to szybko przeleciało jak mgnienie oka. ;:224
Kiedyś Ty taką ilość różnorodnych laków uzbierała ;:oj również ciemierników masz pokaźną kolekcję. ;:433 ;:433 ;:111
U nas ostatnio padający deszcz, skutecznie usunął resztki śniegu, może jeszcze białe się pojawi, zanim mrozy nas dopadną. ;:202
Trzymajcie się zdrowo i niechaj wymarzony śnieg, puchową pierzynką otuli Wasze rabatki. ;:167 ;:168 ;:79 ;:79
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Mają ludzie śnieg, mam i ja! :tan :tan Wprawdzie ziemi nie zmroziło i część stopniała, ale sypać nie przestaje, w nocy ma być zero, jest więc nadzieja na bielutkie widoki, które już dzisiaj wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Danusiu - ciemierników nie mam dużo, ale cieszę się z tych nielicznych, które zechciały u mnie się zadomowić. ;:303 Jest jeszcze ciemiernik cuchnący od Ciebie, ;:180 który zakwitnie po raz pierwszy, dlatego nie mam jeszcze fotki jego kwiatków.
No, popatrz, a ja wykopuję tulipany, przesadzam je do doniczek, odstawiam w miejsce nieeksponowane, gdzie stoją aż do zżółknięcia liści, po czym przesuszam cebulki i sortuję je wg wielkości, by jesienią wsadzić do gruntu. Natomiast nie przyszło mi do głowy, że to samo mogę zrobić z hiacyntami. W tym temacie muszę się poprawić. Dzięki za podpowiedź. ;:196

Halinko - moje ciemierniki naprawdę są jeszcze młodziutkie ;:108 Tylko jeden ma kilka latek.
No i żaden z zaprezentowanych nie kwitnie zimą, wszystkie wczesną wiosną, tylko cuchnący ma aktualnie paki, a będzie kwitł pierwszy raz. ;:333
Życzę udanego polowania i wzajemnie cieplutko pozdrawiam. ;:196

Stasiu - dziękuję, Kochana. ;:167
Masz rację, że te lata mijają nam jak mgnienie oka. A im dalej w las, tym więcej drzew. ;:131 Starych drzew, ale za to doświadczonych. ;:63
Laki z własnego siewu, ciemierniki - darowizna i wcale nie jest ich dużo. ;:108
Twoje życzenia spełniają się. Spadł śnieg, zdrowie w porządku, serdeczne dzięki i wzajemności. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko znowu śliczna kolekcyjka ciemierników i bieluśko przed oknami! Zima na całego tym bardziej, że jeszcze dosypie ;:333 Ja też mam zmartwienie o mojego przyjaciela z USA, było bardzo kiepsko ale modlitwa ma moc i jest nadzieja.
U mnie też biało za oknem i dzisiaj na granicy zero to może zostanie.
Byle do wiosny Lucynko dotrwać zdrowo i w dobrej kondycji czego Wam z serca życzę ;:4 ;:167 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

No widzisz jaką masz piękną zimę.Nareszcie. ;:138
Lucynko hiacynty zostawione w ziemi mogą zagniwać i ginąć.A wiesz jak się je rozmnaża?Nacina się piętkę na krzyż i tam rosną małe cebulki.
Miłego dnia ze śniegiem. ;:304
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Cieszę się kochana, że moje życzenia spełniając się, dały Wam dużo radości a zwłaszcza Tobie Lucynko, bo w końcu spadł upragniony śnieg. ;:215 :tan
Jak ktoś mieszka prawie pod samymi chmurami, czyli wyżej niż ptaki fruwają, to z okien podziwia rozległą panoramę rodzinnego miasta. ;:oj ;:oj Zwłaszcza teraz, gdy drzewa stoją nagie, bez listowia zasłaniającego plenerowe szczegóły. ;:108
Uroczy skwerek z mnóstwem ławeczek, zaprasza do odpoczynku po miłym spacerze. ;:65 ;:65
Niechby wszystko wróciło już do normalności i można było odetchnąć pełną piersią, tego kochana Wam życzę. ;:167 ;:168 ;:cm
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko jednak śnieżny puch zatrzymał się u Ciebie na dłużej. Instrukcję wysiewu laków dokładnie przeczytałam, muszę zapamiętać :lol: Dzisiaj spacerując z psem po ogrodzie poszłam sprawdzić mojego laka :roll: wokół zobaczyłam małe roślinki muszę zrobić zdjęcie, może Ty rozpoznasz czy to aby nie siewki. Jutro jak tylko pogoda pozwoli pójdę i zrobię zdjęcie, podeślę na pw.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dwie ogromne przyjemności mnie dzisiaj spotkały.
Pierwsza to poranna wizyta kuriera, który przywiózł paczkę - niespodziankę - prezent z okazji naszego jubileuszu.
Prezent składa się z trzech ciekawych roślin o dość pokaźnych rozmiarach.
Są to: fuksja magellańska o białych kwiatach, biała forsycja 'Abeliofylum koreańskie orazmagnolia 'Fragrant Cloud'.
Drugą przyjemnością był wyjazd na działkę w celu zadołowania roślin. Wszystkie trzy zadołowałam w doniczkach w tunelu.
Największa jest magnolia i tylko jej dobre zdjęcie udało mi się zrobić.

Obrazek

A działeczka w zimowej szacie prezentuje się całkiem przyzwoicie. Biel robi znacznie lepsze wrażenie niż szarzyzna na rabatach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu - "kolekcyjka" - dobrze powiedziane. :lol:
Modlitwa to wielka sprawa. Coś o tym wiem. A Twojemu przyjacielowi życzę powrotu do pełnego zdrowia. ;:167
Śniegu i u mnie trochę dosypało, ale podczas wizyty na działce stwierdziłam, że mogłoby jeszcze trochę popadać, tym bardziej że nocne mrozy mogą być nawet dość duże.
Masz rację, byle wiosny doczekać bez uszczerbku na zdrowiu, czego i Wam życzę z całej duszy. ;:167 ;:196

Danusiu - nawet sobie nie wyobrażasz, jak bardzo mnie taka biel za oknami cieszy! :tan
Bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi w sprawie uprawy hiacyntów. ;:180 Jakoś nigdy na takie informacje nie trafiłam, a specjalnie nie szukałam, bo wydawało mi się, że wszystko wiem. ;:306
Twoje życzenie sprawdziło się w stu procentach, bo nie tylko śnieg dosypał, ale jeszcze brodziłam w nim na działce. Dziękuję. ;:167 ;:196

Stasiu - biel śniegu sprawia, że otoczenie jest takie czyściutkie! ;:303
Ten skwerek to fragment dużego (około kilometra) deptaka spacerowego wzbogaconego o sąsiadującą z nim ścieżkę rowerową oraz z rabatami kwiatowymi, m.in. zdobne różami, lilakami Meyera, lawendami, niziutkimi iglaczkami, zawilcami jesiennymi tudzież wieloma innymi roślinami ozdobnymi. ;:215 A po drodze jest jeszcze fontanna i miejsca na pikniki rodzinne na trawnikach. Od wiosny do jesieni jest tu naprawdę pięknie i pachnąco.
Wkrótce będziemy zaszczepieni, dzięki czemu do wiosny zapewne wróci normalność, której Wam również z całego serca życzę. ;:167 ;:196

Dorotko - doczekałam się białej zimy, a ponieważ meteorolodzy wieszczą co najmniej kilka dni z niewielkim mrozem, jest nadzieja na dłuższe podziwianie śniegowej pierzynki. ;:138
Jeżeli sieweczki laków są malutkie, to spróbuj je trochę okryć, tak na wszelki wypadek. Dorosłe przeżywają zimę bezproblemowo, ale dzieciaczki mogą mieć kłopot. ;:108

Obrazków z zimowej działeczki ciąg dalszy.

Obrazek Ciemiernik cuchnący ( Danusiu )

To i owo spod śniegu wygląda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To i owo czapeczki śniegowe założyło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ognik na skwerze przed działkową świetlicą.

Obrazek

Obrazek

Misia też odwiedziła działkę. Nie była zadowolona. Po krótkim spacerku cała zakopała się w domku pod kocem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Jedyny kolorowy akcent na działeczce.

Furteczka otwarta, ale już nie taka wesoła jak choćby wiosną.

Obrazek

A po wejściu już tylko gołąbki witają, ciesząc się z obecności tych, którzy je napoją i nakarmią.

Obrazek

Pięknego weekendu Wam życzę i zdrowego. ;:4 ;:cm

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko super niespodzianka z pięknymi roślinami ;:333 Śniegu też zazdroszczę, u mnie czarno i tylko lekki mrozik, 2 na minusie :)
Do mnie wczoraj też przyszła paczuszka z białą skimią, dereniem cousa i zieloną albizją :D Pozdrawiam cieplutko i miłego weekendu ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko skoro prezent z okazji Jubileuszu to i moje życzenia dalszych wspaniałych lat w dobrym zdrowiu i miłości ;:196
Prezenty wspaniałe, a ja życzę żeby przetrwały bez uszczerbku w tunelu i pięknie zdobiły działeczkę :D Miśka na zimowej działce przekonała się, że ta pora nie dla niej :D a gołąbki muszą codziennie dostawać picie i jedzenie? Trochę to uciążliwe wiem coś o tym tylko ja mam 50 m na piechotkę!
Miłego weekendu i szkoda, że nie będzie spotkania rodzinnego, ale coś się odwlecze...! Która to rocznica? Ściskam ;:4 Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gratulacje z okazji Jubileuszu ;:167 Lucynko ;:196 u mnie w tym roku już dwie piątki stuknie..W następnym pokoleniu takich rocznic i takich trwałych związków to ze świecą przyjdzie szukać ;:131 ... ;:108
Działka zwizytowana,roślinki nowe zabezpieczone oby do wiosny! ;:4
Miłego weekendu! :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko :wit piękny prezent dostaliście, będzie długo cieszył. I przy okazji wycieczkę na działkę miałaś ;:303 Śliczne fotki udało się zrobić. Pierwiosnek (bo to chyba on?) ma cudny kolorek.
Zdziwiły mnie liczne korale na ogniku, moje już wszystkie objedzone przez ptaki ;:7

Miłego wieczoru ;:cm ;:cm
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko prezenty roślinne dla ogrodnika to super pomysł. Sprawdziłam w necie jak roślinki kwitną, będziesz zadowolona.
Śnieżek super rozjaśnił rabatki. Wcale nie dziwię się Misi, wolała ten czas spędzić pod ciepłym kocem.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pierwsza dekada stycznia dobiega końca, a dopiero co świętowaliśmy pierwszy dzień Nowego Roku.
Nawet się nie obejrzymy, a trzeba będzie zacząć wiosenne porządki na kwiatowych rabatach i grządkach warzywnych.
Sobota upłynęła mi pod ciemnym, mocno zachmurzonym niebem, a ponieważ mrozu nie było, połowa śniegu zniknęła. Mam tylko nadzieję, że na działce nie jest tak źle jak w mieście, ponieważ nadchodzą dość duże mrozy, np. w czwartek w nocy ma być aż 13 stopni poniżej zera.

Halinko - już się nie mogę doczekać pierwszych kwiatków tych moich nowości.
Śniegu ubyło i oby dosypało, bo zapowiadane mrozy mogą przerzedzić rośliny zimujące.
Czytam, że Tobie też nie jest obce oczekiwanie na pierwsze kwitnienia nowych ładnych roślinek. Wzajemnie będziemy się kciukami wspierać w oczekiwaniu na ich pokaz. ;:333
Pozdrawiam wzajemnie i również cieplutko, miłej niedzieli życząc. ;:196

Marysiu - bardzo Ci dziękuję za życzenia i piękne kwiaty z okazji naszej 51 rocznicy ślubu. ;:196
W ubiegłym roku na szczęście zdążyliśmy w dużym rodzinnym gronie świętować rocznicę okrągłą, ;:215 a planowaliśmy większą imprezę dla bliższej i dalszej rodziny w maju, ale to nie wypaliło z powodu pandemii.
Jedzenie gołębie mogą dostać nawet na kilka dni, ale wodę do picia maksymalnie na dwa i to pod warunkiem, że nie ma mrozu.
Po nocnym przymrozku trzeba im zamarzniętą wodę roztopić.
Raz jeszcze dziękuję za życzenia ;:167 i ściskam mocno, życząc miłej niedzieli. ;:196

Maryniu - dziękuję, kochana ;:167 Zastanawialiśmy się z M, jak to się stało, że tak długo ze sobą wytrzymaliśmy, a tu czytam, że Wam już 55 wspólnie przeżytych wiosen stuknie! Gratulacje! ;:138
Rzeczywiście coraz to mniej długoletnich związków. Młodzi dzisiaj przyzwyczajeni są, że wszystko od zaraz się im należy i bardzo im trudno zrozumieć, iż o wszystko co ważne trzeba toczyć nieustanną walkę. Jak mawiał mój tato: "Życie to nie jest bajka, życie to jest walka."
Oby do wiosny, Maryniu, oby do wiosny! ;:3 Milej niedzieli. ;:196

Halszko - mam nadzieję, że jeszcze w życiu zdążę się tym prezentem nacieszyć.
Styczniowe kwitnienie tego pierwiosnka trochę mnie smuci, bo może zmarznąć bądź po prostu nie zakwitnąć we właściwej porze. ;:174
Ptaszki u nas mają mnóstwo jedzonka, bo nie tylko działkowe roślinki, ale też prawie wszyscy działkowcy dokarmiają je, a obok działek rośnie tzw. małpi gaj, w którym wszelkiego dobra dla ptaków do oporu. Tak więc mogą sobie wybierać stołówkę w zależności od upodobań smakowych. ;:303
Dobrej niedzieli, Halszko. ;:196

Dorotko - też sobie posprawdzałam i mam nadzieję na piękne kwiatki, tylko jednocześnie mam zagwozdkę: gdzie ja te dość duże rośliny posadzę? M żartuje, że cichcem przesuniemy siatkę w głąb sąsiedniej działki, by choć na dwa palce uszczknąć ziemi sąsiadom ;:306
Śnieg na działce ucieszył mnie, choć mogłoby być go nieco więcej, a Misi najlepiej w ciepłym mieszkanku i pewnie już to zrozumiała, bo po wczorajszej wycieczce jakoś nie miauka pod drzwiami. :lol:

Dzisiaj zaglądam do zdjęć moich narcyzów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Lucynko, przyjmijcie i ode mnie najszczersze życzenia. ;:196
Pierzynka i u mnie leży, mróz rano i wieczorem, bałwan ulepiony ;:108
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witaj Lucynko :wit Piękne odmiany narcyzów i sporo ich ;:333 Też je bardzo lubię i miałam ich najwięcej w 2018, ale nornice je wyjadły i się zbuntowałam. Teraz dokupuję tylko paczkę, aby nacieszyć oko. Pozdrawiam i miłego dnia ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”