No i tak się niestety złożyło,że straciłem starą odmianę gruszki Baby (to nie była gruszka Koci Łeb/Kocie Łby, która też ochrzczono tym mianem). Ta moja gruszka owocowała na przełomie sierpnia i września (klasyczne Kocie Łby owocują w październiku i są mniejsze od Baby).

Rosła ta odmiana u mnie z 8 lat, kupiłem ją w w szkółce pod Wieluniem (w Mokrsku), ale za czorta nie chciała rosnąć , osiągnęła tylko 180 cm i żadnych nowych przyrostów tylko okulant na którym były kępki liści z paroma owocami. Akurat do tej odmiany mam duży sentyment bo rosła w ogrodzie mojego ojca (sadzone w czasie wojny przez dziadka), ale w latach 80-tych ubiegłego wieku działka została sprzedana i gruszki już nie ma (prawdopodobnie nowy właściciel ją usunął ze względu na to że uschła). Dlatego tez jak udało mi się ją kupić byłem mocno zadowolony.

Ale jej przyrosty (szczepiona była na pigwie) mocno dały mi się we znaki więc postanowiłem ją wykopać i posadzić w nowym miejscu (przy okazji chciałem sprawdzić korzenie czy z nimi wszystko w porządku). W czasie operacji wykopywania jak podniosłem całą bryłę korzeniową z ziemią w górę gruszka na szczepieniu złożyła się jak scyzoryk i pozostały mi dwa elementy, osobno podkładka osobno reszta. Na samym zaś szczepieniu była gruba narośl, czarna w środku, a żywy był tylko fragment , około 1 cm obwodu (pewnie stąd ten katastrofalny wzrost) .

Niestety nie można kupić tej odmiany gruszki w innych szkółkach bo jej nazwa jest typowo lokalna związana z województwem łódzkim. Szkółka w Mokrsku została zlikwidowana kilka lat temu czyli znalazłem się w czarnej ... dziurze.

N a szczęście udało mi się znaleźć komórkę do właścicielki tej szkółki i okazało się,że nie ma zrazów tej odmiany, ale po kilku godzinach podała mi telefon do osoby od której nabyła te zrazy.

Jestem już po rozmowie z właścicielem starej 100-letniej gruszki i jadę do niego na przełomie stycznia i lutego ze zrazami Antonówki Półtorafuntowej na wymianę. Pozostało mi kilka podkładek kaukaskiej więc jak dobrze pójdzie uda mi się odtworzyć to drzewko.