Witam!
I znowu nastały upały i ogród traktuje jedynie przejściowo albo rekreacyjnie, bo nie da się nic robić żeby nie być zlanym potem.
Właściwie nie mam żadnych pilnych prac, bo nawet gruszki które zaczęły bombardowanie do trawie zostały zebrane i dojrzewają w skrzynkach na słomie. Na drzewie zostały konferencje, a jest ich ogrom i musimy młodego dokooptować do zbiorów, a i trzeba będzie się podzielić, bo nikt normalny tego nie przeje

Drzewo zostało dwa lata temu przez kanalizatorów mocno poranione, rok temu chorowało a w tym mam nadzieję że odżyło a nie jest to ostatni oddech. Żal byłoby bo gruszka jest słodka i przepyszna!
Lisico myślałam, że zmienię tok Twoich słów ale się nie poddałaś

Masz rację nieustanne porządki uważam za stratę czasu...szkoda życia! Uwielbiam gości, bo wtedy muszę posprzątać chałupę, robię to porządnie i na jakiś czas starcza. Ten rok jest bez gości, a porządki robimy rzadziej

Mój ogród wyglądałby na pewno inaczej gdyby miał inny kształt, a tu nie miałam specjalnie wyboru.
Czajniczek wygląda bosko (te kolory!) oczami wyobraźni widzę jak siedzę przy stole na którym stoi, a czas wokół upływa leniwie
Ha, ha, ha wydaje mi się, że w moim ogrodzie nigdy nie brakuje dramaturgii
Ewuniuenergii czasem brakuje, ale i tak więcej nie poświęciłabym na porządki

Może w tym jest wytłumaczenie, że mając długi wąski ogród mam ciągły spacer po nim i przez to lepszą kondycję? Trzeba się doszukiwać sensu w niedogodnościach

Moje grusze to konferencja na pewno i druga jakaś odmiana typu klapsa o ciemnych liściach i czerwonawych gruszkach. Obydwie odziedziczone po poprzednikach, rodzą a to najważniejsze. Niestety chorują na rdzę raz mocniej raz słabiej bo to nieuniknione. Przy sadzonych nagminnie iglakach (jałowcach) rdza jest wszechobecna. Nie kropię niczym, a jedynie wyczytałam że liście po opadnięciu mocno kropić mocznikiem...i to robię od jakiegoś czasu.
Lucynko Heptakodium niestety jest drzewem i to mocno rosnącym dlatego tnę bezlitośnie. Ma wspaniałą korę odchodzącą płatami i kwitnie wtedy jak nic nie kwitnie! Pszczoły go uwielbiają.
Różyce faktycznie odezwały się ale liście mają ...jakie mają. Ten biały zawilec jest od Julci i urzekł mnie niesamowicie, a zimowity niestety objedzone chyba przez ślimaki. Galtonię posadziłam do gruntu i dlatego dopiero teraz kwitnie, ale to dobrze. To ostatnie podrygi lata i coraz częściej czytam o ochłodzeniu a wręcz o przymrozkach, ale to chyba nie u mnie jeszcze, bo arbuz musi dojrzeć.
Dobrego tygodnia Lucynko i dziękuję
Bea bardzo dziękuję za tyle miłych słów

Cóż trzeba chłonąć garściami te resztki lata
Aniu bardzo dziękuję, zawsze starałam się wklejać najlepsze według mnie zdjęcia i ubolewałam jak trzeba było a zdjęcie kiepskie

Ostatnio rozmawiałam z koleżanką która kupiła nowy termomix...ja wolę nowy aparat, bo z obiektywem kosztuje podobnie
Coraz częściej spotykam marcinki startujące i szkoda, że tak szybko przychodzi jesień i znowu będziemy czekać!
Pozdrawiam
Agnieszko dziękuję Kochana to dla mnie prawdziwy komplement bo Ty masz szczególne wyczucie piękna, tak samo zresztą jak Joasia
Ojej nie wiedziałam że sa różne odmiany galtonii, muszę poczytać.
Ja wyjątkowo wsadziłam do gruntu, bo dostałam od Lucynki ogromne cebule i znalazłam na tyle późno
że w donicy pewnie nie zdążyłyby zakwitnąć, a tu podlane nawozem pokazują swoje piękno.
Joasia umie oddać delikatne piękno, jej krajobrazy
Może parę zdjęć...
Może mało atrakcyjne, ale z własnego siewu
Radosnego dnia!