Nie mam dużej donicy. Myślałam, że to będzie mały pomidorek koktajlowy.
Pomidory w donicach cz.4
Re: Pomidory w donicach cz.4
Całka
Przypadkiem ma trzy pędy, bo coś mu tam pourywałam. Zostawić te trzy pędy mimo małej donicy, czy ciachnąć?
Pozdrawiam, Megan
- calka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W ubiegłym roku posadziłam pomidora takiego typu w 13 litrowej donicy. Planowałam prowadzić na 2 pędy ale nie upilnowałam i wyrósł 3. Dał radę i niezły plon ale musiałam podlewać 2 lub 3 razy dziennie.
Jeżeli jesteś w stanie pilnować wilgoci w podłożu zostaw trzy. Możesz także ogłowić jeden zostawiając grono i 2 lub 3 liście za nim.
Jeżeli jesteś w stanie pilnować wilgoci w podłożu zostaw trzy. Możesz także ogłowić jeden zostawiając grono i 2 lub 3 liście za nim.
Ewa
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwsze dojrzałe:

- calka

Bigbluee
Jeżeli roślina jest w dobrej kondycji powinna wypuścić nowe wilki a na nich grona.
Jeżeli roślina jest w dobrej kondycji powinna wypuścić nowe wilki a na nich grona.
Ewa
- Mirek19
- 1000p

- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bigbluee
Pomidor Maskotka jest odmianą karłową, samokończącą
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- calka

Owszem, Maskotka jest odmianą karłową, samokończącą. Nie zmienia to faktu, że może owocować do przymrozków.
Ewa
-
GrazynaW

Zbiory w donicach też mogą być dorodne.

Mar Azur:

Obydwa krzaki wysokie ( ok. 150 cm).

Mar Azur:

Obydwa krzaki wysokie ( ok. 150 cm).
-
GrazynaW

Mar Azur w typie malinowego. Może dość długo wisieć na krzaku i nie mięknie, wysokość ok. 150 cm.

-
GrazynaW

Chyba małe szanse by dojrzały:

CZy Aussie udaje się w donicach? Czytałam że udaje się tylko w gruncie, a ja dostałam tego pomidora w gratisie i jestem ciekawa czy coś mi z niego urośnie
- Mirek19
- 1000p

- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dwa lata temu próbowałem na balkonie w 15-litrowej donicy. Skończyło się porażką.
Pozdrawiam, Mirek
No to niedobrze. Ale mimo to spróbuję żeby się sama przekonać.
Ja mam jeszcze świeże pomidory prosto z krzaka. Przeniosłam z balkonu do mieszkania i jeszcze powoli dojrzewają. Ale że w mieszkaniu ciemno, więc coraz bardziej liście im schną.
- vivien333

- Od: 11 paź 2015, o 12:36
U mnie też jeszcze jakieś, już lekko podsuszone niedobitki, leżą w kartonach. Uchowały się głównie Cytrynki groniaste, Malinowy smaczek, Daktylowy i jakieś gruszeczki (i żółte i czerwone), ale one już jakieś takie miękkie, że nie wiem czy zużyję je do czegoś. No, może do sosu.
W wątku o pomidorach koktajlowych Kicia00 pokazała swoje pomidorki przewieszające się z donic, to i ja zaprezentuję (a tu chyba bardziej właściwe miejsce) swoje.
Z takich fajnie przewieszających się, najlepiej sprawdzają mi się - Tumbling Tomy, Maskotki i Pendulina orange.
W tym roku rosły kiepsko, bo rok jaki był, sami wiecie...
To Tumbling Tomy:

W tym roku były tylko żółte, bo sprzedawca wysiał mieszankę i nie wiedział jaki kolor wysyła.
W zeszłym roku miałam w donicy jeden krzak czerwony i drugi żółty, fajnie to wyglądało:

Pendulina Orange (z porem do towarzystwa) -rosła na półce nad huśtawką:

W zeszłym roku (łaskawszym dla pomidorów) wyglądała o wiele lepiej, choć i tak wygląda cherlawo (chyba taka jej uroda). Rosła z aksamitką, która bardzo się rozrosła, podżerając pomidorowy nawóz
:

To ta po lewej, z prawej rośnie fasolka szparagowa.

I jeszcze zeszłoroczna Maskotka- też fajnie zwisająca z donicy:

W tym roku, zamiast Maskotki sprzedano mi jakiegoś żółtego giganta, który urósł na dwa metry.
W przyszłym mam nadzieję, że takiej pomyłki nie będzie, bo to bardzo wdzięczny pomidorek.
W wątku o pomidorach koktajlowych Kicia00 pokazała swoje pomidorki przewieszające się z donic, to i ja zaprezentuję (a tu chyba bardziej właściwe miejsce) swoje.
Z takich fajnie przewieszających się, najlepiej sprawdzają mi się - Tumbling Tomy, Maskotki i Pendulina orange.
W tym roku rosły kiepsko, bo rok jaki był, sami wiecie...
To Tumbling Tomy:

W tym roku były tylko żółte, bo sprzedawca wysiał mieszankę i nie wiedział jaki kolor wysyła.
W zeszłym roku miałam w donicy jeden krzak czerwony i drugi żółty, fajnie to wyglądało:

Pendulina Orange (z porem do towarzystwa) -rosła na półce nad huśtawką:

W zeszłym roku (łaskawszym dla pomidorów) wyglądała o wiele lepiej, choć i tak wygląda cherlawo (chyba taka jej uroda). Rosła z aksamitką, która bardzo się rozrosła, podżerając pomidorowy nawóz

To ta po lewej, z prawej rośnie fasolka szparagowa.

I jeszcze zeszłoroczna Maskotka- też fajnie zwisająca z donicy:

W tym roku, zamiast Maskotki sprzedano mi jakiegoś żółtego giganta, który urósł na dwa metry.
W przyszłym mam nadzieję, że takiej pomyłki nie będzie, bo to bardzo wdzięczny pomidorek.
Pozdrawiam,Vivien333