Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Dalej będę chwaliła lilie bo masz piękne ;:167
A i szpalerek z liliowców masz. ;:215
Floksów sporo.Fajnie.Uwielbiam ich zapach.
chociaż odnoszę wrażenie,że nie wszystkie tak intensywnie pachną ??
dobrego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto czy to jest maruna https://images92.fotosik.pl/396/619100bc49419212med.jpg jeżeli tak to proszę zbierz nasionka.
Na razie floksów mi wystarczy, dziękuję bardzo. Wczoraj mój pusz trochę ogarniałam, ileż ja wyrwałam różnego dziadostwa, taki porządek mi się podoba.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlaczego te liliowce tak leżą?Piękne lilie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu zaciekawił mnie ten niski floks, on jest jednoroczny czy wieloletni...bo jakiś inny oprócz wzrostu :wink:
Ładna lilia Sweet Surrender, oczywiście wszystko co u Ciebie w rozkwicie to u mnie w pączkach :;230 Wypatrywałam trojeści czy wyjdzie bo sadziłam rok temu i ta niska jest i będzie kwitła a wysoka (mam dwie różną się listkami) została urąbana przez chyba ślimaki. Zostało kawałek grubej gałązki bez jednego liścia więc chyba nic z niej już nie będzie. Na szczęście te o liściach jak fikus mają pączki i może wreszcie zaowocują, bo czekam już ładnych kilka lat. Liliowiec ten prawie biały mi się podoba, kupiłam podobny ale nie wiem bo z 4 przetrwało do wiosny 2 i nie wiem które? Floksy w tym roku wyjątkowo wybujały wysoko, właściwie wszystko na tej wodzie wybujałe ;:306
Pozdrawiam i może by już przestało nam podlewać, bo znowu tydzień nieciekawy ;:196

p.s. co to jest https://www.fotosik.pl/zdjecie/619100bc49419212 :?:
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

DANUSIU, cieszę się, że podoba Ci się u mnie ;:196 Liliowce mają się trochę gorzej, bo nie mogę im zapewnić dużo słońca, ale floksy panoszą się ogromnie. A ścieżki oczywiście mam, wiosną :;230

ANIU, chwal, chwal ;:196 Liliie są piękne i zasługują wyglądem i zapachem ;:138
Floksy na pewno odrobinę różnią się zapachem, ale czy są mniej czy mocniej pachnące, to będę musiała sprawdzić! U mnie występują w sporych grupach, to trudno odróżnić ;:306

DOROTKO, szkoda, że nie chcesz floksów, ale może jeszcze kiedyś :wink:
Na zdjęciu jest krwawnik kichawiec, nie zauważyłam żeby się siał, ale przyrasta rozłogami, to jeśli tylko chcesz, to masz ;:196 U mnie wyrasta wysoki i pokłada się trochę, ale pięknie kwitnie i nie imają się go żadne zarazy.

DANUSIU Z, ten liliowiec przyrasta jak szalony, to obsadzam nim śliwę, już niewiele brakuje do zamknięcia koła ;:306 Ma wysokie i dość wiotkie pędy kwiatowe, to przy tych ciągłych deszczach, położył ciężkie kwiaty na trawie, w słoneczną pogodę trochę się podnoszą ;:196

MARYSIU, floks jest wieloletni, chociaż jego kwiatki są takie odmienne, nie są wiatraczkowate.
Trojeść krwista powinna dać radę i wypuścić od korzenia, jeśli to ją obżarły, a w razie czego będę z niej zbierać nasionka ;:333 Będę u Ciebie podglądać jaką masz jeszcze inną trojeść ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

U mnie znowu dzień deszczowy ;:174 ale Wam życzę słonecznego weekendu :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Pewnie,że będę chwalić, bo to piękne zasługuje na pochwały.
Tym razem piękne liliowce,Śliczne kolorki,odmiany.Piękne . ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Martusiu po mimo tylu opadów u Ciebie wszystko super kwitnie, a niby mieszkam w cieplejszym rejonie .No cóż zmienia się klimat, bo w/g kwitnień mieszkam w chłodniejszym regionie. Kurcze cudne Scheherezady też zniknęły a także cytrynowy liliowiec, no chyba że w ferworze dzielenia kęp też go komuś oddałam zamiast innego ,bo to też możliwe ;:124 Super niespodziankę sprawił Cyklamen ;:303 Udanego weekendu w miłym twarzystwie ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Martusiu

Twój ogród jest bardzo bogaty w kolory ;:138 ;:138
Piękne Lilie, Liliowce ,Floksy i inne których nazw nie znam ;:oj
Miałam zamiar kupić tą różową hortensje na wiosnę, ale nie doszło do skutku. Pięknie kwitnie.
A to zdjęcie niebieskiego Floksika z kawałkiem nieba cudowne ;:167
U mnie dziś już pada od południa, tak mało jest pięknych dni :(
Pozdrawiam i życzę dobrej pogody na prace ogrodowe ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A ja uwielbiam wszelkie nakrapiane lilie, te pieguski są takie urocze :tan I nawet niekoniecznie muszą pachnieć, chociaż jest to całkiem miły dodatek do kompletu. Już masz ich prawdziwy wysyp i wszystkie piękne, bo chyba nie ma brzydkich lilii. I liliowce u Ciebie jakby ładniejsze, a już ten co tak się rzuca na kolana rozłożył mnie na łopatki. Musi rosnąć przed jakimś wyjątkowym cudem skoro takie pokłony bije ;:306
Napisałabym, że floksów i floksików masz prawdziwą plejadę, ale jak o 1,5 roślinie napisać, że jest floksikiem ;:306 ? Mimo wszystko są śliczne, a skoro masz dla nich tyle miejsca, to tylko się cieszyć i odkrywać nowe siewki.
Trojeść bulwiasta, również wyhodowana z nasionka, po tegorocznej zimie niestety się już nie pokazała, a rosła już sporo latek, na pewno więcej niż pięć. Szkoda jej, bo kolorek miała taki, że trudno było jej nie zauważyć ;:108
Pozdrawiam i ładnej pogody na weekend życzę ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu patrząc w necie na trojeść to mam bulwiastą, amerykańską i krwistą i ta krwista nabyta w minionym sezonie została ujedzona przez ślimaki...ślimaki w ostatnich dniach pracują nad nowym pokoleniem, a pogoda im sprzyja. W wysokiej wilgotności wypełza ich tysiące i odbywa się rzeź, bo sekatory i nożyczki są w użyciu ;:124
Masz masę liliowców, ale szukam tych co u mnie zakwitły i są chyba od Ciebie ...chyba, bo już jedna roślina okazała się od Tereni :;230
Słoneczka bez burz i gradu życzę, bo znowu mamy okres deszczowy ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Mówisz, że masz dość deszczu? To weź mi go wyślij trochę, bo ja wręcz przeciwnie. W poniedziałek spędziłem cztery i pół godziny z wężem w ogrodzie?

Cudne bratki!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marto krwawnik wygląda bardzo ładnie, obiecałam że już nic nie chcę, a on do mnie się uśmiecha :lol: na pewno bym go gdzieś upchała, taka na roślinki jestem zachłanna.
Floksy bardzo mi się podobają, nawet u siebie jakąś siewkę znalazłam co zakwitnie okaże się za kilka lat. Floksy od Ciebie są cudowne ;:196 teraz w pełni kwitnienia, dwa musiałam podwiązać, kwiaty ogromne pod wpływem deszczu łodygi się pokładały.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

ANIU, dziękuję ;:196 Liliowce niby podobne, a jednak różnią się fakturą i kolorem płatków. W rzeczywistości widać to lepiej niż na zdjęciach.

JADZIU, leje niemal codziennie, ale jednak jest ciepło, to wszystko kwitnie, zwłaszcza, że nawodnione rośliny rosną jak szalone. Gorzej się mają te przy ziemi. Irysom gniją kłącza, a o cebulach tulipanów nie wspomnę. Warzywa w ziemi to kompletna klapa, tyle co w skrzyniach, to się jakoś broni.
Lilie kwitną siłą woli, ale co będzie w następnym roku, jak cebule w błocie?
Cytrynowego liliowca u mnie dużo, to wróci do Twojego ogródeczka ;:196

KRYSIU, bardzo się cieszę, że wpadłaś z pochwałami dla moich kwiatuszków ;:180
Ta hortensja kwitnie niezawodnie i to nie naraz, tylko ciągle rozwija kwiatostany z bocznych pędów. W młodości jest bardzo wiotka i pokłada się, później już mniej, ale jednak pędy się przewieszają. Mojej wcale nie przycięłam w tym roku, to jakoś mocniej się trzyma, mimo deszczów. Dołem nie rozrasta się szaleńczo, ale górą potrzebuje sporo miejsca ;:138
Niebo nad moim ogrodem, niemal ciągle tak wygląda, dni z czystym błękitem można policzyć na palcach jednej ręki. Nawet teraz pada, a dopiero wieczorem przeszła ulewa!
Trudno w tym roku o czas na popracowanie w ogrodzie, a i na pozachwycanie się kwiatami, może w sierpniu będzie pięknie :tan ;:196

IWONKO, chyba dlatego, że mieszkam na wsi, gdzie z zapachami różnie bywa, lubię w ogrodzie wszystko co pachnie przyjemnie! ;:306 Chociaż lilie azjatyckie zaczynam coraz bardziej doceniać, kwitną wcześniej i miewają przedziwne rysunki na płatkach!
Nie mam pojęcia co tak zachwyca tego liliowca, zwłaszcza, że rośnie wokół śliwki i kłania się we wszystkie strony :;230
O moich kępach floksów można powiedzieć "floksiory", niektóre mają już sporo ponad 150 cm i ciągle rosną ;:124
Trojeści zostawię nasienniki, jeśli tylko je zawiąże, to będziemy siać.
Ten weekend się nie popisał, ale może następny będzie lepszy! Pozdrawiam gorąco ;:196

MARYSIU, to krwistą różową mam. Szkoda, że w ubiegłym roku wytępiłam liczne siewki i nasienniki,
ale już się robiła chwastem ;:14 Może odbije od korzenia, bo ma je dość mocne.
Ślimaki już dorodne i mam wrażenie, że już jest nowe pokolenie ;:oj
Wśród Twoich liliowców najwyżej do jednego mogę się przyznać.
Za życzenia słoneczka bardzo dziękuję i gorąco odwzajemniam ;:196

LOKI, wysyłam go ciągle tam, gdzie go potrzebują, a ten uparciuch ciągle siedzi u mnie. ;:14
O wiele bardziej wolałabym podlewać kwiatki, niż wylewać wodę z piwnicy!
Wiosenne bratki mnie zaskoczyły, odbiły i nawet zakwitły. Dobrze, że ich nie wyrwałam :D

DOROTKO, oczywiście, że się zmieści, a ja chętnie krwawnikiem się podzielę ;:196
Siewka tegoroczna powinna zakwitnąć już następnego roku, nie każą na siebie długo czekać, ale uważaj, bo floksy są wciągające ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostawiam życzenia miłej, słonecznej niedzieli ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Martuś, piszesz ze u Ciebie ciągle pada, a ja widzę uśmiechnięte kwiaty, skąpane w promykach słonka. ;:215 ;:215 ;:215
Liliowce śliczne, floxy również, wiązówka i budleja wabią motyle, nawet pajęcznica gigantyczna Ci urosła. ;:oj ;:138 ;:63
Fajna ta rdzawa naparstnica, czy ona jest byliną. :?: :?: Ciekawy jest jej pyszczek z dwoma ząbkami i nie ogoloną bródką. ;:306 ;:63
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jeszcze jeden liliowiec mi nie zakwitł to może jest właśnie on . Achhh Martusiu masz tych pachnidełek mnóstwo też kiedyś ich tyle miałam ,ale ten rok beznadziejny i jak na razie jedno pachnidełko mi kwitnie ,nie ma Scheherezady ,a miałam dwie, nie ma także żadnych dzwonów beznadzieja ;:222 ;:196 słoneczka bez opadów, ale widziałam że na jutro znów zapowiadają .Dobrze ,że jest ciepło to można posiedzieć w ogródku między atakami komarów i laniem z nieba. Moja jedna Budleja dopiero kolby zawiazuje a druga w połowie pożarta ledwie dycha
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”