Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu :wit Piękne ostróżki.
I u mnie w końcu w nowym miejscu rosną lepiej.
Bzyczki to wszędzie wejdą.
No brawo, ja jeszcze fasolki nie mam,
Ależ te ostnice cudne.To te stipy , tak ??
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Liliowce kwitną, fasolki skonsumowane, różyczki cudnej urody, przetaczniki błękitnieją, ostróżki niebieszczeją... Jednym słowem: pięknie, Soniu ;:138 ;:138 ;:138
Dobrego, spokojnego tygodnia życząc, buziaki zostawiam. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ja nieraz ścinałam krótko nad ziemią ostróżki, one wtedy odbijają od korzenia, do tego zdrowe. I jeszcze raz zakwitają. Próbowałaś wysiewać te białe? Ciekawe czy powtórzą cechy matki, bo innym kolorom rzadko się to zdarza.
Przepięknie ci zakwitła ta biała róża ;:215 Czy to Schneewitchen?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, mam jakiś problem bo nie widzę Twoich zdjęć ;:145
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fakt, zdjęć nie widać ;:oj ..Ja od kilku lat korzystam z F..ka/polecam/ i się nie zawiodłam natomiast Imagn...zlikwidował mi zdjęcia.
Pozdrówka Soniu dawaj foty! bo masz co pokazać ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No masz ci los! Nie ma zdjęć! A już myślałam, że pooglądm piękne widoki, bo dość dawno tu byłam. :? W takim razie tylko pozdrawiam Soniu!
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Uff.... zdjęcia już widać i bardzo dobrze, bo piękności pokazujesz ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Piękne zdjęcia roślinek i apetycznych warzywek ;:215 . Nie zalało tam Was ?? Straszne były te ulewy ;:222 u mnie w przeworskim narobiło bidy ;:222 . Mam nadzieję, że wszystko u Ciebie dobrze . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za zaglądanie, choć nie udzielałam się na forum. ;:4

Sabinko ptaki mają wokół mojego ogrodu tyle przestrzeni, że mogą spokojnie gniazdować. Ratują ogród od niechcianych gości.
Dzięki za chęć podzielenia się nasionami, ;:196 ale chyba dam sobie spokój z tak dużą liczbą naparstnic. Wilgoć sprawiła, że były ogromne, niektóre po dwa metry wysokości i dużo pędów. Wczoraj ścinałam większość, naliczyłam trzydzieści sześć. :roll: Nie zmieściłam do kompostownika i musiałam zapakować w trzy worki do wywiezienia. Po jednej z każdego koloru zostawiłam na nasiona. Mam zamówienia od znajomych.
Moje róże w większości mają czarną plamistość, a Artemis drugi rok z rzędu rdzę. Tylko okrywowe zdrowe. Przyrzekłam sobie, że od przyszłego nie będę używać chemii i zbierać liści. Te które przeżyją zostaną, z resztą pożegnam się bez żalu. ;:108

Tereniu dziękuję. ;:196 Chyba u nas wcześniej wiosna przychodzi. Pierwszą partię fasolki od kilku lat sieję do pojemników i podrośniętą sadzę do ziemi. W tym roku rośnie w skrzyni, więc miała ciepłą glebę, szybko zakwitła. Już druga partia wysiana w skrzyni, a tyczna też już ma małe strąki, więc cieszymy się cały czas świeżą.
Liliowce to nie są moje ulubione kwiaty, ale podarowane, więc rosną. Przesadziłam na południową skarpę, doskonale tam kwitną.

Aniu dziękuję. ;:168 Ostróżki niestety w tym roku ucierpiały od nadmiaru wody. ;:174 Te które przesadziłam na lepszą glebę, najgorzej kwitną. Są wysokie i w żywych kolorach, więc nawet jak tylko dwa pędy z kwiatami, to widać z daleka.
Stipa to nazwa łacińska. Ostnic mam za dużo, zdominowały rabaty, więc 90% ścięłam nisko lub wyrzuciłam. Jak zaczynają zawiązywać nasiona, wystarczy niewielki deszcz, a kładą się na sąsiednich roślinach. ;:222 Kolejne siewki rosną, będą młode, ładniejsze.

Lucynko dziękuję. ;:196 Odpoczywałam trochę, a w ogrodzie więcej koloru się pojawiło i deszczu mniej, więc chyba ładnieje. :)

Małgosiu dziękuję. ;:196 Wycinam przekwitłe pędy ostróżek. Czy stare liście też trzeba ciąć. ;:218
Siałam białe ostróżki i powtórzyły cechy. Również te jasno niebieskie wyrosły takie same, jak rośliny mateczne. Tylko ciemnych nie siałam, bo mam kilka.
Biała róża rozpoznana przez forumki jako Alba Meidiland 'Meiflopan'. Mam jeszcze drugą podobną, ale ma zdecydowanie mniejszy rozmiar i mniej pełne kwiaty.

Basiu dziękuję. ;:196 Dzisiaj bez pieniędzy nic nie ma, zdjęć też. ;:306 Ogród kolorowy, ale zdominowały go margerytki, które mają po 70 cm wysokości i niestety muszę się z wieloma pożegnać. ;:173

Maryniu przez jedenaście lat korzystałam z darmowego hostingu. Jak zbankrutował przeszłam do F, ale jak się spóźnię z opłatą, to zdjęcia znikają. Przecież już za nie zapłaciłam. ;:223
Dzisiaj zanudzę Was zdjęciami.

Wandziu dziękuję za zaglądanie. ;:180 Przelew poszedł, więc zdjęcia wróciły. ;:224

Ewelinko miło, że zaglądasz. ;:196 Mieszkam na górce, więc u mnie spokojnie. Wisłok w naszej wsi ma głębokie koryto więc nie wylewa. Niestety sporo osób pobudowało domy na terenie zalewowym, więc jak jest tyle opadów, to woda podsiąka do piwnic i ogrodów.
Mam dwie skrzynie z siatką, w nich warzywa zdecydowanie lepiej rosną. Nawet dwie nowe borówki posadziłam w 50 litrowych donicach, ponieważ gryzonie są nie do opanowania. W wilgotnej glebie łatwo drążyć korytarze, więc używają sobie na rabatach. ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Wszystko u ciebie zawsze mi się podoba. ;:108 ;:108
Rośliny dorodne, dużo masz rożnych i pięknych. ;:180
Róże piękności.Hosty ;:167
I jakie jeżówki już kwitnące. Moja na razie 1 startuje.
Ale tyle kwiatów co u ciebie to nie ma. Masz tam kilka sadzonek tej Secret Glow posadzone ??
Porządeczek wszędzie wzorowy. ;:63 ;:63
No i własne warzywka. no suuper.
I moje mnie cieszą.Ale cukinie mam mniejsze.
Dobrego dnia Soniu ;:196
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Witaj !!!
Soniu ;:167 z samego rana zrobiłam sobie ucztę dla oczu, podziwiam rośliny, warzywa...piszesz o różach że chorują, moje też złapały plamistość...nie wszystkie tylko kilka. Nie ma się co dziwić, codziennie są opady deszczu. Różę z rdzą nie trzymaj usuń, też taką miałam wytrzymała tylko trzy sezony. Grzyb może się przenosić na inne rośliny np, ostróżki. Wczesną wiosną , jak na gałązkach pokazują się czerwone wypustki liści, opryskanie Miedzianem chroni róże przed grzybem. Do połowy lata jest spokój, potem jest różnie...trzeba pilnować i poprawić innym środkiem grzybobójczym.
Z nornicami też walczę, teraz jest już lepiej...odstraszyły się zapachem czosnków...czosnki rosną w różnych miejscach, ozdobne i jadalne. Testowałam różne sposoby, tylko czosnek cokolwiek pomaga. Lilie obsadzone czosnkiem rosną, tulipanów za to jest coraz mniej.
Rabata z żurawkami, kulami ślicznie wygląda...drugiej strony nie widać? co tam rośnie?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Przepięknie i niezwykle bogato kwitnie Twój ogród, Soniu! ;:215 ;:138
Moje rośliny jakoś mocno w tym roku spóźnione. ;:222
Czytam, że już konsumujecie cukinie, a moje kwitną pustymi kwiatami, zresztą tak samo kabaczki. Jedynie sałaty mam wyjątkowo dorodne, no to karmimy się nimi do oporu. :lol:
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dzień upalny, nareszcie bez deszczu. :tan Spędziłam go wnusiami, więc ogród tylko był oglądany. Chwastów ogrom, wtorek mam wolny, muszę się za nie zabrać. :roll:

Aniu anabuko1 dziękuję. ;:196 Jeżówki wszystkie przeżyły zimę, już mają pojedyncze kwiaty. Ta kępka żółtej to dwie rośliny, dalej jeszcze jedna rośnie. Rabata w przeróbce, nie wygląda za dobrze po przeniesieniu stamtąd hortensji.
Jarzyny już powoli zbieram na zimę, dzisiaj fasolka powędrowała do zamrażarki.
Następne cukinie hoduję już na większe, do nadziewania. Teraz będzie u nas cukinia dwa razy w tygodniu, bardzo ją lubimy.
Porządek to tak bardziej na zdjęciach, niż na rabatach. ;:173

Aniu Anna11 dziękuję. ;:196 Rdzę ma jedna Artemis, ratuję ją trochę chemią, żal mi jej. Dwie obok jeszcze zdrowe, a na pozostałych nie widać zmian. Kupię kolejny preparat przeciwgrzybiczy, bo dwa już użyłam.
Cieszę się różami okrywowymi, ;:108 pozostałe straciły urodę przez deszcze.
Moim gryzoniom czosnki nie przeszkadzają w przeorywaniu rabat. Mam około setki czosnków, na każdej rabacie po kilkanaście.
Po drugiej stronie rabaty z kulami rosną limonowe żurawki, trawy, rododendron i kulka z trzmieliny. Kolorem wybijają się różowe niecierpki, które ledwo kwitną, nadmiar wody je męczy. Rabata ma około 60 cm szerokości. Trudno ja sensownie obsadzić, bo to północna strona domu, w dodatku w większości jest zadaszona.

Po prawej stronie schodów.

Obrazek

Po lewej stronie.

Obrazek

Lucynko miło, że zaglądasz i pięknie piszesz o moim ogrodzie. ;:196
Też bym zjadła już sałatę, u nas szybko się skończyły. Zawsze rozdaję dzieciom, a warzywnik mały. Niedługo wysieję na zbiór jesienny, a teraz króluje fasolka, cukinia, a może niedługo pomidory i dynia. ;:65
Teraz zdecydowanie cieplej, Twoje rośliny przyśpieszą. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie dzisiaj zdjęcia z ogrodu bardzo mi się podobają ;:63 ;:63
Szybka ta twoja dalijka i piękna Rib city ;:215
Róże , przetaczniki przepiękne.
Ten 1 kadr rewelacyjny.Świadczy tylko o tym jaki ty masz cudny, przemyślany bardzo ładnie roślinnością dobrany ogród. ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Takimi zdjęciami to możesz nas zanudzać :D
cyma2704 pisze: Po lewej stronie.
Obrazek

Obrazek
Co to za roślina na pniu? Jaka to odmiana tej różowej róży? Piękna jest a właśnie się zastanawiam nad różową różą :D
Jeżówki z "główkami" są zawsze cudne, pierwszy raz widzę takie żółtawo/pomarańczowe.
Z czosnkami Krzysztofa to prawda, znajoma ma w ogrodzie i sam zapisałem na liście życzeń. A jakie fotogeniczne są :)
Stipę traktujesz jako jednoroczną roślinę?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”