Moje czosnki już przekwitły ale zostawiłam kwiaty i zawiązał się nasiona. Sprawdzałam są czarne. Czy wysypanie tych nasion w ziemię ma jakiś sens czy to już grubsza zabawa ?
Pod kwiatami tworzą się też cebulki, które też wsadzam w ziemię.
Kilka lat temu wysiałam czosnki Globmaster z własnych nasion. Po dwu latach cebulki miały średnicę 5-7 mm. Oddałam, bo nie mam cierpliwości czekać wiele lat, żeby zakwitły. W dodatku trzeba je wykopywać, aby wzbogacać stanowisko, muszą mieć z czego budować cebule.
Mam naaaaadmiar czosnków ozdobnych i niedobór cebuli jadalnej, a czytałam że czosnki wszystkie są jadalne.
Mam taką odmianę jakby podobną do tej u Violi, kilka postów wyżej, tylko mniej dorodne kwiaty, a liście dłuższe. No a cebylki to mają tak myślę z 50 do 150g Czekają na posadzenie, a szpadel nie chce sam robić. Już bliżej mi do noża. Chyba jutro się odważę pokroić na patelnię...
Próbował ktoś może?
Witam mam wsadzone kilka sztuk czosnków takich małych fioletowych i na jesień mam je przyciąć czy co z nimi zrobić wie ktoś może bo ja nie bardzo się znam, a zrobiły się brzydkie. Oto zdj
Dziękuję za odp