Grażynko -
Olu -
pingu
Witam Was Wszystkie pozdrawiam serdecznie

i bardzo dziękuję za odwiedziny oraz pozostawiony po nich ślad w postaci miłych i bardzo sympatycznych postów
Szczególnie serdecznie witam mojego nowego Gościa
pingu 
i bardzo dziękuję za komplementy pod adresem moich zdjęć

pozdrawiam również wszystkich Forumowiczów i Gości i zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Zapraszam na kolejne fotorelacje z moich parapetów i komentarze odnośnie niespodzianek w ich hodowli.
Aloes pstry,po kolejnym roku jeszcze bardziej się rozrósł-wydłużyły się jego liście i ledwo mieści się na parapecie.
Myślałem,że choruje bo liście nieco wyblakły i nieco zawinęły się do wewnątrz?Okazało się,że zaczyna po roku kwitnąć po raz drugi a kwitnienie o czym Wszyscy wiedzą niestety osłabia roślinę
Eszeweria "wyszła" z misy-bardzo się rozrosła,wybujała i niemalże złamał jej się pęd.Musiałem go obciąć pozostawiając 1/3 długości i posadzić samą wolnej misie.Tu zrobiła kolejną niespodziankę bo wyrosła jeszcze większa a z jej boku wypuściła odrost.Jest teraz podwójnie ciężka i w trakcie robienia zdjęć wylądowała na podłodze.Trzeba ją będzie przesadzić do wyższej i głębszej doniczki.
Sansewieria cylindryczna ta upięta w warkocz zaskoczyła mnie swoimi młodymi odrostami,ponieważ okazało się,że to młode też cylindryczne ale krasnoludy-Boncellensis

Okazało się,że jest urodzaj na krasnale bo dwa młode są już prawie dorosłe a teraz doszły kolejne trzy-nasi znajomi się ucieszą bo lubią krasnale tak jak i ja
Aloes pstry -
Aloe variegata
Tak wyglądał jeszcze rok temu w lipcu po przekwitnięciu,kwitł w kwietniu tego samego roku.
Tak wygląda dzisiaj w trakcie kwitnienia-na razie widoczny krótki pęd z zalążkami pąków kwiatowych.
Na zdjęciu pęd kwiatowy w bardzo dużym powiększeniu.
Eszeweria- -
Echeveria
Bardzo wyrosła i nabrała masy-jest stosunkowo ciężka-zdjęcie z góry nie oddaje rzeczywistych rozmiarów bo zrobione jest z dużej odległości.
Na zdjęciu bocznym widoczny młody przyrost-pożółkłe liście u dołu to liście jedne z pierwszych stopniowo zasychające.
Sansewieria cylindryczna -
Sansevieria cylindryca
Wypuściła trzy młode odrosty-dwa z jednej i jeden z drugiej jej strony.Te odrosty ku mojemu zaskoczeniu to krasnoludy/Boncellensis
Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin