Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017

Post »

Kasiu dużo, dużo zdrowia. ;:197
Niestety tak to bywa, że plany sobie, życie sobie... Wracaj szybko do pełni sił. ;:3
ps. Z przyjemnością obejrzałam jesienne wspominki daliowe. Mingus Joshua ;:167
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu dalie w zeszłym tygodniu zostały posadzone - 216 odmian, 334 sztuki w sumie. Na szklarnie przyjdzie jeszcze trochę poczekać, ale jakoś trzeba sobie radzić :D

Florku do zawilców podchodziłam kilka razy i zawsze porażka. A teraz się udało :tan Albo im miejsce wreszcie pasuje, albo towarzystwo.

Lucynko niestety czuję się jak stara niedołężna i bezużyteczna. Po ogrodzie chodzę i tylko palcem pokazuję co trzeba zrobić... Sama nadal nie jestem w stanie praktycznie nic robić. No ale w końcu musi się poprawić :lol:

Marysiu dziękuję :D Mobilizację mam, tylko trochę siły jeszcze brakuje. Ale koteczek znosi tyle świeżonki, że muszę szybko wracać do sił, bo inaczej kocię mi z sił opadnie z tego przepracowania :;230

Narine dzięki :D na tegoroczne kwitnienia jeszcze chwilę trzeba poczekać. Chociaż one już w pełni gotowe - topmix Yellow w piwnicy już mi wydała miniaturowe kwiatuszki :D

Miesięcznica w tym roku zakwitła w dwóch wersjach kolorystycznych.
Obrazek Obrazek

Wreszcie mam smagliczkę skalną :tan Myślałam, ze się nie przyjeła, a tu niespodzianka.
Obrazek

I trochę innych kwtnień...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Imponująca glicynia
Dużo ma lat?
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny kwiatowy kolaż ;:333
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gosiu glicynia ma 8 lat chyba, ale jest wyhodowana z nasionka :tan Rośnie jak szalona i ciągle ją trzeba ciąć. Gdybym miała świadomość jak ona rośnie, to bym ją z drugiej strony pergoli posadziła i nie właziłaby mi ciągle na dom i na paulownie.

Florku dzięki :D Mało zdjęć w tym roku robię - przegapiłam prawie wszystkie kwiaty wiosenne. Ale w tym tygodniu zaczną się dalie :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Trochę zaniedbałam cięcie kaliny... Paulownia zakwitła jeszcze słabiej niż w ubiegłym roku - wygląda na to, że pąki uschły.
Obrazek Obrazek
Różaneczniki w tym roku tylko białe zakwitły.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Kasiu :wit . Czytam o problemach ze zdrowiem i współczuję bo jak ma się sporo planów a ze zdrowiem różnie to nie jest łatwo. Życzę Ci by wszystkie Twoje plany zostały jednak zrealizowane ;:196 . U Ciebie sporo roślin kwitnie i nie wiadomo na co patrzeć ;:138 . Wkrótce róże buchną kwieciem i będziemy podziwiać. Pozdrawiam i pięknych czerwcowych kwitnień życzę :wit .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki Ewelinko ;:196 Róże już zaczęły kwitnąć i jest ich już całkiem sporo. Ale obiecałam w tym tygodniu dalie :wink: No i pierwsza już zakwitła - skromniutka Topmix Yellow.
Obrazek
I pierwsze liliowce - moja siewka z 2017.
Obrazek
Jeszcze trochę zdjęć z końca maja.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiaty kielichowca i paulowni super! Tę drugą roślinę mam od roku więc pewnie jeszcze poczekam, zanim dorośnie i potencjalnie będzie gotowa na kwitnienie. Ale już się cieszę :tan
No to chyba jako pierwsza pokazałaś kwitnącą dalię ;:333 Ja pechowo karłowe dalie posadziłem w miejscu, gdzie pojawiły się nornice. Tym sposobem straciłem kilka odmian. Żółtej Top Mix mam na szczęście dużo i też wkrótce zakwitnie ;:65
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kielichowiec wonny na żywo mnie nie zachwyca - inne odmiany kielichowca mają ładniejsze kwiatki. Ale sam krzak się ładnie prezentuje. Paulowni od nasionka do kwitnienia 5 lat wystarczyło - tylko musi mieć słoneczne stanowisko.
U mnie żółta pąki miała już w piwnicy, a że przed posadzeniem pędy się zahartowały, więc w ziemi się wzmocniły i mimo, że bardzo późno w tym roku sadzone były, już zakwitły.
Niestety kilka też straciłam - w zeszłym sezonie dostałam kilka w postaci sadzonek i niektóre wytworzyły za słabe karpy. Wszystko posadziłam, ale widzę, że część nie wychodzi.
Obrazek

Florku kojarzysz tego czekoladowego irysa poniżej? Bo wydaje mi się, że mam go od Ciebie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kasiu pierwsza dalia zakwitła. ;:215 Też zrobiłam z podpędzonych dalii sadzonki, ale żadna nie zbudowała karpy, która by przetrwała zimę. Za to byłam zaskoczona niskimi z siewu, kupionymi na giełdzie hurtowej. Wszystkie miały ładne, choć małe karpy i podpędzone już kwitną. :tan
Iryski cudnie kolorowe. ;:oj
Miłego świętowania. ;:196
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Soniu niektóre sadzonki wytworzyły całkiem porządne bulwy - zapewne zależy od odmiany i warunków. Iryski niektóre pięknie zakwitły, inne wcale. Ale troszkę je zaniedbałam... :oops:
Dalii Topmix Yellow mam cały rządek, wiec trochę kwiatków już jest. A tymczasem zakwitła kolejna Topmix - tym razem White. I widzę, ze zaczyna rozwijać się Inca. :tan
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu mam podobny problem z wisterią, nie z nasionka ale kupiona nie kwitła bardzo długo i jedynie liście i pędy szaleją. Rok temu skierowałam ją na specjalnie postawioną pergolę, a ta nic tylko chce zdominować winorośl. Dobrze, że chociaż cięcie jej nie szkodzi. U Ciebie prawie lato patrząc na kwitnienia :wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten czekoladowy kosaciec to 'Christabel'.
Ja mam zdziesiątkowane dalie karłowe, bo w miejscu posadzenia pojawiły się nornice. Żółtej Top Mix mam dużo więc na pewno nie wyginie ale Top Mix White chyba straciłem :(
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Moje Inki ładnie wyszły, ale pąków jeszcze nie mają :-( Gratulacje! Kremowy irys - miodzio!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A moje dalie nie wszystkie wyszły. Chociaż mam jeszcze nadzieję, bo wczoraj zobaczyłam kolejne malutkie listki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”