Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Ewelinko piękności znowu zapodałaś! ;:167 Ostatnio przyglądałam się czosnkowi przekwitniętemu i uważam, że nawet teraz wygląda atrakcyjnie. ;:215 Ja też dzisiaj już nic nie robię, rano ogarnęłam wór chwastów, a teraz już upał mnie pokonał ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko Lykkefund coraz ładniej wspina się na ścianę. Tyle róż już kwitnie. ;:oj U mnie tylko przesadzony jesienią Leonardo zakwitł na 20 cm pędach, reszta w pąkach. :roll:
Starsza część ogrodu pięknie zapełniona roślinami. Kocimiętka jako obwódka wspaniale wygląda. ;:215
Bardzo podoba mi się nowa rabata z szałwiami i trawami.
Świetnie zaprojektowana i ułożona kostka sprawiła, że ogród wygląda wyjątkowo elegancko, jest uporządkowany. ;:180
Zdrowia dla Weroniki, a dla Ciebie spokoju na prace w ogrodowe. ;:4
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odpocząć trzeba, ba usiąść na leżaczku i podziwiać te piękności w ogrodzie, Ewelinko cudownie kwitnienia ;:138 ;:138 Róza Lykkefund wspaniale na tej ścianie się prezentuje ;:167 Piwonie uwielbiam i lubię ten czas ich kwitnień w ogrodzie, u mnie też pomału się kolejne otwierają, za to róża jeszcze żadna nie kwitnie. Ja byłam w pracy, popołudniem ogarnęłam jedną rabatkę, po tych deszczach strasznie trawsko rośnie. Pozdrawiam i dobrej pogody życzę ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Podobają mi się te szersze kadry z twojego pięknego ogrodu. ;:63 ;:63
Piwonie masz piękne.Róże już na bogato kwitną.chyba zaraz pójdę i ja do ogrodu i sprawdzę jak tam moje różyczki .
Powojnik śliczne.
Irysy też łądniutkie.
A te https://www.fotosik.pl/zdjecie/8fefdf7acae06252 bardzo mi się spodobały .
To syberyjskie ?? Ech fajnie wyglądały nad stawem :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj zrobiło się chłodniej niż przez ostatnie dni ;:224 . W zasadzie nawet mi to odpowiada ;:224 . Nie wytrzymałam i zamówiłam sobie kilka liliowców i irysków :tan . Planuję zamówić też nasiona i wysiać rośliny dwuletnie . Poczytałam trochę o wysiewie warzyw w sierpniu czy lipcu także od razu dodam co trzeba do koszyka bo nie opłaca się zamawiać kilka paczek kwiatów .W temacie warzyw jestem jeszcze trochę zielona ale chcę to zmienić . A propos tematu - moja pietruszka naciowa, która przezimowała niestety wybiła w kwiat i więcej jest pędów niż liści. Czy powinnam ściąć ją prawie do zera ?? W ogródku coraz więcej róż pokazuje kwiaty , trawka ładnie się zieleni a chwasty jutro zostaną wyproszone z działki :lol: . Mam nadzieję, że nie wproszą się ponownie zbyt szybko ;:131 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Basiu dziękuję ;:196 . Niektóre rośliny po przekwitnięciu też wyglądają atrakcyjnie ;:108 .Chwasty czekają na mnie ale jutro będę miała czas i od rana zamierzam plewić . Obiad ugotuje się sam :;230 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Soniu Lykkefund wypuściła kilka długich batów i teraz będę musiała ją przymocować. Nie mam tam żadnej kratki więc będę kombinowała i podwiązywała ją sznurkami . Na szczęście nie należy do kolczastych róż więc praca przy niej nie jest taka straszna ;:333 . Dziękuję bardzo i pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krysiu z tym trawskiem to masz rację i jutro zamierzam plewić przez kilka godzin. Córa jedzie do ośrodka więc będę mogła w spokoju popracować. Niedawno plewiłam warzywnik a już tak strasznie zarósł ;:oj . Róż u mnie całkiem sporo ale do pełnego kwitnienia jeszcze trzeba chwilkę poczekać. Z dnia na dzień pojawia się coraz więcej kwiatów a to mnie cieszy :heja . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu tak, ten biały irys to irys syberyjski. Kupiłam tu na forum od Moniki (Alanii ). Piwonie powoli tworzą ładne kępy. W tamtym roku wiosną sadziłam kilka odmian i teraz doczekałam się kilku kwiatów ;:215 . Szkoda tylko, że one tak bardzo nie lubią deszczu i leżą potem na trawie ;:222 . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i pięknego tygodnia Wam życzę :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, ogród wyczyszczony z nieproszonych gości aż lśni i zaprasza do odpoczynku na łonie. ;:215
Pięknie kwitną piwonie i róże ;:303 ;:303 , wspaniale pysznią się powojniki ;:63 , swoje śliczne buźki wystawiają do słoneczka irysy ;:138 , a piesek tego wszystkiego pilnuje. ;:333

Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Czerwiec to chyba najładniejsza pora roku, oczywiście jak nie ma upałów, bo wtedy szybciej wszystko przekwita.
U Ciebie wszystko wysprzątane, ale jak ma się takiego psiego pomocnika to nie ma się czemu dziwić :tan
Pięknie róże wspinają się po ścianie. Mają jakąś podporę czy same czepiają się muru?
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko ogród staje się tak dojrzały i uporządkowany, że lada moment któraś z telewizji do Ciebie zawita ;:63
Skarpy w okolicy wszyscy wyścielają agrotkaniną bo to jedyna metoda. Niektórzy sadziły płożące rośliny, które zawsze przerastały trawy i chwasty. Jak zarośnie nie będzie widać agro tylko rośliny...a co tam posadzisz?
Domek dla dziewczynek już spełnia swoją rolę ;:215
Pozdrawiam serdecznie :wit
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Też bym u siebie chciała zobaczyć takie zapłakane :wink: Dzisiaj troszkę popadało, ale ledwie kurz przykryło...
Zaszalał ci w tym roku Guernsey Cream ;:215 To jest od początku mój ulubieniec.
Podwórko ślicznie wygląda, aż trudno uwierzyć jak szybko się wszystko u ciebie pozmieniało ;:oj Pamiętam jak robiłaś pierwsze rabatki, a tu już przepiękny dojrzały ogród ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Chyba musiałabym udać się do Ciebie na naukę, jak w jeden dzień wygonić wszystkie chwasty z ogrodu ;:202 W porównaniu do Twoich areałów mam spłachetek ogródka, a ta sztuka się mi nie udaje. Widać ruszam sie jak mucha w smole i stąd moje opóźnienia ;:306 Pełny, niebieski powojnik jest cudny, oj szkoda, że u mnie takie nie chcą rosnąć. Próbowałam już kilka razy i za każdym poniosłam porażkę, więcej się nie skuszę. Tylko włoskie lub bylinowe u mnie rosną i takie mi muszą wystarczyć. Coraz ładniej wygląda otoczenie domu, pracy macie ogrom, ale i jaką satysfakcję, kiedy kawałek po kawałku pięknieje w oczach. Białe syberyjskie irysy u mnie się nie pokladają, stoją cały czas na baczność. Po ubiegłorocznych bojach nie wyrosły zbyt wysokie, ale do następnego sezonu otrząsną się z szoku i poszybują jak zwykle.
Róże, piwonie, bodziszki, cudne powojniki- czegóż u Ciebie nie ma, a jeszcze domawiasz ;:63 Ogród warzywny dopieszczony, widać, że sporo się nauczyłaś. Powodzenia w dalszym działaniu, zdrowia dla Was wszystkich ;:196
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Podziwiam kosaćce syberyjskie białe. Piękna kępa! I piwonie też robią wrażenie. Deszcz faktycznie sponiewierał je i u mnie już po nich. Ale spektakl piwoniowy był cudny.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Imponująca ta biała pnąca cudna róża ;:180
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No rozrastają się rośliny, rozrastają. A ścieżki zanikają ;:306
Mimo, że sadziłam z rozwagą przy płocie, to czasami między dwoma rzędami przejść jest już teraz dość trudno.
A jak Twoje wrzośce? Teraz powinny mieć piękne zielone przyrosty.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Bardzo ciężki mamy ten czerwiec .Woda ciągle leje się z nieba, na Podkarpaciu w moim powiecie narobiło mnóstwo szkód . Mnie też nie ominęło ale na szczęście skończyło się tylko na zniszczeniach w ogrodzie. Tydzień temu mieliśmy porządne oberwanie chmury . W jednej sekundzie spadło mnóstwo wody . Kratka nie nadążała z odprowadzaniem wody i już myślałam, że zaleje nam dom. Część skarpy mam do poprawy po tym jak z pól rolnych z góry popłynęła rzeka ;:222 . Część wody poszło drogą ale część niestety sforsowało ziemię pod podmurówką w ogrodzeniu i sobie przepłynęło przez działkę. Ściągnęło mi korę z rabat, zamuliło warzywa i kostkę ;:222 . Małżonek zatykał skarpę i kierował wodę na ulicą a ja z łopatą do odśnieżania pomagałam kratkom pozbyć się wody sprzed domu. Masakra :shock: . Co dopiero muszą czuć Ci ludzie, którzy w jednej sekundzie mieli zalane domy??? W ogrodzie oczywiście najbardziej szaleje zielenina :;230 . Młoda trawka po pierwszym koszeniu fajnie się zagęściła. Już prosi się o kolejne strzyżenie . Róże tego roku zmęczone opadami. Sporo z nich dopiero buchnie kwieciem. Poza tym kwitną powojniki, zaczynają liliowce i jeżówki . Basen stoi już od dwóch tygodni ale dopiero dwa dni temu można było z niego korzystać pełną parą bo było na prawdę gorąco. Dziewczyny zadowolone , ja też :wink: . Szkoda tylko, że nie udało się założyć trawnika na całości no ale cóż, czekamy z tym do sierpnia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko witaj :wit . Rzeczywiście rośliny pięknie kwitną ale niestety sporo z nich deszczu nie lubi i szybko przekwita. Piwonie momentalnie opadły, niektóre róże też nie są zadowolone ;:185 . No nic, takie to życie ogrodnika. Na pogodę wpływu nie mamy i tylko możemy mieć nadzieję, że trochę się poprawi. Dziękuję i pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Irenko witaj w moich skromnych progach :wit . Tego roku czerwiec jest u mnie bardzo mokry i rośliny nie do końca mogą pokazać woje piękno. Mimo wszystko jest kolorowo i nie będę narzekać. Róże na ścianie są tylko przywiązane do takiego kołka ale właśnie myślę nad instalacją kraty ;:224 . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu nie przesadzaj :oops: . Skarpy na razie w nieładzie. Czekam aż ziemia przeschnie i muszę poprawić to co zniszczyła woda. Na tej małej skarpie kolo warzywnika planuję raczej sporo koloru - róże okrywowe plus lawenda i jakieś byliny . Duża skarpa ta z tujami będzie bardziej zimozielona i stonowana. Posadziłam jałowce, barwinek, berberysy i trzmielinę. Teraz czekam na to aż odrobinę porosną i coś jeszcze miejscami dosadzę. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu u nas wody jest za dużo, z przyjemnością oddam Ci chmury, chociaż one burzowe więc nie wiem czy byś chciała ;:218 . Rzeczywiście jak porównuję fotki sprzed kilku lat to sama jestem zaskoczona jak otoczenie domu się zmieniło ;:138 . Co to będzie za kolejne kilka lat ?? Mam nadzieje, że zmieni się znowu na lepiej. Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko z powojnikami to u mnie jest różnie. Nie powiem, że odnoszę same sukcesy bo sporo wielkokwiatowych też mi padło. Najwięcej jednak mam włoskich i one kwitną niezawodnie. Pełny powojnik to Proteus ;:108 . Tego roku pięknie kwitł tylko, że jakoś tak nisko i nie było go widać na tej kracie z daleka ;:222 . Warzywka rosną sobie chociaż nie mają lekko. Jak nie mszyce to potem zamulała je woda. Miejmy nadzieję, że coś z nich wyrośnie. Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Florianie niestety na pogodę wpływu nie mamy . U mnie czerwiec jest tego roku baardzo mokry a nie wszystkie rośliny to lubią. Mimo wszystko trzeba cieszyć się z tego co jest . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko gęste sadzenie to jedno ale też sporo roślin rośnie jakoś tak wyżej niż podają w katalogach :;230 . Można się pogubić w tym wszystkim . Wrzośce całkiem ładnie rosną chociaż te zamawiane przez internet bardzo malutkie ale mają przyrosty więc może za 2,3 lata będą ładnymi kępami. Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko, co do pietruszki, to zostaw ją na nasiona, daj jej szansę na samo wysianie. Mam wrażenie, że taka samosiejka jest bardziej aromatyczna. A ogród Twój nieprzerwanie mnie zachwyca ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”