Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

No no proszę jaki okaz kupiłaś śliczny koło takiego tez bym nie przeszła. Ostatnio pojechałam do znajomego na działkę mój siedziała ja latałam z łopata bo mi było wolno i wykopywałam sadzonki sporo tego posadziłam. Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko przyjmuję z pokorą napomnienie ale nie obiecuje poprawy :;230 Ciężko mi to idzie mimo że staram się coś zmienić :oops: Pod wszystkimi uwagami dot.kwitnienia i wzrostu roślin podpisuje się obiema rękami. Pamiętam kiedyś inwazje opuchlaków na malinach Polana a rosły na agrotkaninie...zrzucałam i gniotłam paskudy i na szczęście teraz pojawiają się pojedyncze, które od razu unicestwiam. Za to ślimaki nagie lubią mój ogród i tyle ile wszelkiego rodzaju kryształków polskich i amerykanckich nasypię to jeden Bóg wie.
Nowa szałwia urocza, a czy nasiona szałwii które mi posłałaś były z jednorocznej czy bylinowej?
Moje malutkie heliotropy wszystkie są ciemne i coś nie chcą ruszyć w górę ...no trudno!
Tak czy siak niech nam ogród przynosi radość i zdrowie, bo ruch na świeżym powietrzu najważniejszy i nie stresuj się bo to niedobry sposób na zdrówko! Misiulę wyczochraj ;:196 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładny ten irys na przedostatnim zdjęciu,a na ostatnim co to?
Szałwia bardzo ciekawa,może u nas też takie są?
U Ciebie też dużo różnych orlików.U mnie też się sieją.Nie zaczepiam ich ;:306 rosną sobie prawie wszędzie,a jedna rośnie sobie w środku hosty.

Trzymaj się zdrowo. ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Super inwestycja w zimujące szałwie. Chyba prawie wszystkie powtarzają kwitnienie a czerwiec także należy właśnie do nich.
Idzie ciepełko więc rośliny szybko się odkują :tan
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się,że roślinki dotarły i już posadzone.Niech rosną w zdrowiu. :;230 ;:138
U mnie pada.Cały dzień było pochmurno ,a pod wieczór wreszcie się zdecydował zrobić mi przyjemność i popadać.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Nareszcie doczekałam się pięknego cieplutkiego deszczyku! Może piwonie i różyczki otworzą wreszcie ściśnięte pączki, dzięki czemu zrobi się kolorowo. Na dzień dzisiejszy to u mnie dominują różne odcienie zieleni.
Wczoraj uporządkowałam cebulki tulipanów, a dzisiaj wyplewiłam w tunelu, po czym stojąc w otwartych drzwiach altany, podziwiałam zieleń młodziutkiego trawniczka i wysokich drzew wyzierających zza ogrodzenia ROD-osu.

Obrazek

Obrazek

Alu - mam nadzieję, że nie zostałam zrobiona w trąbę i rzeczywiście ta szałwia okaże się bylinową.
Wow! Też bym chętnie sobie u kogoś powykopywała.... ;:306
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu - u mnie ślimaki też sobie używają skolgo ugodno. ;:145 M chodzi ze szpikulcem i zbiera codziennie niezłe żniwo.
Posłałam Ci nasiona szałwii 'Plumosa' - bylinowej.
Moje heliotropy również nędzne w tym roku. Dopóki siedziały na balkonie, prezentowały się naprawdę pięknie. Po wysadzeniu na rabatę, zrobiły się niemal czarne i tylko jeden jest ładny. Zresztą sama zobacz.

Obrazek

Większość już wyrzuciłam, zostawiłam tylko trzy.

Obrazek

Spokojnie, ja stresuję się krótko. Szybko mi przechodzi, a to zdrowiu raczej nie zaszkodzi. Trochę adrenaliny organizm też potrzebuje. ;:306
Misia wyczochrana, a moja ręka podrapana, ale koty tak mają i wszystko się im wybacza. ;:7
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Danusiu - na ostatnim zdjęciu jest firletka poszarpana, która sieje się u mnie wszędzie, a ja pozwalam jej kwitnąć tam, gdzie się zasieje. Lubię te jej delikatne kwiatuszki. ;:333

Obrazek

Mam nadzieję, że ta szałwia to nie pomyłka i faktycznie okaże się bylinką. ;:218
A orliki u mnie w tym roku głównie niebieskie pospolite, z odmianowych ostał mi się jeden.

Obrazek

Obrazek

Staram się dbać o zdrowie, dziękuję, ale ciężko żyć bez osobistego kontaktu z dziećmi, dlatego na niedzielę zaprosiliśmy wszystkich na działkę. Będziemy grillować. Mam nadzieję, że na powietrzu żadna "korona" nas nie zaatakuje. ;:218

Obrazek

Obrazek

Beatko - ostatnio coś mnie wzięło na szałwie i od jednej z sąsiadek wycyganiłam jeszcze sadzonki bylinowej szałwii 'Hot Lips'. Już się nie mogę doczekać jej czerwionutkich kwiatuszków. :tan
Ciepełko i cieplutki deszczyk to jest to, co roślinki najbardziej lubią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Danusiu - jak widzę, deszczyk obu nam zrobił nie lada przyjemność i dał dużo radości. ;:303
Twój-mój stopowiec mocno poszedł w górę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niech Wam weekend przyniesie dużo radości i przyjemności. ;:4 ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zwróciłam uwagę na stopowca U Ciebie Lucynko,którego mam od lat ale jego kwitnienia nie widziałam jeszcze... ;:131 Fakt,że rośnie w miejscu mało uczęszczanym przeze mnie ale w okolicy mam tarczownicę i rodgersję a tych kwitnienie zauważam i jeszcze fotografuję... Muszę się mu bliżej przyjrzeć w tym sezonie..
Grill przygotowany, będą smakołyki działkowe.. ;:333 U mnie pewnie także.. Dzieci
nasze także lubią działkowe przysmaki ale grillowanie to domena Syna bo M już przekazał mu pałeczkę w tym względzie... A wsad jest wspólny bo my mamy swoje gusty a młodzi swoje.. Degustacja wspólna! :D
Miłego weekendu Lucynko! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko dziękuję ;:196 , Misia pięknie wygląda wśród zieleni ;:167 skoro doczekałaś się deszczyku i ciepełka, to może i u nas będzie w końcu ciepło, bo pogoda w tym roku nie rozpieszcza zupełnie :evil: , grill przygotowany, znaczy będzie już nocowanie na działeczce, czy jeszcze za zimno? , śliczne te poszarpane kwiatuszki i tak myślę, że i u mnie były, ale ich nie widzę, w ogóle nie widzę sporo roślin, ale u mnie sucho na tych skarpach i to bardzo ;:185 Zdrówka Lucynko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Bardzo ładny pierwszy weekendowy dzień dobiegł kresu, a niedziela ma być jeszcze ładniejsza, co mnie ogromnie cieszy z uwagi na jutrzejsze spotkanie w pełnym gronie rodzinnym na działeczce. Będzie pierwsze wielkie grillowanie, a nade wszystko pierwsze bezpośrednie spotkanie z dziećmi, których nie widzieliśmy od grudnia. Jestem tak podekscytowana, że nie mogę usiedzieć na miejscu i choć na działce nic dzisiaj nie zrobiłam, to nieustannie krążyłam wteiwewte.
Dużo radości sprawiła mi kolejna gazania swoim pierwszym kwiatuszkiem.

Obrazek

W ogóle to chodziłam z aparatem i podglądałam roślinki w poszukiwaniu ich kolorowych kwiatków, bo już mi się znudziła dominacja zieleni. Dzięki temu podglądaniu wyłapałam zaczątki nowych kwiatuszków:

Obrazek Goździka brodatego,

Obrazek Firletki chalcedońskiej,

Obrazek Lwiej paszczy, która przezimowała w gruncie...

Obrazek ... oraz hortensji pnącej.

Maryniu - mój stopowiec mieszka u mnie drugi rok, a zakwitł pierwszy raz. Wprawdzie jednym kwiatuszkiem, ale dał mi mnóstwo radości. :tan Teraz pnie się w górę, rozpychając się wśród sąsiednich roślin.
M wczoraj wypucował grill, który jeszcze w tym roku nie był używany.
U nas też grillowaniem zajmuje się syn. Najstarszy, który bardzo lubi to robić. A wsad jest taki, jak ja przygotuję, dzięki czemu właśnie najstarszy syn i synowa zjedzą mięsko, które we własnej kuchni omijają szerokim łukiem. ;:306 U mamy zarówno jednej i drugiej jedzą to, co dostaną i nie ma mowy o wybrzydzaniu. ;:185 Na szczęście są na tyle kulturalni, że nigdy nie odstawiają pełnego talerza. ;:303 Pozostałe dzieci są wszystkożerne na co dzień.
Dziękuję pięknie, Maryniu i Tobie również życzę radosnego grillowania. ;:196

Obrazek

Obrazek

Iwonko0042 - zapowiada się poprawa pogody i ciepełko w całym kraju, więc i u Ciebie będzie pięknie, czego z całego serca Ci życzę. ;:3 ;:167
U mnie też wiele roślin wybyło przez tę przedwiosenną suszę, żal mi ich, bo to były bylinki. ;:174
Zdrówko przygarniam z wdzięcznością ;:167 ;:167 i odwzajemniam z całej duszy. ;:97 ;:97 ;:196

Obrazek

Obrazek

Dobranoc. Kolorowych snów. ;:41 ;:15 ;:cm ;:cm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co raz bardziej kwieciście u Ciebie.Myślę,że dla stopowca spodobało się miejsce które mu wyznaczyłaś.
Ten bodziszek taki półpełny ładny,ale to gazania przebija go urodą.
Życzę dla Ciebie i Twojej rodzinki wspaniałej pogody na jutro. ;:136 ;:3 ;:215
jagusia111

Post »

Lucynko dobrze, że wszystko powoli wraca do normalności. Chyba gdybyśmy dłużej pobyli w zamknięciu to dla niejednego skończyłoby się to załamaniem nerwowym. Wiadomo, że jakieś środki ostrożności muszą być, ale trzeba żyć normalnie bo inaczej się nie da. Życzę udanego grilowania i miłego spotkania z dziećmi. Oby pogoda dopisała. Może wreszcie pogoda się zdecyduje i będziesz mogła pomieszkiwać na działeczce. Wtedy będziesz jeździć nie tylko po to żeby popracować, ale tak zwyczajnie posiedzieć i poodpoczywać. Oby tylko komary się za wcześnie nie obudziły.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, wiadomo, że ciężko całkowicie zrezygnować z jednorocznych, ja sobie tez nie wyobrażam bez nich ogrodu, ale np. w tym roku tak mnie złości żeniszek, że chyba się na niego obrażę ;:306 posiałam go w kwietniu a on nadal ma wielkość mikroskopijną i jakże mam go wysadzić na stałe miejsce? Pęsetą? :;230
Fajna ta szałwia, myślę że to bylinka, ja już mam całkiem spora kolekcję ich, ostatnio poluję na te co mają taaaaakie niebieskie kwiaty, wysokie kłosy. Udanej i cudownej niedzieli Ci życzę ;:196
Piękne kolorki, a lwia paszcza cuuudowna! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Lucynko u Ciebie byliny kwitną w pełni , a ja podziwiałam bodziszka pełnego jest przepiękny pozdrawiam ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Lucynko ;:128 , U ciebie jak zwykle kolorków nie brakuje i pracy przy nich także, ale w tak kolorowym otoczeniu miło się pracuje a i odpoczywa ;:108 . Ja niestety po chorobie dużo kwiatków polikwidowałam w tym zrezygnowałam z jednorocznych :wink: Życzę pięknej pogody i grillowania bo u mnie właśnie przechodzi burza i leje :wink: Pozdrawiam serdecznie ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . U Ciebie na działeczce burza kolorów ;:215 . Ilość Twoich jednorocznych przyprawia mnie o zawrót głowy ;:oj . Sporo pracy masz przy tym ale ile radości ;:215 . Mam nadzieję, że spotkanie wypaliło i pogoda Wam dopisała. U mnie dzisiaj ciepło i wieczorkiem trochę popadało. Deszcz potrzebny więc nie narzekam. Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”