Koper wymagania,uprawa
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Koper- uprawa, szkodniki
Masz rację. Choć ja tam zawsze sobie wolę w kajeciku odnotować co z czym się gryzie a z czym lubi. Potem sobie rysuję koła w których z moich nasion wypisuje co mam i tworzę takie "rodzinki", wg tego co koło czego lubi. Potem tylko takie koło wpisuje w całości do którejś częsci działki i jakoś mam to uporządkowane. Tak to bym chyba zginęła :P
Z pewnością dobrze jest tego sąsiedztwa przestrzegać , bo jednak coś w nim jest.
Ale w różnych publikacjach jest różnie. Mam też sporo sprzeczności jak chodzi o bób z innymi , a także łączenie papryki z bakłażanem czy pomidorem. Tu piszą tak, a tu nie. Fajnie by było gdyby ktoś jeszcze w tych wypisach podawał przyczynę, by jakoś łatwiej było się domyśleć.
W tym roku z tego co widzę też mam wpisany koper w pomidory. Ewentualnie mogę wymienić go z pietruszką która miała być z paprykami.
Z pewnością dobrze jest tego sąsiedztwa przestrzegać , bo jednak coś w nim jest.
Ale w różnych publikacjach jest różnie. Mam też sporo sprzeczności jak chodzi o bób z innymi , a także łączenie papryki z bakłażanem czy pomidorem. Tu piszą tak, a tu nie. Fajnie by było gdyby ktoś jeszcze w tych wypisach podawał przyczynę, by jakoś łatwiej było się domyśleć.
W tym roku z tego co widzę też mam wpisany koper w pomidory. Ewentualnie mogę wymienić go z pietruszką która miała być z paprykami.
anubis!
Tam masz jakieś napisy.Może odczytasz i po tym dowiemy się,który rok.
Pozdrawiam Maria[/quote]
Udało mi się odczytać:
CNOS (chodź logo przypomina Ożarowski Pnos), koper ogrodowy , opalowanie zastępcze. Z tyłu: Zjednoczenie nasienictwa rolniczego okręgowe przedsiębiorstwa Kraków - Poznań - Toruń - Warszawa - Wrocław . Takie opakowania pamiętam że były jeszcze za komuny, zjednoczenia przedsięniorstw też były popularne w tamtym czasie tak informuje Wikipedia sle tego nie moge znaleźć .
Tam masz jakieś napisy.Może odczytasz i po tym dowiemy się,który rok.
Pozdrawiam Maria[/quote]
Udało mi się odczytać:
CNOS (chodź logo przypomina Ożarowski Pnos), koper ogrodowy , opalowanie zastępcze. Z tyłu: Zjednoczenie nasienictwa rolniczego okręgowe przedsiębiorstwa Kraków - Poznań - Toruń - Warszawa - Wrocław . Takie opakowania pamiętam że były jeszcze za komuny, zjednoczenia przedsięniorstw też były popularne w tamtym czasie tak informuje Wikipedia sle tego nie moge znaleźć .
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
anubis
Odnalazłam coś takiego.
https://www.geocaching.com/geocache/GC6 ... f798ad368f
W latach 60-tych pracownicy CNOS-u jeździli po wsiach i namawiali rolników do kontraktacji warzyw.
Odnalazłam coś takiego.
https://www.geocaching.com/geocache/GC6 ... f798ad368f
W latach 60-tych pracownicy CNOS-u jeździli po wsiach i namawiali rolników do kontraktacji warzyw.
Nasiona z 1981 r ? opakowanie było mocno pożółkłe. Paczka przeleżała w kuchenej szafce, dziękuję.
-
- 100p
- Od: 6 gru 2011, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
10 cm między rzędami kopru to nie będzie za ciasno?
Nie przeszkadza mi to że nie będzie się dało między nimi chodzić bo i tak będą rosły z brzegu warzywnika.
Nie przeszkadza mi to że nie będzie się dało między nimi chodzić bo i tak będą rosły z brzegu warzywnika.
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani może ktoś poradzi jak mieć dużo pięknego kopru ?
Trzeci rok próbuję i kopru zero. Czy sieję do gleby czy do soniczek... Wschodzi a potem nagle gdy ma kilka cm usycha w całości.
Mama której koper sam się rozsiewa poradziła żebym go nie sadziła tylko sypnęła nim od tak a on sam da sobie radę i wzejdzie między innymi uprawami.
Próbowałam. Zero.
Ostatnio pietruszka mi w końcu się w doniczcce udała. Mówię sobie : spróbuję tak z koperkiem.
I znowu to samo. Kiełkuje, wschodzi i pada nagle w całości
Trzeci rok próbuję i kopru zero. Czy sieję do gleby czy do soniczek... Wschodzi a potem nagle gdy ma kilka cm usycha w całości.
Mama której koper sam się rozsiewa poradziła żebym go nie sadziła tylko sypnęła nim od tak a on sam da sobie radę i wzejdzie między innymi uprawami.
Próbowałam. Zero.
Ostatnio pietruszka mi w końcu się w doniczcce udała. Mówię sobie : spróbuję tak z koperkiem.
I znowu to samo. Kiełkuje, wschodzi i pada nagle w całości
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Przypatrz się czy to czasem nie mszyce.
Ja w tym roku straciłem już 3 wysiewy, wykiełkowal piękni rośnie sobie opielony z zielska nagle zanika kurczy się i zwija.
No nie będę koperku pryskal na mszyce sobie myślę i tak 3ci wysiewy stracony...
Ja w tym roku straciłem już 3 wysiewy, wykiełkowal piękni rośnie sobie opielony z zielska nagle zanika kurczy się i zwija.
No nie będę koperku pryskal na mszyce sobie myślę i tak 3ci wysiewy stracony...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jeżeli nie nakryjecie cieniutka włóknina, to mszyca wszystko zeżre, albo ta topolowa u nasady łodygi albo ta zielona.
Smerfy, Twoja mama ma racje, wysiac wczesna wiosna rzutem na wszystkie grządki, niech sam wyrośnie, zakwitnie , dojrzeje i sam się rozsieje. Trzeba oczywiście chronić przed mszycami. U nas w tym roku tragedia z mszyca, jedynie ten koper, który rośnie z ogórkami i jest jeszcze przykryty włóknina, jest czysty, bez mszyc.
Smerfy, Twoja mama ma racje, wysiac wczesna wiosna rzutem na wszystkie grządki, niech sam wyrośnie, zakwitnie , dojrzeje i sam się rozsieje. Trzeba oczywiście chronić przed mszycami. U nas w tym roku tragedia z mszyca, jedynie ten koper, który rośnie z ogórkami i jest jeszcze przykryty włóknina, jest czysty, bez mszyc.
Pozdrawiam! Gienia.
- Smerfy
- 100p
Ale gdyby to była mszyca to chyba przeniosłaby się na inne rośliny ? Bo koperek padł ale po mszycy na żadnej roślince ani śladu.
Spróbuję jeszcze raz sypnąć prosto z garści. Albo wzejdzie albo się poddaję. A może to być spowodowane zbyt częstym podlewaniem ?
Spróbuję jeszcze raz sypnąć prosto z garści. Albo wzejdzie albo się poddaję. A może to być spowodowane zbyt częstym podlewaniem ?
-
Mszyca sobie poleciała na inna stołówkę, mamy taka sama sytuacje u nas na działce. Albo koperek jest pokręcony, albo już sporo podrosł ale zolknie. I w tym drugim przypadku u nasady , tuż przy ziemi siedzi cała kolonia mszycy topolowej.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 13 gru 2019, o 11:36
Witam, ja mam ta sama sytuacje. Jedyny koper który miałam to w tunelu foliowym. W gruncie wyszło i nie ma. Ale u nas plaga mszyc. Winogrono, szpinak, śliwa, porzeczka a nawet rabarbar ma lub miały mszyce. Ja już nie wiem jak z tym walczyć. A nie wspomnę o kwiatkach. Masakra 

Pozdrawiam
Dominika
Dominika
- naklejka
- 50p
- Od: 8 lip 2018, o 15:17
No właśnie przyszłam sprawdzić czy ktoś ma jakiś sprytny pomysł na koperek 2020, dwie partie zeżarte przez mszycę, jedna nie wzeszła chyba przez zimno (no kto to widział przymrozki końcem maja!). Poświęcić kilka metrów i okryć agro? Przecież się udusi latem..
Kasia
- Smerfy
- 100p

Dobra. Wysiałam nowy w kilku różnych miejscach plus sypnęłam garścią na chybił trafił.
Rozmawiałam z mamą. Jej też cały koperek zdechł.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2020, o 06:47 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Powód: połączenie postów
- naklejka
- 50p
- Od: 8 lip 2018, o 15:17
Jedyny, piękny koper jaki widziałam to taki zlany decisem. No jednak wolałabym nie 

Kasia
-
A jednak, mozna mieć czysty koper bez pryskania, rośnie sobie pod włóknina miedzy ogórkami. Ogórki trzeba było wreszcie wyplewic, to się włókninę ściągnęło i koperku narwałam. Bez mszycy, ale teraz to pewnie i tam się dzisiaj zagnieździła .

Pozdrawiam! Gienia.