Koper wymagania,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Koper- uprawa, szkodniki

Post »

Masz rację. Choć ja tam zawsze sobie wolę w kajeciku odnotować co z czym się gryzie a z czym lubi. Potem sobie rysuję koła w których z moich nasion wypisuje co mam i tworzę takie "rodzinki", wg tego co koło czego lubi. Potem tylko takie koło wpisuje w całości do którejś częsci działki i jakoś mam to uporządkowane. Tak to bym chyba zginęła :P

Z pewnością dobrze jest tego sąsiedztwa przestrzegać , bo jednak coś w nim jest.
Ale w różnych publikacjach jest różnie. Mam też sporo sprzeczności jak chodzi o bób z innymi , a także łączenie papryki z bakłażanem czy pomidorem. Tu piszą tak, a tu nie. Fajnie by było gdyby ktoś jeszcze w tych wypisach podawał przyczynę, by jakoś łatwiej było się domyśleć.

W tym roku z tego co widzę też mam wpisany koper w pomidory. Ewentualnie mogę wymienić go z pietruszką która miała być z paprykami.
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

anubis!

Tam masz jakieś napisy.Może odczytasz i po tym dowiemy się,który rok.

Pozdrawiam Maria[/quote]

Udało mi się odczytać:
CNOS (chodź logo przypomina Ożarowski Pnos), koper ogrodowy , opalowanie zastępcze. Z tyłu: Zjednoczenie nasienictwa rolniczego okręgowe przedsiębiorstwa Kraków - Poznań - Toruń - Warszawa - Wrocław . Takie opakowania pamiętam że były jeszcze za komuny, zjednoczenia przedsięniorstw też były popularne w tamtym czasie tak informuje Wikipedia sle tego nie moge znaleźć .
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anubis

Odnalazłam coś takiego.

https://www.geocaching.com/geocache/GC6 ... f798ad368f

W latach 60-tych pracownicy CNOS-u jeździli po wsiach i namawiali rolników do kontraktacji warzyw.
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

Nasiona z 1981 r ? opakowanie było mocno pożółkłe. Paczka przeleżała w kuchenej szafce, dziękuję.
Zielony1111
100p
100p
Od: 6 gru 2011, o 22:09

Post »

10 cm między rzędami kopru to nie będzie za ciasno?
Nie przeszkadza mi to że nie będzie się dało między nimi chodzić bo i tak będą rosły z brzegu warzywnika.
Awatar użytkownika
Smerfy
100p
100p
Od: 18 kwie 2020, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani może ktoś poradzi jak mieć dużo pięknego kopru ?
Trzeci rok próbuję i kopru zero. Czy sieję do gleby czy do soniczek... Wschodzi a potem nagle gdy ma kilka cm usycha w całości.
Mama której koper sam się rozsiewa poradziła żebym go nie sadziła tylko sypnęła nim od tak a on sam da sobie radę i wzejdzie między innymi uprawami.
Próbowałam. Zero.
Ostatnio pietruszka mi w końcu się w doniczcce udała. Mówię sobie : spróbuję tak z koperkiem.
I znowu to samo. Kiełkuje, wschodzi i pada nagle w całości
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Przypatrz się czy to czasem nie mszyce.
Ja w tym roku straciłem już 3 wysiewy, wykiełkowal piękni rośnie sobie opielony z zielska nagle zanika kurczy się i zwija.
No nie będę koperku pryskal na mszyce sobie myślę i tak 3ci wysiewy stracony...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Jeżeli nie nakryjecie cieniutka włóknina, to mszyca wszystko zeżre, albo ta topolowa u nasady łodygi albo ta zielona.
Smerfy, Twoja mama ma racje, wysiac wczesna wiosna rzutem na wszystkie grządki, niech sam wyrośnie, zakwitnie , dojrzeje i sam się rozsieje. Trzeba oczywiście chronić przed mszycami. U nas w tym roku tragedia z mszyca, jedynie ten koper, który rośnie z ogórkami i jest jeszcze przykryty włóknina, jest czysty, bez mszyc.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Smerfy
100p
100p

Post »

Ale gdyby to była mszyca to chyba przeniosłaby się na inne rośliny ? Bo koperek padł ale po mszycy na żadnej roślince ani śladu.

Spróbuję jeszcze raz sypnąć prosto z garści. Albo wzejdzie albo się poddaję. A może to być spowodowane zbyt częstym podlewaniem ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mszyca sobie poleciała na inna stołówkę, mamy taka sama sytuacje u nas na działce. Albo koperek jest pokręcony, albo już sporo podrosł ale zolknie. I w tym drugim przypadku u nasady , tuż przy ziemi siedzi cała kolonia mszycy topolowej.
Pozdrawiam! Gienia.
DominikaT
100p
100p
Od: 13 gru 2019, o 11:36

Post »

Witam, ja mam ta sama sytuacje. Jedyny koper który miałam to w tunelu foliowym. W gruncie wyszło i nie ma. Ale u nas plaga mszyc. Winogrono, szpinak, śliwa, porzeczka a nawet rabarbar ma lub miały mszyce. Ja już nie wiem jak z tym walczyć. A nie wspomnę o kwiatkach. Masakra :evil:
Pozdrawiam
Dominika
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
naklejka
50p
50p
Od: 8 lip 2018, o 15:17

Post »

No właśnie przyszłam sprawdzić czy ktoś ma jakiś sprytny pomysł na koperek 2020, dwie partie zeżarte przez mszycę, jedna nie wzeszła chyba przez zimno (no kto to widział przymrozki końcem maja!). Poświęcić kilka metrów i okryć agro? Przecież się udusi latem..
Kasia
Awatar użytkownika
Smerfy
100p
100p

Post »

;:138 fajnie że nie tylko ja mam problem z kopetkiem

Dobra. Wysiałam nowy w kilku różnych miejscach plus sypnęłam garścią na chybił trafił.
Rozmawiałam z mamą. Jej też cały koperek zdechł.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2020, o 06:47 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Awatar użytkownika
naklejka
50p
50p
Od: 8 lip 2018, o 15:17

Post »

Jedyny, piękny koper jaki widziałam to taki zlany decisem. No jednak wolałabym nie ;:173
Kasia
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jednak, mozna mieć czysty koper bez pryskania, rośnie sobie pod włóknina miedzy ogórkami. Ogórki trzeba było wreszcie wyplewic, to się włókninę ściągnęło i koperku narwałam. Bez mszycy, ale teraz to pewnie i tam się dzisiaj zagnieździła .

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”