Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Martusiu ładną kolekcję bzów zgromadziłaś, ale ten https://www.fotosik.pl/zdjecie/801be547f0c861f3 narcyzek skradł moje serce! Wiesz jakie jego imię?
Złotnica już kwitnie? muszę zajrzeć do mojej, bo jak wszystko zacznie rozkwitać to na mur część przegapię. ;:131 Chociaż dalej wyrywam trawska to chyba nie ujdzie uwadze, bo ona dość krótko kwitnie :D
Ja na piwonie dopiero czekam, bo nawet majowa nie może się zdecydować. Czy masz dwa tamaryszki? u mnie poza francuskim żaden nie chciał zostać :wink: Iryski od Ciebie milczą a Twoje ślicznie się prezentują!
Ogródki podlane i podlewane dalej będą więc przyroda szaleje! Miłego tygodnia i trzymaj się cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

JADZIU, u mnie nadal pada, ale jakby coraz cieplej, to i ślimaki mają się coraz lepiej ;:14 Moje gustują w irysach i oczywiście nie przepuszczą języczce ;:145
Chryzantem bronię, jeszcze ich nie dorwały, ale jak zaczną je obśliniać to będę karmić granulkami!
Gęste nasadzenia, chwastom się nie dają, ale dla ślimaków to raj ;:222
Wygranej walki z przeważającymi siłami wroga ;:196

IWONKO, to nie ma się co zastanawiać, tylko gdzie kawałek ziemi coś posadzić i już mniej miejsca dla chwastów :;230 Ostatnio, przy pieleniu, zastanawiałam się jak to się dzieje, że pielimy i pielimy, a chwaściory ciągle są ;:oj
To jakaś dzika róża o drobnych, gęstych kolcach i rozłazi się odrostami, ale jak kwitnie jest naprawdę urocza ;:108
Taką znalazłam prognozę długoterminową, że już ma być coraz cieplej, a od pierwszego czerwca temperatura nie spadnie poniżej 20 stopni. :tan
Słonecznego tygodnia ;:196

JANKU, złotnicę mam od dawna, na pewno więcej niż dziesięć lat rośnie w tym samym miejscu bez żadnej łaski. Czasem po zimie ten szczypior nie wygląda najlepiej, ale szybko się regeneruje. Łatwo rozmnaża się z nasion, ale nie potrafię powiedzieć po jakim czasie siewki zakwitają. Na początku wysiewałam ją co rok na wszelki wypadek, teraz już kilka lat tego nie robię, ale kilka siewek się znajdzie jeśli chcesz ;:108

MARYSIU, dziękuję ;:196 uwielbiam czas kwitnienia bzów :tan
Te narcyzy to moje najstarsze i nie mam pojęcia jak się nazywają ;:131 Chętnie oddam w dobre ręce trochę trochę cebulek, ale nie zagwaramtuję, że będą pięknie kwitły. Zdarza im się produkować same liście, albo zasuszyć pączki, a kiedyś kwitły obficie ;:185
Marysiu, jeśli liczyć patyczek francuskiego, to mam dwa :wink:
Jeśli dobrze pamiętam jakie Ci wysłałam, to one jeszcze nie kwitną, mam nadzieję, że nie zawiodą nas w tym roku! Jeśli którego chcesz, zaraz pisz, to zaznaczę ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto moje pierwsze kwiaty irysów tez dostały mrozem, na szczęście kolejne rozkwitają nie naruszone. Na rabatkach już mam gęsto, nie ma gdzie nogi włożyć, rudbekie, gailardie wysiewają się jak zwariowane, wyrywam, ale zawsze coś przeoczę i przez to ten gąszcz ;:306 Chwasty dają radę i w takim gęstym nasadzeniu.
Marto dostałam od ciebie jesienią roślinkę doniczkową, widzę pączki czy pamiętasz co zacz, mnie chodzi po głowie jakaś skomplikowana nazwa.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, to chyba był fygelius ( phygelius capensis) U mnie siedzi w donicy , ale Iwonka1 ma go w ogrodzie, tylko ciągle zapominam ją dopytać jakiego ma, bo one są różne.
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze pamiętałam, że nazwa ciężka do zapamiętania ;:306 ma malutkie dzwonkowate pączki w kolorze ciemnego różu, jeszcze nie pękły, czekam aż się rozwiną. Nazwy na pewno nie zapamiętam, więc co jakiś czas będę męczyła pytaniem za co z góry przepraszam :;230
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Martusiu a czy Ty spać nie umiesz o takiej porze pisać ;:306 Ja na drugi bok sie akuratnie przewracałam :;230 No te z muszlami nie są takie groźne wisiały np dzisiaj na liściach floksów też dostały od nich popalić ale te które obżerają chryzantemy to takie malusie oślizłe nawet przez kordon skorupek jakoś sie przedarły i wisiały na wpół pożartych już listkach :twisted: Tak w tłoku ich nie widać dopiero potem uwidaczniają sie efekty ;:222 D
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Piękne kwitnienia.
Irysy ciekawe, śliczne . I łubiny już w pełnym rozkwicie.Moje jeszcze nie,
A co to kwitnie nad hostą ??
Rodki, azlalie i- same piękności.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DOROTKO, pytaj ile razy chcesz :D Już teraz będę wiedziała o co pytasz

JADZIU, to najdłuższe dni w roku, szkoda czasu na spanie, kiedy ptaki tak pięknie śpiewają o świcie :tan
Też zbieram to oślizłe tałatajstwo, a ich jakby przybywało z każdym dniem ;:14 Jakby mało było dziur w liściach po paszczach ślimaków, spadł grad!
Na szczęście niewielki i krótko.

ANIU, dziękuję ;:196 zawsze coś tam kwitnie w gąszczu :D Łubiny mają teraz swoje pięć minut, wyglądają ślicznie, potem mam ochotę je wywalić, bo rozkładają się na boki, a jednak zostają by wiosną cieszyć przez chwilę.
Nad hostą jest krzew kaliny japońskiej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajna rutewka czy ta jest orlikolistna .Dzisiaj też popołudniu przeszła burza z dalekimi grzmotami ,ale sążnistym deszczem Wydawało mi się nawet gdy patrzyłam na szyby że był również niewielki grad ,ale pewności nie mam . Kurcze że u mnie nie chcą się utrzymać łubiny a tak mi sie podobają masz Martusiu sporo kolorów i takie konkretne kolby ;:333 Widzę masz tez holenderskie irysy u mnie tez gdzieś tam jeden był ,ale teraz go nie widzę kamiennych goździków też nie mam a sa takie śliczne.No cóż nie można mieć wszystkiego ;:174 ;:196 Amelkowe również
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto przepiękne kolory łubinów, proszę pozbieraj z nich nasionka. Kępka łubinów od Ciebie rośnie, oby mi zakwitła tego sezonu.
Dobrze, że do moich pytań masz tyle wyrozumiałości ;:168
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Piękna kolorowa kolekcja łubinów!Irysy! Podziwiam! ;:138 :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JADZIU, to biała rutewka orlikolistna. Jak już rozkwitnie to jest niemal białą chmurką, a na początku kwitnienia ma kilka kolorów.
Łubiny są krótkowieczne, to i u mnie często giną, ale zawsze gdzieś wyrośnie jakaś siewka i zakwitnie. Każdego roku kwitną w innym miejscu i innymi kolorami ;:306 Tak samo mają się u mnie goździki brodate.
Z całego serca odwzajemniam, Amelkowe też ;:196

DOROTKO, pozbieram, a z ubiegłorocznych nic nie wyrosło ;:oj Jak to kępka rośnie? To wszystkie sadzonki ode mnie posadziłaś razem? Jeśli tak to bardzo jestem ciekawa efektu, bo wybrałam siewki z różnych miejsc.
Jeśli chodzi o pytania, to przecież dlatego tu jesteśmy, żeby sobie pomagać ;:196

MARYNIU, dziękuję w imieniu łubinów ;:196 Mojej zasługi w tym tyle, że nie wytnę wszystkich siewek ;:131 Dawno wysiałam mieszankę i tak to trwa już kilkanaście lat. Już nie pokazują się białe i żółte, ani czerwone. Ciekawe, czy kiedyś pojawią się egzemplarze kwitnące w wyjściowej kolorystyce :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłej soboty :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Wszystko u Ciebie pięknie kwitnie.Piękne łubiny ,bzy,irysy,żółtnice,ale to ostatie zdjęcie piękne.Brak mi słów,żeby powiedzieć jak mi się podoba.
Żółtnicę kiedyś miałam jedną i zaczęła mi ginąć,wtedy się doczytałam,że lubi ziemię wapienną.Od tej pory zawsze wiosną podsypuje ją wapnem.Widać,że to lubi bo co raz jej więcej i kwitnie co rok.
Dziwne bo mam taką podobną do Twojej rutewki.Moja wysiewa się obficie i ma też białe kwiaty a jest różowa.
Piękne łubiny.Kiedyś widziałam chyba taki czerwony to pamiętam,że mi się podobał.A u Ciebie są czerwone?
Pytałam o czosnki bo u mnie te duże są tylko rok.W tamtym roku były a w tym nie ma. ;:145
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Zbulwersowałaś mnie? Jak można nie zwracać uwagi na piękno orlików? ;:14 :;230 Dla mnie są to jedne z bardziej zachwycających roślin w ogrodzie?

Fajny łan łubinów w wyjątkowym bogactwie barw, sympatyczne piwonie, serduszka ? klasa sama w sobie ? a irysy po prostu mnie zachwyciły? ;:180 ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto większa kępka łubinu będzie kwitła z tego co pamiętam chyba przebija się kolorek fioletu, male siewki nie dały rady, nasionka łubinu posiałam widzę siewki są. Część nasion zostawiłam i dałam do donic mam ładne sadzonki, przygotuję miejsce na rabatce i je niedługo posadzę. Szkoda, że na mojej glebie mam łubiny tylko przez dwa sezony, co im nie pasuje po zimie wyjmuję korzenie rozsypujące się na kawałki.
Tu na forum wiele się nauczyłam, wiem że kto pyta nie błądzi. ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”