Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

Siulon pisze:Witam.
Potrzebuje porady. Czy to jest niedobór magnezu? Czy czegoś innego im brakuje.?

Obrazek
Jeśli to niedobór czegokolwiek to dosyć dziwny, możliwa infekcja wirusowa a to oznacza... Szkoda gadać... ;:185
Napisz coś więcej o uprawie, jak inne krzaki, nawożenie, gleba, nawadnianie, im więcej informacji tym diagnoza może być bardziej trafna. Tak czy inaczej potrzebny ktoś z większą wiedzą, Kozula by się przydała, ekopom też powinien ogarnąć, jest jeszcze parę osób co też mogą znać przyczynę więc trzeba poczekać aż zajrzą na forum.
Pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

To może być niedobór molibdenu ?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Prowadzenie pomidorów to indywidualny wybór . Z niskimi zawsze
mam dylematy , zaczynam je regulować tzn. oskubywać , rosną wyższe , ale
zawiązane owoce rosną większe i wcześniej dojrzewają . No i łatwiej je ustabilizować .
Rozwiązaniem są tzw klatki , nie jestem jednak przekonana , że w środku nie
gromadzi się zbyt dużo wilgoci . ;:131
Siulon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2018, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie.
Dziękuję za odpowiedzi na mój post. Postaram się uzupełnić dane. Objawy o których pisałem występują na starszych liściach. Wierzchołki są zielone i zdrowe. Ziemia nie była wapnowana, jedynie na jesieni przekopana z obornikiem granulowanym i kompostem. Rośliny ściółkowane są suchą skoszoną trawą. Warunki oświetleniowe szklarni są zmienne w ciągu dnia, ale bardziej przewaga jest cienia.
Generalnie krzaczki reagują odmianowo, są takie odmiany na których jest tego mniej i takie które sygnalizują bardziej.

Tutaj wierzchołek: chyba zdrowy i niżej ślady na liściach.

Obrazek

Tutaj cały krzaczek:

Obrazek

Obrazek

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Grzegorz Grzesiak
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Wreszcie cały krzak i można wiarygodniej coś poradzić. Już dwa lata temu był u Ciebie problem z żelazem. Warto by zrobić analizę, żeby było wiadomo dlaczego roślina nie pobiera go. Dolne liście zachowują się jak magazyn i przy niedoborach oddają składniki, żeby ratować nowe. Każda odmiana wymaga nieco innego nawożenia, a jeśli jest mix, to trzeba wypośrodkować nawożenie. Nie wiedząc co mamy w ziemi, możemy tylko po wyglądzie rośliny domyślać się. Ważne jest jaka jest obecnie pogoda, a nawet przewidywanie jej i odpowiednio na przód ingerować. Jeśli ma być pochmurno i zimno, to nie powinniśmy zasilać ponad miarę, rośliny tego nie zdążą przerobić. Jeśli zaś ciepła słoneczna pogoda, to trzeba zadbać o dostatek wody, bo przy zasoleniu zaczną więdnąć, a nawet zrzucać kwiaty. Ogólnie zbytnio nic tak bardzo im nie dolega, można by delikatnie wykonać oprysk z mikroelementami wykorzystując chwilowe zachmurzenie.
melody in home
50p
50p
Od: 2 lip 2017, o 23:08

Post »

Siulon, według mnie Twoje pomidory wykazują znacznego stopnia chlorozę manganową. Dobrze byłoby zakupić na all małe opakowanie siarczanu manganu (koszt ok. 8 zł) i opryskać solidnie roztworem o stężeniu 1 g na litr wody. Nawet kilkukrotnie, w odstępach kilkudniowych.
pozdrawiam, Iwona
tarkatarka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2020, o 23:42

Pomidory marnieją i słabo rosną.

Post »

Dobry wieczór, witam wszystkich forumowiczów :wit
Mam problem z pomidorami, posadzone jakieś 2 tygodnie temu z sadzonek kupionych na targu, odmiany malinowe, sadzonki miały kwiaty a nawet niektóre zalążki pomidorków, sprzedająca zapewniła mnie, że to nawet lepiej. Potem kupiłam u innego sprzedawcy dużo niższe, grubsze, bez kwiatów, wszystko posadziłam w jednym dniu. I teraz widzę, że te z kwiatami kompletnie nic nie urosły, wyglądają bardzo marnie, natomiast te drugie już je przegoniły i wyglądają bardzo zdrowo. Czy mogę coś zrobić? Jaka może być przyczyna takiej różnicy? Chyba nie powinnam kupować sadzonek z kwiatami? A może pousuwać te kwiaty i dać krzaczkom szansę aby skupiły się na rośnięciu a nie kwitnięciu?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Pomidory marnieją i słabo rosną.

Post »

Najlepiej dać im szansę i jeszcze poczekać. Muszą odchorować, bo może były sadzonki nie hartowane prosto z ciepłego miejsca ze szklarni, czy tunelu.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

Jak głęboko sadzić zbyt wyrośnięte sadzonki pomidorów mają 24-26 cm wysokości ?

Czy jak posadzę za głęboko to one ucierpią ?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moim zdaniem nie ucierpią, ja sadzę głęboko.Pomidory maja tak ukształtowany system korzeniowy, że swoje korzenie puszcza na każdej wysokości w kontakcie z ziemią. Nie jestem ekspertem ale mam takie swoje spostrzeżenia.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Głębsze sadzenie skutkuje opóźnionym rozwojem o około 2 tygodnie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

To nie są bardzo wyrośnięte sadzonki.
Miałam wyższe.
Możesz je posadzić do dołka na szpadel, tylko jak będziesz przesypywać , nie ubijaj mocno ziemię i żeby była ziemia nie była w bryłach.

Możesz teraz je posadzić na ukos .
Wkleję cytat z mojego postu
robię tak: kopie głęboki i szerszy dołek, daje po garści granulowanego obornika , przysypuje ziemia
Wlewam wodę , wkładam sadzonkę na skos.
Tam gdzie łodyżka nie ma styczności z podłożem, podsypuje ziemie, żeby łodyga miała wsparcie, podczas zasypywania dołka, bo mogła by się złamać .
Mam nadzieję , ze zrozumiałaś moje wypociny :oops:
Nie wyrzucaj , bo szkoda , dadzą dobry plon
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

@tara, jokaer,
dzięki śliczne za info i pomoc.

@Pelasia
to żadne wypociny a samo złoto :) ale jest pytanie co do skosu. Jakiś patyczek przykładasz do wierzchołka czy coś aby pion złapała sadzonka ?
Awatar użytkownika
Smerfy
100p
100p
Od: 18 kwie 2020, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje też stoją w miejscu a posadzone jak zawsze. Kupuję u jednego sprawdzonego ogrodnika. Potem je hartowałam - jak co roku.
Co poradzić - za chłodno jest. Temperatura w ostatnixh dniach w granicach +15 stopni a słońca jak na lekarstwo. Wczoraj jeden dzień poświeciło a dziś znowu pochmurnie i tak aż do poniedziałku. Wszystko mi stoi nie tylko pomidory.
Ale za tydzień mówią że pogoda w końcu nabierze tempa i zrobi się dużo cieplej.
To i pomidory ruszą z kopyta :)
Morisss
100p
100p
Od: 1 kwie 2020, o 23:44

Post »

W czasach kiedy moja rodzina zajmowała się uprawą pomidorów, sadziliśmy je zawsze na ukos za pomocą motyki, później za pomocą sadzarki. Z ziemi wystawaly tylko czubki. I czy sadzonki miały 15 czy 30 cm w niczym to nie przeszkadzało. Pomidory miały za to mocniejszy system korzeniowy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”