Ćmówki z PESTKĄ@

ODPOWIEDZ
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Pestko, śliczne te żyłki, zupełnie jak żyłki pod skórą :)
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cuda, cuda, cuda...
Pestko masz same rarytasiki i tak cudownie kwitną.
Gratuluję :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

PESTKA@ pisze:Osobowość powiadasz??? Może i tak ,ja jestem dość temperamentną osobą.Deszczówke mam żeczywiście jedną z najczystszych jakie mozna mieć.Jak już pisałam mieszkam w środku Puszczy Noteckiej w strefie ochronnej gdzie nie ma przemysłu,większa większość w piecach pali drzewem z lasu wiec zanieczyszczenia sa o wiele mniejsze niż w duzych miastach.Do tego filtracja deszczówki tez jest wieksza jeśli mieszka się w lesie.Klimat pewnie tez ma tu znaczenie.Leśnym mchem pachnie w domu kiedy otworze okna.Takie mieszkanie ma dobre i zle storony :wink:
jak mieszkasz w takim miejscu to rzeczywiście deszczówka u ciebie może być dobra... bo tu gdzie ja mieszkam deszczówka jest brudna i szkodzi storczykom, o czym się przekonałam jakiś rok temu. a biały Phalaenopsis z rózową warżką piękny.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aldonko, prześliczny storczyk ucieszył Cię swoimi kwiatami, szkoda tych opadniętych pąków, ale niestety musimy to jakoś przeboleć. U mnie na jednym storczyku otworzył się tylko 1 kwiat pozostałe niestety opadły :cry:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

DERIDEniestety nie było w moim storczyku nazwy,ale wiem od jakiego producenta są..od Tomaszewskiego.WieszAGNESS mam storczyka,który całkowicie zrzucił wszystkie pączki :twisted: drań jeden.Wydaje mi sie ,ze moje storczyki zaczynaja budzić sie powolutku do życia Jeden wypuszcza nowy listek,reszta storczyków budzi sie w korzonkach tzn..zauwazyłam na starych korzonkach budzace sie czubeczki..Bedzie dobrze :wink: Dzien coraz dłuższy,zaczełam je zraszać i wietrzyć dlużej mieszkanie.Rozpalam w piecu ,uchylam okna i wychodze na 3 godziny z domu,a potem w zależnosci od pogody,albo wietrzy się dalej albo zamykam.Po wygaldzie liści stwierdzam ,ze dobrze im to robi.Ja tez już bym sobie chętnie pobiegała po lesie,ale dla mnie to jeszcze nie czas(za zimno :wink: żeby sie spocić)
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To kolejny storczyk ,ktory mnie nie zawiódł.Pięknie rozkwitł,rozgałeził sie i nie zrzucil żadnego pączka..Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

..i jeszcze jeden ulubieniec.Mam fioła na punkcie storczyków w ciapki ,kreski,piegi i plamy.Wygladają uroczo i tak dziecinnie.No jak ich nie kochac jak tak wygladają prawda? URL=http://imageshack.us]Obrazek[/URL]
[URL=http://g.imageshack.us/img186/2w1ql3.png/1/][IMG]
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękne Phalaenopsisy. i nie marzną ci jak otwierasz okno? ja nie wietrzę nigdy, nawet latem, bo z kominu domu obok ciągle leci dym i gęstość storczyków na oknie uniemożliwia otwieranie. zimą to już w ogóle nie otwieram, bo jest w pokoju wystarczająco zimno, nie chcę, żeby przemarzły.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bardzo często wietrzę mieszkanie.Oczywiście kiedy jest -10 nie otwieram ,ale kiedy jest -3 spokojnie uchylam okno na dluższy czas.Mogę sobie na to pozwolic bo w domu mam bardzo cieplo ,a grzejniki nie sa pod parapetem(nie mam wnęki na grzejniki) ale przy parapecie.Latem okna mam otwarte caly czas ,często na ościerz,a storczyki stoja sobie spokojnie na parapecie tak jakby wygladaly przez okno.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

latem to bym chętnie otworzyła, ale często leci dym i muszę mieć zamknięte okna, by mi nie naleciał do pokoju. a zimą mimo kaloryfera w moim pokoju jest ok. 20 stopni, storczykom jest zimno i niektóre tracą pąki.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze ..to jak Ty żyjesz??Ja sie dusze.Musze miec otwarte okna.Latem otwieram nawet drzwi.Nie wyobrażam sobie życia bez świeżego powietrza.Dla mnie sezon póżnojesienny i zimowy to straszna kara i męczarnia.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PESTKA@ pisze:Kurcze ..to jak Ty żyjesz??Ja się dusze.Musze miec otwarte okna.Latem otwieram nawet drzwi.Nie wyobrażam sobie życia bez świeżego powietrza.Dla mnie sezon póżnojesienny i zimowy to straszna kara i męczarnia.
ja świeże powietrze lubię, ale zadymionego nie. a zimą w pokoju jest chłodno, więc idzie wytrzymać. latem jest gorzej, bo czasami jest ponad 30 stopni. jak się nie dymi, to czasami uchylam (tylko latem i wiosną). ale zimą wolę nie ryzykować, nie chcę stracić moich storczyków.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po dzisiejszych ogledzinach stwierdzam ,ze storczyki budzą sie do zycia.Uff nareszcie ;:2
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to gratulacje, pewnie już niedługo zobaczymy ich fotki w pełnej krasie.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na nowe fotki trzeba potczekac .Niedawno wypuściły nowe pędy ,ale wiekszość pąków opadła.Z bocznych oczek budzą się boczne odnóżki.Jestem z nich dumna,Jak nie tak to inaczej chca zakwitnąć.Natura jednak jest cudowna i wola życia ogromna.Czekam teraz na deszczyk.ktory musze złapac do podlewania(wg metego na dniach) :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”