Familokowego sezon 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego sezon 2020

Post »

Róże w pąkach ;:oj
Dzisiaj wychodząc z ogrody zauważyłem na 'Teresce Bugnet' pąki ale nie aż takie duże jak u ciebie.
A mszyce też Mirka znalazła na różach, na szczęście na bukszpanach jeszcze nic się nie dzieje.
Fajny ten 'Kajtek' Jadziu ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Teraz dopiero poznałam Kajtka, pięknie umaszczony jak na dachowca i umie się ustawić do zdjęcia. :D
Te przygarnięte potrafią się odwdzięczyć gospodarzowi miłością bezgraniczną, dużo by pisać bo u syna wszystko z azylu zabrane + znalezione na poboczu w tragicznym stanie. Koty od stanu niemowlęctwa wychowane, pies takim przyjacielem, że drzwi zamykać nie musi.
Widzę, że też masz problem z mszycami. U mnie ich w takiej ilości nie było od lat, rozsiadły się na sadzonkach trojeści krwistej i na niektórych hojach, od rana ma co robić. Gorzej z oknami bo szyby jakieś takie marmurkowe się zrobiły. ;:306
DzonaK

Post »

Witaj Jadziu wpisuję się w nowy wątek.
Pąki na różach o tej porze to jakaś anomalia chyba. Moje marne słabe i mszyca już zdążyła się zadomowić. Chyba odpuszczę sobie uprawę róż.
Kociak prześliczny widać że ma diabliki w oczach :;230
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie wszystkich miłych gości ;:196 Pogoda sie poprawiła to i gadziny wszelakie sie pojawiły ;:222 .Oczywiście nie obeszło sie bez bukszpanówek ,chociaż samej ćmy nie widziałam, jednak wszystkie bukszpany zaatakowane, jedne mniej drugie bardziej .Wczoraj był dla nich sądny dzień wszystkie zostały wykopane przez wnuka i spalone ,żeby dalej sie nie przepoczwarzały. Cóż mogę napisać ze były sobie bukszpany, teraz w to miejsce muszę zrobić sadzonki trzmieliny i tak w większości ją miałam na obwódkach . Wnuk przy okazji wyciął też jedną tuje, która zabierała powietrze RU, teraz będzie mieć więcej przewiewu, bo już zauważyłam że znów mączniak sie na niej pojawił .Piwonie zawiązują pąki,lilak Mayera również, nawet Perowskia już puszcza młode listki czyli sie przyjęła na nowym miejscu, a najbardziej jestem ciekawa czy zakwitną w tym roku irysy które przesadzałam jesienią .

Obrazek

Obrazek

JOASIU jeden taki duży reszta miniaturowych ale też ta róża kwitnie wcześniej .W ubiegłym roku też tak wcześnie wytworzony pąk nie umiał się otworzyć inne szybciej rozkwitły niż te .Zobaczymy jak będzie w tym roku .Kociak powoli zaczyna sie uspokajać tylko czasem ma takie odloty wtedy trzeba nawet szyby w oknach :wink: trzymać .Cóż wilka ciągnie do lasu ,chociaż go nie skosztował w swym życiu jednak co nieznane pociąga

Obrazek

Obrazek

GRAŻYNKOmasz racje czyszczenie okien to syzyfowa praca przy nim :;230 .Miałam poprzednio też koty, ale szyb mi nie brudziły tak jak ten maluch. Jednak jak zaczyna szaleć to jest wesoło, tylko od czasu do czasu przechodzi samego siebie , wtedy muszę zająć go jakąś zabawą, wtedy sie uspokaja :;230 Trojeść od Ciebie chyba nie przeżyła ;:174 ,bo na razie cisza tylko pusty patyczek siedzi i etykietka

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU po odejściu Agatki i Zuzi było jakoś pusto w chałupie, wiec pojawił sie rozrabiaka Kajtuś ;:167 ;:167 Muszę jutro spojrzeć na moja Thereskę ale moja zawsze później kwitła niż Twoja czy u Beatki [Beaby] ale jest w lepszym stanie niż ubiegłoroczna .Pąk Doktorka nie jest taki wielgachny na jakiego wygląda :) , jednak jest już spory inne dopiero mikroskopijne.Będzie maczek od Tośki :heja

Obrazek

Obrazek

IWONKO Doktorek zawsze wcześniej ma pąki niż inne róże to samo Maigold czy LO Reszta róż z nielicznymi normalnymi listkami, bo większość ma pomarznięte .Z moimi różami to samo co z Twoimi cofnęły sie w rozwoju po tych mrozach, ale Doktorkowi służy ciepło od muru i nie dosięgły go mroźne powiewy.Robiliśmy z wnusiem wariacje tulipanowe

Obrazek

Obrazek

FLORIANIE lubię tego Frecklesa i pozwalam mu sie wysiewać w różnych miejscach i z radością go witam .Jeśli chcesz to dam Ci sadzonkę

Obrazek

Obrazek

JaSNa witam w moim królestwie wiesz że jedna jaskółka wiosny nie czyni to dopiero przedsmak tego ten pączek ;:167 Zapraszam w sezonie mam nadzieje ,ze będzie bogaty w kwiaty

Obrazek

Obrazek

ANUSIU on lubi bawić sie tymi torbami z chleba teraz siedzi przy oknie i denerwuje sie, bo komary za szybą, a nie można ich złapać :;230 Upodobał sobie kartonik po butach i tam przesypia pół nocki również w dzień :;230 Cóż koty to indywidualiści ;:167

Obrazek

Obrazek

życzę wszystkim miłego wieczoru i deszczowej soboty i niedzieli bo wszyscy już tego pragniemy, a przede wszystkim rośliny

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Jadziu,życzenia na czasie - dziękuję, u nas deszcz przewidują od wtorku.Dzisiaj biegałam z konewkami i podlewałam punktowo.
Podziwiam przyspieszony rozwój Twoich róż.Zresztą, wszystkie roślinki są mimo braku opadów-
w doskonałej formie, a fotografie ;:333
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudny ten twój powojnik. Mój jedyny atragene zmizernial .
I tylko jeden pęd odzywa.
Może bo przesadzić ??
Kwitnienia Wiosenne śliczne i takie radosne. :)
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Wiesz Jadziu, nie wiem co jest z tą trojeścią. Mam ten sam problem, nie mogę się jej dochować dłużej niż jeden rok.
Chyba pozostanie kupić sadzonkę i jeszcze raz spróbować bo wiek już nie pozwala wysiewać co roku i nie ogladąć dojrzałych i dorodnych roślin.
Te niebieskie dzwoneczki są super.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Jadziu, 23.04 i mokre tulipany ;:oj czyżby padało? u nas deszczu nie widać od wielu dni :( wczoraj troszeczkę pokropiło ale nawet z dachu do rynny nie zleciało bo papa wypiła te krople :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu, cudnie kwitnie Twój powojnik, a wawrzynek rozsiewa zapach ;:167 Jsgodowiec wyrósł mi w tym roku na jakieś 15cm ;:306 Ifejony posadziłam wiosną i na razie czekam ;:185
Mam fiołka motylkowatego w fioletowe kropki i rozrasta się jak zaraza ;:14 ,a sieje się okropnie, Ty nie masz z nim problemu? Czy Frecles nie jest tak ekspansywny? A trojeści wyrasta późno , jeszcze nic straconego ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Pelasia marnotrawna melduje się :D :;230
Ależ moc kwiecia wszelakiego ,jak latem :!:
Ogród wynagradza Tobie czas niedyspozycji z powodu biodra. ;:138
Różanecznik i powojnik ekspresowo zakwitły :D
Jestem w szoku. ;:oj
Róża ''Souvenir ...'' jest zawsze jedną z pierwszych ,ale żeby w kwietniu :shock:
Te kropelki na liściach to chyba z podlewania masz nie z nieba :lol: :?:
Bardzo ciekawie prezentuje się epimedium ,myślałam ,że to narcyz. :)
Zapomniałam napisać ,ze fotka ostatnia na zamknięcie poprzedniego wątku - genialna ,dla mnie kwintesencja ogrodu 8-)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Troszke spóźniona Jadziu, ale jestem i podziwiam Twoje zapączkowane róże! ;:oj Doktorek szaleje! ;:138 W ogóle pięknie wszystko u Ciebie kwitnie, dużo kolorków.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witam serdecznie wszystkich miłych gości w to niedzielne popołudnie ;:196 Miało padać wczoraj, dzisiaj i co,,,, i niszto ;:222 dobrze ze rano poszłam podlać .Niestety na najbliższe dni nie ma żadnych prognoz z deszczem ;:185 Oj ciężko będzie, jednak patrząc na rośliny to susza nie bardzo im przeszkadza jak na razie, bo piwonie szybują w górę i mają sporo pąków nawet ta na której kwiaty czekam chyba z 3 lata :) Jednak patrząc to ubywa mi majówek [lekarskich ] a tyle ich miałam ;:224 Amelia renaissance nie ma nawet jednego listka ;:202 chociaż pędy ma zielone ,więc nie wiem co co jej chodzi ;:224 Dzisiaj patrząc na Kajtka czym się tak nagle zainteresował co takiego zobaczył za oknem patrzę a tam wielgaśny może z 200 kg knur sobie chodził niczym sie nie przejmując. Kajtuś stanął na dwóch łapkach wyglądał jak Piesek preriowy i nie spuszczał z niego oka wydając przy tym dziwne dźwięki :;230 .Dzik w najlepsze poszedł sobie w stronę mojego ogródka ,ale M poszedł zobaczyć gdzie sie zatrzymał, ale poszedł nie niepokojony przez nikogo dalej w chaszcze .Jeszcze nigdy tak blisko nie widziałam dzika ;:202 strach sie bać. Gdybym była w ogródku ,to chyba bym zawału dostała ze strachu :;230

Obrazek

Obrazek

BASIU każdy ma tyle pracy nie tylko w ogrodzie i w domu, więc wiadomo ;:196 Ja mam więcej czasu na bywanie na forum i odwiedziny w wątkach, a także na prace ogrodowe .Udanego sezonu i zdróweczka ;:196

Obrazek

Obrazek

AGUSIU oczywiście że wybaczam Twoja nieobecność, bo przecież nie można zaglądać do wszystkich zaprzyjaźnionych wątków jak ma sie ich mnóstwo .Do tego tyle pracy w domu i wkoło niego biegania z roślinkami we wte i we wte okrywanie .Kropelki na liściach to oczywiście od zraszania ;:108 ,bo nie mam tak dobrze ,żeby z nieba mi podlało .Wiesz jak lubię fotografować kropelki, wiec sobie je zrobiłam :) Epimedium mam juz sporo latek i zrobiła sie pokaźna kępka i w tym roku cudnie przezimowało że nie trzeba było ścinać liści .Nadal sobie kwitnie wraz z wielgachnymi liśćmi Obrazków włoskich .Na Doktorku pojawia sie coraz więcej pąków to samo na Louise Odier .Wnuk musi mi pomóc w ogarnięciu Doktorka bo rozrósł sie niemożliwie ma 5 m pędy i trzeba je jakoś uformować zanim zacznie kwitnienie
Patrząc na ubiegłoroczne fotki z tego samego okresu widać ze prawie tak samo wyglądało w ogródku

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU wnusio specjalnie ukląkł żeby sprawdzić jego zapach twierdził ze pachnie jak górskie rośliny .Nie wiem z czego to wywnioskował, a przecież to jest górska krzewinka . Mój tegoroczny jagodowiec też jakiś taki niemrawy, pokurczone ma kwiaty i nie mam pojęcia od czego to zależy Wody ma sporo bo rośnie niedaleko Rh i azalii a one mają priorytet w zaspokajaniu pragnienia. Mój Freckles rośnie przy krawężniku w kamieniach, więc mi nie przeszkadza, a fajnie sie odbija od nich wielka kępka. W razie czego zawsze można ja zmniejszyć :) Martusiu Bletilla zaczyna odbijać czyli nie zmarzła :heja

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU fajnie by było gdyby to było podniebne podlewanie, o takim możemy na razie pomarzyć .Wczoraj spadły 3 krople, a zanim dotarły do ziemi została jedna :;230 tylko na zakurzonych oknach,samochodach od wczorajszego kurzu widać brudne plamki ze coś popadało.Tyle czerwonych miałam w ubiegłym roku w tym tylko jeden pozostał na placu boju ;:174

Obrazek

Obrazek

GRAŻYNKO może tak jak pisze Martusia jeszcze zdążą sie obudzić te trojeści .To niebieskie- Ifejon to cebulowa roślinka niziutka to takie gwiazdeczki nie dzwoneczki, ale dzwonki niedługo sie pojawią już szaleją nie tylko brzoskwiniolistne ;:196
też już zakwitł w tym roku również, ale wyczerpała mi się bateria i dzisiejszych fotek niet

Obrazek

Obrazek

ANUSIU jasne przesadź powojnika ja 2 lata temu tez takiego przesadziłam w inne miejsce ściełam go na 10 cm i super odbił w ubiegłym roku, tylko nie zakwitł, jednak w tym roku zakwitnie i fajnie sie rozbujał

Obrazek

W tym roku są tylko liście z tych narcyzów

Obrazek

LODZIU dobrych życzeń nigdy za wiele w czasie wegetowania też dostałam ich sporo i pomogły w szybkim pozbieraniu sie .Masz racje rośliny nie przejmują sie tym ze nie ma deszczu radzą sobie doskonale jakby im to odpowiadało.Też wciąż podlewam bo wszystko rośnie i potrzebuje wody, jednak nie wszystko dostaje tyle ile potrzebuje to jest takie ratowanie roslin

Obrazek

ten przetacznik nie ma nawet pąków zresztą wszystkie przetaczniki jakby opóźnione w rozwoju w tym roku a to ten sam okres

Obrazek

życzę wszystkim miłego wieczoru
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Jak zobaczyłem zdjęcie wawrzynka główkowatego, w pierwszym odruchu pomyślałem, że to kwiaty hiacynta. Piękny!
Dziękuję za fiołka 'Freckles' ale staram się nie dosadzać nowych roślin za wyjątkiem ulubionych kolekcji.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne deszczowe zdjęcia ;:63 ;:63 .Tak mi się w pierwszej chwili wydawało. :D
U mnie też susza.
No akcji z dzikiem, nie zazdroszczę..Sama nie wiem co ja zrobiłabym gdybym go w swoim ogrodzie zobaczyła ;:oj

Uf,,, lepiej mi spotykać ptaszki i owady ;:108
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Piękne zdjecia z cudownego ogrodu ;:333 . To teraz odbierasz swoją nagrode po tej niedyzpozycji zimowej w takim cudnym zakątku! ;:167 Ciesze sie bardzo że wróciłaś do normy (i GRATULUJE :!: ) tak szybko i mozesz działać w ogrodzie oraz czerpac tyle cudowności wizualnych, sama radość!!! A jaka satysfakcja ogromna!
Kajtuś jest prześliczny i taki smieszny słodki rozrabiaka :D
Ale z tym dzikiem to mi powiało grozą; uważaj bardzo teraz na siebie i dziki. ;:108
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”