Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Lucynko u nas od dwóch dni wiało jak w kieleckim, ale się nie poddałam pracowałam dzielnie.
Siewki masz naprawdę bardzo dużo, na pewno blokowa temperatura cieplejsza. Moje sadzonki stoją w foliaku na noc okrywam kilkoma warstwami flizeliny, nieraz zapalam znicze, ale pogoda przewrotna, wczoraj zapowiadali na plusie, a dziś przymrozek tradycyjnie rankiem. Moje znicze stoją nie zapalone ;:14
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko dowiedziałam się z mojej książeczki,że nie trzeba czekać aż nasiona sasanki wyschną,tylko zbierać jak środek jest jeszcze taki zielonkawy.Dlatego nam nie wschodzą,że za bardzo są przesuszone.
Wszystko u Ciebie już takie duże. U mnie zimna północ ,dlatego nic nie rośnie. ;:145

Pozdrawiam i życzę deszczyku chociaż jednodniowego.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale wysiewów jeszcze masz Lucynko ;:215 , wiesz ta zima nie zima nie była tak groźna dla roślin jak ta dziwna wiosna, nie wiem jak u Ciebie ale u nas hortensje pomarzły strasznie, a teraz jeszcze w nocy są przymrozki, nie duże ale są, a w dzień gorąco, no i sucho, ot taka dziwna wiosna ;:219
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Właśnie wróciłam z działki. Miałam siedzieć w domu i się wygrzewać, ale nie strzymałam i poszłam na piechotkę, jako że M z Misią pojechał rano. Przeszłam sobie przez ryneczek, gdzie kupiłam maseczki dla siebie i małża oraz rękawiczki lateksowe.
Na ryneczku wszystko jest i ceny bardzo przystępne, w tym maseczki do wyboru, do koloru.
A na działce było ciepło pomimo wiatru, wobec czego wyplewiłam kolejne rabaty, podlałam porządnie całą działkę, zrobiłam kilka fotek, pogawędziłam z jedną z sąsiadek na odległość, tak z pięć metrów bez masek.
Zostało mi jeszcze ok. 1/3 do oczyszczenia z chwastów, zapewne zrobię to jutro, bo pojutrze ma się znacznie ochłodzić.
Muszę się przyznać, że poruszam się jak paralityk i gdy wracałam od auta do bloku, to tylko zerkałam na boki, czy mnie kto nie widzi. Starzeję się i nikt na to nic nie poradzi.
Po względem kwitnień niewiele się zmieniło, poza tym, że kwitną drzewa owocowe, prymulki rozwijają coraz więcej kwiatków, kolejne narcyzy pokazały swój urok, no i najważniejsze: lilie wystawiły kły.

Aniu - raczej nie przycinaj floksów, bo możesz wyciąć pąki, zrobisz to po kwitnieniu i będzie dobrze. Moje też w tym roku nieprzycięte, jakoś mi to umknęło.
Właśnie na te rośliny z parapetów bardzo liczę, bo dużo bylinek straciłam podczas ostatnich mrozów i wszechobecnej suszy. ;:174 Padły mi prawie wszystkie żurawki, zmarzły hortensje ogrodowe i wielu innych jeszcze nie widzę, a już powinny się pokazać. ;:223
Masz rację, że teraz trzeba wyjątkowo dbać o zdrowie, bo strach do szpitala się dostać. ;:202

Pozdrawiam wzajemnie i również zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Magnolia gwiaździsta wiele pąków straciła, a i tak cieszy.

Obrazek

Obrazek

Szafirków nie mam dużo, a tak pięknie kwitną.

Obrazek

Kasiu100780 - dziękuję w imieniu wysiewów. ;:180 Niektóre już by chciały na rabaty, a tu nocne przymrozki w perspektywie. ;:223
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek

Kolejne narcyzy rozwijają pąki.

Obrazek

Obrazek

Dorotko - u mnie ciągle wieje, jednak temperatura dość wysoka i pełne słońce pozwalają nie zmarznąć. Jeszcze jutro mam mieć taką pogodę, a później znowu ochłodzenie. ;:222
W pokoju, w który trzymam sadzonki, już dawno zakręciłam grzejnik, a one i tak rosną jak wariaty.

Obrazek Niezmordowana driakiew.

Obrazek Jeden sierotek.

Obrazek Drugi sierotek.

Danusiu - wydaje mi się, że susza załatwiła siewki sasanek, bo jeszcze jesienią widziałam ich mnóstwo, a wiosną gdzieś przepadły. :shock: W takim właśnie stadium nasion, o jakim napisałaś, rozsiewałam je na rabatce. ;:108
Raczej nie zimna północ, raczej sucha zima i jeszcze bardziej sucha wiosna przeszkadza roślinkom, a przecież u Ciebie widziałam bardzo ładne kępy pięknych kwiatów. ;:303
Deszczyk pilnie potrzebny, niech więc Twoje życzenie zostanie spełnione. ;:333 Tobie również wody z nieba życzę i zdrówka. ;:167 ;:196

Obrazek Już za chwileczkę, już za momencik...

Obrazek Miśka dzisiaj nie chciała pozować.

Obrazek Szkudniki pozowały w podskokach.

Iwonko0042 - kochana, tych wysiewów to ja mam zatrzęsienie, już mi się naprzykrzyło toto podlewać. ;:306 Czekam ciepła jak zmiłowania.
Moje hortensje ogrodowe też zmarzły ;:222 , a innych nie posiadam.

Obrazek

Pierwiosnki ząbkowane na krótkich nóżkach w tym roku.

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj już się z Wami pożegnam do jutra, a jutro zajrzę do Waszych ogrodów.

Dobrej, spokojnej nocy. ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko oby tylko takie piękne korony nam kwitły, choć moje nie chcę, tylko listki pokazują, muszę je przesadzić, pierwiosnki cudne, oj jak ja tęsknię za swoją działeczką, spokojnej nocki Lucynko ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko ja też się starzeję i co z tego że tyle robimy jak ta praca sprawia coraz więcej kłopotów. Dzisiaj sprzątnęłam po zimie altanę, bo tam lądują słoiczki po wyjadanych zapasach i trzeba było zrobić porządek z nimi. Nazbierałam też przydasiów z którymi rozstałam się bez bólu, wywaliłam mnóstwo uschniętych sadzonek i wracałam do domu prawie na czworaka tak czułam kręgosłup! A tu tyle jeszcze pracy do zrobienia :roll:
Lucynko synek to z nami mieszka i pracuje w domu, a jedynie jego pani jeździ do pracy ale korzysta z wielu wspólnych pomieszczeń więc ryzyko było niewielkie. Aga przyjechała i też na odległość wypiliśmy kawkę w ogrodzie przy dużym stole, zabrała wałówkę i pa pa! Dzisiaj znowu przyjechała, ale ona nie pracuje i jej Tomek też zdalnie w domu.
Nic to trzeba iść spać, bo jutro trzeba dalej coś zrobić tylko że przez suszę wszystko coraz bardziej ograniczone. Zgromadzona woda się kończy, a nadziei na deszcz nie ma za to wiatry wywiewają wilgoć regularnie!
Posyłam serdeczności i życzenia zdrówka ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Coraz bogatsza Lucynko :wit ta twoja śliczna, kolorowa już wiosna..
Magnolia zachwyca. ;:108 ;:108
Pierwiosnki ząbkowane prześliczne.
Carska korona piękna.Moje gdzieś przepadły. :cry:
Szafirki urokliwe.
Misia po prostu podziwia wiosnę . :)
Pozdrawiam cieplutko i zdróweczka życzę dla całej rodzinki. ;:196 ;:97
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magnolia pięknie kwitnie.Takie zgrabne drzewko.
Jeżeli chodzi o sasanki to jak piszesz były ,to pewnie susza im zaszkodziła.Jednak młode siewki potrzebują wody.
Miałam całą kępkę białych szafirków,a teraz wypatrzyłam tylko jeden.
Korona ładnie zakwitła.

Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dawno mnie nie było ale powróciłam i widzę że mam diabelne zaleglosci w Twoim wątku. Zostawiłam więc znak po sobie i idę nadrabiać.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Magnolia wygląda jak obsypana puchem ;:oj Żółtej korony nie mam, kupowałam raz, ale wyrosła zwykła. Super wygląda, musze pamiętać i wziąć od mamy, bo u niej rośnie i kwitnie. Nie widziałam ostatnio na koronach kwiatów, a i samych roślin też jakby ubyło ;:202 Chyba zbyt skromnie widzisz swoja działeczkę, przeciez ona tętni życiem, nie tylko kolorowe kwiatki, ale i zwierzyniec liczny dodaje życia :tan
I mnie wkurza maska, jadąc rowerem mniej świata widzę i nie mam mowy o okularach przeciwsłonecznych, bo parują ;:222
Niezmiennie zdróweczka życzę
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Wczoraj nie pojechałam na działkę, bo w czwartek tak sobie dałam w kości, że w piątek z ledwością zwlokłam się z łóżka, a byłam taka połamana, taka obolała, że darowałam sobie jakikolwiek wysiłek. Mogłam jedynie leżeć i pachnieć. ;:306
Dzisiaj dokończyłam walkę z chwastami, działka już czyściutka, ale tylko w części kwiatowo - owocowej, natomiast długo jeszcze nie będzie gotowa do przyjmowania gości. M dwoi się i troi, ale jakoś słabo mu ubywa roboty. Koronawirus wyszedł nam naprzeciw, bo póki co i tak gości zapraszać nie wolno. Zanim minie zagrożenie, może porządek zapanuje.

Iwonko0042 - u mnie tylko jedna korona zakwitła, ale i tak się cieszę.
U jednego z moich sąsiadów korony rosną w tym samym miejscu odkąd pamiętam, czyli kilkanaście lat, są zaniedbane, wśród rozmaitego zielska, a kwitną każdej wiosny i każdej wiosny jest ich więcej. Doszłam do wniosku, że nie warto przesadzać z troską o rośliny, że im mniej uwagi się im poświęca, tym one ładniej rosną i ładniej kwitną. ;:108
Wierzę, że już bardzo niedługo będziesz mogła wyruszyć na spotkanie ze swoją działeczką, czego najszczerzej Ci życzę. Zdrówka, Iwonko. ;:167 ;:196

Marysiu - bardzo mnie to starzenie denerwuje. Pamiętam, jak mamie tłumaczyłam, by się nie denerwowała, bo swoje już wypracowała, a na starość ma odpoczywać. Teraz przydałby się ktoś, kto mnie by tak uspokajał. ;:306
Jednak nie jest tak źle, gdy rozruszamy zastałe przez zimę gnaty, zapomnimy, że coś nam dokuczało wiosną. ;:303
Susza prawie wszędzie, ja na szczęście mam dostawę wody do węża za bardzo małe pieniądze niezależnie od tego, ile wody wyleję, więc korzystam do oporu.
Serdeczności i zdrówko przytulam i z całego serca odwzajemniam. ;:167 ;:196

Aniu - pięknie dziękuję za miłe słowa pod adresem moich kwiatków, pozdrawiam wzajemnie równie cieplutko i również zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Danusiu - moja magnolia jeszcze młodziutka i w zasadzie powinna pozostać krzaczkiem, ale ja formuję ją w drzewko.
Sasanki na pewno susza wykończyła, bo nie tylko te maleńkie sieweczki zginęły, ale i starsze nic nie przyrosły, a i nie wszystkie widzę. ;:222
Białe szafirki jakoś niechętnie się sieją, zresztą u mnie i niebieskie ciągle w tym samym miejscu i ciągle tyle, ile było.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Majeczko - cieszę się, że jesteś i obyś znowu nie zniknęła z przyczyn od siebie niezależnych. ;:196

Iwonko1 - w ubiegłym roku magnolia miała więcej kwiatków i wyglądała jak panna młoda, w tym roku mróz część pąków zwarzył.
Działka faktycznie tętni życiem, głównie gołębim. ;:306 Choć nie powiem, że nic na niej nie widzę, bo jednak plamy kolorowe istnieją.
Co do maseczek, to mamy okazję przekonać się, co to znaczy w kagańcu chodzić, lepiej zrozumiemy niechęć piesków do kagańca. ;:108
Zdrówko przytulam, dziękuję ;:167 ;:196 i odwzajemniam.

Oto jak działka tętni życiem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Takie duże samosiewki maku znajduję w różnych miejscach.

Obrazek Piwonia majowa w blokach startowych.

Dobranoc. ;:100
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko twoje sieweczki jak z obrazka, ;:215 a mnie padło chyba ze 40 siewek cynii. M nie zamknął na noc drzwi od strony garażu, a one nie zahartowane, nie przeżyły zimnej nocy.
Hiacynt biały wyjątkowo piękny, jaki dorodny. ;:oj
Najpierw pouczamy rodziców, a potem nas muszą dzieci hamować w zapędach ogrodowych. Ja zdecydowanie jestem w gorszej kondycji zimą, wiosna nabieram siły w ogrodzie. :D
Cieszmy się, że możemy zajmować się rabatkami i nie mamy czasu na użalanie się nad sobą. ;:108
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Maki i ja zauważyłam dzisiaj u siebie całkiem dorodne siewki choć już nie dbam o nie zbytnio bo za długo już u mnie są, Ja lubię zmiany i nowe roślinki u siebie.Większość będących obecnie hitami w ogrodach mam od wielu lat.Obserwuję powrót do roślin ,które towarzyszyły mi w zagospodarowywaniu mojego skrawka ziemi.Są to rośliny niezwykle trwałe,nie to co dzisiejsze nowości,słabe,rachityczne, nie przeżywające wielu sezonów ogrodowych..Ale nowe, kusi... :D
Kości i mnie wczoraj bolały po robocie tym bardziej, że M już niewiele mi pomaga i roboty, które jeszcze niedawno były Jego domeną, dzisiaj spoczywają na mnie..Ale od czego maści wszelakie,z których pomocy skorzystałam ochoczo!Dobrze,że Dzieci chociaż weekendowo, coraz częściej angażują się do pomocy.. ;:333 Dzisiaj też się odważyli,przyjechali familijnie /aczkolwiek bez psa/ i z chęcią zrobili co trzeba. :D
Działka dość duża i znaleźliśmy każdy dla siebie bezpieczne odległości a kontakt wzrokowy i głosowy choćby na odległość - dzisiaj bezcenne! :D
Pozdrówka! ;:167 Lucynko! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Lucynko również jeszcze czyszczę rabaty , ale myślę już o wysiewach warzyw do gruntu , niektóre już rosną jak pietruszka i marchew zimowa ,jeszcze kwiaty w donice i w skrzynki pozdrawiam ;:3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i fajnie.Gołąbki wygrabią Ci grządki ,zjedzą ślimaki i inne robale .Dla Ciebie mało pracy zostaje. ;:306
Piwonia u Ciebie ma już duże pączki.U mnie dopiero z ziemi wychodzi.Na lakach też widziałam pączki,ale małe.
Czyżby wilczomlecz zakwitł?

Dużo zdrówka i samych miłych chwil na ogrodzie. :wit ;:136 ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”