Działka ROD Moja radość na emeryturze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze

Post »

Danusiu, masz bardzo ładne ciemierniki i jak obficie ukwiecone! ;:138 ;:138
Pamiętam, jakie przytłaczające wrażenie wywarła na mnie działka, gdy zobaczyłam ją w pochmurny dzień po deszczu. :( Byłam podłamana, a gdy kilka dni później mogłam popatrzeć na rabaty tonące w promieniach słonecznych, wrażenie było dokładnie odwrotne. :tan Tak więc wszystko zależy od pogody, nasz nastrój również. ;:108 Pojedziesz na działeczkę w słoneczny dzień i będziesz zachwycona jej wiosenną szatą. ;:138
Begonie nierówno rosną. Wśród moich czterech też tylko jedna ładnie ruszyła, ale Stasia mnie uspokoiła, a ona się zna. ;:303
Ten żółty pierwiosnek, czy to już lekarski Ci zakwitł?

Uważaj na siebie, kochana i nie szarżuj po mieście, raczej zamknijcie się na cztery spusty w domu. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

LUCYNKO!
Niby nie szarżuję,ale rano musiałam iść do sklepu.Myślałam,że na osiedlu to nie ma ludzi ,a tam kolejka.Owinęłam się szalikiem i postałam.Oczywiście mięsa ani wędlin nie było.Podobno wykupili zaraz jak przywieżli czyli zaraz po 6 rano.
Mąż zapowiada,że w poniedziałek weżmie samochód i pojedziemy,ale przecież o to chodzi żeby w sklepach było pusto,a tak się nie da.
Lucynko a windy to u Was odkażają?
Ten ciemiernik z ostatniego zdjęcia nie wiem skąd on? ;:oj Stanęłam jak wryta i go pytałam,alenie chciał zdradzić swojej tajemnicy poczęcia. :heja :lol: ;:138
A oto jego kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Taki śnieg u nas spadł.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Taka straszna chmura wczoraj była,a w nocy myślałam,że nasz dom poniesie.Jedno wycie i gwizdy jak w piekle.Chociaż nie wiem jak w piekle,ale może tak być. ;:306 ;:222

Lucynko ten pierwiosnek sam się zasiał.U mnie rosną różne takie zmutowane samosiejki od pierwiosnka lekarskiego.(chyba).
Dzięki Lucynko też się trzymaj zdrowo. ;:cm
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, przepiękny jest ten ciemiernik! ;:215
Skoro pierwiosnek zasiał się z lekarskiego, nawet jeśli przy okazji pokochał się z inną odmianą, to można uznać, że on lekarski. ;:333
Nie przejmuj się brakiem siewek pierwiosnków. ;:185 Wprawdzie nie wszystkie mam, które siałaś, ale gęsto powschodziły mi wyniosłe, ząbkowane i storczykowate ;:138 , którymi chętnie się z Tobą podzielę, bo tyle ich jest, że całą działkę mogłabym nimi obsadzić. ;:303
U nas towaru spożywczego nie brakuje, w pobliskiej Biedronce półki pełne wszystkiego, mięsa również, a obok niej w sklepie mięsnym też pełne chłodnie. ;:303 Drożdży jest do oporu. ;:333 Nie wszystko kupuję, wiele potraw sama mogę zrobić, np. dzisiaj oprócz upieczenia placków narobiłam makaronów na zapas. Czymś muszę się zająć, bo M w domu cały dzień, a wiesz jak to jest: "Chłop w chałupie jest jak wrzód na d****" ;:306 .
Trzymajcie się zdrowo, uważajcie na siebie. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Danusiu, ciemiernik prześliczny ;:oj Nieważne skąd Ci on, ważne, że zechciał zamieszkać właśnie u Ciebie ;:108 W piątek pogodę miałyśmy taką samą, a w sobotę było jeszcze gorzej, tylko bardziej słonecznie. za to przeraźliwie zimno i wśzystkie pory roku. No, może trzy, bo przy takim zimnym wietrze, to lata nie było.
W taka pogodę chciało Ci się sadzić zamówione rośliny? o, nie ....to nie dla mnie.... zazwyczaj zamawiam w doniczkach, ale jak ich nie mają, to sama je tam wsadzam i czekają do maja na balkonie. W tym czasie zmężnieją i na działkę sadzę już ładnie podrośnięte sadzonki.
Trzymaj się z dala od wszelkich wirusów, zdróweczka ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Danusiu, działeczka kwitnie, mimo deszczu ;:138 Pierwiosnek śliczny, a ciemierniki ;:oj Naprawdę warto zostawiać siewki, bo można doczekać się piękności :tan
Niebo na zdjęciach wygląda przepięknie, ale nie dziwię się, że wydało Ci się przerażające w połączeniu z piekielnymi efektami dźwiękowymi ;:108
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj LUCYNKO!
Bardzo mnie zaskoczył ten ciemiernik.Dawno temu jednej pani wysłałam nasiona tego co tam na zdjęciu dwa krzaczki.Potem mi napisała,że kwitną na biało.Byłam strasznie żdziwiona ,skąd biały kolor.?
Lucynko pierwiosnki ząbkowane mam,nawet kiedyś sama mi przysłałaś.
W nocy u nas był mróz -10.Teraz jest -1.Jest słonecznie i na szczęście nie ma wiatru.
Wczoraj wieczorem syn dzwonił z Biedronki,że nic nie ma.Puste półki i lodówki.Zadzwonił też z domu,że w Stokrotce też pusto,ale pocieszył,że do Biedronki przyjechał samochód z towarem.Jest nadzieja,że w poniedziałek już coś kupię co najmniej na dwa tygodnie.
Udało Ci się to przysłowie.Znam dużo,ale tego nie znałam.Pasuje idealnie do mojego M.
Jak tu się ustrzec jak muszę jechać coś kupić.Owijam się szalikiem. :wink:

Miłej niedzieli. ;:215

IWONKO!
No właśnie cieszę się,że się u mnie raczył pojawić.Zrobił mi niespodziankę.Mam takie ciemne,ale po drugiej stronie ogrodu i nie przenosiłam sadzonek nigdzie.
Musiałam wreszcie pojechać i posadzić do doniczek pod folię.Nie spodziewałam się,że już przyślą.Strasznie się śpieszą.Nie dają nawet dobrze podrosnąć.Co prawda kiedyś zamawiałam u nich dwie piwonie które już kwitną,ale wydawało mi się,że miały być inne.Trudno te też są ładne.Mam jeszcze zamówione w Benexie.
Iwonko kiedyś pytałaś kiedy rozsadzić pierwiosnka,otóż mam takie książeczki (kiedyś namiętnie kupowałam) pani Lucyny Grabowskiej
pt."twój ogrodnik".Cytuję "Pierwiosnki trzeba dość często dzielić,gdyż po kilku latach kępy łysieją i mniej kwitną.Rób to zaraz po kwitnieniu co dwa trzy lata.Dotyczy to wszystkich pierwiosnków.Pierwiosnki lubią wilgoć i wapno ogrodnicze.Jeżeli chodzi o sasanki do ich się nie dzieli bo mają jeden korzeń palowy i też lubią wapno ogrodnicze.Fajna książeczka poradnikowa.Wapno w skorupkach albo dolomit lubią też wawrzynki,miłki wiosenne,przylaszczki,zawilce,powojniki.Ona radzi wiosną podsypać garść wapna dolomitu.Ale się rozpisałam,ale z nudów
wyciągnęłam te książeczki i tak sobie czytam.Na balkonie też mam parę doniczek.

Miłej niedzieli i zdrówka. ;:196

MARTO! niebo śliczne ale w pierwszej chwili jak spojrzałam w okno to pomyślałam,że to już koniec świata nadchodzi. ;:202 .Tak mi się spodobało,że nagrałam jeszcze filmik.
Na zdjęciach widać jakie wszystko mokre,ale sadziłam pod folią więc nie zmokłam.Gorzej było jak robiłam zdjęcia. ;:145
Niestety ranników już nie zobaczyłam.Cebulice słabo kwitną,może dlatego że śniegu nie było i nie zmarzły dobrze,żeby zakwitnąć.?Siewki wszystkie przygarniam oprócz siewek krokusów jesiennych,ponieważ rosną gęsto jak cienka trawka,ale ich nie na się pozbyć.Trzeba czasami częstować motyką.

Słonecznej niedzieli. ;:3

Obrazek

Obrazek
Taki duży mak wschodni?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Danusiu
Ciemiernik cudny , taki w moim typie.
Dziś u mnie -8 stopni i trochę boje się o róże w gruncie, te co były w donicy schowałam do garażu
Mówisz , że u ciebie pustki w sklepie , chyba większości się to udzieliło , bo u mnie w sklepie gdy robiłam zakupy w tygodniu
ok. godz. 13 to stałam prawie godzinę do kasy (czynne 2 kasy) a ludziska całe duże kosze mieli.
Ja skromnie chleb , masło, wędlina i jajka. Ale i tak swoje odstałam.
Dużo zdrówka Ci życzę .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO witaj!

Tak ten ciemiernik zrobił mi miłą niespodziankę.Stałam wgapiona i do niego przemawiałam,ale się nie odezwał. ;:306 Jakaś niemowa czy co? :;230
Mam takie ciemne ale w całkiem innej części i nic nie przesadzałam więc nie wiem skąd przybył,ale fajny jest.
Ja poszłam do sklepu na osiedlu bo głupia,naiwna myślałam ,że będą pustki,ale się strasznie pomyliłam.Jednak musiałam postać w kolejce.
Dużych zakupów nie zrobiłam,ale jutro pojedziemy z mężem i nakupimy wszelkiego dobra na 2 tygodnie. ;:306 Syn dzwonił,że wieczorem dowieżli towar do Biedronki,bo jak był wieczorem to nic nie było.Puste półki jak za starych dobrych czasów. :;230

Miłej niedzieli. :wit
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Działkowiec ROD pozdrawia właścicielkę pieknej dzialeczki na RODOSIE !!!!
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, ale jesienne ślicznie kwitną, dlaczego Ty je motyką? Moje też nie zawsze kwitną, bo chyba muszą zbudować cebulki. W ubiegłym roku dużo zakwitło, zobaczymy co będzie w tym. Może im też dobrze zrobiłoby wykopanie i przesuszenie do sierpnia?
Uważaj na siebie ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Zbyszku i Żaneto.
Cieszę się,że odwiedziliście mój busz.
Macie bardzo ładną i dużą działkę,niestety nie obejrzałam wszystkich zdjęć ponieważ u mnie się nie otwierają,ale te co widziałam są bardzo ładne .

Miłego dnia. :wit

MARTO!
Ja je częstuję motyką wiosną bo wyglądają jak trawnik.Te jesienne krokusy mają malutkie cebulki.Jesienią sobie kwitną tu i tam. :D
Nawet nie próbuję wykopywać bo chyba bym musiała przekopać całą grzędę.U mnie się nie da utrzymać ich w ryzach.Kiedyś dawno temu kiedy sadziłam to gdybym wiedziała posadziła bym w coś,a tak to już teraz nic nie da.
Dzięki,Ty też uważaj. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, witaj w niedzielny wieczór! ;:196
Drugi dzień z M w czterech ścianach ;:145 Już mam dość i na jutro zapowiedziałam obowiązkowy wyjazd na działkę. Na cały dzień. Z Miśką. :tan Najpierw odkażę windę i klamki, a w drodze powrotnej poczęstuję M lateksowymi rękawiczkami, które po odkażeniu wyrzucę do śmieci. Oczywiście sama też założę. :tan Ma być słonecznie i z temperaturą ok. 10*.
Noce mamy mroźne, w okolicach minus dwóch - czterech stopni.

Ja też mam pierwiosnki ząbkowane, większość z własnego wysiewu, ale z roku na rok jakoś ich ubywa :oops: , wobec tego trzeba odnawiać kolekcję, dlatego w tym roku wysiałam nowe. ;:108

Zrób sobie odkażacz ze spirytusu. Wystarczy rozcieńczyć spirytus, by otrzymać 70% i nosić przy sobie w małej buteleczce czy słoiczku. Szalik nie uchroni przed zakażeniem, ale po wyjściu ze sklepu posmaruj sobie ręce i okolice oczu oraz nosa.
Po powrocie do domu wystarczy ręce i twarz dokładnie umyć wodą i mydłem. W sklepie zachowuj odległość od drugiego człowieka co najmniej jeden metr. Jeśli ktoś będzie marudził, to zapytaj, czy chce się od Ciebie zarazić - zapewniam Cię, że pomoże. ;:215

Trzymajcie się zdrowo. ;:167 ;:167 Dobrego tygodnia. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO!
Fajnie,że możesz sobie "odpocząć" na działce.
Niestety rano przed siódmą poparłam się po mięso,ale nie dowieżli,wzięłam więc wózek i pomaszerowałam do B... .Towar był ,ale kolejka do kasy zakręcona.Pytam dlaczego tylko dwie kasy.Pani powiedziała,że będą dwie i tyle.Ludzie stali sobie na plecach.Jak powiedziałam gdzie
1,5 metra odstępu to taka pani w średnim wieku odwróciła się do mniei mówi niech się pani nie denerwuje,ale ja i facet z tyłu zachowywaliśmy jaką taką odległość,a myślałam,że o 7 rano będzie pusto.Chyba wszyscy tak myśleli. :twisted:
Lucynko może dlatego giną Ci pierwiosnki ponieważ nie przesadzasz.?
U nas w nocy musiał być przymrozek ponieważ kałuże pozamarzały.Okazało się,że buteleczkę mam,nawet trochę alkoholu było ponieważ kiedyś robiłam swoje mydło.

Fajnych zajęć na działce. ;:136

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, masz pięknie zapączkowane pierwiosnki ;:oj
Te ząbkowane nigdy nie chciały ze mną zostać ;:14
Kilka razy kupowałam sadzonki, ale były jednoroczne, może jeszcze kiedyś spróbuję je posiać, jak gdzieś znajdę nasiona.Myślę, że im się nie podoba zbyt duże zacienienie w moim ogrodzie.Czy u Ciebie mają słoneczne miejsce?
;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj MARTUSIU!
Moje pierwiosnki rosną za altaną w cieniu i półcieniu i sieją się.Jak ostatnio wyczytałam lubią półcień,wilgoć i wapno.Pierwiosnki trzeba też rozsadzać co jakieś 3-4 lata?Dziś byłam w B-ce.Pełno różnych kwiatów a tu trzeba w domu siedzieć.Zrobiliśmy z M.duuuuże zakupy.
Najgorsze jest to,że zaraz trzeba będzie jeżdzić na działkę.Mąż nie będzie codziennie mnie woził.Autobusem strach.Na piechotę za daleko i jak tu żyć.? ;:306

Miłego dnia! ;:196

Obrazek

Obrazek

Jak na razie tyle wypatrzyłam. ;:174
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”