Witaj LUCYNKO!
Bardzo mnie zaskoczył ten ciemiernik.Dawno temu jednej pani wysłałam nasiona tego co tam na zdjęciu dwa krzaczki.Potem mi napisała,że kwitną na biało.Byłam strasznie żdziwiona ,skąd biały kolor.?
Lucynko pierwiosnki ząbkowane mam,nawet kiedyś sama mi przysłałaś.
W nocy u nas był mróz -10.Teraz jest -1.Jest słonecznie i na szczęście nie ma wiatru.
Wczoraj wieczorem syn dzwonił z Biedronki,że nic nie ma.Puste półki i lodówki.Zadzwonił też z domu,że w Stokrotce też pusto,ale pocieszył,że do Biedronki przyjechał samochód z towarem.Jest nadzieja,że w poniedziałek już coś kupię co najmniej na dwa tygodnie.
Udało Ci się to przysłowie.Znam dużo,ale tego nie znałam.Pasuje idealnie do mojego M.
Jak tu się ustrzec jak muszę jechać coś kupić.Owijam się szalikiem.
Miłej niedzieli.
IWONKO!
No właśnie cieszę się,że się u mnie raczył pojawić.Zrobił mi niespodziankę.Mam takie ciemne,ale po drugiej stronie ogrodu i nie przenosiłam sadzonek nigdzie.
Musiałam wreszcie pojechać i posadzić do doniczek pod folię.Nie spodziewałam się,że już przyślą.Strasznie się śpieszą.Nie dają nawet dobrze podrosnąć.Co prawda kiedyś zamawiałam u nich dwie piwonie które już kwitną,ale wydawało mi się,że miały być inne.Trudno te też są ładne.Mam jeszcze zamówione w Benexie.
Iwonko kiedyś pytałaś kiedy rozsadzić pierwiosnka,otóż mam takie książeczki (kiedyś namiętnie kupowałam) pani Lucyny Grabowskiej
pt."twój ogrodnik".Cytuję "Pierwiosnki trzeba dość często dzielić,gdyż po kilku latach kępy łysieją i mniej kwitną.Rób to zaraz po kwitnieniu co dwa trzy lata.Dotyczy to wszystkich pierwiosnków.Pierwiosnki lubią wilgoć i wapno ogrodnicze.Jeżeli chodzi o sasanki do ich się nie dzieli bo mają jeden korzeń palowy i też lubią wapno ogrodnicze.Fajna książeczka poradnikowa.Wapno w skorupkach albo dolomit lubią też wawrzynki,miłki wiosenne,przylaszczki,zawilce,powojniki.Ona radzi wiosną podsypać garść wapna dolomitu.Ale się rozpisałam,ale z nudów
wyciągnęłam te książeczki i tak sobie czytam.Na balkonie też mam parę doniczek.
Miłej niedzieli i zdrówka.
MARTO! niebo śliczne ale w pierwszej chwili jak spojrzałam w okno to pomyślałam,że to już koniec świata nadchodzi.

.Tak mi się spodobało,że nagrałam jeszcze filmik.
Na zdjęciach widać jakie wszystko mokre,ale sadziłam pod folią więc nie zmokłam.Gorzej było jak robiłam zdjęcia.
Niestety ranników już nie zobaczyłam.Cebulice słabo kwitną,może dlatego że śniegu nie było i nie zmarzły dobrze,żeby zakwitnąć.?Siewki wszystkie przygarniam oprócz siewek krokusów jesiennych,ponieważ rosną gęsto jak cienka trawka,ale ich nie na się pozbyć.Trzeba czasami częstować motyką.
Słonecznej niedzieli.

Taki duży mak wschodni?