Wszystko o pomidorach cz. 16
- 
				darek90_16
- 50p 
- Od: 7 mar 2019, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
U mnie 2 okna na południe,  wic termin siewu 25-28 luty ciutke wczesny ale odpowiedni. W foliaku wysiany szpinak,wdomu produkuje się rosada sałaty. Nic tylko słońce potrzebne.

Jaki jest idealny miesiąc do kiełkowania nasion pomidorów ?
Witam,
mam kilka odmian i zastanawiam się czy 4 Marca to nie jest za wcześnie, pomidory będą rosły w gruncie nie w tunelu.

mam kilka odmian i zastanawiam się czy 4 Marca to nie jest za wcześnie, pomidory będą rosły w gruncie nie w tunelu.

- Pizza
- 500p 
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaki jest idealny miesiąc do kiełkowania nasion pomidorów ?
Jeśli masz bardzo dobre warunki - południowe ładnie doświetlone okno - i jest u Ciebie ładna pogoda, a nie te ciągłe chmury, a w dodatku nie odstrasza Cię potencjalna konieczność jeszcze jednego pikowania, to nie jest to zły termin. Wiele osób już wysiało pomidory, które będą zapewne ten tydzień-dwa wcześniejsze.
Ale jeśli tak jak ja masz warunki w domu raczej kiepskie, a za oknem ciągły deszcz i gęste chmury, to wstrzymałabym się co najmniej te dwa tygodnie - roślinki na pewno podziękują.

Ale jeśli tak jak ja masz warunki w domu raczej kiepskie, a za oknem ciągły deszcz i gęste chmury, to wstrzymałabym się co najmniej te dwa tygodnie - roślinki na pewno podziękują.

- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Jest sens siać pomidory w pomieszczeniu gdzie temperatura waha się w przedziale 18-22 stopni?
Nie chce specjalnie dla pomidorów kontrolować ogrzewania.

Nie chce specjalnie dla pomidorów kontrolować ogrzewania.
- 
				darek90_16
- 50p 
- Od: 7 mar 2019, o 20:27
A masz w tym pomieszczeniu dostęp to światełka czyli słońca? 18-22 to dobra temperatura dla pomidorów ale muszą mieć duuużo słoneczka.
Ja temoperature mam podobną, wysiewam przykrywam folią i wystawiam na południowy parapet. Jak siewki maja 2-3 cm zrzucam folie i kąpią sie w słońcu. W tym roku akurat w te dni słońca nie było ale mam nadzieje że teraz już będzie, 4 odmiany lekko wyciągniete, podsypie zimią. WAżne aby po pikowaniu było bardzo pogodnie i ciepło bo sie nie wyciągną a teraz mogą bo i tak pikowanie będzie głeboko 1-2 cm pod pierwszy listek.

Ja temoperature mam podobną, wysiewam przykrywam folią i wystawiam na południowy parapet. Jak siewki maja 2-3 cm zrzucam folie i kąpią sie w słońcu. W tym roku akurat w te dni słońca nie było ale mam nadzieje że teraz już będzie, 4 odmiany lekko wyciągniete, podsypie zimią. WAżne aby po pikowaniu było bardzo pogodnie i ciepło bo sie nie wyciągną a teraz mogą bo i tak pikowanie będzie głeboko 1-2 cm pod pierwszy listek.
Re: Jaki jest idealny miesiąc do kiełkowania nasion pomidorów ?
Pizza pisze:Jeśli masz bardzo dobre warunki - południowe ładnie doświetlone okno - i jest u Ciebie ładna pogoda, a nie te ciągłe chmury, a w dodatku nie odstrasza Cię potencjalna konieczność jeszcze jednego pikowania, to nie jest to zły termin. Wiele osób już wysiało pomidory, które będą zapewne ten tydzień-dwa wcześniejsze.
U mnie teraz często deszcz i te niestety chmury (rejon podkarpacia), nie mam tunelu foliowego więc chyba nie ma innej opcji jak kiełkowanie. Chyba że się mylę ? Temp. w domu 22-23 stopnie. Z drugiej strony boję się że jak za 2 tyg posieje to będzie za późno.
Czy do kiełkowania/wysiewu koniecznie potrzebuję ziemię do rozsad czy wystarczy taka ziema ogrodnicza ze sklepu ?

- Pizza
- 500p 
Dlaczego za późno? Normalnie do końca marca można siać, a ten najbardziej klasyczny, polecany termin to 15-20 marca. Teraz sieje się albo do tuneli, albo w celu przyspieszenia zbiorów... albo dlatego, że nie udało się wystarczająco skutecznie walnąć się po łapkach i niecierpliwość zwyciężyła. 
Ja sieję w ziemię do siewu i pikowania. Zwykła kwiatowa stanowi ryzyko, że może być za mocna dla siewek. Choć są i osoby, które sieją we własnej ziemi ogrodowej/przesianym kompoście i to z sukcesami.
Temperaturę masz raczej normalną pokojową, więc myślę, że nie stanowi żadnego problemu 

Nie do końca rozumiem pytanie o to, czy nie ma innej opcji niż kiełkowanie - pomidory w naszym klimacie uprawia się chyba wyłącznie z rozsady, nawet przy tunelach foliowych czy szklarniach.

Ja sieję w ziemię do siewu i pikowania. Zwykła kwiatowa stanowi ryzyko, że może być za mocna dla siewek. Choć są i osoby, które sieją we własnej ziemi ogrodowej/przesianym kompoście i to z sukcesami.
Temperaturę masz raczej normalną pokojową, więc myślę, że nie stanowi żadnego problemu

Nie do końca rozumiem pytanie o to, czy nie ma innej opcji niż kiełkowanie - pomidory w naszym klimacie uprawia się chyba wyłącznie z rozsady, nawet przy tunelach foliowych czy szklarniach.
Nie no, pomyślałem przez chwilę o pójściu na żywioł ;-) co by było gdyby ktoś wysiał w grunt nasionka i przykrył je włókninąPizza pisze:(...) pomidory w naszym klimacie uprawia się chyba wyłącznie z rozsady, nawet przy tunelach foliowych czy szklarniach.
 Zakładając że nie bedzie przymrozków nocą.
 Zakładając że nie bedzie przymrozków nocą.Płeć:  Mężczyzna

- 
				jerry
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Jak byś wysiał w grunt nasionka to na pewno wyrosły by pomidory   

To nie taki 'żywioł' jak myślisz.
Niektórzy uprawiają z siewu bezpośrednio do gruntu odmiany karłowe/ przemysłowe,
o krótkim okresie wegetacji.
Inna sprawa to wyrzucanie np. na kompost starych, nie wykorzystanych owoców.
Nasiona w nich będące kiełkują jak mają sposobność i całkiem dobrze sobie radzą krzaki,
które w ten sposób wyrosły.
Poczytaj, nawet tu na forum ludzie opisywali swoje doświadczenia.
Sam też możesz spróbować.

To nie taki 'żywioł' jak myślisz.
Niektórzy uprawiają z siewu bezpośrednio do gruntu odmiany karłowe/ przemysłowe,
o krótkim okresie wegetacji.
Inna sprawa to wyrzucanie np. na kompost starych, nie wykorzystanych owoców.
Nasiona w nich będące kiełkują jak mają sposobność i całkiem dobrze sobie radzą krzaki,
które w ten sposób wyrosły.
Poczytaj, nawet tu na forum ludzie opisywali swoje doświadczenia.
Sam też możesz spróbować.

Pozdrawiam
Jerry

Jerry
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie co roku wysiewają się koktailowe Champagne Cherry.
A któregoś roku siałam do gruntu punktowo po kilka nasion odmianę Atol.
Odnalazłam:

viewtopic.php?p=2081944#p2081944

A któregoś roku siałam do gruntu punktowo po kilka nasion odmianę Atol.
Odnalazłam:
viewtopic.php?p=2081944#p2081944
Z pomidorkami z kompostu to wiem, faktycznie rosną jak marzenie. Bezproblemowo w sumie. 
Jeśli chodzi o wysiew nasionek w domu to najbardziej nie lubię tego częstego przesadzania.
Próbował ktoś podlewania nasion wymieszaną wodą utleniona z kranówą ? widziałem taki filmik, niby lepiej się ukorzeniają.

Jeśli chodzi o wysiew nasionek w domu to najbardziej nie lubię tego częstego przesadzania.
Próbował ktoś podlewania nasion wymieszaną wodą utleniona z kranówą ? widziałem taki filmik, niby lepiej się ukorzeniają.

- Pizza
- 500p 
No proszę, czyli jednak się da 
A te siane wprost do gruntu nie są przypadkiem bardzo późne? Jak te z rozsady z marcowego siewu są zwykle w lipcu, to z majowego... we wrześniu? Czy szybciej?

A te siane wprost do gruntu nie są przypadkiem bardzo późne? Jak te z rozsady z marcowego siewu są zwykle w lipcu, to z majowego... we wrześniu? Czy szybciej?
Sierpień - Wrzesień. To wszystko zależy od pogody. Oczywiście może się zdarzyć że plon będzie mniejszy. Pogoda jest tu ważna plus nawozy-podlewanie.
Koktailówki rosną jednak całkiem przyzwoicie o innych odmianach się nie wypowiem.
Nasionka były w torfowniku (od jesieni do Maja), torf poszedł na działkę i voila. Sama spróbuj.

Koktailówki rosną jednak całkiem przyzwoicie o innych odmianach się nie wypowiem.
Nasionka były w torfowniku (od jesieni do Maja), torf poszedł na działkę i voila. Sama spróbuj.

- Pizza
- 500p 
Koktajlówek to ja praktycznie nie sieję, nie licząc Megagronka, którego jeden krzak starcza za wszelkie "pomidorowe cukierki" - i jednak wolę pewniejszą opcję, jeśli chodzi o pomidory, bo na nich mi zależy najbardziej i muszę mieć dopilnowane  Ale mimo wszystko fajna ciekawostka, że jednak się da.
 Ale mimo wszystko fajna ciekawostka, że jednak się da.

Ale mimo wszystko fajna ciekawostka, że jednak się da.
 Ale mimo wszystko fajna ciekawostka, że jednak się da.- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja dzisiaj wysiewam do tunelu,  gruntowe za tydzień,  po raz będę miała  dwie omszone odmiany i zastanawiam się, gdzie im będzie lepiej, w tunelu czy w gruncie?
Wysiewał ktoś ?
Pozdrawiam Irena

Wysiewał ktoś ?
Pozdrawiam Irena