Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
darek90_16
50p
50p
Od: 7 mar 2019, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

U mnie 2 okna na południe, wic termin siewu 25-28 luty ciutke wczesny ale odpowiedni. W foliaku wysiany szpinak,wdomu produkuje się rosada sałaty. Nic tylko słońce potrzebne.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Jaki jest idealny miesiąc do kiełkowania nasion pomidorów ?

Post »

Witam,

mam kilka odmian i zastanawiam się czy 4 Marca to nie jest za wcześnie, pomidory będą rosły w gruncie nie w tunelu.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaki jest idealny miesiąc do kiełkowania nasion pomidorów ?

Post »

Jeśli masz bardzo dobre warunki - południowe ładnie doświetlone okno - i jest u Ciebie ładna pogoda, a nie te ciągłe chmury, a w dodatku nie odstrasza Cię potencjalna konieczność jeszcze jednego pikowania, to nie jest to zły termin. Wiele osób już wysiało pomidory, które będą zapewne ten tydzień-dwa wcześniejsze.
Ale jeśli tak jak ja masz warunki w domu raczej kiepskie, a za oknem ciągły deszcz i gęste chmury, to wstrzymałabym się co najmniej te dwa tygodnie - roślinki na pewno podziękują. :)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Jest sens siać pomidory w pomieszczeniu gdzie temperatura waha się w przedziale 18-22 stopni?
Nie chce specjalnie dla pomidorów kontrolować ogrzewania.
darek90_16
50p
50p
Od: 7 mar 2019, o 20:27

Post »

A masz w tym pomieszczeniu dostęp to światełka czyli słońca? 18-22 to dobra temperatura dla pomidorów ale muszą mieć duuużo słoneczka.
Ja temoperature mam podobną, wysiewam przykrywam folią i wystawiam na południowy parapet. Jak siewki maja 2-3 cm zrzucam folie i kąpią sie w słońcu. W tym roku akurat w te dni słońca nie było ale mam nadzieje że teraz już będzie, 4 odmiany lekko wyciągniete, podsypie zimią. WAżne aby po pikowaniu było bardzo pogodnie i ciepło bo sie nie wyciągną a teraz mogą bo i tak pikowanie będzie głeboko 1-2 cm pod pierwszy listek.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Re: Jaki jest idealny miesiąc do kiełkowania nasion pomidorów ?

Post »

Pizza pisze:Jeśli masz bardzo dobre warunki - południowe ładnie doświetlone okno - i jest u Ciebie ładna pogoda, a nie te ciągłe chmury, a w dodatku nie odstrasza Cię potencjalna konieczność jeszcze jednego pikowania, to nie jest to zły termin. Wiele osób już wysiało pomidory, które będą zapewne ten tydzień-dwa wcześniejsze.
Ale jeśli tak jak ja masz warunki w domu raczej kiepskie, a za oknem ciągły deszcz i gęste chmury, to wstrzymałabym się co najmniej te dwa tygodnie - roślinki na pewno podziękują. :)

U mnie teraz często deszcz i te niestety chmury (rejon podkarpacia), nie mam tunelu foliowego więc chyba nie ma innej opcji jak kiełkowanie. Chyba że się mylę ? Temp. w domu 22-23 stopnie. Z drugiej strony boję się że jak za 2 tyg posieje to będzie za późno.

Czy do kiełkowania/wysiewu koniecznie potrzebuję ziemię do rozsad czy wystarczy taka ziema ogrodnicza ze sklepu ?
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Dlaczego za późno? Normalnie do końca marca można siać, a ten najbardziej klasyczny, polecany termin to 15-20 marca. Teraz sieje się albo do tuneli, albo w celu przyspieszenia zbiorów... albo dlatego, że nie udało się wystarczająco skutecznie walnąć się po łapkach i niecierpliwość zwyciężyła.
Ja sieję w ziemię do siewu i pikowania. Zwykła kwiatowa stanowi ryzyko, że może być za mocna dla siewek. Choć są i osoby, które sieją we własnej ziemi ogrodowej/przesianym kompoście i to z sukcesami.
Temperaturę masz raczej normalną pokojową, więc myślę, że nie stanowi żadnego problemu :)

Nie do końca rozumiem pytanie o to, czy nie ma innej opcji niż kiełkowanie - pomidory w naszym klimacie uprawia się chyba wyłącznie z rozsady, nawet przy tunelach foliowych czy szklarniach.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

Pizza pisze:(...) pomidory w naszym klimacie uprawia się chyba wyłącznie z rozsady, nawet przy tunelach foliowych czy szklarniach.
Nie no, pomyślałem przez chwilę o pójściu na żywioł ;-) co by było gdyby ktoś wysiał w grunt nasionka i przykrył je włókniną :D Zakładając że nie bedzie przymrozków nocą.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Jak byś wysiał w grunt nasionka to na pewno wyrosły by pomidory :wink:
To nie taki 'żywioł' jak myślisz.

Niektórzy uprawiają z siewu bezpośrednio do gruntu odmiany karłowe/ przemysłowe,
o krótkim okresie wegetacji.

Inna sprawa to wyrzucanie np. na kompost starych, nie wykorzystanych owoców.
Nasiona w nich będące kiełkują jak mają sposobność i całkiem dobrze sobie radzą krzaki,
które w ten sposób wyrosły.

Poczytaj, nawet tu na forum ludzie opisywali swoje doświadczenia.
Sam też możesz spróbować. ;:136
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie co roku wysiewają się koktailowe Champagne Cherry.
A któregoś roku siałam do gruntu punktowo po kilka nasion odmianę Atol.

Odnalazłam:

viewtopic.php?p=2081944#p2081944
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

Z pomidorkami z kompostu to wiem, faktycznie rosną jak marzenie. Bezproblemowo w sumie.

Jeśli chodzi o wysiew nasionek w domu to najbardziej nie lubię tego częstego przesadzania.

Próbował ktoś podlewania nasion wymieszaną wodą utleniona z kranówą ? widziałem taki filmik, niby lepiej się ukorzeniają.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

No proszę, czyli jednak się da :)
A te siane wprost do gruntu nie są przypadkiem bardzo późne? Jak te z rozsady z marcowego siewu są zwykle w lipcu, to z majowego... we wrześniu? Czy szybciej?
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

Sierpień - Wrzesień. To wszystko zależy od pogody. Oczywiście może się zdarzyć że plon będzie mniejszy. Pogoda jest tu ważna plus nawozy-podlewanie.

Koktailówki rosną jednak całkiem przyzwoicie o innych odmianach się nie wypowiem.

Nasionka były w torfowniku (od jesieni do Maja), torf poszedł na działkę i voila. Sama spróbuj.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Koktajlówek to ja praktycznie nie sieję, nie licząc Megagronka, którego jeden krzak starcza za wszelkie "pomidorowe cukierki" - i jednak wolę pewniejszą opcję, jeśli chodzi o pomidory, bo na nich mi zależy najbardziej i muszę mieć dopilnowane :) Ale mimo wszystko fajna ciekawostka, że jednak się da.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja dzisiaj wysiewam do tunelu, gruntowe za tydzień, po raz będę miała dwie omszone odmiany i zastanawiam się, gdzie im będzie lepiej, w tunelu czy w gruncie?
Wysiewał ktoś ?

Pozdrawiam Irena
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”