Izo, 'Marathony' rosną w Poznaniu praktycznie wszędzie. Zaimponowały mi te niewielkie intensywnie różowe krzewy swoją żywotnością i tym, że stale kwitną i dają sobie radę w mieście. Przeprowadziłam prywatne śledztwo

. Zadzwoniłam do Zarządu Zieleni i do Zarządu Dróg Miejskich. Od nich poznałam nazwę odmiany. Okazało się, że dysponuje nią jedynie firma Boot Horturus, ale sprzedaje wszystko na pniu, że tak się wyrażę, dużym odbiorcom. Gdzie ja, z moim areałem, miałabym u nich zamawiać

. No chyba, że dla całego Forum Ogrodniczego

. Jak już wspomniałam, próbowałam je rozmnożyć sama, ale pies mi to utrudnił

.
W zeszłym roku rozmawiałam na Gardenii właśnie o tej odmianie i... udało się! Jest teraz dostępna także dla odbiorców detalicznych

.
Leszczyno, na razie 'Marathony' są chyba tylko dostępne w dwóch miejscach. Na targi przywiózł mi kilka doniczek pan z RosaĆwik na zamówienie. Fakt, że miał ich więcej niż brałam, więc dla Ciebie też by starczyło. Ale w przyszłym roku też pewnie będą. Najlepiej zadzwonić do szkółki i się upewnić. Obaj panowie są bardzo komunikatywni.
Również jestem bardzo ciekawa
Izo, jak sprawdzą się te nasze groszki. Ach, najchętniej posiałabym je już jutro!