Witajcie
Trochę czasu mnie nie było,ale postaram się nadrobić zaległości i u siebie i u Was w wątkach. Wszystko to przez stłuczone żebra, nie miałam pojęcia że ta część ciała może tak długo boleć i nie dawać normalnie funkcjonować, masakra

Stłukłam na samym początku stycznia a boli do dziś. Jakiś tydzień temu ten ból już był do zniesienia bo wcześniej okropność, przeciwbólowe i miejscowe smarowania a i tak nie na wiele to pomagało. Dziś jest już lepiej mogę dłużej wysiedzieć w jednej pozycji. Pewnie nie uwierzycie ale u mnie zalega pokrywa śnieżna, nie jest ona duża ale jest. Topnieje to sobie pomału w dzień a nocą przymarza. Rośliny mają się dobrze, cieszą zielone pędy różyczek, gdzieniegdzie spod śniegu widać noski tulipanów, to na rabatach na wystawie południowej, tam jest cieplej.Dzisiaj piękne słoneczko świeciło i spacer był bardzo przyjemny, tak jakby była wiosna
Jadziu te niepełne Piwonie są boskie a Do Teel bije na głowy wszystkie swoim wdziękiem, ciekawa jestem czy obdarzy mnie w tym roku swoimi kwiatami, bo zmieniłam jej miejscówkę, rosła w ciasnocie bo tak się inne rośliny w tym miejscu rozrosły, że żeby ją wyeksponować znalazłam jej inne lokum. Pozdrawiam serdecznie
Zbyszku masz piękną Piwonie szkoda że nie znasz nazwy, jest sztywna z tego co widzę a to wielka zaleta u tych kwiatów, bo niektóre pod ciężarem kwiatów lubią sie pokładać. Pozdrawiam
Iwonko tak wiosna u Ciebie a u mnie śniegiem wszystko pokryte, ale u mnie już tak zwykle bywa bo wioska dalej i już śniegu nie ma, to chyba dlatego że moja miejscowość leży między czterema górami, które zatrzymują u nas te śniegowe chmury na dłużej

Ja też uwielbiam te puste Piwońki z pręcikami są cudowne

Nie posiadam Coral Sunrise, choć w tamtym roku kupiłam w B w doniczce Piwonię której kwiat był bardzo podobny do tej co Ty posiadasz, ale pierwsze kwitnienie nie zawsze jest takie jakie powinno być. Pozdrawiam serdecznie
Sabinko pustaczki są urocze, a Do Teel bije wszystkie na głowę swą urodą, uwielbiam też Ewelinę ma ogromne kwiaty. Niedługo już będziemy podziwiać kwiaty Azalii, choć zima w lutym sobie o nas przypomniała a miała być już wiosna, nic to niech będzie wszystko za koleją. Pozdrawiam serdecznie
Paweł dziękuje Ci bardzo za potwierdzenie moich podejrzeń co do tej Piwonii
Danusiu witaj

u mnie jeszcze jest miejsca trochę, ale z czasem krucho, a chciałoby się mieć tych pięknotek coraz więcej, bo jest jeszcze parę odmian które bardzo mi się podobają. Na wiosnę zaprosiłam trzy nowości, pewnie kwiatów nie zobaczę ale już będą miały miejscówki i być może w przyszłym sezonie obdarzą mnie choć po jednym pąku. Pozdrawiam
Dorotko dobry ogrodnik zawsze dziurę znajdzie na swoje chciejstwa

Szkoda tylko że Piwonie nie powtarzają swojego kwitnienia tak jak Róze wtedy byłyby roślinami doskonałymi, ale no cóż trzeba się zadowolić tym co jest, a jak zakwitną jest bajkowo, pozdrawiam serdecznie
Marysiu powiem szczerze że jak do tej pory to nie nawoziłam tylko zawsze przed sadzeniem ulepszam ziemię, tzn daję sporo dobrego kompostu do dołka pod korzenie, parę też moich Piwonii rośnie na miejscu gdzie kiedyś była stajnia więc jest tam super ziemia i widzę że te wsadzone właśnie tam mają się bardzo dobrze, rozrastają się i kwitną. Moje dwie najstarsze Piwonie były wsadzone 2010r. reszta to dość młode nasadzenia bo od 2015 bardziej się nimi zainteresowałam. Pozdrawiam serdecznie
Mariuszu czaruje, czaruje, bo to piękne rośliny maja swój wdzięk i elegancje

ale dzisiaj będzie lipiec,a tam królowały Róze, Liliowce, Jeżówki i inne pięknotki. Pozdrawiam serdecznie
Soniu Azalie i Rododendrony lubią kwaśną ziemię a u mnie właśnie taka jest i to pewnie ten sekret, ja uważam że Azalie japońskie najlepiej się u mnie czuja ze wszystkich kwasolubów, są bardzo wdzięczne a w maju pokrywają się calutkie pięknymi kwiatuszkami, dobre do podsypania Azalii są opadłe liście bukowe i igły sosnowe, ja tak robię, a na zimę obsypuje w około kompostem. Soniu za to masz piękne inne rośliny trawy, Jeżówki, Hortensje i wiele innych cudnie kwitnących, pozdrawiam serdecznie
Trochę wspominek lipcowych, a w następnym poście odpowiem dalej, bo buziek brakuje
Nostalgie
Jubile Celebrration
Pastella i Pomponella
Pasmina
Acropolis
Soul w roli głównej
Boscobel

CDN