Truskawkowa działka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawkowa działka cz.2

Post »

Natalciu kochana, smakowity masz ten ogródeczek, skoro motylki tak namiętnie Twoje roślinki kochają. ;:63 ;:138
Cudną dalią sąsiada też nie pogardziły, widocznie słodziutkim nektarem je do siebie zwabiała. ;:215
Cieszę się, że powoli wracasz do zdrowia, przytulam i trzymam kciuki za dalszą poprawę bez niespodzianek. ;:168 ;:97 ;:cm
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Natalko, miałaś szczęście w "polowaniu" na motylki. ;:215 Śliczne zdjęcia! ;:138 ;:138
Kwiatki, na których te ślicznotki siedzą, też nie pozbawione uroku. ;:108 Przeciwnie: piękne. ;:303 ;:303
Zdrówka. ;:97 ;:97 ;:97 ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Natalio jak tyle nasion od Lucynki wysiejesz, to areału braknie. :wink:
Dali piękna i motyle na niej na cudne. ;:oj Co to za zielony stwór na rudbekii. ;:202
Pogrypowe osłabienie może dość długo trwać, najważniejsze to pozwolić organizmowi wypocząć.
Pozdrawiam ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Natalko, ale piękne zdjęcia. Motyl pozuje jak model :lol:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Iwonko bardzo dziękuję ;:196 czuję się już zdecydowanie lepiej, ale jeszcze trochę muszę posiedzieć w domu, nadal kaszlę ;:131
Aniu dziękuję ;:196 w poprzednich latach zwykle jako pierwsze pojawiały się pawie oczka, często jeszcze w marcu ;:108 W tym roku widziałam jak na razie tylko muchę ;:224
Stasiu dziękuję ;:196 tam w ogóle jest dużo różnych owadów, tylko nie wszystkie udaje się sfotografować ;:108 Może kiedyś pobawię się trybem makro i zrobię sesję mrówkom, tych jest najwięcej ;:224
Lucynko dziękuję ;:196 fotografując motyle najlepiej ustawić się koło kwitnących roślin i czekać, a jeśli już podchodzić to tylko kiedy są zajęte jedzeniem, w innym wypadku od razu uciekają.
Soniu dziękuję ;:196 areału raczej nie braknie, mam tylko nadzieję że nie wysieję za gęsto ;:223 Na rudbekii zapewne siedzi jakiś pluskwiak, całkiem sporo ich widuję, ale nie wszystkie mają tak ładny kolor :wink:
Wiolu dziękuję bardzo ;:196

Dzisiaj na początek mam pytanie do wszystkich - macie jakiś skuteczny sposób na mszycę? Jakiś czas temu znalazłam ją na hibiskusie, myślałam że udało mi się usunąć ją "ręcznie", ale wróciła jak bumerang ;:223 Nie bardzo mam jak zrobić oprysk, zresztą chemia w zamkniętym mieszkaniu zimą to kiepski pomysł. Nawet preparaty olejowe których używałam na działce się nie nadają, strasznie śmierdzą.

Z nieco przyjemniejszych rzeczy - że ciepło i wszystko rośnie to wiadomo, na forum widziałam już spory przegląd kiełków/liści/wiosennych kwiatów. Ale kwitnącego żonkila jeszcze nie widziałam :shock: Zdjęcie zrobiła wczoraj moja ciocia na skwerku pod blokiem:

Obrazek

Na koniec trochę zdjęć wspomnieniowych z poprzednich sezonów - rumian, chociaż na początku myślałam, że rumianek. Dopiero poszukiwania w internecie ostatecznie potwierdziły tożsamość rośliny. Rumian nie pachnie, jest też zdecydowanie większy. Ta kępa rosła sobie na żwirowym parkingu przed działkami, a wygląda jak wyjęta z kwietnej łąki :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

WOW! Niesamowite, Natalko! ;:111 ;:111 Żonkile w lutym! :shock: Takich anomalii jeszcze nigdy w swoim ponad siedemdziesięcioletnim życiu nie widziałam. ;:185 ;:185
Rumiany nie pachną, to prawda, ale zdobią uroczo. ;:215
Zdrówka. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalko uchwyciłaś flirtujące motylki :D W mieście cieplej niż na wsi, ale żeby aż tak?
Śliczne rumianki, bardzo lubię te kwiatuszki w naturze jak i w suszu! Zdrówka ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Podziwiam lutowe żonkile. ;:173
I rumianki śliczne.
Bardzo lubię te naturalne polne kwiatuszki :)
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Natalko, rumień cudny, a narcyzy kwitnące ;:oj Wszędzie ciepło jak na luty, a w dolnośląskim najcieplej ;:138
Na mszyce spróbuj wyciągu z pokrzywy, nawet taką herbatkę pokrzywową zalać wodą na 24h, może pomoże. Co prawda suszonej nie próbowałam, ale wyciąg zielonej na mszyce działa.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Natalio piękne motyle tylko czekać , a już niedługo może je ujrzymy pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Natalko - wcześniaki z tych lutowych żonkili. U mnie jeszcze nawet nosków nie wystawiają.
Zdjęcia rumiankowo - motylkowe śliczne.
Od kiedy zaczynasz sianie nasion?
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Już narcyzy? Fiu, fiu, fiu? Polska wiosna w tym roku ewidentnie wyprzedziła moją, francuską?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Lucynko sama też się dość mocno zdziwiłam, nawet myślałam że to może nie żonkil, ale np. rannik, ale zdjęcie nie kłamie ;:185
Marysiu ten żonkil rośnie w bardzo mocno osłoniętym miejscu, ale to i tak zaskakujące ;:131
Aniu dziękuję ;:196
Marto dziękuję bardzo ;:196 zapomniałam o pokrzywie ;:131 muszę poszukać proporcji, ale akurat mam suszoną - jutro z rana nastawię, żeby móc wykonać oprysk rano kolejnego dnia ;:108
Teresko witam i dziękuję ;:196
Bea dziękuję ;:196 rozsady nie robię, jedynie cukinie i ogórki podkiełkuję. Siew wprost do ziemi, więc pierwsze kwiaty będę siać pod koniec marca.
Loki to raczej wyjątek niż reguła, np. krokusów jeszcze nie widziałam. Za to ciekawa jestem czy fiołki już czasem nie zakwitły, znam takie jedno miejsce gdzie pojawiały się już w marcu ;:oj

Już myślałam że nie napiszę tego posta dzisiaj, zupełnie nagle padł mi laptop ;:219 Forum przeglądałam przez komórkę, ale zdjęć za bardzo nie da się tak wgrać. Jednak udało się, piszę z pożyczonego, na szczęście wszystkie zdjęcia mam na dysku zewnętrznym.

Dzisiaj przechodzimy do wiosny 2018r - początek maja, mnóstwo kwitnień i kolorów, chociaż akurat wybrałam głównie zieleń, błękit i fiolet ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Natalko, dzień pełen słońca, toteż przyjemnie się ogląda takie stonowane kolory, jakie wybrałaś w celu zaprezentowania części swego ogródeczka. ;:333
Pamiętam początki swojego działkowania, jeszcze na starej działce, gdy trudno było o kwiaty w niebieskich barwach. :oops: Teraz całą działkę mogłabym takimi obsadzić, ale już nie są takie kuszące z uwagi na ich dostępność. ;:306
Niełatwo dogodzić marudom takim jak ja. ;:306

Dobrego, zdrowego tygodnia, Natalko. ;:97 ;:97 ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Rzodkieweczką się poczęstowałam , na balkonie w donicy mam zieloniutki i świeżutki szczypiorek będzie ;:92

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”