Iwonko bardzo dziękuję

czuję się już zdecydowanie lepiej, ale jeszcze trochę muszę posiedzieć w domu, nadal kaszlę
Aniu dziękuję

w poprzednich latach zwykle jako pierwsze pojawiały się pawie oczka, często jeszcze w marcu

W tym roku widziałam jak na razie tylko muchę
Stasiu dziękuję

tam w ogóle jest dużo różnych owadów, tylko nie wszystkie udaje się sfotografować

Może kiedyś pobawię się trybem makro i zrobię sesję mrówkom, tych jest najwięcej
Lucynko dziękuję

fotografując motyle najlepiej ustawić się koło kwitnących roślin i czekać, a jeśli już podchodzić to tylko kiedy są zajęte jedzeniem, w innym wypadku od razu uciekają.
Soniu dziękuję

areału raczej nie braknie, mam tylko nadzieję że nie wysieję za gęsto

Na rudbekii zapewne siedzi jakiś pluskwiak, całkiem sporo ich widuję, ale nie wszystkie mają tak ładny kolor
Wiolu dziękuję bardzo
Dzisiaj na początek mam pytanie do wszystkich - macie jakiś skuteczny sposób na mszycę? Jakiś czas temu znalazłam ją na hibiskusie, myślałam że udało mi się usunąć ją "ręcznie", ale wróciła jak bumerang

Nie bardzo mam jak zrobić oprysk, zresztą chemia w zamkniętym mieszkaniu zimą to kiepski pomysł. Nawet preparaty olejowe których używałam na działce się nie nadają, strasznie śmierdzą.
Z nieco przyjemniejszych rzeczy - że ciepło i wszystko rośnie to wiadomo, na forum widziałam już spory przegląd kiełków/liści/wiosennych kwiatów. Ale kwitnącego żonkila jeszcze nie widziałam

Zdjęcie zrobiła wczoraj moja ciocia na skwerku pod blokiem:
Na koniec trochę zdjęć wspomnieniowych z poprzednich sezonów - rumian, chociaż na początku myślałam, że rumianek. Dopiero poszukiwania w internecie ostatecznie potwierdziły tożsamość rośliny. Rumian nie pachnie, jest też zdecydowanie większy. Ta kępa rosła sobie na żwirowym parkingu przed działkami, a wygląda jak wyjęta z kwietnej łąki