W kwietniu zabrałem się za prace przy nowej rabacie , która będzie przylegać do strumienia. Myślę nad górnym oczkiem, które będzie mniejsze powierzchniowo, ale głębsze . Od niego poprowadzę strumień z wodospadem, który połączy się z dolnym oczkiem . Ostatnio byłem w Czechach na kilka dni w Lednicy, gdzie znajduje się wydział Ogrodnictwa oraz w Brnie w arboretum drzew , ale bylin i krzewów tam też nie brakowało
 Doznałem ogromnego szoku gdy zobaczyłem ogromne torfowisko z kapturnicami
 Doznałem ogromnego szoku gdy zobaczyłem ogromne torfowisko z kapturnicami  i takie mi się też zamarzyło . Zebrałem nasiona z owych kapturnic i planuje wysiać je na wiosnę . Na rabacie docelowo chcę sporo azalii wielkokwiatowych i japońskich . Na ten moment posadziłem -kielichowiec chiński, heptakodium chińskie , bagno grenlandzkie 'Hameln', sporo zimowitów, piwonia drzewiasta , cedr libański . Obok ostatnio posadziłem bambus Phyllostachys nuda. Dorasta do 5 metrów, konieczne było wkopanie blachy na głębokość pół metra . Zakupiłem też trzy inne babusy : Fargesia jiuzhaigou "Deep Purple"- która rośnie tuż obok oczka i będzie tłem,  Fargesia nitida 'Great Wall' - rośnie po północnej stronie oczka przy perukowcu i oczarze 'Afrodyta', Phyllostachys aureosulcata Spectabilis - posadziłem go na miejscu rabaty żwirowej, którą aktualnie likwiduje .
 i takie mi się też zamarzyło . Zebrałem nasiona z owych kapturnic i planuje wysiać je na wiosnę . Na rabacie docelowo chcę sporo azalii wielkokwiatowych i japońskich . Na ten moment posadziłem -kielichowiec chiński, heptakodium chińskie , bagno grenlandzkie 'Hameln', sporo zimowitów, piwonia drzewiasta , cedr libański . Obok ostatnio posadziłem bambus Phyllostachys nuda. Dorasta do 5 metrów, konieczne było wkopanie blachy na głębokość pół metra . Zakupiłem też trzy inne babusy : Fargesia jiuzhaigou "Deep Purple"- która rośnie tuż obok oczka i będzie tłem,  Fargesia nitida 'Great Wall' - rośnie po północnej stronie oczka przy perukowcu i oczarze 'Afrodyta', Phyllostachys aureosulcata Spectabilis - posadziłem go na miejscu rabaty żwirowej, którą aktualnie likwiduje .

Narcyzy Winston Churchill, bardzo późno wychylają łebki

To chyba moja ulubiona odmiana tulipana, bardzo ładnie rozrasta się na piaszczystej i dość ubogiej glebie .

To był gotowy mix z Lidla w kolorach bieli i pomarańczy, bardzo ładne połączenie

To odmiana, która miała być w całości czerwona, jak się okazało sprzedawca mnie oszukał . Jednak mimo to podoba mi się i ładnie rośnie

Van Eijk króluje w ogrodzie

Purple Pion

Purple Prince

Właśnie domówiłam 50 sztuk Exotic, też u mnie pięknie kwitną kilka lat z rzędu.
  Właśnie domówiłam 50 sztuk Exotic, też u mnie pięknie kwitną kilka lat z rzędu.

ale niestety takie jest życie. Twój wiosenny ogród powalił mnie ilością tulipanów
 ale niestety takie jest życie. Twój wiosenny ogród powalił mnie ilością tulipanów   . Spora planów masz i widzę, że już działasz
 . Spora planów masz i widzę, że już działasz  

Od tamtego momentu bardzo urosły, będę musiał część sprzedać .
 Od tamtego momentu bardzo urosły, będę musiał część sprzedać . 

Ja nie lubię monotonii
 Ja nie lubię monotonii   
  dopiero pod koniec lata doszło do siebie . Obok mojego wydziału w Krakowie rośnie kilkunastoletni okaz i jest bardzo okazały
 dopiero pod koniec lata doszło do siebie . Obok mojego wydziału w Krakowie rośnie kilkunastoletni okaz i jest bardzo okazały   ale najbardziej urzekła mnie ta uśmiechnięta modelka ze zdjęcia
 ale najbardziej urzekła mnie ta uśmiechnięta modelka ze zdjęcia   .  Śliczna dziewczynka
.  Śliczna dziewczynka   . Faktycznie sporo masz tych tulipanów. Fajnie gdyby tak chciały jeszcze powiększać swoją liczbę a nie ginąć
. Faktycznie sporo masz tych tulipanów. Fajnie gdyby tak chciały jeszcze powiększać swoją liczbę a nie ginąć   . Moje marnie tego roku kwitły . Nie wyszła mi chyba połowa tego co miałam dwa lata temu. Ciekawi mnie co będzie w przyszłym sezonie . Biorąc pod uwagę, że nic nie posadziłam to może być różnie. Zmiany
. Moje marnie tego roku kwitły . Nie wyszła mi chyba połowa tego co miałam dwa lata temu. Ciekawi mnie co będzie w przyszłym sezonie . Biorąc pod uwagę, że nic nie posadziłam to może być różnie. Zmiany   , ja też je lubię i pewnie też nigdy nie skończę swoich rabat
 , ja też je lubię i pewnie też nigdy nie skończę swoich rabat  

wszystko pięknie rośnie, wszystko pięknie rozplanowane
 wszystko pięknie rośnie, wszystko pięknie rozplanowane