Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Piękne kolory jesieni.
A co to za pnącze na murku ?Ładnie się przebarwia ;:333
Twój Ciemiernik cuchnący bardziej się rozwija niż mój.Mój jeszcze w większych pakach.
A czekam na niego z niecierpliwością.Bo to będzie jego pierwsze kwitnienie.W moim ogrodzie.
a na ostatnim zdjęciu, co to za bordowe ,ładne drzewko ?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Kolorów to u Ciebie wcale nie brakuje ;:173. Nie możemy chyba jeszcze narzekać na pogodę . Nie wiem jak tam u Ciebie ale u mnie taki listopad mógłby być zawsze ;:oj . Mam na myśli temperatury ;:108. Fakt przy słońcu jest zawsze weselej ale ostatnio czasem u mnie bywało , deszcz też padał. Najgorzej jak bure i szare chmury zaciągnąć się na kilka dni to wtedy jest fatalnie. Czy Ty na tym łuku masz winobluszcza puszczonego? Nigdy nie zwróciłam uwagi na to przejście a teraz mnie zaciekawiło :oops: . Ciekawi mnie tylko jak ta z natury mocno rosnąca roślina okala ten łuk . Czy mocno go tniesz żeby się nie rozłaził ? Szukam ostatnio inspiracji na przejścia i pomysłów na podział przestrzeni no i może coś właśnie podpatrzyłam ;:224. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Twój ogród jesienią wygląda magicznie ;:167 Coś niesamowitego . Uroku dodają piękne czerwone liści bluszczu, kwiaty chryzantem i kolorowe liście na drzewach .
Sadziłaś nowe cebulki jesienią ? :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit

Kasiu - Na gaciach to się latało, oj latało. Ale mam teraz sąsiada od dwóch lat i taka swoboda się okroiła. ;:224
Ja leszczynowe liście wkładam do worków, dodaję mocznika, wody, dziurkuję i do kąta, gdzie nikt nie widzi. Latem będzie piękna ziemia liściowa. ;:333

Aniu - To drzewko, to młoda śliwa wiśniowa Pissardi. Jeszcze ma liście i zdobi.
Pnącze na ścianie domu jest, bo cudnie się przyczepia swoimi mackami. To winobluszcz trójklapowy Veitchii. Jestem w nim zakochana.

Ewelinko
- Na listopad nie narzekam. Dużo padało, z czego się cieszę, bo wody brakuje. A temperatury bardzo przyjemne, zobaczymy na jak długo.
Winobluszcz zarasta ten łuk corocznie, bo corocznie tnę go bardzo mocno. On chyba to lubi, bo rośnie w siłę, ale ja go kontroluję. A z pędów wrobię wianki, i rozdaję potrzebującym. On się bardzo szybko ukorzenia. Jak wyrzuciłam kiedyś na pryzmę kompostową, to jesienią miałam mnóstwo winobluszczu. Ten łuk obrasta winobluszcz, po drugiej stronie jest drugi łuk ( stoją wzdłuż zachodniej ściany domu, tam jest przejście), i na tym łuku rośnie wiciokrzew, ale kiepsko mu idzie. Posadziłam do towarzystwa powojnik, co szybko rośnie, długo kwitnie i nie marudzi. I chyba to był lepszy pomysł. Też lubię różne takie przejścia w ogrodzie, łuki, bramki, zakamarki, które stwarzają atmosferę tajemniczego ogrodu. ;:333
Wstawiłam zdjęcie z lata jak wygląda łuk z winobluszczem.

Seba - Dziękuję za dobre słowo ;:180 Cebulek miałam nie sadzić, ale musiałam jakoś urozmaicić nową rabatę, którą zdobią hortensje, trawy, jeżówki, więc sam rozumiesz, wiosną byłoby smutno. Musiałam posadzić tulipany ;:108

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Dzisiaj była cudna pogoda. Nawet słoneczko zagościło na trochę. Znalazłam chwilę na ogród i z ogromną przyjemnością zagrabiłam trochę liści, wrzuciłam na kompost, do worków. Nie patrzę tylko w stronę warzywnika, bo po raz pierwszy nie przekopany na zimę, bałagan w nim okropny. ;:174

Liście opadły i trochę ozdób ujrzało światło dzienne

Obrazek

Wariacji na temat winobluszczu ciąg dalszy. Niebawem straci resztkę liści, więc dam Wam odpocząć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed cedrusiem pierwsza zima.

Obrazek

Petunie w amplach nadal kwitną, pomimo, że czasami zapominam o nich i nie....podlewam ;:131

Obrazek

Obrazki włoskie się odnalazły. Myślałam, że już znikły, bo w zeszłym roku ich nie widziałam.

Obrazek

I żabusia się odkryła. Czas pochować moje gadżeciki, nie wszystkie sobie poradzą jak przyjdą mrozy.

Obrazek

Ogród jesienny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomocnica ogrodowa

Obrazek

A domowe mają w nosie prace w listopadowym ogrodzie. Dzielnie pomagają Emowi w remoncie łazienki

Obrazek

Obrazek

Ewelinko, tak wygląda latem łuk.

Obrazek

Do popisania :wit :D
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj tam oj tam, niech sąsiad ma coś z życia także! ;:306
Jak ma na imię pomoc ogrodowa? ;:167 Może przegapiłam ale jest sliczna ;:167 Jakby Larry nie był kastratem poschroniskowym... Zakochany i tak by był ;:224
Kociny ciepła szukają, wygoda to ich drugie imię :;230

Petunie i przebarwione liscie obłędne! ;:oj

A ten mocznik to TEN mocznik? Obrazek NIE ŚMIAĆ SIĘ...Zielona jestem w tych kwestiach ;:223
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - Odpowiem, bo zaraz zapadnę w sen zimowy i do wiosny nie dowiesz się co to za mocznik dodaję do liści, do kompostu. Mocznik, który stosuję, to nie tylko końcowy produkt przemiany białek i innych, ale to nawóz w postaci białych granulek, wzbogacający kompostowe hałdy w azot. :D
Pomoc ogrodowa to..Pepsi. Tak ma na imię moja psinka. :lol:
A sąsiad, oj lepiej żeby za dużo nie widział. Kochliwy bardzo :lol: :lol: :lol:

I dla ocieplenia nastroju, bo za oknem wiadomo co mamy :D

Obrazek

Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Łuczek piękny o każdej porze roku ;:215 . Winobluszcz faktycznie dość szybko się ukorzenia ale ten na ścianie jest jakiś inny bo ma nawet inny kształt liści. W każdym razie piękny ;:215 . Dobrze mieć rośliny przebarwiające się jesienią. Petunie długo tego roku cieszą oczy ;:215 . Wszystkich pomocników masz bardzo fajnych, pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu śliczna Twoja ogrodowa jesień, a winobluszcz rewelacyjnie się przebarwia. Czy on się jakoś nazywa (odmiana) bo chętnie widziałabym go w moim ogrodzie :D Koteczki wygłaskaj, a Pepsi cudną wyczochraj ;:167
Przyszedł czas na chowanie gadżetów...jak ja tego nie lubię. Karmniki masz wymyślne ;:63
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p
Od: 2 cze 2014, o 08:39

Post »

Dołączam do prośby o nazwę winobluszczu..Pozdrawiam w Nowym Roku :cry:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Witam :wit w oczekiwaniu na właścicielkę i nowy sezon dopisuję się do wątku :wit
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Uwielbiam zaglądać do Twojego zwierzyńca ;:167 :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zaczynam sezon ogrodniczy 2020 :D Wiosenna aura zachęciła mnie do odwiedzin ulubionego sklepu ogrodniczego. A tam....cuda, cudeńka, czyli nasionka moje ulubione ;:108 :tan Zakupiłam zatem wszystko co naprawdę jest mi niezbędne do szaleństw w warzywniaku, plus ziemię do wysiewów i zacieram teraz łapki, bo to jeszcze trochę czasu upłynie, zanim będę mogła zacząć zabawę.
Trochę jestem zawiedziona, bo zginęło bezpowrotnie mnóstwo zdjęć z moich wątków, ale cóż, powoli uzupełnię nowymi, o ile ktoś jeszcze będzie chciał zaglądać :wit

Ewelinko - Na ścianie pnie się winobluszcz trójklapowy veitchii. Długo kazał na siebie czekać, bo nie mógł się zdecydować, i już go nawet przekreśliłam. I mnie mile zaskoczył, bo bardzo szybko teraz się wspina i szarogęsi, co mnie bardzo cieszy, bo o taki efekt mi chodziło. :wit
Łuk oplata natomiast taki zwykły, pięciolistkowy, którego przyniosłam kiedyś ze spacerku, rósł na jakimś płocie opuszczonej posesji.

Marysiu - Ten na ścianie to Veitchii, jakby co to wiesz ...on się łatwo ukorzenia. :wink:

Asiu - Wyjaśniłam powyżej nazwy moich pnączy ;:196

Natalia - Witaj :wit

Monia - Tak, u mnie tych zwierzaków całe stado, ale nie da się inaczej. ;:108 ;:333

Przedstawiam Marzannę, symbol zimy. Jeszcze jest, ale niedługo pojedzie za morza szerokie, głębokie. Zrobiła ją moja koleżanka w zeszłym roku, ale ja ją bardzo polubiłam, do morza nie wyrzuciłam, kawunią w pracy uraczyłam, i teraz się dobrze bawi, bo zimy nie ma, zima siedzi u mnie w pracy i ma się bardzo dobrze :lol:

Obrazek

Do popisania :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ach, przypomniało mi się robienie marzanny w szkole podstawowej... ;:173 Ale wtedy jeszcze było co żegnać, bo i zima konkretna, i mieszkałam wtedy w Wałbrzychu, znacznie bliżej gór ;:108
Chyba każdy na forum nie może się już doczekać początku sezonu :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ha ...ha to niezła koleżankę masz w pracy :)
Bardzo fajna ta Marzanna. ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu !!! to dzięki Tobie nie ma zimy, bo zatrzymałaś ja dla siebie ;:306 Nie wiem co jej do kawki lejesz, ale wygląda na rozpasaną ;:306
Małgosiu to wsadź do kopertki przy okazji parę patyczków tego veitchii i spróbuje ukorzenić. Jakbyś usuwała jakieś kłącza papryczek to wiesz...bo zostało jedno przez suszę a czy zima go nie załatwi to nie wiem. Jak nie będziesz usuwać to nie szkodzi, bo znowu spróbuję z nasion.
Miło się czyta o rozpoczęciu sezonu...a ja dalej nie mam ziemi do wysiewu ;:306 Powodzenia w nowym sezonie! ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”