Jak najlepiej rzucić palenie papierosów - 5cz. (2012r)
Re: Jak najlepiej rzucić palenie papierosów - 5cz. (2012r)
Prawda jest taka, że wszystkie "zastąpienia" nie mają większego sensu. Ja rzuciłem dopiero, kiedy dostatecznie mocno zdenerwowałem się na swoją sytuację.
cięzki temat z tym rzucaniem palenia
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja tam od ponad roku dzięki e-papierosowi nie miałem prawdziwego szluga w gębie, a paliłem paczkę dziennie, więc i tak jest sukces?
A generalnie wszyscy eksperci zgadzają się, że e-papierosy ? ze względu na całkowity brak substancji smolistych ? są o wiele mniej szkodliwe dla zdrowia niż prawdziwe pety...
Pozdrawiam!
LOKI
A generalnie wszyscy eksperci zgadzają się, że e-papierosy ? ze względu na całkowity brak substancji smolistych ? są o wiele mniej szkodliwe dla zdrowia niż prawdziwe pety...
Pozdrawiam!
LOKI
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
Właśnie w tej chwili ma miejsce w TV dyskusja na temat e-papierosów. Powiedzieli, że tak, nikotyny się dostarcza mniej organizmowi, ale wszelkie substancje zapachowe/smakowe są trujące i taki e-papieros jest o wiele szkodliwszy niż zwykły.
Ile w tym prawdy, nie wiem i nie będę dyskutowała, bo się nie znam. Mam kolegę chemika, który jest zagorzałym zwolennikiem e-papierosów i jest zdania, że ten nalot na e-papierosy prowadzą producenci tradycyjnych papierosów (bo spada im dochód).
Jeden z jego wpisów: https://starychemik.wordpress.com/
Ile w tym prawdy, nie wiem i nie będę dyskutowała, bo się nie znam. Mam kolegę chemika, który jest zagorzałym zwolennikiem e-papierosów i jest zdania, że ten nalot na e-papierosy prowadzą producenci tradycyjnych papierosów (bo spada im dochód).
Jeden z jego wpisów: https://starychemik.wordpress.com/
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
http://www.portalspozywczy.pl/alkohole- ... 57185.html
E-papieros to takie mniejsze zło.
Ciekaw jestem czy były prowadzone badania pod kątem rzeczywistego zapotrzebowania organizmu palacza na nikotynę a potrzebą "zapalenia" choćby i udawanego. Sądzę, że wielu użytkowników e-papierosów doskonale by sobie radziło z "głodem nikotynowym" wdychając beznikotynowy liquid.
Co komu przeszkadzały plasterki z nikotyną czy gumy do żucia? Ano przeszkadzały bo były tanie i trzeba było stworzyć modę na coś nowego i droższego.
E-papieros to takie mniejsze zło.
Ciekaw jestem czy były prowadzone badania pod kątem rzeczywistego zapotrzebowania organizmu palacza na nikotynę a potrzebą "zapalenia" choćby i udawanego. Sądzę, że wielu użytkowników e-papierosów doskonale by sobie radziło z "głodem nikotynowym" wdychając beznikotynowy liquid.

Co komu przeszkadzały plasterki z nikotyną czy gumy do żucia? Ano przeszkadzały bo były tanie i trzeba było stworzyć modę na coś nowego i droższego.
http://wyb-orcza.pl/1,155287,19934069,p ... iecie.htmlWart już pół miliarda złotych rocznie polski rynek papierosów elektronicznych jest drugim co do wielkości w Europie i trzecim na świecie. Tworzy go około dwóch tysięcy małych i średnich firm oraz jeden globalny gracz, który wykupił krajowego lidera
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Zefirka ? bardzo fajny wpis Twojego kolegi, świetnie podsumowuje obiektywny stan rzeczy.
@ KaLo ? plastry i gumy nikotynowe miały ograniczoną skuteczność z jednego powodu: uzależnienie od papierosów to nie tylko fizyczne uzależnienie od nikotyny, to również uzależnienie psychiczne od całego rytuału? A e-papieros pozwala ten rytuał zachować? Wdychasz i wydychasz ?dym? jak w prawdziwym papierosie? Możesz sobie zrobić krótką przerwę w pracy i wyjść na świeże powietrze, jednocześnie socjalizując się z innymi kolegami palaczami? Jak się rzuca palenie, to tego brakuje równie mocno co samej nikotyny, jeśli nie mocniej...
Pozdrawiam!
LOKI
@ KaLo ? plastry i gumy nikotynowe miały ograniczoną skuteczność z jednego powodu: uzależnienie od papierosów to nie tylko fizyczne uzależnienie od nikotyny, to również uzależnienie psychiczne od całego rytuału? A e-papieros pozwala ten rytuał zachować? Wdychasz i wydychasz ?dym? jak w prawdziwym papierosie? Możesz sobie zrobić krótką przerwę w pracy i wyjść na świeże powietrze, jednocześnie socjalizując się z innymi kolegami palaczami? Jak się rzuca palenie, to tego brakuje równie mocno co samej nikotyny, jeśli nie mocniej...
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zdaje się, że mniej więcej o tym napisałem.
Pamiętam jak w wojsku wielu kolegów zaczęło palić bo palacze co jakiś czas mieli wolne na papierosa a niepalący bez przerwy musieli malować trawę
.

Pamiętam jak w wojsku wielu kolegów zaczęło palić bo palacze co jakiś czas mieli wolne na papierosa a niepalący bez przerwy musieli malować trawę

Paliłem 33 lata, bardzo dużo, udało mi się rzucić za pierwszym razem, w 2008 roku. Motywacją było to, że na papierosy zacząłem wydawać więcej niż na jedzenie. Wyczytałem, że rzucić pomaga Zyban, lek na receptę. Lekarz bez problemu wypisał, wziąłem 30 tabletek i nie palę. Nie miałem żadnych nawrotów, czy chęci zapalenia.
Pozdrawiam
Karol
Karol
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Rzuciłem palenie,ale ciągle mi się chce jeść i zacząłem tyć.Ma ktoś pomysł czym zabić ten apetyt?
Nadwagę zrzucić trudno, trzeba jeść rzeczy trudniej trawione, razowe pieczywo, kapuste kiszona, strączkowe. Do każdego posiłku surowizny, też kapusta, ogórki, tyle samo co głównego dania. Ale najważniejsza dyscyplina, jeść najwyżej 4 razy, zmniejszyć porcję o połowę, bez cukru, ciast i slodyczy, chude mięso. Mi po kwaśnych potrawach długo nie chce się jeść, trzeba siebie obserwować i znaleźć takie sycące rzeczy.
Pozdrawiam
Karol
Karol
Och... jedzenie/ podjadanie okazało się nałogiem zastępczym, po rzuceniu fajek. Rzucałam kilka razy i zawsze wracałam do papierosów bo tyłam. Ostatecznie pomyślałam, że będę jadła treściwe posiłki, sycące : ziemniaki, mięso, ryby, jajka, warzywa,kasze. Do picia kakao , kawa zbożowa. Między posiłkami do popijania sporo wody. Ze słodyczy orzechy i ogórki kiszone
. Ogólnie produkty jak najmniej przetwarzane, bez konserwantów, dużo potraw gotowanych zamiast smażonych itp. Długo to zeszło zanim znalazłam sposób na siebie, ale się udało. Niestety, jak się raz przytyje to organizm ma tendencje do łapania nadbagażu. Trudna sprawa.

- hickledanial
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 sie 2020, o 14:24
Najlepiej znaleźć sobie dobrą motywację i cel, do którego będziemy dążyć podczas rzucania palenia.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Niedorzeczne... ale paliłem papierosy kilkanaście lat, rzuciłem z dnia na dzień. Powiem szczerze jedna z najgorszych używek widzę to po mojej żonie do tej pory pali jakieś 10 lat. Ja rzuciłem z dnia na dzień po sylwestrze, a jarałem paczkę dziennie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 kwie 2020, o 12:55
Silna wola to podstawa. bez tego nie ma nawet co się łudzić że rzucimy palenie.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zaś pomagam ludziom rzucić palenie, nie wpuszczając palaczy na moją posesję, nawet raz wyprosiłem ordynatora szpitala dziecięcego poza ogrodzenie, który wszedł z palącym papierosem w ustach. Przynajmniej u siebie jestem górą. 

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny