Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

Lucynko kochana, ledwo wrzesień się zaczął a Ty już wymiękłaś i czmychnęłaś w cieplutkie blokowisko. ;:306 :;230
Jeszcze powinny być ciepłe dni, bo noce to niekoniecznie, ;:224 teraz pora na porządki jesienne i niwelacje chwaściorów / tych u Ciebie nie uświadczy, bo pracowita mróweczka zadbała o porządeczek na rabatkach/. ;:215
Piwniczka się przyda a że nie wkopana głęboko, to i woda nie podejdzie, co u mnie notorycznie po każdej burzy się zdarza. ;:222
Dalijki wspaniale Ci kwitną, zresztą nie tylko one, tak samo jak różany skwerek, masz na czym oko zawiesić, wyglądając przez okno. ;:63 ;:63
Szkoda huśtaweczki, teraz młodzi sprezentują Wam solidniejszą, żeby i dla wnucząt starczyła. ;:113 Znudzonej Misi drapanko posyłam. ;:24
Wierzę, że mamusię kroplówka wzmocniła i ucieszyła się z Waszej wizyty.Przytulam Was i pozdrawiam mamusię. ;:168 ;:167 ;:cm
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko czytam, że w dalszym ciągu trwają prace budowlane. Piwniczka, gołębnik powstaną, rozumiem, że ten gołębnik co już stoi będzie zburzony. Całkowicie zmienisz wygląd swojej działki.
Dalie masz przepiękne, moje kołnierzykowe siane w marcu nie mają kołnierza, są o pustych kwiatach. To nic tez ich urok doceniam ;:306
Rabatka różana przed blokiem powstała po wykopach. Śliczne okrywówki na niej posadzono.
Zdrowia dla mamy ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko zbierasz namiętnie nasiona, ;:180 a ja tylko obiecane przypilnowałam, a dla siebie jeszcze nic. :roll:
Goździk z bordowym środkiem cudny. ;:oj Róże ładnie obsypane kwiatami, ale zdjęcie chyba zrobić na takiej wysokości trudno. :wink: Novalis u Ciebie ma wyjątkowo piękny kolor.
Gratuluję budowy piwniczki, to wyjątkowo przydatne pomieszczenie. ;:215
Mam nadzieję, że mama w dobrej kondycji. ;:167
Zdrowia dla wszystkich. ;:168 Specjalne uściski od Karola, który pytał dlaczego nie zna cioci Lucynki, która go stale pozdrawia. :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Jechałam do mamy pełna obaw, wróciłam podbudowana psychicznie, pełna optymizmu. Jest znaczna poprawa. Przesyłane przez Was dobre fluidy też miały swój wkład, za co serdecznie Wam dziękuję. ;:167
Pogoda spsuła się dokumentnie. Zimno (17,5* w najcieplejszym momencie dnia), ciemne chmury, a rano nawet trochę popadało, lecz, niestety, trochę za mało. Deszczu u mnie potrzeba tyle, że ze dwie doby opadów non stop poprawiłoby nawilgocenie gleby.
Jutro ma być słonecznie z dwudziestoma czterema stopniami, czyli bardzo ciepło. I sucho.

Maryniu - mój najmłodszy syn też nie mieszkał w akademiku. Nie chciał. Radził sobie bardzo dobrze w wynajętym mieszkaniu, dzięki czemu do dziś świetnie sobie organizuje życie w wielkim mieście. Twoja wnusia też sobie poradzi, nauczy się samodzielności i będzie zadowolona, nie będąc narażoną na tolerowanie bursowych imprez, na które np. mocno narzekał nasz najstarszy syn. ;:108 Tylko wówczas nie było nas stać na wynajem samodzielnego mieszkania dla niego.
Co do letniej krasy mojej działki to już raczej można między bajki włożyć, ;:131 coraz bardziej jesiennie mi się kojarzy.
Niedziela okazała się być fantastyczna. Dziękuję. ;:196

Obrazek

Danusiu - a u mnie deszczu tyle co kot napłakał. ;:222
Bardzo dziękuję w imieniu mamy. ;:196 Zdrowie wprawdzie już jej nie wróci, ale widać znaczną poprawę po ostatnim pogorszeniu.

Obrazek

Stasiu - kochana, nie da się mieszkać w drewnianym nieocieplonym jeszcze domku podczas zimnych nocy, toteż trzeba było wrócić w domowe pielesze, gdzie też nie jest już za gorąco. :lol:
Temat chwastów jest jak rzeka, nigdy się nie kończy, ciągle odnawia. Już mi ich narosło, ale to nawet dobrze, bo będzie co robić w te chłodniejsze dni. :tan
Różany skwerek faktycznie mam doskonale widoczny z okna, tylko daleko - z IX-tego piętra.
Stasiu skarbie, na wnuki to ja już nie liczę i pogodziłam się z tym, że ich nie będzie. A że każdy kij ma dwa końce, to ja mam ten drugi, czyli komfort organizowania sobie czasu zgodnie z moją własną wygodą. ;:131 No, trochę jeszcze z M muszę się liczyć.
Mamie faktycznie polepszyło się i zupełnie inaczej się z nią dzisiaj rozmawiało. Nawet sobie żartowała, co mnie szczególnie cieszyło. Dziękuję i mocno całuję. ;:cm

Obrazek

Dorotko - stary gołębnik został kiedyś zaadoptowany z króliczarni i nie jest taki, jak być powinien. Oczywiście zostanie zlikwidowany łącznie z wolierą, gdzie powstanie warzywnik, jako że gołębie zostawiły tam ogromne pokłady swego złotka. ;:215
Moje dalie kołnierzykowe też są oszukane i tylko czerwone spełniły oczekiwanie. Natomiast te o ciemnych liściach nie zawiodły. A jedne i drugie mam z nasion i z tej samej firmy. ;:108
Za dobre życzenie dla mamy serdecznie dziękuję. ;:196 Dzisiaj już znacznie się poprawiło.

Obrazek To jedyna dalia z kołnierzykiem.

Soniu - pozwól, że najpierw odwzajemnię uściski dla Karolka. ;:168 Sama nie mam wnucząt, a kocham dzieci od zawsze. ;:167 U mamy jest widoczna poprawa, dziękuję. ;:196
U mnie to już jest mania w zbieraniu nasion. Nie umiem przejść obojętnie obok rośliny, która kusi swoimi owocami.
Novalis ma więcej cienia niż słońca i zapewne dlatego nie tylko wyrosła na ponad dwa metry, ale też jej kwiaty mają ciekawy kolor, a ma ich ogromnie dużo. ;:215
Zdrowie przytulam i szczerze odwzajemniam. ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ech marcinkowy czas się zaczyna ;:173
Gazanie piękne, jak co roku .
A ta dalia z kołnierzykiem to La Gioconda.Piękna mała dalia.Uwielbiam ją. ;:167
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko kochana, cieszę się razem z Tobą, że mamusia w lepszej kondycji, musisz ją teraz częściej odwiedzać, jeśli czas Ci na to pozwoli, bo jeszcze eMem musisz się opiekować. ;:167
A Ty myślisz, że ja kiedykolwiek się spodziewałam, że worek z wnuczętami tak się rozsypie ;:oj miej nadzieję, wyroki Boskie są nie odgadnione i wszystko się zdarzyć może, czego bardzo Wam życzę. ;:167
Gazanie śliczniutkie, róże też pięknie się trzymają, a dalia kołnierzykowa to dystyngowana dama. ;:433 ;:215
Zdróweczka Wam życzę i pogody wedle zapotrzebowania. ;:79 ;:47 ;:3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

To wspaniała wiadomość że Mama czuje się lepiej! Przesyłam ukłony i życzenia dobrego samopoczucia :D
Gazanie masz cudne a dalia czerwona bardzo dekoracyjna! A reszta również przepiękna :) To wspaniale że ogród tak pięknie kolorowy! ;:333 Oby go jeszcze solidnie podlało z góry. U mnie dziś pada obficie; to dmucham chmury w twoją stronę :) ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przepraszam, że dopiero dzisiaj się odzywam, ale jakoś tak wyszło :oops:
Bardzo dziękuję za spotkanie ;:196
Jak zwykle było przesympatycznie.
Ogródek jest bardzo ukwiecony jak na tę porę roku.
Wiem, że w sezonie na pewno było więcej kwiatów, ale teraz jest też super.
A bałagan wcale nie jest taki wielki.
Wiem, że chciałabyś już mieć skończone prace, ale czasem tak bywa, że musimy poczekać.
Najważniejsze, że masz domek, w którym możesz nocować i cieszyć się ogrodem od samego rana do wieczora.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nareszcie u mnie porządnie popadało i namoczyło glebę dość głęboko. A deszcz był bardzo potrzebny, bo ziemia już wyschła na popiół. Podlewanie jedynie podtrzymywało rośliny przy życiu, dzięki wodzie z nieba nabrały wigoru.
Wprawdzie nie byłam na działce, ale minionej nocy deszcz budził mnie kilka razy, a i M przywiózł dobre wieści w tym temacie.

Aniu - jeszcze do niedawna nie przepadałam za marcinkami, teraz nie wyobrażam sobie jesieni bez ich kolorowych kwiatków. ;:303
Gazanie raz mi się udają jak w tym roku, innym razem mam ich malutko i nie wiem, od czego to zależy. Jednak tak bardzo je lubię, że rok w rok sieję i czekam na ich piękne kwiatki. ;:108
Dziękuję za nazwanie mojej dalijki kołnierzykowej. ;:180 Ładnie się nazywa. ;:333

ObrazekPełnik chiński powtarza.

Gazanie.
Obrazek

Obrazek

Stasiu, serduszko - kochana jesteś, dziękuję. ;:167
Do mamy zaglądamy dość często, szczególnie wówczas, gdy nie mam możliwości porozmawiać z nią przez telefon. Teraz znowu odbiera połączenia i co dzień sobie rozmawiamy. ;:333
Oby Twoje słowa w sprawie wnucząt okazały się prorocze, bo ja już zwątpiłam w takie szczęście i doszłam do wniosku, że wszystkiego mieć nie można, cieszę się więc tym, co mam, a mam naprawdę dużo: zdrowie. ;:63 ;:63
Bardzo Ci dziękuję za wszystko i wzajemnie zdrówka życzę . ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iguniu - pięknie dziękuję w imieniu mamy. ;:196
Cieszę się, że podobają Ci się moje kwiatuchy, a życzenie deszczu spelniło się minionej nocy, za co również serdeczne dzięki. ;:167 ;:180 Dobrze dmuchałaś na chmury. ;:63

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gosiu - było mi niezmiernie miło gościć Cię na działeczce i serdecznie dziękuję za to, że przymknęłaś oczy na wszechobecny bałagan. ;:167 ;:196 Liczę na to, że do wiosny coś nie coś się uładzi, dzięki czemu nie jeden raz spotkamy się w moim malutkim ogródeczku w różnych porach roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Wspaniale że ci solidnie podlało ogród :) Wreszcie jest wolne od podlewania :lol: Fajnie że dzisiaj było słonecznie i ciepło, u mnie, bo po tak zimnej nocy juz sie obawiałam o bakłażany.
Piekna tta czerwona róża a to śliczne co to jest https://www.fotosik.pl/zdjecie/c5186145e896ea33
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko prześliczne masz gazanie! U mnie jeszcze gorzej z nimi ...na ogół po kiełkowaniu roślinki padały, ale w tym roku na garść nasion mam ze trzy rośliny...tylko dlaczego już nie kwitną? ;:oj Dobrze, że jest FO bo zawsze o czymś sobie przypominam :D
Co te dzieciaki wyrabiały na huśtawce ;:oj
Czy to jest chryzantemka, bo jakoś tak po liściach rozpoznaję?
Luciu ;:167 a do tej jeżynki to co Ci dołożyć ...popatrz no proszę!
Działeczkę masz podlaną i to cieszy ;:333
Pełniki, krzewuszki powtarzają, różyczki też cieszą oko! jeszcze ładnie jest :D
Słoneczka i ciepła życzę ...ściskam cieplutko ;:4 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko cieszę się bardzo ,ze z mamą lepiej, moja kiepściutka więc wiem jak to emocje pracują,moja nie słyszy więc telefon odpada
niby jestem często bo przynajmniej dwa razy w tygodniu ale ciągle czuję niedosyt, wiem ze ma przy sobie moje siostry, krzywdy nie ma ale.. ;:223
Deszcz i u mnie nareszcie spadł niestety ciągle za mało.
Róże w deszczowych kroplach cudne, i już chryzantema w kwiatkach cudnie ;:168
Ciepełka życzę skoro zdrówko jest ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wczoraj odpowiedziałam wszystkim i nima Prawdopodobnie nie nacisnęłam: "Wyślij". Coraz gorzej ze mną, aż strach się bać. ;:oj
Słoneczna i ciepła środa sprzyjała działkowaniu, toteż plewiłam, przesadzałam, przycinałam i usuwałam przekwitłe jednoroczne rośliny szpecące rabaty. Głównie astry.
M też dwoił się i troił przy murowaniu i nawet się nie obejrzeliśmy, gdy zrobiło się ciemno i trzeba było wracać do domu.

Iguniu - deszcz porządnie padał, a na działce są miejsca ciągle jeszcze suche. Wiem, bo przesadzałam i musiałam lać wodę do dołków. ;:222
Ten kwiatek, o który pytasz, to kwiat powtarzającej krzewuszki.

Marysiu - żeby gazanie długo kwitły, trzeba wycinać przekwitłe kwiaty. Dzięki temu zabiegowi gazanie produkują nowe pąki w coraz większych ilościach.
Dzieciaki już nie źrebaki tylko stare konie, a ciągle im się wydaje, że jeszcze w krótkich majteczkach chodzą. ;:306
Podejrzewam, że pytasz o astra, który zasiał się wśród chryzantem i stąd te listki. ;:108
Kochana, ja bym chciała z połowę Twojego ogrodu, tylko miejsca brak. ;:14 Tak więc bardzo proszę tylko o jeżynę. ;:180
Po deszczu nawet na mojej działce zrobiło się jakoś ładniej, bardziej zielono, kwieciście, soczyście. ;:215
Twoje życzenie spełniło się w całości, za co serdeczne dzięki i całusy. ;:79 ;:79

Juleczko - ja też miałam przerwę w telefonicznym kontakcie z mamą, kilka dni bowiem nie była w stanie odbierać połączenia. Dostała wzmacniającą kroplówkę, zawiozłam jej zmiksowane zupki, które chętnie zjada i jest coraz silniejsza. ;:333 Mam daleko (prawie 70km) do mamy, stąd rzadziej ją odwiedzam, a nie mogę zostać u niej na kilka dni, bo rodzina tak zagospodarowała maminy pokój, że nie ma gdzie przenocować. :oops: Zresztą nawet herbaty czy kawy nie zaproponują. Wozimy z sobą, by o suchym pysku nie siedzieć kilka godzin.
Cieszę się, że Twoją mamą opiekują się córki i że możesz często ją odwiedzać. Niech więc jak najdłużej będzie z Wami. ;:167
U mnie też trochę za mało wody z nieba spadło i są jeszcze miejsca przesuszone. Na szczęście wody do podlewania nie brakuje.
Ciepełko przygarniam. Dziękuję. ;:196 Tobie również słonecznego nieba życzę. ;:3

A działkowe kwiaty dzisiaj tak się prezentują.

Bieluń surmikwiat 'Ballerina'.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gaura.
Obrazek

Astry pojedyncze. Wysokie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aster karłowy.
Obrazek

Pełnik chiński.
Obrazek

Gailardia w towarzystwie szałwii.
Obrazek

Cynie.
Obrazek

Powojnik. ( Nie chce mi się szukać nazwy odmianowej )
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gazanie otworzyły buźki do słoneczka.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żeniszek.
Obrazek

Dzielżan.
Obrazek

Heliotrop.
Obrazek

Jesienne liście.
Obrazek

Dobrej nocy. ;:19 Słonecznego czwartku. ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko o tą pytałam https://www.fotosik.pl/zdjecie/b63e5622cbf1974d , ale już wiem że to aster :D
Jak sobie życzysz poleci do Ciebie jeżynka :D
Zimno się zrobiło i po raz pierwszy okno wieczorem zamknęłam i tak wcześnie robi się ciemno ;:222
No i w dodatku krzewy Ci czerwienieją...co tak zmieniło już kolor?
Niestety nie obrywam przekwitłych kwiatów...mam teraz taki busz, że w niektóre zakątki nawet nie docieram :roll: Posyłam serdeczności i cieplutkiego czwartku ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Lucynko gazanie masz obłędne ,wspaniałe zakwitły ,racja z tym przycinaniem przekwitłych kwiatostanów , ja też tak robię :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”