Kolekcje Floriana cz.2
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kolekcje Floriana cz.2
@ Pelagia ? nie mam czym przykrywać? Zresztą? Po dwóch dniach morderczych upałów nadal wszystko stoi? Wtorkowe pięć godzin z wężem dało swoje efekty, udało mi się nawodnić glebę na głębokość? Dzisiaj podobno po południu mają być burze, a jutro i w niedzielę ma padać? Trzymam za te prognozy kciuki?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Loki, cieszę się, że podlewanie pomogło. A jak spadnie deszcz, to już będzie super!
Czas na kolejne liliowce.
Mój ulubiony liliowiec różowy:

Agnieszko, z pogodą zdecydowanie lepiej. Niedawno były deszcze, teraz gorąco ale znów zapowiadają opady więc super warunki do wegetacji. Ciemne liliowce są bardzo eleganckie. Też je bardzo lubię więc kolejny:

Cieszę się Jadziu, że podobają Ci się moje liliowce
Tak, 'Bela Lugosi' nie dość, że w pięknym kolorze, to jeszcze szybko się rozrasta. Dzieliłem go już wiele razy.
Kolejny liliowiec też wymaga podzielenia:

Czas na kolejne liliowce.
Mój ulubiony liliowiec różowy:

Agnieszko, z pogodą zdecydowanie lepiej. Niedawno były deszcze, teraz gorąco ale znów zapowiadają opady więc super warunki do wegetacji. Ciemne liliowce są bardzo eleganckie. Też je bardzo lubię więc kolejny:

Cieszę się Jadziu, że podobają Ci się moje liliowce

Kolejny liliowiec też wymaga podzielenia:

- Locutus
- Kontakt:
@ Florian ? nigdy nie myślałem, że się tak ucieszę z dźwięku deszczu ostro bębniącego o dach? Wprawdzie nie wczorajszym popołudniem, lecz dopiero dzisiaj o drugiej w nocy, ale jednak burza w końcu przyszła i ostro podlała ogród? A i teraz cały dzień ma padać, maksymalna temperatura to ledwie 24°C (w tej chwili jest 18°C) i cieszy mnie to jak diabli!
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Mam nadzieję Florianie ,ze i u Ciebie również podlewa konkretnie tak jak u mnie .Taki zbawienny deszcz potrzebny bo dzisiaj dźgałam widłami wgłąb a tam same piaski, tylko górą jest mokro od podlewania , ale to tylko na chwilkę . Śliczne te kolejne liliowce 

- Florian Silesia
Loki, ja też się cieszę z każdego deszczu
Generalnie mamy deficyt wody, podlewanie to działanie doraźne, zresztą też do podlewania potrzebuję deszczówki, by napełniły się zbiorniki. U mnie obecnie sytuacja pogodowa i ilość wody dobra.
Zantedeskie kwitną w donicach:

Jadziu, u nas w ub. sobotę było sucho, jak u was lało ale już w niedzielę mieliśmy i my ulewę. Póki co sytuacja bardzo dobra i wegetacja jest dynamiczna. Widzę to zwłaszcza po daliach, które nareszcie pną się w górę.
Hortensje ogrodowe kwitną we wszystkich odcieniach od różowego do niebieskiego:

Zantedeskie kwitną w donicach:

Jadziu, u nas w ub. sobotę było sucho, jak u was lało ale już w niedzielę mieliśmy i my ulewę. Póki co sytuacja bardzo dobra i wegetacja jest dynamiczna. Widzę to zwłaszcza po daliach, które nareszcie pną się w górę.
Hortensje ogrodowe kwitną we wszystkich odcieniach od różowego do niebieskiego:

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florian
My się też cieszymy z każdego deszczu.
Nie wiedziałam ,że masz takie wypasione hortensje
Czymś podlewacie ,że taką kosmiczną barwę mają
U mnie dopiero kulki pąków dalii się tworzą.
My się też cieszymy z każdego deszczu.

Nie wiedziałam ,że masz takie wypasione hortensje

Czymś podlewacie ,że taką kosmiczną barwę mają

U mnie dopiero kulki pąków dalii się tworzą.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Niesamowite te hortensje Florianie
Takie cuda widuję w ogródkach sopockich, gdzie kwitną jak oszalałe. Klimat im służy. Mój klimat za ostry, więc próbuję w tym roku po raz kolejny z ogrodowymi, ale tym razem zimować będą w donicach.

- Florian Silesia
Agnieszko, deszcz to największe dobro dla ogrodnika. Anglia ma najpiękniejsze ogrody bo nie dość że łagodne zimy to dużo opadów.
Hortensje u nas w naturalny sposób są niebieskie. Taką mamy glebę. Przynamniej w jednym miejscu, bo 15m dalej ta sama odmiana jest różowo fioletowa, a jeszcze w innym czysto różowa. Ale w wielu śląskich ogródkach są jaskrawo niebieskie hortensje i nikt ich nie nawozi.
Mówisz Twoje dalie zawiązują pąki? A moje rozpoczęły wojaże na wystawy. W sobotę wróciłem z międzynarodowej wystawy w Bytczy na Słowacji, skąd przywiozłem kilka dyplomów i pucharów za moje podopieczne
Największe wrażenie zrobiła dalia półkaktusowa, która osiągnęła średnicę prawie 30cm (I miejsce w swojej kategorii) :

Niezawodna i ciągle nr1 wśród dalii kulistych (dawniej jako 'Lajkonik'):

Dziękuję Małgosiu. Te hortensje kwitną na pąkach jednorocznych więc nie sprawiają problemu. Ale wrażliwsze białe też uprawiam w doniczkach i chowam na zimę.
Wyjątkową okazała się też ta odmiana. Zajęła III miejsce wśród dalii dekoracyjnych:

Nagrodę grand champion wygrał 'Spartacus'. Co prawda nie mój ale pokażę ze swojego ogrodu na tle hortensji:

Hortensje u nas w naturalny sposób są niebieskie. Taką mamy glebę. Przynamniej w jednym miejscu, bo 15m dalej ta sama odmiana jest różowo fioletowa, a jeszcze w innym czysto różowa. Ale w wielu śląskich ogródkach są jaskrawo niebieskie hortensje i nikt ich nie nawozi.
Mówisz Twoje dalie zawiązują pąki? A moje rozpoczęły wojaże na wystawy. W sobotę wróciłem z międzynarodowej wystawy w Bytczy na Słowacji, skąd przywiozłem kilka dyplomów i pucharów za moje podopieczne

Największe wrażenie zrobiła dalia półkaktusowa, która osiągnęła średnicę prawie 30cm (I miejsce w swojej kategorii) :

Niezawodna i ciągle nr1 wśród dalii kulistych (dawniej jako 'Lajkonik'):

Dziękuję Małgosiu. Te hortensje kwitną na pąkach jednorocznych więc nie sprawiają problemu. Ale wrażliwsze białe też uprawiam w doniczkach i chowam na zimę.
Wyjątkową okazała się też ta odmiana. Zajęła III miejsce wśród dalii dekoracyjnych:

Nagrodę grand champion wygrał 'Spartacus'. Co prawda nie mój ale pokażę ze swojego ogrodu na tle hortensji:

- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Faktycznie trudno nie zwrócić uwagi na tak niebieskie hortensje. I jeszcze szczęściarz jesteś, ze nie musisz o to zabiegać.
Leonidas i El Desperado wspaniałe liliowce. Uwielbiam je za obfitość kwitnienia.
Jeszcze raz gratuluję sukcesów
Ac Dark Horse postarała się. Pewnie na żywo to dopiero był widok.

Leonidas i El Desperado wspaniałe liliowce. Uwielbiam je za obfitość kwitnienia.
Jeszcze raz gratuluję sukcesów

Ac Dark Horse postarała się. Pewnie na żywo to dopiero był widok.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Florianie to dla nas także wyróżnienie bo jesteś z nami na Forum a dalie masz rzeczywiście przecudnej urody .Moje gratulacje
30 cm to dopiero okaz kwiatu
.U mnie niestety niebieskości w ogródku nie ma tylko różowy kolor dominuje wśród hortensji ogrodowych

- Locutus
- Kontakt:
Jak spędzasz z wężem pięć godzin na dwustu metrach kwadratowych, to to podlewanie wcale nie takie znowu doraźne jest i na parę dni potrafi wystarczyć? No ale ile czasu zżera, to szkoda gadać?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
.Zazdroszczę tych niebieskich i fioletowych hortensji, są piękne
.Dalii masz całe mnóstwo i każda wyjątkowa
. U mnie w nocy popadało i ziemia trochę odetchnęła ale to nadal za mało
. Pozdrawiam i pięknej niedzieli życzę
.

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florianie
Gratuluję zdobycia tylu nagród
Sama nie wiem ,kiedy tak Ci się kolekcja rozrosła
Ale to Twoja ciężka praca i pasja.
Ziemia musi być dobra skoro takie okazy możesz wyhodować
Co to za czarna dalia o małych kulistych kwiatach a zdjęciu we flakonie
A co dzieje się później z tym obciętym kwieciem po wystawie, zostaje tam i ludzie podziwiają
Gratuluję zdobycia tylu nagród

Sama nie wiem ,kiedy tak Ci się kolekcja rozrosła

Ale to Twoja ciężka praca i pasja.
Ziemia musi być dobra skoro takie okazy możesz wyhodować

Co to za czarna dalia o małych kulistych kwiatach a zdjęciu we flakonie

A co dzieje się później z tym obciętym kwieciem po wystawie, zostaje tam i ludzie podziwiają

- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Ja też gratuluję sukcesów i tak się cieszę, że mam namiastkę Twoich dalii w swoim ogrodzie.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Florian Silesia
Narine, bardzo dziękuję. Ja też bardzo lubię liliowce, które wymieniłaś. 'El Desperado' masywny i wielkolud wśród liliowców. Obecnie kwitną ostatnie kwiaty liliowców. Hortensje też dość szybko przekwitły z powodu upałów i suszy ale teraz ładnie się przebarwiają i zasuszają.

Jadziu, dziękuję! Ja bardzo lubię niebieski kolor w ogrodzie i brakuje mi go wśród liliowców czy dalii. Dlatego cieszą mnie niebieskie hortensje. Powojniki też ładnie kolorują na niebiesko ogród:

Loki, szok i niedowierzanie
Mam nadzieję, że Twoje kłopoty z brakiem opadów już się skończyły. U nas stabilizacja pogodowa, czyli deszcze i burze przeplatają się z upałami lata. Daliom i innym kwiatom to odpowiada

Jadziu, dziękuję! Ja bardzo lubię niebieski kolor w ogrodzie i brakuje mi go wśród liliowców czy dalii. Dlatego cieszą mnie niebieskie hortensje. Powojniki też ładnie kolorują na niebiesko ogród:

Loki, szok i niedowierzanie