Pierwsze koty za płoty V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty V

Post »

No tak Iwonko, Ty masz tak z jeżówkami jak ja z floksami, jest ich tyle, a ja bym chciała wszystkie, nie da się wiem, ale tak mi się podobają. Szkoda Iwonko, że nie zgadałyśmy się, my do Szczytna prawie co roku jeździmy, mam tam sporą rodzinkę i ciągle się powiększa ona, więc na pewno tam będę znowu za rok, a Ty daleko od Szczytna mieszkasz? Cudna ta wielka różowa lilia, na pewno obłędny zapach ;:108 Kobea p0ięknie kwitnie, ja w tym roku nie mam, choć właściwie nie wiem czemu bo przecież nasiona miałam, ale chyba za dużo ich było, nie wszystko wysiałam ;:108
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Iwonko, mieszkam 30 km od Szczytna, jest to więc przysłowiowy "rzut beretem" ;:108 Mam nadzieję, że za twoim kolejnym pobytem uda nam się spotkać ;:196
Lilie ciągle jeszcze pachną, a ta pachnie bardzo intensywnie. Kobee w tym roku marniutkie, staram się jednak tak robić zdjęcia, żeby nie było to widoczne na zdjęciach. Na pewno nie zarosną mi płotu jak w ubiegłym roku ;:185

Dzisiaj obiecane już dawno jeżówki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tę jeżówkę kupiłam sobie w tym roku, oczywiście bez nazwy. Być może jest to Rep Pearl
Obrazek

Obrazek

Dzisiaj się okazało, że moje najczarniejsze z czarnych pomidorków, to wcale nie pomidorki, tylko wilk w owczej skórzeObrazek. Zastanawiałam się po czym pozna, że są już dojrzałe, zaglądałam ciekawie, czy już całe są czarne i dzisiaj zobaczyłam, że pod liśćmi coś się czerwieni. Jak to czerwieni? Przecież miały być czarne? Są śmieszne w kolorze, ni to czerwone, ni fioletowe, ale w smaku wyborne :heja

Obrazek

Obrazek

Spędziłam bardzo miły dzień na działce. Rano było pochmurno, całe niebo było zasnute ciężkimi, sinymi chmurami. Byłam właściwie pewna, że za chwilę spadnie deszcz. Stwierdziłam jednak, że szkoda dnia i na działkę pojadę, najwyżej eM przyjedzie po mnie samochodem. Zanim dojechałam na działkę zaczęło już pokazywać się słońce, chociaż ciągle jeszcze było chłodno. Zrobiłam pierwszy obchód swoich włości, sprawdziłam czy wszystko jest na swoim miejscu i zaparzyłam sobie pierwszą kawusię ;:40 W pracy było spokojnie do rana, nie musiałam więc kłaść się natychmiast spać, tylko pobuszowałam sobie w rabatkach usuwając co większe chwastowiska. Brzmi to, jakbym przynajmniej kilka rabat oczyściła, ale nie było tak dobrze. Zaledwie w połowie opieliłam główną różankę. Trudno się już tam poruszać, jest ciasno, nie ma gdzie stopy postawić, ale chwasty jakoś sobie poradziły i szczelnie zarosły każdy skrawek ziemi ;:222 Większość mam już opieloną, ale resztę musiałam zostawić sobie na inny dzień, bo w końcu sen upomniał się o swoje i musiałam się położyć na godzinkę, a później przyjechał eM i już darowałam sobie pracę. Wypiliśmy razem kawkę, dokończyłam podlewanie działki i wróciliśmy do domu.
Będę musiał dzisiaj poczytać na temat pomidorów, bo coś mi je chyba zaraziło i niestety mam obawy, że to ZZ. Jeszcze nie wygląda to źle, a przynajmniej mam taką nadzieję i może jeszcze oprysk coś zaradzi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:196 :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko, jeżówek rzeczywiście nagromadziłaś kolekcjonerską ilość i wszystkie takie dorodne, przepiękne! ;:138 ;:138
Mam w związku z tym pytanie: czy wszystkie jeżówki masz zgrupowane na jednej rabacie, czy rozrzucone na różnych?
Moje rosną obok siebie i już zaczynają walczyć o miejsce, ale na szczęście nie zapylają się wzajemnie.
Masz naprawdę ślicznie kwitnącą działeczkę ;:215 , a co do M, to trzeba chwalić ;:63 , oni tego bardziej potrzebują niż my - kobitki. ;:108
No i cudne zdjęcia! ;:433 ;:433
Dobrego tygodnia, Iwonko. ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u Ciebie Iwonko jeżówkowo... ;:138 Podziwiam :D bo ja już przetestowałam przez kilka lat wiele odmian i niewiele z tego u mnie zostało... ;:oj To jedne z ulubionych przeze mnie roślin ogrodowych ale jakoś..bez wzajemności! :oops: Ale korcą mnie znów... nornice nie buszują, ani sarny ani dziki jak onegdaj; ;:7 ..
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Iwonko :wit
Kolekcje jeżówek masz duza, piękną i widzę w większość wszystkie znasz odmiany. ;:215
Dalie masz tez ciekaw, bardzo ładne.
No i pomidorki, jakie fikuśne.Bardzo lubię te ciemne, maja taki wyborny, wyjątkowy , pyszny smak. ;:173
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko :wit moja Cherry Fluff dopiero się otworzyła i była taka biaława, ale już nabiera tego leciutkiego rumieńca, który Ty tak ślicznie ujęłaś na zdjęciu, to właśnie o ten kolorek mi chodziło :) Oj nazbierałaś tych Jeżóweczek ;:138 ;:138 co jedna to ładniejsza, Lemon Drop w budowie kwiatu bardzo podobna do mojej Double scoop raspbery, tylko kolorek inny :D Green Jewel u mnie dopiero się rozwija, to jedna z później otwierających się Jeżówek, przynajmniej u mnie tak jest. Hortensje bajka ;:167 Pozdrawiam cieplutko ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Wiem,wiem,ale i tak twierdzę,że masz dobre oko do zdjęć. ;:108
Jeżówki i róże są naprawdę śliczne.

Miłego następnego dnia. :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Iwonko 30 km, to faktycznie, może nawet przejeżdżaliśmy koło Ciebie, bo wycieczki sobie w rózne strony robiliśmy, na pewno Ciebie odwiedzę, jak tylko zrobimy wypad kolejny do Szczytna. No i jeżówki, masz ich spor, są takie cudowne, czy dobrze u Ciebie rosną?, rozrastają się?, tak żałuję, że u mnie nie bardzo chcą rosnąć, ale mam te zwykłe one też śliczne ;:108
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O matko!!! jakie piękne jeżówki, ileż masz odmian. Nie wiem, którą postawiłabym na najwyższym podium, trudno wybrać, każda odmiana ma to coś co przyciąga wzrok na długo.
Teraz rozumiem, że z 12 krzaków można wiele owoców zebrać. Ja mam jedynie posadzonych 5 borówek, to o pierożkach z własnymi borówkami mogę zapomnieć ;:145
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

https://images92.fotosik.pl/228/f8f482e8d1caed41.jpg cudna fotka Iwonko, a mnie się gdzieś zgubiły te cytrynowe pysznogłówki może padły łupem ślimorów w maju ,jednak nasionka mam . Chyba nie wysiałam tych oranżowych aksamitek tylko żółte, one są mniej efektowne od oranzowych jednak i tych nasionka również mam jeszcze.Jeszcze nie jadłam pierogów z borówkami może czas zrobić parę, może Amelce zasmakują ,bo mięsne uwielbia .Ja tylko dla siebie robię ruskie mniam, mniam U mnie tylko 2 borówkowe krzewy, wiec i borówek zbyt wielu nie mam, ale zawsze coś jest na ząb.Superaśne te pomidorki dwukolorowe .Nie wiem czy moja Cafe au lait zakwitnie bo wciąż dopadają ja slimory, a dzisiaj miałam ich szczególny wysyp ;:222 szczególnie na jednym z pomidorów i daliach .Widocznie bardzo musi im ta odmiana smakować . :evil: O jeżówkach nawet nie wspomnę ,bo każda jest cudna a Cherry fluff szczególnie ujęła mnie tym kolorkiem ;:167 szkoda tylko ,ze nie chcą ze mna współpracować ;:174 .Co do kropelkowych fotek masz racje trzeba wyczuć chwilkę żeby je zrobić
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Strasznie dawno mnie nie było
Nadrobiłam zaległości, a trwało to trochę, bo uwielbiam Cię czytać i nie mogłam pominąć niczego
Nadal jesteś niezadowolona z Candelight?
Ja przeciwnie
jestem nią zachwycona. To jedna z najlepszych róż u mnie.
Uwielbiam jeżówki, ale u mnie słabo sobie radzą. Są, ale widać, że się męczą
Ale cały czas próbuję, bo bez nich nie wyobrażam sobie ogrodu
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Iwonka i znowu spędziłam trochę czasu na nadrabianiu zaległości, ale twoje opowieści i fotografie nie pozwalają na pobieżne przeglądanie tego wątku ;:333
Kolekcja jeżówek imponująca, mnie się rozsiewają tylko te zwykłe białe, żółte, różowe i pomarańczowe. Miałam też bordowe, ale w tym roku zniknęły. Podziwiam Twoją Kobee muszą u was gdzieś mieszkać nietoperze, bo to one zapylają te kwiaty żeby powstały nasiona. U mnie w tym roku nie wzeszło ani jedno nasionko :oops:
Dużo czasu dla działeczki Ci życzę, bo przecież nie samą pracą człowiek żyje. ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko ciekawa jestem czy dochowam się kiedyś takiej pięknej kępy różnorodnych jeżówek? Chciałabym chociaż szanse w mojej glinie są marne :wink: Chciałabym się dochować własnych krzyżówek ...odmian :D ale jak na razie nawet białe wśród różowych nie przetrwały.
Pierwsze wyczekiwane pomidorki jakoś mnie zawiodły ale z czasem już rozkoszuję się cudownym aromatem własnych tomatów Obrazek Obrazek
Posyłam serdeczności ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Witaj Iwonko
Z wielką przyjemnością obejrzałam Twój ogród. Bardzo podobają mi się zdjęcia, szczególnie z owadami i kropelkami :D
Myślałam, że już mam zamknięty plan pt. jeżówki, a tu się do mnie uśmiecha Cherry Fluff 8-)
Twoje hortensje rosną na pełnym słońcu, czy tylko tak wygląda?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Iwonko ciemne pomidory zrobiły Ci psikusa. :) Ważne, że smaczne. ;:215 Mnie w ubiegłym roku bardzo posmakowały zielone, wysiałam kilkanaście i ;:224 rozdałam. Wydawało mi się, że dwa zostawiłam. ;:223 Teraz będę żebrać u siostry lub sąsiadki, żeby choć na nasiona mieć.
Jeżówki cudnie pokazałaś. ;:138

To Guava Ice.

Obrazek

Pozdrawiam ciepło. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”