Te dwie duże masz bardzo ładnie rozrośnięte, a co do tej czwórki, to rzeczywiście... mogą się doigrać
U Wiśni
Re: U Wiśni
No to jeżeli chodzi o hoje, to mamy podobne podejście. I ja mam ich trochę i starczy. Wprawdzie czasem kusi mnie jakaś z dużymi ładnie wybarwionymi listkami, ale ceny przerażają.
Te dwie duże masz bardzo ładnie rozrośnięte, a co do tej czwórki, to rzeczywiście... mogą się doigrać
. Swoje maluchy ukorzeniałam w keramzycie i tak już je zostawiłam. Rosną, nie marudzą. Zwykłe doniczki mam wstawione w szersze osłonki i dolewam tylko wodę, tak, żeby było nie więcej, jak do połowy. Poszłam ma łatwiznę
. Twoim, skoro rosną w ziemi, to trzeba byłoby najpierw oczyścić korzenie. Nie wiem, jak to znoszą hoje, bo nigdy tego nie robiłam, więc nie namawiam.
- maryjan13
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tyle pięknych kwiatów u Ciebie Moniko,
czy to w domu,czy to w ogrodzie.
czy to w domu,czy to w ogrodzie.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne rośliny pokazujesz. Szczególnie podobają mi się lilie - te akurat z ogrodowych lubię chyba najbardziej.
Hoje większe i małe mają potencjał!
Hoje większe i małe mają potencjał!
Lilie masz śliczne!!!
Chciałabym dopytać Ciebie jak zimowałaś stefanotisa, bo mój kupiony 3 lata temu ani nie myśli o tym, by zakwitnąć - a u Ciebie proszę jaki super zapączkowany okaz.
Chciałabym dopytać Ciebie jak zimowałaś stefanotisa, bo mój kupiony 3 lata temu ani nie myśli o tym, by zakwitnąć - a u Ciebie proszę jaki super zapączkowany okaz.
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Basiu, ja się w wodną uprawę nie bawię, zapomniałabym dolewać wody, ostatnio nawet z wysiewem bratków mam problem, bo trzeba podlewać
Marian, Henryk, dziękuję za miłe słowa
Ninia, stefanotisa jako tako nie zimuję, lato spędza na balkonie, a zimę na parapecie południowego okna, w temperaturze pokojowej, więc nie mam tutaj żadnych tricków na jego uprawę, stosuję raczej metodę "eksperymentalną"
I otworzył się, kwiaty mają intensywny zapach, czuć go w promieniu kilku metrów:

Chociaż w tym roku staram się zmniejszać liczbę doniczek, żal całkowicie zrezygnować z nowych zakupów. I tak ostatnio kilka nowości do mnie zawitało. W sumie, to moje pierwsze w tym roku zakupy roślin wieloletnich, bo wiosną ograniczyłam się do dokupienia pelargonii, dwóch sztuk petunii na próbę i paru pojedynczych roślin do donic w ogrodzie.
A teraz na parapecie i balkonie pojawiły się:
kufea

monstera - ma być jakaś mini odmiana, oczywiście przez mini rozumie się tutaj odmianę małą w porównaniu z innymi monsterami

mulenbekia

i asparagus

Marian, Henryk, dziękuję za miłe słowa
Ninia, stefanotisa jako tako nie zimuję, lato spędza na balkonie, a zimę na parapecie południowego okna, w temperaturze pokojowej, więc nie mam tutaj żadnych tricków na jego uprawę, stosuję raczej metodę "eksperymentalną"
I otworzył się, kwiaty mają intensywny zapach, czuć go w promieniu kilku metrów:

Chociaż w tym roku staram się zmniejszać liczbę doniczek, żal całkowicie zrezygnować z nowych zakupów. I tak ostatnio kilka nowości do mnie zawitało. W sumie, to moje pierwsze w tym roku zakupy roślin wieloletnich, bo wiosną ograniczyłam się do dokupienia pelargonii, dwóch sztuk petunii na próbę i paru pojedynczych roślin do donic w ogrodzie.
A teraz na parapecie i balkonie pojawiły się:
kufea

monstera - ma być jakaś mini odmiana, oczywiście przez mini rozumie się tutaj odmianę małą w porównaniu z innymi monsterami

mulenbekia

i asparagus

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- hen_s

Ładne zielone, szczególnie podoba mi się monstera. 
- Maciek13

- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie się to często zdarzaBasiu, ja się w wodną uprawę nie bawię, zapomniałabym dolewać wody
Skoro roślinek przybywa, to znaczy, że wszystko w forumowej normie
-
wisnia897

Henryk dziękuję, ciesze się że Ci się podoba
Maciek dzięki za informacje, mam nadzieję, że mój egzemplarz będzie rósł tak dobrze, jak Twój
Basia, kufea, mówisz? Hm, im dłużej patrzę, tym bardziej możesz mieć rację... czyli mirt jeszcze pozostaje mi do zakupienia...
Maciek dzięki za informacje, mam nadzieję, że mój egzemplarz będzie rósł tak dobrze, jak Twój
Basia, kufea, mówisz? Hm, im dłużej patrzę, tym bardziej możesz mieć rację... czyli mirt jeszcze pozostaje mi do zakupienia...
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepiękne lilie i liliowce a hoy tylko pozazdrościć
na "Stefka" nie narzekaj bo u mnie wcale nie chciał rosnąć a co dopiero kwitnąć
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę

Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
Gratuluję kwitnienia stefanotisa. Śliczny!
Wszystkie nowe zieleniaki bardzo atrakcyjne, niech pięknie rosną. Nie ma nic lepszego niż zakup kilku kwiatów
Wszystkie nowe zieleniaki bardzo atrakcyjne, niech pięknie rosną. Nie ma nic lepszego niż zakup kilku kwiatów
-
wisnia897

Dzięki wielkie
Na balkonie kaktusy, w ogrodzie chwasty, wszystko pogrążone w letniej drzemce. Niewiele się dzieje.
Moja jedyna fuksja w zeszłym roku miała iść na śmietnik, ale nie wyszło, przesadziłam ją wiosną,
postawiłam niedaleko kompostownika i dałam ostatnią szansę, albo się ogarnie, albo jesienią pójdzie na nawóz.
Najwyraźniej wybrała pierwszą opcję, bo tylu kwiatów jeszcze nie miała:

W ogrodzie złapałam białą dalię:

Kwitnie Ceropegia woodi:

Zakwitł też Tylecodon schaeferianus, kupiony w tym roku, jak na razie roślina-zagadka, zobaczymy czy się dogadamy:

Na balkonie kaktusy, w ogrodzie chwasty, wszystko pogrążone w letniej drzemce. Niewiele się dzieje.
Moja jedyna fuksja w zeszłym roku miała iść na śmietnik, ale nie wyszło, przesadziłam ją wiosną,
postawiłam niedaleko kompostownika i dałam ostatnią szansę, albo się ogarnie, albo jesienią pójdzie na nawóz.
Najwyraźniej wybrała pierwszą opcję, bo tylu kwiatów jeszcze nie miała:

W ogrodzie złapałam białą dalię:

Kwitnie Ceropegia woodi:

Zakwitł też Tylecodon schaeferianus, kupiony w tym roku, jak na razie roślina-zagadka, zobaczymy czy się dogadamy:

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- hen_s

Bardzo różne rośliny i kwiaty. Różna wielkość kwiatów, ich kształt i kolor. Jedno co maja wszystkie to uroda. 
Na tak ogromny stres narażać roślinę(...)postawiłam niedaleko kompostownika (...)
A temu Tylecodon schaeferianus boję się przyglądać, bo już się zapatrzyłam na Twoją trichodiademę i musiałam kupić.
-
wisnia897

Henryku dziękuje, cieszę się, że się podoba
Basiu, podobną sytuację jak z fuksją miałam w zeszłym roku z asplenium - źle rosło, postawiłam pod śmietnikiem, bo jeszcze troszkę zielone było. Do dzisiaj wyrzuciłam wszystkie inne paprotkowate, a to rośnie, może nie jak szalone, ale przynajmniej wygląda w miarę dekoracyjnie
Niektóre rośliny pozostawione prawie samopas, całkiem dobrze sobie radzą.
Zakwitła psianka:

- - muszę jej w przyszłym roku znaleźć inną miejscówkę, bardzo skromnie kwitnie:

Cambria:

Zaskoczenie sezonu, pędzelek wystawia Tillandsia pruinosa:

W zachwaszczonym ogrodzie wybiły się astry:

Basiu, podobną sytuację jak z fuksją miałam w zeszłym roku z asplenium - źle rosło, postawiłam pod śmietnikiem, bo jeszcze troszkę zielone było. Do dzisiaj wyrzuciłam wszystkie inne paprotkowate, a to rośnie, może nie jak szalone, ale przynajmniej wygląda w miarę dekoracyjnie
Niektóre rośliny pozostawione prawie samopas, całkiem dobrze sobie radzą.
Zakwitła psianka:

- - muszę jej w przyszłym roku znaleźć inną miejscówkę, bardzo skromnie kwitnie:

Cambria:

Zaskoczenie sezonu, pędzelek wystawia Tillandsia pruinosa:

W zachwaszczonym ogrodzie wybiły się astry:

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)