Foxowa pisze:To jest ta słynna czarna pszczoła,tak?
Owszem.
Foxowa pisze:
Własnie się zastanawiam czy ją widziałam czy nie,bo jak wracam z pracy to lata czegoś takiego mnóstwo,ale to jest małe ( wielkośc wiekszej muchy) a czarna pszczoła podobno jest ogromna.
Zdecydowanie nie to. Zadrzechnia mierzy do trzech centymetrów długości, rozpiętość skrzydeł może przekraczać cztery centymetry, buczy jak mały bombowiec i nie sposób jej pomylić z niczym innym.
Pełno ich się u mnie uwija. Bardzo sobie cenią wszelkie rośliny motylkowe, zwłaszcza takie o większych kwiatach? Najpierw bardzo dużo ich było w moszenkach południowych, teraz zaczyna wygrywać groszek szerokolistny? Choć oczywiście do motylkowych się nie ograniczają, vide powyższe fotki z żeleźniaka Russela.
ewaidc1198 pisze:Ja gdzieś czytałam , że zadrzechnia ma do 4 cm długości, to dopiero zapylacz !!! Loki! Jakie duże są u Ciebie ?
Cztery centymetry to rozpiętość skrzydeł, nie długość? Krótsze są, do trzech centymetrów. Mniejsze osobniki (chyba samce) mają raczej około dwóch.
Foxowa pisze:Ta zadrzechnia na zdjęciach ( po kwiatku patrząc) nie wygląda na wiele większą od trzmiela.
To zależy czy masz na myśli królową trzmieli czy robotnice. Jeśli królową ? rzeczywiście rozmiary są podobne, no, może zadrzechnia jest minimalnie większa. Jeśli robotnice ? to jest od nich dużo większa.
Pozdrawiam!
LOKI