Foxowej urosło cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Foxowej urosło cz 2

Post »

Majeczko, na Twojej działeczce i barwnie, i smacznie. ;:138 ;:138
Śliczne liliowce! ;:215
Nie zdążyłam wysłać dobrych fluidów dla Waldiego, ale ufam, że wszystko poszło dobrze. ;:167 Głaski dla Twego psiego przyjaciela. ;:168 ;:168
Buziaki dla Ciebie. ;:79 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki.

Nie wytrzymaliśmy i przyjechaliśmy na wieś. Waldek goi się świetnie,do końca tygodnia jeszcze pochodzi w kołnierzu i będzie spok?j.

Na wsi cudownie. Wczoraj trochę chłodniej a tak to gorąco i bez kropli deszczu. Przez kr?tki czas mnie nie było, ciocia miała podlewać ale niezbyt się wywiąza i sporo roślin padło. Z gęstych rządków kwiatów zrobiły się łysiny i grządki wyglądają smętnie,ale no c?ż.

Codziennie nawadniam. Kupiłam sobie końcówkę obrotową do węża i ta daje trochę lepiej radę,bo normalnie lana woda nie wsiąkała tylko płynęła dalej. Grządka warzywna tak nijak,nie nastawiam się tu na żadne plony takie żeby coś z tego w kuchni było. Rośnie to na poziomie niedużej uprawy w doniczce. Dla radości,że coś wyrosło.

Obrazek

Bardzo marnie w tym roku bor?wki. Nawet nie ze względu na ilosc owoców,ale fakt,ze schną. Nie dawaliśmy nawet siatki, niech ptaki sobie korzystają, my i tak ich nie zjemy,są suche.

Obrazek

Wystawiłam masę pojemników z wodą. Pobudowałam szalone konstrukcje az w domu się ze mnie śmieją,ale biedne zwierzaki nie mają co pić.
Obrazek
Pszczoły masowo się topią w byle kropli wody,a gady i płazy wysychają dosłownie na wi?r. Straszne.

Obrazek
Na każdej grządce wmontowałam pojemnik z kamyczkiem i liczę,ze choć trochę im pomogę.
Strasznie mnie wzrusza widok dosysających się do wody owadów. Wczoraj na wyciecze jak skonczylam mineralkę to myślałam,że oszaleję a one nie mają wody od miesiąca albo i dw?ch. Szok.

Obrazek

Obrazek

Dalej czekam na kwiaty z nasion.
Cynie mają obiecujące spore pąki a kosmosy dały pierwsze dwa kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Zakwitły też aksamitki i nasturcje.

Heliotropy odżyly. Dziwnym trafem nie brazowieją. Zastanawiam się co takiego zrobiłam,że im przypasowało.
Obrazek

Na czosnkach ruch jak w metrze. Nie spodziewałam sie,ze pszczoły tak kochają czosnki. Podzielam ich uwielbienie i jak tylko gdzies znajdę to muszę dokupić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu mi taka roślinka będzie kwitła na fioletowo, ale nie wiem co to i czy to jest z wysiewu czy z przypadku. Tak mi się wydaje,że to ślazik z nasionek od Lucynki.
Obrazek

I papryczki ozdobne.

Obrazek

Fajnie się zgrały, bo nieplanowanie zrobił mi się fioletowy zakątek - heliotropy, werbena, papryka i maciejka,a w tle są trzykrotki, wszystko w fiolet.
Miałam to trochę porozsadzać,ale już nie ruszam,bo by mi pewnie uschło.

Ogień piekielny pochłonął mi m?j bezik. A tak się zachwycałam,że rośnie na ładnym prostym pieńku. Podlewam go i mam cichą nadzieję,że odrośnie. 2 lata temu go przywiozłam jako malutką sadzonke z tego mojego białego szczepionego. Obok mam drugi dowieziony,ale bym liczyła,że jednak ten odżyje.
W sumie wszytkie sadzonki,kt?re sadziłam po weekendzie majowym zostały zgładzone przez słońce.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Pomimo suszy i tak większość roślin bardzo ładnie ci rośnie. Podoba mi się że wystawiłaś pojemniki z wodą. Ja mam kaskadę wodną i widzę ile zwierząt przychodzi się napić, nawet całe gromady pszczół.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Idealnie to nie jest,ale ja się cieszę z każdej jednej roślinki.
Zakwitły nowe liliowce.
Obrazek

Obrazek

Z rana mnie przywitał kolejny ' smok'

Obrazek
( zdjęcie zdjęcia, wybaczcie).
Takiego jeszcze nie fociłam, więc miło mi było. Niestety tylko jedna fota, bo szybko się schował. Sądząc po plamkach to zaskroniec.

Obrazek

Godecja?

Obrazek

Szałwia

Obrazek

W tle popalone słońcem koleusy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gozdziki, kt?re bym chciała rozmnozyc a nie potrafie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja koleżanka dziś trochę bardziej popita,od razu lepiej wygląda.
Obrazek

Obrazek

Jest już tak regularnie fotografowana,że nie przejawia żadnej tremy przed obiektywem. Wędruje po swoich norkach i spogląda mi w oczy. Wczoraj nawet miałam przyjemność ją podglądać w kąpieli w pudełku po lodach,kt?re jej podłożyłam.
Obrazek

Niedawno w norkach mieszkała z nią żaba,ale jakoś przepadła. Mam tylko nadzieję,że nie zaschła.

Obrazek

Obrazek

Żebym nie była nudna to jeszcse dodam taką- zieloną.

Obrazek
A ci panowie ćwiczą na moich borówkach złodziejski fach.

Obrazek

Obrazek

Dostałam od nich podziękowania za płotek nad warzywkami. Stworzyłam im genialny punkt obserwacyjny do kt?rego Walduch nie ma dostępu. W razie czego wiedzą gdzie wskoczyć.
Tak sobie myślę - czy bardzo widać jak moje plony pędzą ze wzrostem?
:;230
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Twój ogród to prawdziwe ZOO, ja przez tyle lat nie spotkałem jeszcze tych zwierzątek.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Maju wszyscy bardzo Cie lubią i przychodzą do Ciebie na pewno się tam maja dobrze. Wróbelki już czekają na smakołyki trzeba będzie trochu im w tym przeszkodzić :) zakładasz cos na borówki? Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Roślinki to jedno, ale wybacz - JASZCZURKI! ;:167
Tak, tu musiał być Caps Lock. Przepraszam, mam nadzieję, że rozumiesz ;:306
Fenomenalne zdjęcia. U mnie też są zwinki, ale bardzo, bardzo płochliwe. Nawet ze zbliżenia ciężko im cyknąć - jedyne zdjęcie, jakie mam, jest z 20-krotnego zbliżenia, więc no...
No ale cóż - maluszki wiedzą, kto pić daje.
A koleusiki wcale źle nie wyglądają, a to że lekko klapnięte - ciężko im się dziwić. Nadrabiają zdecydowanie urodą. Jestem też fanką Twoich goździków :)
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki ;)

Jak Was nie zanudzę to z przyjemnością będę prezentować napotkaną faunę. Ja tam je uwielbiam. Wszystkie są ciekawe ale gady i płazy lubię najbardziej. Za to w tym roku jakoś marnie z motylami, zastanawiam sie czemu. Rok temu nie było tyle kwiatów, a udało mi się zrobić spory przegląd gatunków motyli. W tym roku kwiaty są, łąki nie skoszone, a z motyli lata zaledwie kilka bielinków.

Jaszczurki og?lnie są bardzo płochliwe z natury,ale te nasze chyba już przywykły,że ciągle się ktoś koło nich kręci i nie uciekają. Nie do końca to dobre, bo jak się kiedyś zagapią w obecności drapieżnika to mogą stracić życie, ale od nas z pewnością złego nie zaznają. Mam jeszcze zaprzyjaźnioną bardzo ciemną, kt?ra sobie urzęduje w grządce przy mauserze i tam popija skapującą wodę. Zabrzmię może jak szalona,ale je rozpoznaję. Każda ma sw?j rewir i swoją stertę kamieni z norką. Przeważnie siedzą w tych samych miejscach.
Obrazek

Ta ciemna nawet weszła mi na rękę i dała się na otwartej dłoni zanieść pod dom gdzie pokazalam ją koleżance. Została wzięta za sztuczną i dopiero jak puściłam ją na grządkę to koleżanka uwierzyła w jej autentyczność.
Jaszczurki i węże są mega miłe i mądre. I fotogeniczne.
U mnie te zdjęcia nie są za piękne bo to kom?rkowe, ale może jutro coś podziałam aparatem.

Jeśli o ptaki chodzi to jest ich cała masa na borówkach. Normalnie robilismy z siatki wolierę,ale w tym roku odpuściliśmy,bo jagody okropnie wyschły. P?ki co ptaki mogą podjadać, jak podlewanie coś poprawi to się odgrodzimy.

Poziomki i leśne jagody też zaschły,ale codzienne lanie wody nawet im pomogło. Nawet nie chcę patrzeć na liczniki, przelałam hektotlitry wody.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zwierzątko na dziś :

Obrazek

Chyba że wolicie kwiatucha to też mam , bo otworzył się kolejny liliowiec
Obrazek

A jaszczurków sobie proszę szukać samodzielnie w ramach treningu ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siedzą jak byk. 3 sztuki, chyba,że coś przegapiłam.

Obrazek
Basia8585
100p
100p
Od: 18 lis 2015, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pogoda nie rozpieszcza w tym roku ani nas , ani zwierzątek, a roślinek to już wcale. Najpierw afrykańskie upały , a teraz syberia, masakra. A ta ciągła susza to już w ogóle porażka. Podziwiam Twoje uprawy za to , że mimo tak niesprzyjających warunków pozostawione same sobie dają sobie rade. Ja wylewam codziennie masę wody (aż boję się rachunku), a i tak szału nie ma. U nas są piaski i mam wrażenie , że bez mojej pomocy nic by nie urosło. W domu rodzinny miałam glinę ,( bo ja też pochodzę z małopolski , ale tak bliżej Nowego Sącza) warzywniak mieliśmy zawsze i do dziś rodzice mają, w polu ,bez odrobiny cienia , w szczerym słońcu, kawał od domu i co roku w innym miejscu, jak to na gospodarstwie. Nie ma możliwości podlewania ,tym bardziej , że wszędzie pod górkę , wszystko musiało sobie radzić samo i w sumie radziło sobie nie źle. Więc ta glina po mimo tego że z wierzchu kamienieje i pęka to musi w sobie magazynować jakąś wilgoć.
Zwierzyny u Ciebie jak zawsze od groma, one chyba na prawdę wiedzą do kogo się garnąć , gdzie im się krzywda nie stanie , a i pomoc otrzymają. Też wystawiłam ptaszkom wodę , ale one nie korzystają , a może po prostu nie miałam okazji zobaczyć.
Uwielbiam te Twoje relacje z działki , zawsze tak przyjemnie się czyta i ogląda ciekawe ujęcia.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Widać, że zwierzaczki Cię lubią dlatego tak chętnie przebywają wśród roślinek i pozują.
Piękne liliowce!
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Hej Majka widzę, że życie tętni na działce :) Niezły zwierzyniec, no ale co się dziwić, że lgną do Ciebie, jak je tak rozpieszczasz i dbasz żeby miały wodę :) Kwiatki dają radę, szkoda trochę borówek, no ale co zrobić, może za rok :)
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Lubią, chyba zakochane są! Na mój widok jaszczurki zwiewają gdzie pieprz rośnie, zresztą żadnej już od wiosny nie widziałam, a tu takie zbliżenia ;:oj
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak tak podziwiacie to macie jeszcze takiego

Obrazek

Piękny miedziany i całkiem spory.
Obrazek
Obrazek

Chyba liczył na słońce, a tu rozczarowanie. Od wczoraj się chmurzyło i dziś wreszcie spadł deszcz. Nie popadało zbyt wiele, ale nawilżyło. W mauserze znów pojawiła się woda - dość skąpo bo tylko 300 litrów. Nie wiem czy zdążyło wsiąknąć w ziemię ale może rośliny trochę odżyją.

Po obiadku idziemy przejść się do lasu. Ciekawe co tam znajdziemy ;)

A tu panie ze wczorajszej 'zagadki'
Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ja jednak zdecydowanie wolę "kwiatuchy"., Majeczko ;:108
Liliowce widzę bardzo ładne ;:333 i koleusy, pomimo przypieczenia ostrym słońcem, wcale nie wyglądają tak źle. ;:185
Odżyją i nabiorą masy podczas aktualnie panujących nam chłodnych dni i zimnych nocy. Mam nadzieję, że i do Ciebie deszczyk dotarł. Napoi rośliny i będzie jeszcze piękniej, czego z całego serca Ci życzę. No i standardowo: ZDRÓWKA. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”