Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

Przechłodzenie mogło mieć spory wpływ na tworzenie gron. Teraz trzeba by jakoś podkręcić kwiaty na kwitnienie, czyli nawozem z przewagą fosforu.

Możesz wstawić zdjęcia tych pomidorów?
jarekkk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sty 2015, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u mnie tak dzisiaj wyglądają roślinki. Przepraszam ale zapomniałem jak wstawia się zdjęcia więc dla chętnych (i wytrwałych ) - użytkownik - jarekkk na Garnek pl
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Baschka skontroluj odczyn podłoża za wysoki powyżej 7 będzie przyczyną utrudnionego pobierania fosforu. Ja jednak obstawiam przegrzanie w temperaturze powyżej 30* pyłek bardzo słabo kiełkuje i nawet przy prawidłowych kwiatostanach owoce się nie zawiązują. Wpływ ma też za niska lub za wysoka wilgotność powietrza a o to nie trudno w tunelu.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

U mnie średnia dzienna w tunelu to ok 35C i póki co nie ma problemu z wiązaniem. Wilgotność wiadomo - niska dopiero ok 21 skacze do 80%.
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Awatar użytkownika
Baschka
50p
50p
Od: 18 lis 2016, o 23:05

Post »

Obrazek
Udało mi się zrobić zdjęcia pomidorów dzisiaj rano po nocnej burzy i ulewie. Wyglądają raczej dobrze tylko kwiatów trzeba szukać z lupą

-- 14 cze 2019, o 22:27 --

Obrazek
A tu Stara Babcina malinówka w szklarence

-- 14 cze 2019, o 22:29 --

Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Baschka
50p
50p
Od: 18 lis 2016, o 23:05

Post »

Obrazek
Chyba wyglądają normalnie, a kwiatów jak na lekarstwo. Jedynie Maskotka w doniczce kwitnie i ma już kilka owocków.
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Dziś 33C, troszke mocno grzeje. Dlatego narzuciłem na tunel drugą siatkę zacieniającą i dało to efekt. ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomimo tak wysokich temp. póki co brak problemów z wiązaniem owoców.
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W jakimś artykule o produkcji rozsad pod uprawy towarowe czytałem, że po pierwsze szczepienie (może warto osobny wątek założyć na ten temat, sam planuje się pobawić) a po drugie wyprowadzanie pędów w wilków (trzeba uszczknąć za drugim liściem). I o ile lepszy system korzeniowy jak najbardziej o tyle drugi zabieg miał spowodować obniżenie pierwszego grona. Ma to jakikolwiek inny sens i czy warto w domowych warunkach tak robić?
Pozdrawiam,
Tomek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Wątek o szczepieniu pomidorów istnieje ale był mało popularny i teraz śpi a rozmnażanie przez sadzonki też już się przewinęło kilka razy, szczególnie w przypadku b. rzadkich odmian, kiedy ktoś dysponował jednym nasionkiem.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sawka pisze: Sznurki chyba jednak są wygodniejsze.
Pokierujecie mnie coś z tymi sznurkami?
Poznikały mi pręty i chcę puścić pomidory na sznurkach ale nie wiem jak się za to zabrać. W necie wygląda to banalnie,a w praktyce jak podeszłam do krzaków to straciłam orientację.

Jak to zrobić żeby było dobrze? Od góry sznurek wiążę na metalowej konstrukcji. A co z dołem? Mogę dać na ziemię dłuższy metalowy pręt,który będzie mi sznurek napinał i trzymał przy ziemi? I rozumiem,ze łodygę mam do tego sznurka przywiązać i stopniowo przywiązywać w miarę wzrostu?
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Moje pomidory w gruncie

Obrazek

tutaj odmiana Costoluto Fiorentino

Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kaLo pisze: rozmnażanie przez sadzonki też już się przewinęło kilka razy, szczególnie w przypadku b. rzadkich odmian, kiedy ktoś dysponował jednym nasionkiem.
Nie chodziło o to, zabieg polegał na urwaniu pędu głównego za drugim liściem po to, żeby nowy wytworzyć z wilka, to podobno znacząco obniża wysokość pierwszego grona, na owym wilku wykształca się ono niżej. Pytanie czy są inne plusy takiego zabiegu?
Pozdrawiam,
Tomek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Opóźnia również termin kwitnienia i trzeba to wkalkulować. Mam trzy takie pomidorasy, z których pęd główny został pobrany do szczepienia a obecne krzaki są wyprowadzone z wilków. Co prawda kwitną i rzeczywiście grona są niżej ale były siane ze 3 tygodnie wcześniej niż pozostałe. Co do plusów to nie mam pojęcia. Może są ale na razie nie wiem czy dodatnie czy ujemne :lol: .
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Raczej ujemne :) Roślina jest i tak stara, wszystko z otoczenia złapała, tyle, że owocuje później. A ten dodatni - może owocować dłużej, o ile pogoda i zdrowie pozwolą. Kiedyś Kozula pisała, że po dwóch, trzech gronach można ogłowić dla przyspieszenia dojrzewania i dla rozciągnięcia owocowania w czasie - nowy pęd wypuścić z wilka. Ale to wyższa szkoła z dokarmianiem i chyba dla fachowców :wink:
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A to był opis produkcji rozsad do profesjonalnych upraw... Pobawię się chyba tylko w szczepienie, dobór podkładek to będzie lektura na zimę :)
Pozdrawiam,
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”