Wszystko o pomidorach cz. 15
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
Przechłodzenie mogło mieć spory wpływ na tworzenie gron. Teraz trzeba by jakoś podkręcić kwiaty na kwitnienie, czyli nawozem z przewagą fosforu.
Możesz wstawić zdjęcia tych pomidorów?
Możesz wstawić zdjęcia tych pomidorów?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sty 2015, o 17:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A u mnie tak dzisiaj wyglądają roślinki. Przepraszam ale zapomniałem jak wstawia się zdjęcia więc dla chętnych (i wytrwałych ) - użytkownik - jarekkk na Garnek pl
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Baschka skontroluj odczyn podłoża za wysoki powyżej 7 będzie przyczyną utrudnionego pobierania fosforu. Ja jednak obstawiam przegrzanie w temperaturze powyżej 30* pyłek bardzo słabo kiełkuje i nawet przy prawidłowych kwiatostanach owoce się nie zawiązują. Wpływ ma też za niska lub za wysoka wilgotność powietrza a o to nie trudno w tunelu.
Pozdrawiam. Jacek 

- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
U mnie średnia dzienna w tunelu to ok 35C i póki co nie ma problemu z wiązaniem. Wilgotność wiadomo - niska dopiero ok 21 skacze do 80%.
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- Baschka
- 50p
- Od: 18 lis 2016, o 23:05

Udało mi się zrobić zdjęcia pomidorów dzisiaj rano po nocnej burzy i ulewie. Wyglądają raczej dobrze tylko kwiatów trzeba szukać z lupą
-- 14 cze 2019, o 22:27 --

A tu Stara Babcina malinówka w szklarence
-- 14 cze 2019, o 22:29 --

Pozdrawiam, Baśka
- Baschka
- 50p
- Od: 18 lis 2016, o 23:05

Chyba wyglądają normalnie, a kwiatów jak na lekarstwo. Jedynie Maskotka w doniczce kwitnie i ma już kilka owocków.
Pozdrawiam, Baśka
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Dziś 33C, troszke mocno grzeje. Dlatego narzuciłem na tunel drugą siatkę zacieniającą i dało to efekt.

Pomimo tak wysokich temp. póki co brak problemów z wiązaniem owoców.

Pomimo tak wysokich temp. póki co brak problemów z wiązaniem owoców.
Badanie gleby 2019:
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W jakimś artykule o produkcji rozsad pod uprawy towarowe czytałem, że po pierwsze szczepienie (może warto osobny wątek założyć na ten temat, sam planuje się pobawić) a po drugie wyprowadzanie pędów w wilków (trzeba uszczknąć za drugim liściem). I o ile lepszy system korzeniowy jak najbardziej o tyle drugi zabieg miał spowodować obniżenie pierwszego grona. Ma to jakikolwiek inny sens i czy warto w domowych warunkach tak robić?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wątek o szczepieniu pomidorów istnieje ale był mało popularny i teraz śpi a rozmnażanie przez sadzonki też już się przewinęło kilka razy, szczególnie w przypadku b. rzadkich odmian, kiedy ktoś dysponował jednym nasionkiem.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pokierujecie mnie coś z tymi sznurkami?sawka pisze: Sznurki chyba jednak są wygodniejsze.
Poznikały mi pręty i chcę puścić pomidory na sznurkach ale nie wiem jak się za to zabrać. W necie wygląda to banalnie,a w praktyce jak podeszłam do krzaków to straciłam orientację.
Jak to zrobić żeby było dobrze? Od góry sznurek wiążę na metalowej konstrukcji. A co z dołem? Mogę dać na ziemię dłuższy metalowy pręt,który będzie mi sznurek napinał i trzymał przy ziemi? I rozumiem,ze łodygę mam do tego sznurka przywiązać i stopniowo przywiązywać w miarę wzrostu?
- massur
- Kontakt:
Nie chodziło o to, zabieg polegał na urwaniu pędu głównego za drugim liściem po to, żeby nowy wytworzyć z wilka, to podobno znacząco obniża wysokość pierwszego grona, na owym wilku wykształca się ono niżej. Pytanie czy są inne plusy takiego zabiegu?kaLo pisze: rozmnażanie przez sadzonki też już się przewinęło kilka razy, szczególnie w przypadku b. rzadkich odmian, kiedy ktoś dysponował jednym nasionkiem.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opóźnia również termin kwitnienia i trzeba to wkalkulować. Mam trzy takie pomidorasy, z których pęd główny został pobrany do szczepienia a obecne krzaki są wyprowadzone z wilków. Co prawda kwitną i rzeczywiście grona są niżej ale były siane ze 3 tygodnie wcześniej niż pozostałe. Co do plusów to nie mam pojęcia. Może są ale na razie nie wiem czy dodatnie czy ujemne
.

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Raczej ujemne
Roślina jest i tak stara, wszystko z otoczenia złapała, tyle, że owocuje później. A ten dodatni - może owocować dłużej, o ile pogoda i zdrowie pozwolą. Kiedyś Kozula pisała, że po dwóch, trzech gronach można ogłowić dla przyspieszenia dojrzewania i dla rozciągnięcia owocowania w czasie - nowy pęd wypuścić z wilka. Ale to wyższa szkoła z dokarmianiem i chyba dla fachowców 

Pozdrawiam Eugenia
- massur
- Kontakt:
A to był opis produkcji rozsad do profesjonalnych upraw... Pobawię się chyba tylko w szczepienie, dobór podkładek to będzie lektura na zimę 

Pozdrawiam,
Tomek
Tomek