Moje spełnione marzenie tu.ja cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz rację Zanno-to ligustr. Nie obawiam się jego żywotności, bo to zdjęcie nie pochodzi z mojej działki.

Cieszę się Igo23, że Ci się podoba.

Witaj Tadeuszu miło Cię gościć u siebie. Ja podobnie kiepsko znoszę ten czas - tym bardziej,że odwilż u mnie panuje.

Zgadzam się Zytko,że różnie to jeszcze może być z tą aurą. W końcu to dopiero I poł. stycznia.

U mnie nadal odwilż. Termometr wskazuje +3 st. Dookoła chlapa. Są obawy,że ten topniejący śnieg może miejscami podtopić Elbląg. Muszę Wam powiedzieć,że Elbląg leży bardzo nisko do poziomu morza.Najniższy punkt naszego kraju jest właśnie w Raczkach Elbląskich - kilka kilometrów od miasta. Stosunkowo blisko leżą Żuławy.
Tak się kurowałam,że zamiast lepiej to z dnia na dzień coraz gorzej się czuję. Wczoraj nawet wybrałam się do lekarza. Oczywiście dostałam całą listę leków i teraz czekam na efekty. Na razie takowych brak. Dostałam tylko od M zakaz opuszczania domu dzisiaj - to za karę za "za zakłócanie ciszy nocnej". Swoim chychraniem chyba budziłam pół bloku :oops:

Wiosny ciąg dalszy czyli przyszła pora na tulipany. W zeszłym roku miałam kilka odmian. Jesienią posadziłam ich znacznie więcej. Już się nie mogę doczekać kiedy zakwitną...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na pocieszenie mogę dodać,że do wiosny nie jest już tak daleko, bo w kwiaciarniach i supermarketach pokazały się prymulki.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo ale u was dużo śniegu było.U nas też odwilż i wdodatku deszcz kropi.Tulipanki ładne ale na ta wiosnę jeszcze będziemy musiały poczekać.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Izuś odwilż u Ciebie ...tulipanki kolorowe , weselej się zrobiło.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Po przepięknej zimie odwilże i uroki wiosny.Oglądam z przyjermnością.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zima piękna a wiosna u Ciebie Izo jeszcze piękniejsza ;:113

Przepraszam że dawno Cię nie odwiedzałam :oops:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Miło popatrzeć na wiosenne kwiaty :D U mnie jeszcze śniegu bardzo dużo.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Izuniu ja mam tylko podstawowe kolory tulipanów :? Jak sobie popatrzyłam u Ciebie na te piękne kwiaty to nie wiem czy też nie dokupię o innych kolorach .Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie już wróciła zima. Od wczoraj nieźle mrozi. Niestety przez tę kilkudniową odwilż sporo śniegu stopniało i miejscami prześwituje goła ziemia. Mam nadzieję,że już nie wrócą mrozy po -20 st. Zaraz idę z psem na spacer zajrzeć na działkę. Nie byłam tam kilka dni przez to chorowanie.
Cieszę się,że tulipanki podobają się. Znalazłam jeszcze takie zdjęcie:

Obrazek

Jadziu - ja też nie miałam w zeszłym roku jakiejś oszałamiającej ilości czy kolorów. Za to jesienią zaszalałam i posadziłam na pewno ponad 100 cebul. Sama straciłam rachubę ile. Muszę któregoś dnia korzystając ze swoich zapisków policzyć.

W tym roku postanowiłam robić więcej zdjęć i trochę inne - takie bardziej portretowe.

Jolu - dzięki za odwiedziny i nie musisz przepraszać. Sama wiem jak to jest. Nie zawsze starcza czasu na wszystkie zaprzyjaźnione ogródki.

Moniko,Ewo i Zyto-miło Was gościć.

Izabella1004 - witam imienniczkę! Cieszę się,że trafiłaś do mego ogródka. Zapraszam częściej. Byłam u Ciebie obejrzeć liliowce na naszą wiosenną wymianę.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

tu.ja pisze:U mnie już wróciła zima. Od wczoraj nieźle mrozi. Niestety przez tę kilkudniową odwilż sporo śniegu stopniało i miejscami prześwituje goła ziemia. Mam nadzieję,że już nie wrócą mrozy po -20 st. Zaraz idę z psem na spacer zajrzeć na działkę. Nie byłam tam kilka dni przez to chorowanie.
Cieszę się,że tulipanki podobają się. Znalazłam jeszcze takie zdjęcie:

Iza
U mnie też wróciła zima i nieżle mrozi i to nie temperaturką jaką pokazują na mapach , w dodatku przez tą krótkotrwałą odwilż zginęło duuużo śniegu i sporo kwiatków jest bez kołderki śnieżnej .

Iza masz ładne tulipany ,a ten różowy jest niesamowity ,zabawne ale nie widziałam takiego kolorku .
Czekam do wiosny na relacje z nowych cebulowych , będziesz miała ładniutko :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu - przyznam,że i na mnie ten różowy zrobił wrażenie. Do tego stopnia,że kupiłam kolejne w tym kolorze - tym razem pełne.
Wczoraj zgodnie z planem poszłam zajrzeć koło południa na działkę. Na mój widok nawet słonko wyjrzało :lol:
Pokrywa śniegowa na działce w całkiem dobrym stanie. Pewnie dlatego,że mało deptana. Najwięcej takich śladów było:

Obrazek Obrazek Obrazek

Wystarczyło kilka dni odwilży i taki widok zastałam pod jałowcem:

Obrazek
To maleńkie irysy żyłkowane wystartowały już.

Niestety nie obyło się bez strat:

Obrazek
To resztki mojej żurawki "Kimono". Jacyś skrzydlaci goście mieli ucztę. To pewnie tacy rozbójnicy jak ten:

Obrazek
Wczesnym latem w ten sam sposób skosiły mi begonię bulwiastą w gazonie :evil:
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

O kurczę! :shock: a jak mi coś zeżrą! Podejdę jutro do siebie zobaczyć.
świetne te tulipany :D jakie subtelne!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

u mnie było trochę więcej śladów w poniedziałek - bo były jeszcze ślady kotów i saren :) też będzie u mnie jedna strata bo hebe chyba nie przeżyje - zostało częściowo skonsumowane przez sarny :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Iza, żuraweczka powinna wiosną wypuścić nowe pędy od korzenia. Nie spisywałabym jej jeszcze na straty :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tak sobie myślę, że rzeczywiście wielkie ilości tulipanów będą wyglądać imponująco ale przeraża mnie myśl, że trzeba je we po przekwitnięciu wykopać i na nowo sadzić we wrzesniu!
Może planujesz je po prostu zostawić w spokoju?
Jeżeli teoria swoje a praktyka swoje to ja oczywiście lecę kupować!
Mieć ponad sto to już coś!Będzie na co popatrzeć!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Z mojej praktyki tulipanowej wynika, że stare mocne odmiany można spokojnie zostawić na parę lat w spokoju. Rozrastają się wtedy w duże kępy. Np. czerwone czy żółte.
Natomiast te nowe piękne odmiany często giną po roku-dwóch rośnięcia w jednym miejscu.
Poza tym wykopywanie jest dobre dla cebulek przybyszowych. Po oddzieleniu od matecznej i posadzeniu w nowym żyznym miejscu mocno przyrastają i nawet małe mogą zakwitnąć w następnym sezonie.
Gatunki botaniczne spokojnie mogą rosnąć 3-4 lata w jednym miejscu. Wtedy najładniej sie prezentują.
Niezależnie od wykopywania, najważniejsze jest obcinanie przekwitniętych kwiatów. Pozostawienie nasiennika skutkuje tym, że roślina wszystkie siły kieruje na wytworzenie nasion, a nie tworzenie nowej cebuli i cebulek przybyszowych. Uff! Chyba wszystko :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”