Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Dzisiaj była cudna pogoda wiec dzionek spędziłam w ogródku na obserwowaniu fauny i flory Ojjjj tej jednej fauny jest zatrzęsienie, chociaż jest sporo sprzymierzeńców, ale to wszystko mało w porównaniu z liczbą mszyc. Przez pomyłkę usunęłam jaja biedronki ;:124 Dopiero jak to zrobiłam to się zreflektowałam i przypomniałam sobie co czytałam jaki kolor mają ich jajka i że są składane na liściowym rewersie .Pryskałam dzisiaj rozwodniona coca colą i mydłem czosnkowo potasowym i dalej nic ;:222 Spotkałam też takich niby niszczycieli owoców, ale dałam im spokój, bo lubię je podglądać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

BASIU u mnie była cudna pogoda bo chodziłam w krótkim rękawku .Czasem tylko lekko zawiało to nałożyłam coś na grzbiet :wink: Jednak na poniedziałek zapowiadają znów mocne ochłodzenie do 8*

Obrazek

Obrazek

KRYSIU to jesteś niedaleczko mnie bo co to 80 czy 100 km :wink: Niestety niczego Ci nie powiem o Różeńcu bo mam go dopiero od jesieni dostałam w prezencie jako roślinę zdrowotna od wielbiciela takich roślin. Zastanawiałam się czy w ogóle sie u mnie utrzyma, ale jak widać żyje, jednak czy zakwitnie tego nie wiem, bo może będzie miał zbyt mało słonka, a teraz po tych deszczach to kto wie .Jednak jest na terenie bardzo przepuszczalnym .Zdróweczka i ciekawe co ciekawego wypatrzyłaś w Ogrodach Kapiasa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim ;:3 niedzieli
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu, wyrzuciłam dzisiaj szałwię z okolicy Ludovicy, bo mają tak samo srebrzyste liście i bylica nie była widoczna przy tak dużym krzaczku szałwii. Teraz szałwia jest na innym miejscu, a Ludovica pyszni się na rabacie jak gwiazda.
A co z tym czosnkiem i mszycami? Rzeczywiście to tak nie działa? Bo może ja niepotrzebnie daję troszkę czosnku do tego wyciągu z tytoniu.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, widać, że fotografowanie jest Twoją pasją, a już w kropelkach jesteś mistrzynią!
Intryguje mnie pączek z ostatniego zdjęcia poprzedniego postu, co to jest?
Słoneczka na niedzielę ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

ANIU lubię mieć różnego rodzaju nowości ale u Iwonki 0042 tam dopiero jest różności czasem nawet wstyd pytać co to za roślinka, Jadziu bo ja czasem i sama nie wiem co mam ;:306 , wieczny problem ze znacznikami ;:306 ale wszędzie sa ciekawe roslinki, takie, których i ja jeszcze nie mam, piszę jeszcze, bo na wiele jeszcze mam chętkę ;:306 , tylko miejsca braki są ;:306 Jadziu podziwiam Ciebie za znajomość tych wszystkich sprzymierzeńców i nie sprzymierzeńców roślin naszych, ja sie na tym nie znam zupełnie, uczę się od Ciebie ;:196 Kolejne piękne, kropelkowe zdjęcia ;:215 Ciepła życzę w koncu, a deszcz niech idzie tam gdzie jego braki :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Współczuję plagi ślimaków. ;:196
Skoda tych kwiatków. Myślę ,że odrosną.
Najlepszy sposób to niestety latarka i zbieranie w nocy.
I niebieskie granulki :?
Najgorzej jak się ma obok nieużytki czy łąki.
U nas dość sucho i jeszcze najgorsze potwory nie wyszły z ukrycia.
Miałam zapytać o donice w których sadzisz dalie, jakie to są :?:
Zwykłe ,czarne ,plastykowe takie ,jak ze szkółki roślin :?:
Podziwiam Cię za to ,że tolerujesz, nawet lubisz wszystkie owady, nawet te pluskwy :lol:
Lubię zwierzaczki i owady, ale jeszcze bardziej roślinki ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Jadziu !
Ty chyba nie tylko wszystkie rośliny znasz ale i wszystkie owady. ;:180
Piękne zdjęcia.I deszczowe jak zwykle ;:215
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Dziękuję za lekcje o mrówkach. Przyznam że, zawsze zbierałam z paków piwonii. :(
Aster Alpejski Christina wyszukałam u wujka G...le, na pewno będzie pasować na białą rabatkę.:)
Zdjęcia kropelek deszczowych super.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam wszystkich miłych gości niedzielnie ;:196 .Wczoraj taka cudna pogoda a dzisiaj mokro ,chłodno i brak jakichkolwiek widoków na poprawę pogody ;:222 Najlepiej czują się ślimory te maja używanie na moich roślinach . Wczoraj miałam jeszcze chryzantemę a dzisiaj zostały z niej gołe łodygi ;:222 Dobrze ,ze mam mnóstwo siewek ostróżkowych tych jednorocznych, bo inaczej zostałabym bez nich .Te maleńkie oslizłe zajrzą wszędzie nawet pod butelki i nie wiem jak tam włażą jak są mocno wciśnięte w glebę .Dały mi się także do białej rutewki, a ona też jest okryta.Dziennie muszę dźwigać butelki ,żeby sprawdzać czy ich tam nie ma. Kwiaty i liście Szywerekii wciąż napadane przez gromady tych drani brrrrrr
Tyle tych małych bestii ściągnęłam z paru ostróżek

Obrazek

Obrazek

JOASIU ten asterek jest śliczny ,ale u mnie powoli się rozrasta na szerokość ;:180 Mam jeszcze niebieskiego, ale dopiero później zakwitnie, a w ubiegłym roku było chyba odwrotnie. Już ktoś pisał ,że w tym roku rośliny inaczej kwitną niż w poprzednich latach .U mnie niby cieplej ,a miodunki takie sobie, to samo z kuklikami jeszcze nie kwitną nawet nie mają zawiązanych kwiatów

Obrazek

Obrazek

ANIU ;:180 no co Ty nie znam wszystkich roślin musiałabym mieć głowę jak internet to samo z owadami ;:306 .Jednak deszczowe fotki uwielbiam robić i wciąż łażę z aparatem a M puka się w głowę gdy mnie widzi jak dziennie wychodzę ze sprzętem :;230

Obrazek

Obrazek

AGUSIU tych malutkich oślizłych nie obadasz bo są na łodygach listkach i nawet w dzień przejrzeć wszystkie roślinki nie dasz rady one jak szarańcza ;:222 .One najwięcej robią szkód wśród roślin .Donice dla dalii są wielkie średnie w zależności od karpy ,żeby miała miejsce na rozrost. Tak to są te najzwyklejsze czarne plastiki . Stawiam je na glebie, a one gdy zwiększą korzenie przyssają się do gleby i czerpią soki i wodę .

Obrazek

Obrazek

IWONKO no widzisz i znów nowość u Ciebie zauważyłam .Zrobiłam Ci sadzonkę tego przetacznika igiełkowego. Iwonko warto wiedzieć kogo tłuc, a komu odpuścić :;230 dlatego zainteresowałam sie nazwami owadów,bo szkoda byłoby zatłuc wszystkie które sie spotka a wydaje nam sie ,ze to szkodnik .Teraz przestało na razie padać ,ale wtorek, środa obicie znów ma podlewać ;:222

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU ten pąk to roślinka która u Ciebie dawno kwitnie, a raczej już powoli przekwita czyli Kamasja . ;:180 za pochwałę fotek rzeczywiście uwielbiam krążyć z aparatem i wyszukiwać coś ciekawego

Jednak przeżyła jedna sadzonka Miller's Crimson

Obrazek

Obrazek

BEATKO moja Ludovica niby wykopana a w tym roku znów widzę ,ze dwie sadzonki się pokazały w miejscu gdzie rosła.Tam gdzie ją przesadziłam niestety nie odpowiadało jej miejsce.Musze te dwie sadzonki wsadzić w donicę, bo za chwilkę zdominuje mi rabatkę. Jak pisał Rose Marek mszyce nie rozpoznają smaku i czosnek ich nie razi , natomiast piołun nie smakuje owadom bo jest gorzki nam zreszta taka gorycz też nie podchodzi :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Basia go dzisiaj zauważyła, bo jakoś tak wysoko nie spoglądam :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu jak ja się cieszę na igiełkowego przetacznika ;:138 , a masz rację, bo nie raz mam obawy czy zatłuc, czy zostawić, a zrobię źle, czy dobrze, no a Ty wiesz to doskonale ;:215
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jadziu och tych ślimarów i u mnie widzę dużo, okropne te wredoty są, zjedzą wszystko co młodziutkie, bardzo współczuję ;:168 jedynie pozostało zbierać to tałatajstwo brrr... Piękny ten przetacznik Alba, czy to niska roślinka? Mój Doktorek też ładnie rośnie, ale pąków na nim jeszcze nie znalazłam, a u Ciebie taki dorodny ;:oj za to widzę, że szkodniki już za różyczki się biorą, a tu nie ma kiedy oprysku zrobić, bo ciągle pada :( Piękniusie te zdjęcia z kropelkami ;:167 Pozdrawiam i ;:3 życzę ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Kukliki ci Jadziu nie kwitną, a u mnie już gubią płatki, za to u ciebie kwitną róże i różaneczniki były szybsze - nawet taka sama azalia schneeperle była szybsza o kilka dni u ciebie.
Nie zazdroszczę ślimaków :(
Jednak jest różnica, gdy dookoła sąsiedzi mają trawniki a nie mają za dużo roślin. Na początku, gdy z każdej strony były działki zarośnięte, to i u mnie zbiegały się ślimaki z każdej strony - nieraz nogi nie było gdzie postawić.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po nocnych opadach znów zawitało mnóstwo oślizłych .Częściowo obgryźli mi dwie niziutkie lilie i oczywiście ostróżki jednoroczne a także młode przyrosty dalii po mimo ,że była szczelnie okryta butelką .One chyba z gleby wychodzą bo to niemożliwe :evil: to było rano a po południu znów to samo ;:222 Maigold otwiera coraz więcej kwiatów się

Obrazek

Obrazek

to tylko z tego jednego kawałeczka który pokazałam 20cm x20

Obrazek

Obrazek

mój cudny potworek ;:167 ;:167

Obrazek

ANDRZEJU no widzisz jak to jest w tym roku .Wysiałam z Amelką 2 rządki rzodkiewek, a zebrałam zaledwie 4 rzodkiewki gdzie reszta umknęło chyba w różne miejsca poroznosiły je mrówki Sąsiad teraz kupił tunel i wszystko trzyma w nim a na ogródku trawa i paprocie no ewentualnie róże, powojniki i drzewa owocowe no gdzie jak nie do mnie przychodzą na wyżerkę ;:222 Przybyły 2 listki w dahurskim :heja odpukać

Obrazek

czekam jeszcze na kwiaty Catawbiense grandiflorum

Obrazek

KRYSIU kochanie czytałam ,że miałyście spotkanko forumowe bardzo sie cieszę,bo to zawsze jakaś odskocznia od codzienności. Mój Doktoreek znów zaszalał i widzę ,ze wypuszcza od ziemi młody ped oby tylko gady się z nim nie skumplowały [Bruzdownice czy Zwioty bo to smakowity kąsek dla nich taka młodzież] Znów calutką noc padało, ale deszczu już zbyt dużo .Dzisiaj juz pochowałam donice z daliami ,bo zgniją tam na tym chłodzie i deszczu a na podeście lepiej ;:196

Obrazek

Obrazek

IWONKO namyśl sie co jeszcze byś chciała, wiesz to nie jest wielka sadzonka, bo mam malutką kępusię tego cudnego przetacznika.W Twoich ręka szybciutko powiększy kępkę ;:108 No dlatego właśnie zaczęłam szperać by niepotrzebnie nie tłuc to co nie zagraża czy wprost pomaga ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Jadzieńko

Będą nowe różyczki :tan super muszę zrobić zdjęcie swoim wsadzonym patykom Jalitah, chyba wsadziłam pięć lub sześć z tego co widziałam jeden tylko nie ma lisków, może mi też się coś uda ;:173 Spotkanie było bardzo fajne, byłam pierwszy raz na takim grupowym, bo Martusie Koziorożec już dwa lata temu odwiedziłam w okresie kwitnięcia Piwonii, masz racje jest to odskocznia od codzienności, notabene bardzo fajna odskocznia, mili i serdeczni ludzie. Ślimarów i u mnie mnóstwo, tylko na razie takie maciupeńkie, wyszłam teraz wieczorem pozbierać do solanki, ale musiałabym z lupą chodzić brrr obrzydzenie mnie bierze, ciągle przypomina mi się sen, kiedyś śniło mi się,że wielki ślimar mnie goni :;230 to było kilka lat temu jak one się u mnie pokazały, a ja chodziłam ze sztychówką i je tłukłam wieczorem, oj obudziłam się wtedy w nocy cała zlana potem ;:202 Jadziu bardzo mi szkoda Twoich pięknych roślinek, jak nie ślimaki to inne szkodniki, a coś mi się wydaje,że ten rok będzie obfity w różne robactwo :roll: Różyczka pięknie zaczyna pokaz :D Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRYSIU ;:196 masz rację te ślimory mogą śnic się po nocach ,ale żeby pod szczelnie okrytą butelkę się dostały to chyba tylko z gleby bo nawet korek był zakręcony .Tak skosiły mi młode przyrosty cudnej dalii i jak tam wlazły pozostaje dla mnie tajemnicą i to znów cała ich gromada One tylko na fotce wyglądają takie wielkie ale w rzeczywistości mają jakieś 1,5 cm długości to jeszcze dzieci ,ale jakie żarłoczne .Muszę je paznokciami wybierać z roślin brrrrr ,ale co zrobię nie dam im się pastwić nad roslinami. Czy nie mogą pojedynczo atakować :evil: a najlepiej wcale. Gdyby było ciepełko to więcej róż pokazałoby kwiaty bo jeszcze parę ma już widoczny kolorek. Przetacznik Alba jest płożący

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu one w ziemi siedzą myślę,że wlazły pod butelkę, u mnie są takie nawet nie centymetrowe, żarłoczne strasznie ;:oj Piękny Przetacznik Hold ;:167 Dobrej nocki ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”