Anolkowe roślinki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie Kochane! Dziś niestety mam troszkę złych wieści. Moje fikusy po sylwestrowym przestawianiu sypią się niemiłosiernie. W mieszkanku mam 14-15 C, bo ogrzewanie troszkę szwankuje. I to tez im chyba nie pomaga, przyzwyczajone są do ciepełka. Najbardziej mi żal znajdy, wszystkie listki mu zmatowiały, oklapły i stopniowo opadają. Fikus mojego m., dawniej plecionka - dziś wygląda tragicznie, został już mu odebrany, tylko czy jest dla niego szansa? Z dobrych wieści - dostałam od taty, przed jego wyjazdem białego grudniczka :D Zgubił część pączków jeszcze w drodze, ale kilka się nadal trzyma. Ze złych wieści - straciłam peperomie. :( Strasznie mi ich szkoda, bo marzy mi się doniczka kaktusiarka z różnymi odmianami. :cry: Z dobrych, mój ostatni pozostały przy życiu klonik - maleństwo od przemiłej Antooosi - zakwitł :D Dzidziuś monsterki rośnie :D Tylko mamusia troszkę kaprysi na chłody. Tu pytanie do Czarodzieja - monsti wyraźnie marnieją starsze liście, ale wypuszcza młody, a jednocześnie ma 3 odrosty o różnym stadium rozwoju. Czy zasilić ją nawozem?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anolko, nie jest źle, w końcu przecież coś kwitnie :) Prześliczny ten klonik, nie widziałam jeszcze białego :D A grudniczek też zanosi się na niezłą gratkę ;)
U mnie też peperomki sypią się na potęgę i to w jakiś wyjątkowo dziwny sposób: po prostu odpadają całe liście. Bez żółknięcia, schnięcia czy gnicia. Tylko: pac, pac, pac... :?
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie zamierają całe roślinki. A listki opadają z kalanchoe - dokładnie tak jak z Twoich peperomi. Klonika białego też wcześniej nie widziałam, tym bardziej mnie cieszy. Oby tylko przetrwał, bo pozostałym się nie udało niestety. :?
POMOCY :cry: Właśnie robiłam przegląd hibków, i mój ukochany wygląda tragicznie, czy jest dla niego jakaś nadzieja? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Anoli
u mnie kalanchoe też zaczęło zrzucać listki ,ale tylko to które stało w pracy przez przerwę świąteczną a było tam bardzo zimno,bo temp. kilka stopni i do tego miało bardzo mokro.Może Ty swoje też przelałaś . :cry:
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Ril
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 wrz 2008, o 17:10

Post »

Hej Anoli! Strasznie mi przykro że ci kwiatuszki marnieją :( Osobiście stawiam na mrozy, u mnie też niezbyt dobrze. Fikusiki się trzymają zadziwiająco dobrze mimo codziennego przestawiania (na parapecie w nocy 2 stopnie, to już wole żeby mi opadły niż zamarzły!) ale z innymi nie najlepiej. Skoro mówisz że masz 15 stopni to im na pewno nie pomaga :( Nasze domowe kwiatuchy do takich temperatur nie nawykłe.

Na chibkach się nie znam niestety ale czy one nie powinny zimą gubić liści? No nie słuchałam uważnie jak mi mama wykład robiła o swojej młodości :lol: Może też mu za chłodno, nie stoi za blisko okna?

Ale kloniczek masz piękny! Ja nawet nie wiedziałam że one kwitną :oops: Potrzymam kciuki żeby był zdrowy. Grudniczek biały też śliczny, jemu to akurat zimno nie powinno zaszkodzić :wink:

Pozdrawiam, i trzymam kciuki żeby było dobrze!
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko kalanchoe podlewam bardzo mało, jak kaktusy wiosną, więc chyba największym problemem jest chłód.
Moje fikusy to straszne kapryśniki, może dlatego, że w 80% należą do m.? :P Liczę na to, że nawet jak się obsypią z listków, to na wiosnę odbiją. Hibiscusy, nie powinny tracić listków, nawet na zimę. Być może zaszkodził im spadek temp, gdy były podlane, nie wiem czy jest jeszcze ratunek. :?
Dziękuję za odwiedziny i wsparcie :D
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Kurcze Anolko przykro mi ,że Twoje roślinki chorują :( ja też zawsze miałam z nimi ten sam problem .
Peperomie traciły liście i pomalutku zamierały :( Fikusy to samo, najmniejsze przesunięcie kończyło się z rzucaniem liści , kochanie ale myślę ,że Fikusy z wiosną dojdą do siebie :)
Klonik za to rewelacja a tfuuu coby nie zauroczyć :lol:
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anoli pisze:Ze złych wieści - straciłam peperomie. :( Strasznie mi ich szkoda, bo marzy mi się doniczka kaktusiarka z różnymi odmianami.
Na wiosnę temu zaradzimy ;)
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś już w mieszkanku cieplej. Za to, żeby nie było tak całkiem miło, w kuchni pojawiła się nadmierna wilgoć. :twisted: Dziękuję, że mnie tak na duchu podtrzymujecie :D
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Ilonko
Bardzo mi przykro z powodu słabszej kondycji Twoich roślin.
Mój fikus też już prawie łysy, hibiskus ledwo zipie ,większość liści odpadło, chyba mnie nie lubi.Ach ta zima :(
Za to klonik masz przeuroczy i grudniczek śliczny :D
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Ilonko brak mi słów :cry:
Powiem tylko tyle >>> kiedy wreszcie przyjdzie wiosna :roll: :?: :?: :?:
Zimo a sio :evil: :evil: :evil:
Moje linki
KATARZYNA
Reposit-09

Post »

Anolko, ja mam taką politykę, że nie fotografuję padniętych kwiatków, bo chcę by ich widok jak najszybciej zniknął mi sprzed oczu :oops: No ale teraz żałuję, bo jakbym Ci pokazala te moje trupioki, to przynajmniej nie czułabyś się osamotniona... ;) Trzymam kciuki za Twoje roślinki, jeszcze tylko trochę do wiosny... Nie daj się! :D
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja tam czasami jakiegoś trupioka :lol: :lol: :lol: pokaże. Obecnie w najgorszym stanie jest moja mniejsza kalatea crocata, ale to nic, bo jak mi zdechnie to mam drugą. :lol:
Ilonko Sliczne oznaki wiosny.
Trzymam kciuki za hibka
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

kari pisze:Anolko, ja mam taką politykę, że nie fotografuję padniętych kwiatków, bo chcę by ich widok jak najszybciej zniknął mi sprzed oczu :oops: No ale teraz żałuję, bo jakbym Ci pokazala te moje trupioki, to przynajmniej nie czułabyś się osamotniona... ;) Trzymam kciuki za Twoje roślinki, jeszcze tylko trochę do wiosny... Nie daj się! :D
Ilonko przepraszam że tak w Twoim wątku ale pękłam :evil:
Karinko wiesz że już tego nie mam :evil: :evil: :evil:
Obrazek
w przeciągu tygodnia zaschło jak suchatki :P :P :P
Moje linki
KATARZYNA
Reposit-09

Post »

Kasiu, tak mi przykro ;:144

PS. U mnie w tym samym tempie poszedl starzec kuleczkowy :oops: A tak go dumnie obnosiłam po forum :?
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”