Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Beatko masz dziwnych smakoszy, bo róże u mnie rosną nietknięte za to wciągają sasanki i wiele innych ginie w kopcach ;:oj Ciekawa jestem jak sadzisz lilie, bo te podziemny świat uwielbia :D
Domek prędzej czy później stanie, ale budowniczych nie przeskoczysz...ja też miałam mieć coś budowane i kicha!
Tyle u Ciebie kwitnie roślin, a u mnie w pąkach ?? no ale może moje za to dłużej będą cieszyć ;:306
Miłego świątecznego odpoczywania ;:196
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko,

jakie piękne kwiatuszki w twoim ogrodzie.
Sasanka, pierwiosnek...
Zasiałam w tym roku pierwiosnki. Ciekawa jestem,czy w ogóle wzejdą. Wiele nasion tych ze sklepu, w ogóle nie kiełkuje. Pewnie lepiej sadzić z rozsady, ale próbę można zrobić :D
Lilie od ciebie już u mnie też wystartowały, cieszę sie bardzo.

:wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, no sama chciałabym wiedzieć czego one tak na prawdę nie lubią.
Bo czosnki i wilczomlecze na pewno sobie lekceważą.
Jutro dam Ci znać co z moją Alohą. ;:168

Marta - za różami już się w ubiegłym roku rozglądały te niszczyciele, ale na szczęście odbiła mi w tym roku Queen of Sweden.
Podgryzły mi ostatnio nie tylko ładne róże ale także powojnika i dwie hortensje bukietowe.
No parę stopni to na pewno mam cieplej, ale tylko o parę ;:168
Chyba trzeba czekać do około 6 maja, potem jak na razie zapowiadają wysokie temperatury nocą.
I jak śmingus dyngus się udał?
Ma znowu od jutra sypnąć czerwonym pyłem - u mnie zawsze go sporo przywieje.
Miłego tygodnia ;:168

Marysiu - tak sasanki, ostróżki uwielbiają - skąś to dobrze znam ;:oj
Lilie mam w doniczkach i donicach, no i kilka w jednym kręgu. Ale ów kręg też się okazał niezbyt dla lilii bezpiecznym, Dobrze, że w porę zadziałałam... Cieszę się, że lilie i hosty tak świetnie zimują w doniczkach.
Mam nadzieję, że wypoczęłaś w święta ;:168

Paulinko - ja w takim razie też się cieszę z tych lilii.
A wiesz, że kilka mi wystartowało, które w ubiegłym roku wcale się nie pokazały? Chciałam wyrzucić ziemię z takiej doniczki, patrzę a tu takie trzy piękne wielkie cebule. Już mają pąki kwiatowe, ciekawa jestem jak kwitną.
Czasami wystarczy, że jedna roślinka się uda z całej paczki nasion, bo potem zebrane przez nas nasiona wykazują dużo większą wolę rośnięcia i kwitnienia.
Powodzenia ;:168

Cd wczorajszych kwitnień

Floks szydlasty
Obrazek

Tawuła
Obrazek

Tawuła wczesna
Obrazek

Kolkwicja
Obrazek

Kurdybanek
Obrazek

Tamaryszek i dzika śliwa
Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Beatko. :wit

ale paskuda z tego pożeracza roślin. Wiem jak to boli, tez miałam te paskudztwa na poprzedniej działce. Niestety walka z nimi to chyba z góry jest przegrana. To Cię kochana nie pocieszyłam. ;:196 U mnie jabłonki jeszcze nie kwitną i serduszka też. Biała podmarzła i chyba nic z niej nie będzie.

Pozdrawiam Beatko ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale zestaw pięknych różnych kolorów.
Jednak wiosna jest przecudna ;:173 .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Na szczęście moich lilii nic nie lubi, tylko ja :heja Wszędzie wychodzą mi ich grubsze i trochę chudsze nosy, niektóre, ale to głównie martagony są już całkiem spore, ale one kwitną najwcześniej i to pewnie dlatego. Generalnie nie mam jakiś większych szkodników, mszyca się jakaś trafi i to wszystko.
Przydałoby się trochę deszczu, a nawet nie trochę, ale bardzo dużo, to wtedy wszystko odżyłoby i dostało przyspieszenia. A tak, rośnie bo rośnie, ale szału nie ma.
Ale u Ciebie i tak wiosna bardziej zaawansowana, u mnie jeszcze niewiele się dzieje, ale też już co nie co budzi się do życia.
Piękne kolory ma Twoja wiosna ;:oj Serduszka śliczna, a zajączki słodkie :tan
Pozdrawiam poświątecznie ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Lubie kwitnące tawuły wyglądają jak panny młode, serduszka ślicznie kwitnie ;:333 moja ledwie jeden pęd pokazała, a Valentine jeszcze nawet nie widać. Musiałabyś Beatko ;:196 prześledzić jak idą korytarze tych drani i tak jakoś zareagować żeby ich wykurzyć ,bo szkoda roślin, a szczególnie tej cudnej Alohy ;:145
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Beatko piękna wiosna ;:215 super fotki ;:333
Też sobie utrwaliłam kurdybanek, podobno roznoszą go po ogrodzie mrówki, tam gdzie one to i on się pojawia... Pozdrawiam ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Beatko ale świetnie zdjęcia porobiłaś pięknej wiośnie, a te sześciany pomysłowe, super ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, piękna wiosenka w Twoim ogródeczku! ;:138 ;:138
Serduszka rzeczywiście ślicznie zakwitła. ;:333 Moja w tym roku jakaś chimeryczna, biała całkowicie przepadła, a na czerwoną też czekam, ona zawsze spóźniona. ;:108
Floksy szydlaste cudne. ;:303 Polubiłam ich kolorowe poduchy.
Tylko deszczyk bardzo by się naszym roślinkom przydał, niech więc popada. ;:63
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Beatko wiosna w całej krasie i aż chce się oddychać. ;:138
Serduszka cudowna i uwielbiana przeze mnie ale niech sobie rośnie u Ciebie. :wink:
No a róża już szykuje nam niespodziankę jeszcze w kwietniu.
;:168
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko, ale kolorków! To jest to! Cudowna wiosna... ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko dziękuję! święta były bardzo przyjemne, bo bez szaleństw kulinarnych :D
Moje płomyki dopiero pokazują kolorki, a do pełnego rozkwitu jeszcze im trochę brakuje :wink:
Uwielbiam ten czas, bo wszystko co zielone ma różne odcienie zieleni i tak do maja a potem jakoś się wyrównuje.
Miłego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewuś. Pashmina, mi w ubiegłym roku wiatr troszkę poprzętrącał seduszki, więc nie było za bardzo jak się nimi cieszyć. Ale w tym roku są wyjątkowo u mnie śliczne. nigdy się nie spodziewałam, że mogą urosnąć aż tak okazałe. ;:167 Poproszę o takie co roku ;:306
A powiem Ci, kochana, że jednak mnie troszkę naprowadziłaś z tymi moimi wrogami ogrodowymi. Przynajmniej wiem, że trzeba się z tym pogodzić i już. Pomogłaś, pomogłaś. ;:168
Czekamy więc teraz na Twoje kwiaty jabłoni i na Twoje serduszki. niech będą faktycznie cudowne ;:108

Aniu/anabuko1 - z godziny na godzinę ogród zachwyca coraz bardziej, to fakt.
Wprawdzie rośliny mam teraz mocno zakamuflowane na rabatach, bo jest spory bałagan przez stawianie wiaty ale i tak bardzo mnie cieszą.
A szczególnie dlatego, że tak wspaniale sobie poradziły beze mnie na starcie w nowy sezon / praca zawodowa poskutkowała odsunięciem na jakiś czas ogrodu ode mnie. Albo raczej mnie od ogrodu.../. Mam zamiar to szybko nadrobić. ;:3

Iwonko1, a na liliach poskrzypek nie widujesz? Toż to szczęściara z Ciebie, że z autopsji znasz tylko mszyce. Tak trzymać!
Ten niebieski pumilek u mnie jest biało fioletowy, ale też ładny ;:196 Jeszcze raz dziękuję. Już kwitnie, a przecież wysyłałas mi go minioną wczesną jesienią. Na tego wcześniejszego fioletowego rok musiałam poczekać, ale teraz to się rozszalał, że hej.
No wiosna szaleje, ale to pozytywne szaleństwo i niech się tak dzieje. Sporo róż już zapączkowanych. Czerwcowe na pewno zakwitną już w maju.
No na pewno mamy troszkę inne klimaty, ale ja i tak podziwiam Twój ogród, bo jest jakby nie z tak zimnego rejonu jakby się zdawało.
Może i u Ciebie teraz popadało przez weekend. U mnie o każdej godzinie od wczoraj to 100% deszczu.
Również miło pozdrawiam ;:196

Jadziu - teraz częściej będę coś działać w ogrodzie, więc już te wstręciuchy spokoju nie będą miały. A pewnie to je tak rozochociło. Zaraz kosiarka pójdzie w ruch, itd itp - mam nadzieję, że chociaż to je troszkę przepłoszy i powstrzyma od niszczenia roślin.
Dzisiaj już wszystkie trzy serduszki mi kwitną.
Ciekawa jestem co z ta Pamellką u mnie. Jeśli to ona to by to było niesamowite!
Mam sporo tawuł, każdą bardzo lubię.
A w miejsce Alohy chyba kolejną kolkwicję posadzę. ;:196

Ewuś / ewarost - uwierz lub nie, ale ja się zachwycam obwódkami z kwitnącego kurdybanka. O tej porze jest śliczny.
Skoro tak jest jak piszesz, to nie wiem czy w ogrodzie mam więcej mrówek czy kurdybanka ;:306 Kurdybanek u mnie dosłownie jest wszędzie. Skończy kwitnienie ten zielony, to zaraz zacznie kwitnąć ten z białymi obrzeżami.
Wzajemnie - pozdrawiam. ;:168

Iwonko0042 - piękna jest tegoroczna wiosna, oj taaak!
A o te sześciany to wierciłam dziurę w brzuchu naszej Jadzi/Jakuch, aby mnie nauczyła.

Lucynko - jak wiesz - upragnionego deszczu od wczoraj u mnie sporo. A u Ciebie?
W ubiegłym roku miałam takie bardziej liche te serduszki - w tym roku przechodzą moje najśmielsze oczekiwania, oby tak co roku zachwycały.
Mam na razie 4 kolory floksów szydlastych. Bardzo je lubię. Jak kwitną to rewelacja!
Tylko jeszcze nie wiem jak je ograniczać, bo u mnie się mocno rozrastają.
Teraz będą walczyły ze zlocieniem i na prawdę nie wiem co na które bardziej napiera.
Pozdrowienia na cały kolejny tydzień. ;:196

Eluś, no raczej moja Tereska to w maju zakwitnie, nie będę jej narzucać jeszcze większego tempa ;:306
Natomiast kilka innych róż zaczęło jej dotrzymywać kroku i też mają już sporo pąków.
No tak to już jest, że wiele roślin, które nam się podobaja podziwiać możemy jedynie w innych ogrodach.
Widać - przerabiałaś już u siebie temat serduszki.
No to pogodnego oddechu na kolejny nadchodzący tydzień ;:168

Basiu - kolorków już faktycznie jest sporo, a przecież jeszcze mnóstwo wiosennych kwitnień przed nami.
Teraz czekam na tamaryszka, kolkwicję, kamasję - bo to już na dniach.
Dobrego tygodnia ;:168

Oj, tak, Marysiu - odcienie zieloności są teraz wyjątkowo cudne. Od cytrynowego seledynu np. niskich tawułek do ciemnozielonej kosodrzewiny. Też się zachwycam tymi barwami, kolorami kwitnień też oczywiście.
U mnie floksy szydlaste już wszystkie kwitną. Cudne są.
Niestety - nie doszłam jeszcze do siebie, mam nadzieję, że uda mi się to nadrobić teraz przez ten dlugi majowy "weekend".
Cieszę się, ze święta spędziłaś bardzo miło i spokojnie ;:196
Pogodnego tygodnia.

Fotki sprzed tygodnia:

Berberys
Obrazek

Rozchodnik w objęciach kurdybanka
Obrazek

Niziutka tawuła
Obrazek

Niektóre lilie już mają pąki
Obrazek

I moje ciemno fioletowe papuzie tulipany. Dzisiaj już miały kolorek, już pięknie kwitną / ale deszcz nie pozwolił na aktualne fotki /
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Na jesieni musze zapolować na papuzie bo są bardzo urokliwe szczególnie na białe bo tych nie mam ostał się tylko jeden rycerz na polu i samotnie śmiesznie wygląda :wink: Dzisiaj dalej pada a ja przecież chciałam ten deszczyk wysłać tym którzy go potrzebują bo na razie wystarczy. Coraz wiecej chemii jest wprost nadużywana, to dlatego Beatko wszystkie gady lgną do terenów czystych nie skażonych chemią tak jak Twój ogródek ;:108 Nawet zwierzęta wiedzą ,że ECO jest dobre, a ludzie o tym nie pamiętają Złote tawuły śliczne czekam na Twojego cudownego Tamaryszka. Tydzień szybko minie bo parę dni wyskakuje wiec życzę Ci udanej majówki i jak najmniej zniszczeń ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”