Dzisiaj odpisuję na kilka najstarszych postów, a więc odpowiedzi w większości będą już nieaktualne. Musicie mi wybaczyć zaległości na forum spowodowane przedłużającą się chorobą.
Jurku - Locutus o opcji postfocus to ja pierwszy raz słyszę. Dobrze że jest coś tak przydatnego i wcale się nie dziwię, że sprawiło Ci to tyle radości.
U mnie śniegu też już nie ma, noce niestety nadal zimne, a w dzień przeważnie wieje zimny wiatr. Tegoroczna wiosna jakoś nie może się pozbierać.
Edku - ed04 serduszka 'Gold Heart' co roku kwitnie jako pierwsza, w tym czasie pozostałe pokazują zaledwie pąki.
Kwiecień niestety słynie z zawirowań pogodowych. Ale pozwólmy mu się wyszaleć i oby w maju nie było już przykrych niespodzianek.
Marysiu - Maska to prawda, ciemierniki w tym roku wyjątkowo długo kwitną.
Kwiaty kokoryczy pustej są ładne, ale to niestety roślina bardzo ekspansywna. Jeszcze 30 lat temu rosła tylko za płotem działkowym, teraz pojedyncze rośliny dotarły już do 1/3 działki.
Żywokost sercowaty jest rośliną leśną, a jego kwiaty są koloru bladożółtego.
Rozmaryn jeszcze do połowy maja będzie rósł w donicy, a potem trafi do gruntu.
Ewuniu - ewa w śnieg nie spowodował żadnych strat.
Nie mam pojęcia, czy żużel z pieca może mieć jakiś wpływ na rośliny. Irysy najlepiej dzielić i przesadzać w 4 do 6 tygodni po kwitnieniu zaczynając od tych najwcześniej kwitnących. Jesień może być niedobrą porą, bo rośliny nie zdążą się dostatecznie ukorzenić przed zimą. A jak będziesz już sadzić, to najlepiej nasyp do każdego dołka, pod korzenie dobrego kompostu, a żadne odżywki nie będą potrzebne.
Karolu - sauromatum na temat zawilców greckich mogłabym wiele napisać, bo wprowadzenie ich na działkę trwało wiele, wiele lat. Kupowane prawie co roku, u różnych dostawców bulwki ani razu nie zechciały ze mną współpracować. Po pewnym czasie całkiem z nich zrezygnowałam. Dopiero gdy przyjaciółka z naszego forum podarowała mi kwitnące zawilce udało się i zostały na działce. Kilka lat później koleżanka działkowa przywiozła z Niemiec zawilca o białych kwiatach i też się ze mną podzieliła. W tym roku dostałam od niej jeszcze siewki zawilca niebieskiego, które posadziłam w trzech różnych miejscach.
Danusiu - danuta z groszek wiosenny można rozmnożyć z nasion, ale ja jeszcze na swoim ani razu strąków nasiennych nie zauważyłam.
Większość moich sasanek już też przekwitła.
Dorotko - dorcia7 dziękuję.
Piwonia delikatna
powojnik z grupy atragene 'Stolwijk Gold'
powojnik nn z grupy atragene
kuklik mieszańcowy 'Mai Tai'
lak ogrodowy
smagliczka skalna
smagliczka Wulfena
zawilec wielkokwiatowy
bergenia sercolistna
bellevalia romana
ostrokrzew kolczasty