Moja działka 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja działka 8

Post »

Lidziu u mnie też jednego ranka zobaczyłam śnieg, ale na szczęście szybko znikł nie pozostawiając śladu.
To dobry sezon dla ciemierników...ładnie i długo kwitnął!Kokorycz pusta ma śliczny kwiatostan jak storczyk :D Ciekawy żywokost... kwitnie na żółto! Czy rozmaryn masz w gruncie :shock: ?
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj śnieg! Mnie jednak ominęły te śnieżne opady na szczęście. Mam nadzieję, że strat nie masz z tego powodu. Większość roślin , które tak pięknie prezentujesz pewnie bym wypieliła bo ich nie znam a co nie znam to wyrywam. Irysy dopiero co miałam przesadzane w zeszłym roku i podlane odżywką, lecz może ziemia im nie odpowiada bo mieszana z hasiem z pieca-niestety nie wszystko udało mi się usunąć. Na jesień zmienię im miejscówkę.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Piękne te zawilce greckie :) Masz je od dawna? Kilka lat temu je posadziłem, nie przetrwały zimy...
Piękne kwitnienia :)
Co do ostrości na zdjęciach gorąco polecam manualne szukanie ostrości, ja nigdy nie używam automatycznego fokusa bo szkoda mi czasu na robienie zdjęć gdzie ostrość jest na coś innego niż chciałem :wink:
A co do wierności kolorów przy robieniu zdjęć - polecam sprawdzanie różnych balansów kolorów przed zrobieniem zdjęcia żeby zdjęcie było jak najbardziej wierne z rzeczywistością. Ale nawet jeśli nam się uda odzwierciedlić kolory to udało się to na naszym sprzęcie tylko. Zdjęcie na każdym laptopie, na każdej komórce będą w trochę innej kolorystyce. Kiedyś porównywałem to samo zdjęcie na 5 lub 6 sprzętach - tylko u mnie kolor był taki, jaki chciałem, na pozostałych kolor był albo bledszy, albo bardziej wyostrzony, albo w innej tonacji :wink: Nigdy nie będzie taki sam na różnych wyświetlaczach :wink: Także nie przejmowałbym się tym za bardzo :wink:
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lidziu znowu szokujesz zdjęciami.Powiedz mi jak można rozmnożyć groszek?Jest taki fajny.Może z nasion ,to bym się uśmiechała do Ciebie. :D
Mroziło,mroziło i nagle przyszło lato.U nas jest bardzo sucho,chyba dlatego sasanki zaczęły już przekwitać.
Otrzymałam paczkę z Florexpolu .Przysłali mi dwa iryski.Jeden całkiem uschnięty.Jak można wysyłać w woreczku foliowym bez ziemi. ;:124

Miłego dnia.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu raj na ziemi ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale masz dużą i piękną kolekcję ciemierników ;:63 ;:63
A i zawilcow duzo i barwinkow.
Super raryraski.
Nawet tylu nie widziałam.
Cieszy ta wiosna Szachownice. .. serduszka. . ;:333
Super raryraski. Nawet tylu nie widziałam.
Cieszy ta wiosna bardzo. Dobrze Jadzia napisała masz raj na ziemi ;:108
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

No niestety tak to wygląda jak zima przychodzi nie wtedy, gdy jej pora tylko wtedy gdy przyjdzie jej taka fanaberia... U mnie taki kaprys kosztował mnie utratą pierwszych pąków na glicynii :twisted:
Całe szczęście, że twoim roślinom nie zaszkodził i nadal możemy się cieszyć twoimi cudami ;:173
Te iryski to już tegoroczne? ;:oj
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To już naprawdę czas kwitnienia irysów ;:oj ? U mnie tylko bucharski kwitnie, u reszty nawet nie widać pąków. Twoja wiosna wyraźnie się gdzieś spieszy, musi zdążyć przed latem ;:108
Mój jęczmień grzywiasty odbija po zimie, a wydawało mi się, że miał być jednoroczny? Ale ładnie się zachował, bo gdzieś zapodziałam jego nasiona. Na pewno je znajdę jak już nie będą potrzebne. Widać, jest mądrzejszy niż ja ;:306
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lidziu twoja wiosna jest starsza od mojej o jakiś miesiąc ;:131 tak sadze patrząc na irysy, piwonię, serduszkę... moje jeszcze nieśmiałe. Pozdrawiam ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

O jejku jejku jej jakie to wszystko prześliczne? ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu działka w pełni kwitnienia, a ja mam nadzieję że i Ty jesteś w dobrej formie żeby się nią cieszyć ;:168
Uwielbiam złotliny o tej porze ;:333 A irysy to chyba jednak mnie nie lubią...liście owszem, ale kwiaty to jak na lekarstwo.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Piękny ten irysek z brązem.
Kwiatków pełno co jeden to piękniejszy.Szkoda,że tak szybko przekwitają.Dobrze że mamy zdjęcia to możemy sobie przypomnieć co nam kwitło. ;:138

Serdecznie pozdrawiam.Życzę dużo zdrowia. ;:196
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Dzisiaj odpisuję na kilka najstarszych postów, a więc odpowiedzi w większości będą już nieaktualne. Musicie mi wybaczyć zaległości na forum spowodowane przedłużającą się chorobą.

Jurku - Locutus o opcji postfocus to ja pierwszy raz słyszę. Dobrze że jest coś tak przydatnego i wcale się nie dziwię, że sprawiło Ci to tyle radości.
U mnie śniegu też już nie ma, noce niestety nadal zimne, a w dzień przeważnie wieje zimny wiatr. Tegoroczna wiosna jakoś nie może się pozbierać.

Edku - ed04 serduszka 'Gold Heart' co roku kwitnie jako pierwsza, w tym czasie pozostałe pokazują zaledwie pąki.
Kwiecień niestety słynie z zawirowań pogodowych. Ale pozwólmy mu się wyszaleć i oby w maju nie było już przykrych niespodzianek.

Marysiu - Maska to prawda, ciemierniki w tym roku wyjątkowo długo kwitną.
Kwiaty kokoryczy pustej są ładne, ale to niestety roślina bardzo ekspansywna. Jeszcze 30 lat temu rosła tylko za płotem działkowym, teraz pojedyncze rośliny dotarły już do 1/3 działki.
Żywokost sercowaty jest rośliną leśną, a jego kwiaty są koloru bladożółtego.
Rozmaryn jeszcze do połowy maja będzie rósł w donicy, a potem trafi do gruntu.

Ewuniu - ewa w śnieg nie spowodował żadnych strat.
Nie mam pojęcia, czy żużel z pieca może mieć jakiś wpływ na rośliny. Irysy najlepiej dzielić i przesadzać w 4 do 6 tygodni po kwitnieniu zaczynając od tych najwcześniej kwitnących. Jesień może być niedobrą porą, bo rośliny nie zdążą się dostatecznie ukorzenić przed zimą. A jak będziesz już sadzić, to najlepiej nasyp do każdego dołka, pod korzenie dobrego kompostu, a żadne odżywki nie będą potrzebne.

Karolu - sauromatum na temat zawilców greckich mogłabym wiele napisać, bo wprowadzenie ich na działkę trwało wiele, wiele lat. Kupowane prawie co roku, u różnych dostawców bulwki ani razu nie zechciały ze mną współpracować. Po pewnym czasie całkiem z nich zrezygnowałam. Dopiero gdy przyjaciółka z naszego forum podarowała mi kwitnące zawilce udało się i zostały na działce. Kilka lat później koleżanka działkowa przywiozła z Niemiec zawilca o białych kwiatach i też się ze mną podzieliła. W tym roku dostałam od niej jeszcze siewki zawilca niebieskiego, które posadziłam w trzech różnych miejscach.

Danusiu - danuta z groszek wiosenny można rozmnożyć z nasion, ale ja jeszcze na swoim ani razu strąków nasiennych nie zauważyłam.
Większość moich sasanek już też przekwitła.

Dorotko - dorcia7 dziękuję.

Piwonia delikatna
Obrazek Obrazek

powojnik z grupy atragene 'Stolwijk Gold'
Obrazek Obrazek

powojnik nn z grupy atragene
Obrazek Obrazek

kuklik mieszańcowy 'Mai Tai'
Obrazek Obrazek

lak ogrodowy
Obrazek Obrazek

smagliczka skalna