Witam serdecznie po długiej nie obecności.Kochani potrzebuję pomocy w identyfikacji tej różyczki.
Kwiaty duże 12 cm,pięknie pachną. Wysokość róży około 100 cm , jest to jakaś stara odmiana. Dość wrażliwa bo po każdej zimie muszę ją ciąć do kopczyka.
Mam taką oto różę w ogrodzie. Kupiłem ją w poprzednim sezonie ale sprzedający nie wiedział jaka to róża. Róża ma jeden długi pęd i dwa krótsze po bokach, pąki już wypuszczają liście. Czy to róża pnąca ?
Jest jeszcze jedna róża ale trzy letnia, już rozrośnięta i zagęszczona ale również nie potrafię określić czy jest pnąca.
Wśród krótszych kilkunastu,kilkudziesięciu centymetrowych do metrowych pędów, wypuściła kilka 2-3 metrowych ...?
Proszę o identyfikację tej róży, dysponuję tylko takim zdjęciem, poproszono mnie, by taką zamówić przy okazji swojego zamówienia, mnie ona przypomina Jubile du Prince de Monaco albo Dessę, ale nie jestem specjalnym znawcą w tym temacie.
Dokładnie, wygląda na Monaco (bo i taka skrócona nazwa funkcjonuje). W początkowej fazie kwitnienia kwiat jest biały, a później nabiera rumieńców od brzegów płatków do środka. Mam taką i wygląda tak jak na zdjęciu Rzepka
Kacper90 trudno powiedzieć czy to róża pnąca, czy inna. Takie długie pędy potrafią wypuścić w sezonie i róże rabatowe, i parkowe. Co do drugiej róży trudno stwierdzić, bo słabo widać ją na tym zdjęciu, jest bardzo jaskrawe. Zrób zdjęcie jak możesz o innej porze lub z innego ujęcia. Jak na moje oko na tym zdjęciu wygląda na jakąś różę okrywową... Poza tym zlituj się nad tymi biednymi krzaczkami i usuń koniecznie trawę wokół krzewów. Ona jest zbędną konkurencją dla róż, zabiera wodę i składniki pokarmowe, utrudnia pielęgnację róż i zwyczajnie brzydko to wygląda. Usuń trawę i ewentualnie wysyp korę wokół krzewów, która zapobiegnie wyrastaniu chwastów, ale i utrzyma na dłużej wilgotność podłoża.