Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Oj dobrze, że popadało... u mnie też strasznie sucho było, że zaczęłam podlewać w ub. tygodniu, żeby chociaż trochę nawóz się rozpuścił :roll:
Pięknie u Ciebie ;:167 A może żonkile wykop w czerwcu i posadź w październiku? W to samo miejsce? Moje w ogóle dziwnie kwitną i chyba część cebulek poszła jako kolacja, albo śniadanie dla jakiegoś gryzonia :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Podagrycznik w tym roku szaleje jak nigdy ;:202 Już też zaczęłam z nim walkę, chociaż z góry wiem, kto będzie na straconej pozycji. Wszędzie wyrasta i jest w doskonałej kondycji.
Deszczu Ci zazdroszczę, bo u mnie susza i żadnej wody na horyzoncie nie widać. A zaczyna się już robić sucho, a wody w kranach nie ma żadnej.
Wiosna u Ciebie bujniejsza, zawilce greckie są śliczne i mam nadzieję, że zostały u mnie, ale jeszcze ich nie widać. Pierwiosnków masz bez liku i już pięknie kwitną. Jak świeci słoneczko, to wszystko cudnie wygląda.
Siły musisz mieć za dwóch, żeby poradzić sobie z nieokiełznanym ogrodem. Zdróweczka ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

masz dużo żonkili i już kwitną tulipany ;:138 No , teraz po kanalizacji masz sporo pracy aby to jakoś ogarnąć , aby znowu zarosło :wink: Dobrze,że popadał deszczyk , u mnie sucho na pył :(
:wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, jakże Ci zazdroszczę deszczu... U mnie sucho, ziemia stwardniała i zaczyna pękać, jak to glina. ;:222 A deszczyk wiosenny to woda życia dla roślin. ;:303 Dzisiaj, mimo święta, biegałam z konewką i podlewałam większość roślin. Jasne że nie wszystkie, bo wodę musieliśmy donosić spod świetlicy ukradkiem, by nie natknąć się na kogoś z zarządu. :oops: Ta woda kosztuje. ;:108
Podagrycznika z rabat wyprowadziłam kilka lat temu, ale za siatką nie mogę go zlikwidować, wraca i wraca, ;:145 a stamtąd już tylko kroczek do pierwszych rabat. Tam za siatką mam tawułki i dopóki nie urosną, mam możność walki z podagrycznikiem, ale gdy one urosną, podagrycznik ma się jak pączek w maśle. ;:224
U Ciebie już zawilce greckie zakwitły, ;:333 a moich jeszcze nie widać. Może już ich w ogóle nie zobaczę. ;:124
Żonkilowe poletko może i ma mniej kwiatków, ale i tak ma ich dużo. ;:215 Pięknie się prezentują. ;:138

Dobrego tygodnia Ci życzę z taką pogodą, jaka Ci najbardziej odpowiada. ;:196 ;:196 Zdrówka. ;:167 ;:167
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, deszczu oczywiście zazdroszczę i to bardzo. U mnie klasycznie, czyli susza ;:222
A może tej kępie żonkilowej potrzeba odmłodzenia? Jak mają za gęsto, to słabiej kwitną??
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiuzazdroszczę wody z nieba.U nas susza i już upał jak latem trzeba było się chować w cieniu.Drzewa kwitną na całego
właściwie już wszystkie poza jabłoniami.Dziś posiałam ogórki i nakryłam folią
Z tymi licznikami dziwna sprawa, bo u nas jest taki koszt podłączenia licznika głównego a licznik dodatkowy jest tylko podlicznikiem, który trzeba zgłosić a koszt to kilkadziesiąt zł ;:7
Cudne masz zawilce greckie.
Miłego wieczoru.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ostatecznie niedziela była słoneczna i dość ciepła. Pomidory poszły do tunelu, ale czytam niekorzystne prognozy i wrócą do domu. Jeżeli nic się nie zmieni szykują się spore przymrozki niebezpieczne przede wszystkim dla kwitnących w wielu miejscach drzew owocowych. Zobaczymy...

Ewciu niestety każdy ma swoją traumę, Tobie też przygód nie brakuje :wink:
Teraz najłatwiej zapanować nad rozmnażaniem się samoistnym więc deszcz pomógł mi bardzo, bo chwasty to i na betonie urosną ;:306 Dziękuję i odwzajemniam życzenia ;:196

Joasiu te stare odmiany są niezawodne! mam trochę takich tulipanów i bez wykopywania kwitną co roku od paru lat. Nowe odmiany to wręcz jednorazówki :wink:

Basiu i ja jestem wdzięczna za deszcz, bo żadne podlewanie go nie zastąpi. Tym bardziej że wyjątkowo ekonomicznie padał. Nie mam szans wykopać wszystkich cebul, a na pewno są zagęszczone, bo ani ja ani poprzedni właściciele na pewno ich nie wykopywali. Za rok pewnie lepiej zakwitną!
Dziękuję ;:196

Iwonko kiedyś był podstawą diety na przednówku i widać myśli, że dalej tak jest ;:306
Na jednym z portali koleżanka pokazywała jaka miałaś pogodę podczas mojego upojnego deszczu, więc coś za coś ;:306 Pierwiosnki ładnie się rozmnażają a o tej porze plamy kolorystyczne cieszą. Zawilce zauważyłam jak ktoś w wątku pokazał swoje...okazało się że moje też kwitną tylko krótko są otwarte i tylko w pełnym słońcu.
Iwonko dziękuję, staram się codziennie po trochu coś popychać, żeby nie przesadzić a jak najwięcej zrobić ;:196

Karolinko deszcz ucieszył mnie niezmiernie i dobrze jak na wiosnę od czasu do czasu podleje, bo od razu jest inna zieleń. Na brak pracy nie narzekam, ale mam nadzieję że to ostatnia rewolucja ogrodowa :D

Lucynko doskonale rozumiem zazdraszczanie ;:306 bo deszczu żadna konewka nie zastąpi...a jeszcze dźwiganie ;:202 Ja nigdy nie wyprowadziłam podagrycznika, ale zastałam go w takiej ilości, że chociaż co roku mocno ograniczam. Szukaj zawilców, bo są na pewno ona tak łatwo nie znikają...no chyba że je wyciupałaś ;:202 Dzisiaj bardzo się ucieszyłam, bo znalazłam białego pierwiosnka ząbkowanego od Ciebie...jest żyje ;:167 Dziękuję za dobre życzenia i Tobie nocnego podlewania z nieba i zdrówka życzę ;:196

Małgosiu to żonkile typu dzikuski i same sobie muszą radzić. Wykopuje tylko wtedy jak chcę komuś dać, a tak to same się przemieszczają :D Życzę deszczyku!

Julciu może wszystko zależy od przyłącza czy trzeba robić nowe czy tylko założyć drugi licznik. U nas chyba będą zmieniać rury, bo są sprzed 40-50 lat i w pary miejscach rdzewiały to może wtedy coś wymyślą a tak to nawet nie ma jak fizycznie zakładać drugiego licznika. Zresztą teraz są elektroniczne i już nikt nie będzie w domach spisywał stanu licznika. Starego typu licznik kosztował ok 100 zł to takie na pewno są droższe. Zawilce rosły w dwóch miejscach, bo jeszcze były białe i tam zniknęły, a tym widać miejsce pasuje.
Dobrego tygodnia!

Różeniec górski

Obrazek

Lucynko z dedykacją dla Ciebie!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

marne hiacyntki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

żonkile od Małgosi Margo_margo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

jest nie zginęła!
Obrazek

Obrazek

tym razem opuncja przeżyła bez okrycia
Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Podziwiam ukwiecone gałązki drzew owocowych :D
Dla mnie to najpiękniejszy czas teraz.
Wszystko czeka na wiosenny deszczyk - wówczas eksplodują liście i trawa.
Serio jadano podagrycznik :?: Rozumiem kilka młodych listków do serka ,ale żeby tak szamać sam ugotowany ;:oj O pokrzywie i łobodzie słyszałam i praktykowałam. ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ooo to tak wygląda różanecznik górski,ciekawe czy zakwitnnie? Sporo masz pięknie kwitnącej wiosny ;:138
Szkoda by było gdyby je zmroziło :roll: A podobno powietrze arktyczne sie juz pcha do nas. Dzis otrzymałam borówki ameryk i porzeczkę i zupełnie nie wiem co robić;maja już listki i boje się że się zmrożą. Jakoś skłaniam się żeby to ochłodzenie przeczekać jednak;są w wazonach a porzeczka w balocie.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Pogoda sprzyja pracy w ogrodzie, ale ja w kiepskiej formie jestem. Chyba nastąpiło zmęczenie kiepskiego materiału ;:306 Jak widzę ogrom prac to ręce mi opadają :wink: Pan od budowania wędzarni nie pokazał się a był do tej pory na tyle słowny, że jak nie mógł zacząć to przychodził i umawiał się na inny termin.

Agnieszko u mnie drzewa owocowe jeszcze na szczęście nie kwitną, a pokazałam ozdobną wisienkę. Deszcz rzeczywiście pobudził do życia rośliny...ciepłe dni pobudzają je do kwitnienia, a chłodne noce nie pozwalają szybko przekwitnąć ;:215
Trudno sobie wyobrazić jak to kiedyś bywało, jak długo człowiek musiał żyć bez jarzynek. Plony nie były wielkie, z przechowywaniem bywało różnie bo całej gamy słoików do marynowania plonów nie było. Pozostawało jedynie kiszenie w beczkach czy glinianych garach. Na przednówku panował na ogół głód to każda roślina dająca się zjeść była cenna. :D

Igalo przepraszam pomyliłam się i już poprawiłam :oops: ;:180 To oczywiście różeniec górski.
Przerażają mnie te prognozy i codziennie sprawdzam prognozy. Dzisiaj chyba zabiorę pomidory z tunelu do domu, bo tak co wieczór okrywam jedynie. Chociaż widzę tylko -1 w nocy więc nie wiem co czynić ;:131
Dobrze czynisz z otrzymanymi krzewami, bo listeczki na borówkach mogłyby nie wytrzymać, moje borówki na razie maja pączki, ale porzeczki mają i agrest mają i liście i zawiązki owoców. Gorzej mają cieplejsze rejony kraju, bo tak drzewa owocowe w rozkwicie.

Takie maciupeństwo sobie sprawiłam Jeffersonia diphylla i nijak nie mogłam zrobić jej zdjęcia :D

Obrazek

Obrazek

Rozkwitają kolejne narcyzy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego dnia :wit
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, sama nie wiem...teraz nadal budowa, wolałabym jesienią. Jak już się zadomowię :wink:
Piękne poletko żonkilowe, u nas też wszystko buchnęło kwieciem. Na działce sąsiadka mówi, że piach na ogródkach jest. Ale my nawieźliśmy czarną ziemię, a z czasem mam nadzieję, że się poprawi.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Justynko oczywiście, tylko jak kupiłaś tyle dalii to myślałam, że ogród urządzasz :D Chryzantemki to najlepiej na wiosnę więc do następnej wiosny, a inne to sobie patrz i zapisuj a ogród komponuj!
Możesz też miejscami posiać jakiś poplon do poprawienia struktury gleby, no i żeby chwasty nie rosły ;:215 bo natura nie lubi pustki :D
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Maria ten różeniec górski jest leczniczy, dobrze coś takiego mieć :) Oj z tymi zmianami aury to jest okropnie gdy wszystko nagle ruszyło i zaczyna kwitnąć :roll: Wyobrażam sobie ten piękny zapach jaki teraz unosi się w twoim ogrodzie :)
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, to będzie najlepsza opcja. Na spokojnie. Dalie powędrują pod płot (mam aż 50m), i miejsce cały dzień słoneczne.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu kochana ;:196 , no i czytam, że u Ciebie popadało, super, możesz się cieszyć, u mnie dziś z węża wode lałam, ma przymrozić, więc chciałam aby może trochę roślinki przygotowały się do mrozu, poletko zakwitło i pięknie wygląda. Drzewka już u nas kwitną i to najbardziej martw, bo już dzisiejsza noc u nas -1, a ma być więcej, oby nie, pozdrawiam i zdrówka życzę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”