Wczoraj byłam na działce i na winorośli zauważyłam to:

Jest to stara winorośl, bardzo rozrośnięta ale ten nalot jest tylko na jednym starym ramieniu.
Jest się czym przejmować? Działka kupiona rok temu więc doświadczenie mam żadne

Wyniszczy grzybnie i zapobiegnie dalszemu rozprzestrzenianiu się choroby, a od początku następnego sezonu, tak jak piszesz, pełna profilaktyka.kaLo pisze:A co da siarkol czy soda w takim stadium rozwoju choroby?
Tylko to co na wierzchu . Co z grzybnią w pąkach zimowych i ew. w korze czy drewnie?grzesio764 pisze: Wyniszczy grzybnie i zapobiegnie dalszemu rozprzestrzenianiu się choroby
Tiofanat metylowy jest ogólnie stosowany na choroby kory i drewna, posiada rejestrację na m.prawdziwego winorośli i tak na wszelki wypadek gdyby szara upomniała się o uszkodzone jagody.grzesio764 pisze: A co da Topsin?
https://www.ior.poznan.pl/plik,2949,top ... sc-pdf.pdfWinorośl
Szara pleśń, mączniak prawdziwy winorośli
Czyli na początku zrobić oprysk środkiem Topsin i odrazu cięcie czy ile odczekać? I cięcie sanitarne czyli wszystko usunąć, zostawić tylko główny pęd?kaLo pisze:A co da siarkol czy soda w takim stadium rozwoju choroby? Owoce i tak już są stracone, liście praktycznie martwe , ogniska choroby na pędach. Zrób oprysk środkiem Topsin , potem cięcie sanitarne. Za jakieś 10 dni podaj Nimrod 250 EC a wiosną ochrona chemiczna wg. kalendarza ochrony winorośli i przede wszystkim odpowiednie nawożenie bo taki stan wynika też z powodu zagłodzenia krzewów. Wnioskuję to po wyglądzie gron, obok dużych jagód są niewyrośnięte zawiązki .