Ostatnie wakacje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ostatnie wakacje

Post »

Seba cudne oczary, no i ta mnogość róż, będzie ślicznie ale nie zazdroszczę Ci wiosną ciąć to wszystko ;:306
Wiosna już zagląda do ogrodu, moje pierwiosnki ząbkowane wykopane i nawet nie pamiętam gdzie są teraz...czy w ogóle pokażą się :wink:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Seba gratuluję zdjęć! ;:138 ;:138 Jestem pod wrażeniem! ;:333

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Cześć Seba :)
Ja zastanawiam się nad posadzeniem moreli. Ale jedna osoba mnie nastraszyła ,że są bardzo wybrednymi drzewami. Tzn łatwo przemarzają , nie lubią suszy a także kwitną i owocują nawet po 4-5lat od posadzenia. To prawda czy tą osobę poniosło ??? :)
Dzisiaj nawet oglądałem parę drzewek ale nie kupiłem. Ale zawsze mogę :D Miejsce jeszcze się znajdzie :D Pozdrawiam
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Coraz ładniej u Ciebie :) Widać, że lubisz naturalistyczne nasadzenia.
Mój tata do moreli podejść miał kilka - może raz owoce jakieś były :wink: Kwitnąć kwitły - przymrozki niszczyły owoce, choroby rakowe w mgnieniu oka opanowywały drzewka. Po wielu latach zrezygnował :wink: A mój tata o drzewkach owocowych wie wszystko a na morele chuchał i dmuchał :wink: Za to moja siostra o drzewkach nie wie nic a morelę ma chyba 3 lub 4 rok - i u niej drzewko wygląda ładniej niż kiedykolwiek u mojego taty :wink: I jej morela rośnie w bardzo piaszczystej ziemi, u mojego taty jest ziemia gliniasta :wink:
Życzę żeby u Ciebie morela tez była bezproblemowym drzewkiem :)
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A tę kawę ktoś jeszcze zauważył czy tylko ja?
Seba, ale się napracowałeś, a nowa rabata różana będzie przepiękna jak już zakwitnie. ;:138
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Seba pięknie u Ciebie, wiosna super ;:333 wszystko wyczyszczone, dopracowane! Pierwiosnki ząbkowane pierwsza klasa, ja u siebie też wsadzałem, ale niestety nie przetrwały, mam nadzieję, że Twoje dadzą radę :)
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Uf, jestem już w domu :wink:
Zapodam na razie trochę zdjęć z zeszłego weekendu a za chwilkę odpowiem na wasze posty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za duże fotki(regulamin), zmniejszyłam.
Iwona
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwono przed zmianą rozmiaru zdjęć mogłaś mnie poinformować, a nie robić to bez mojej zgody . Jak to teraz wygląda ? :roll:
Dziwne macie zwyczaje .

Czy dziwnym zwyczajem jest przestrzeganie regulaminu,wymagań technicznych forum i nie podważanie publicznie działań moderatorskich? Zapraszam więc do przypomnienia sobie regulaminu forum i przestrzegania zasad tam określonych./KaRo Adm.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

No, no piękna wiosna u Ciebie, nie tylko w ogrodzie ale i okolicy ;:215 Oczary podziwiam i gratuluję zakupu. Kilka pierwiosnków, w tym ząbkowany, też sobie zamówiłam, mają przyjść w przyszłym tygodniu.
No i te róże ;:oj - jednym słowem będzie się działo :tan a ja z ciekawością będę zaglądać.

Pozdrawiam :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Seba super zdjęcia! Okolica niesamowita, a to jeziorko, czy stawek czy co to tam wygląda niesamowicie i aż chciałoby się w nim nogi pomoczyć :)
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julian często takie kupne wrzosy nie przeżywają, ja mam chyba 4, ale kiepsko rosną. Myślę żeby przywieźć z lasu młode sadzonki i posadzić na miejscu tych kupionych . Takie z pewnością by sobie poradziły .
Ogród ogarniam dopiero od niedawna, zimą rzecz jasna nie robiłem dosłownie nic :) A jego powierzchnia to około 25 arów + ponad hektar to warzywnik, sad, wybieg dla kur, pastwisko, boisko do siatkówki i łąka oraz młody lasek dębowo-sosnowy.

Lucynko bardzo kolorowa :D Choć ja głównie skupiam się na kilku kolorach :)
Z krokusami w trawniku podchodzę drugi raz, kiedyś nie udało się z racji tego, że rodzice nadmiernie kosili trawę wiosną ścinając listki cebulowych .
Nie wiem jak teraz będzie, bo ogrodu na co dzień nie doglądam .
Ja też uwieeelbiam pierwiosnki ząbkowane :)

Magdo :wit Może dlatego przekwitają wcześniej bo u mnie krokusy sadzone były późno - w drugiej połowie listopada i mają opóźnienie .
A oczary też przekwitają, zaznaczam że jeszcze niedawno temu rosły w donicach .

Frate :wit Mam nadzieję, że odgapisz więcej pomysłów :wink:

Loki, Ula, Maryna dziękuje !

Marysiu bardzo lubię przycinać róże ! Dla mnie to żaden problem :wink: W tym roku, latem , planuję też okulizować i rozmnażać samemu te kolczaste damy :wink: Jestem bardzo ciekawy czy się powiedzie .

Piotrze głównym problemem w uprawie moreli jest to, że kwitnie jako pierwsza ze wszystkich drzew owocowych ( no może jeszcze dereń :wink: ).
Zazwyczaj kwiaty przemarzają, a zawiązane owoce są jeszcze bardziej wrażliwe na mróz, dlatego uprawa jej jest zwykle bezowocna.
Mieszkasz w jednym z cieplejszych obszarów Polski, więc myślę że powinieneś spróbować . Skoro ja ryzykuję to zaryzykuj ze mną :wink:

Karol byłem ostrzegany wiele razy , że uprawa moreli może zakończyć się niepowodzeniem :wink: Tak jak pisałem wyżej głównym niebezpieczeństwem w jej uprawie są przymrozki w bardzo wczesnej porze kwitnienia jaką jest marzec . Ale zaryzykuję :wink:

Elu kawy nie miałem gdzie postawić, pniak był idealny :wink:
Będzie na bogato, to pewne :wink:

Mariusz o nie, jeszcze mam ogrom pracy do wykonania. Może tego nie widać na zdjęciach bo staram się nie pokazywać :wink: Ale zejdzie mi w tym do końca kwietnia co najmniej . Może Twoje pierwiosnki padły dlatego, że miały za sucho ?
Awatar użytkownika
-Neo-
50p
50p
Od: 26 maja 2011, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosna w pełni u Ciebie ;:3 jest kwitnąco i słonecznie. Nie mogę doczekać się widoku rozkwitających nad oczkiem liliowców, irysów i róż :) Nakopałeś się tych dołków pod różane krzewy ;:oj ale rezultat wynagrodzi cały trud (o cięciu na razie nie wspominam ;:306 , od dwóch dni nie rozstaję się z sekatorem :wink: ).
Ty też zapadłeś na oczaromanię? :wink: szkoda, że te piękne i często bardzo przyjemnie pachnące krzewy są u nas rzadko spotykane, dzięki nim mam wiosnę w ogrodzie już od końca stycznia ;:108 Posadziłeś już 'Ruby Glow', 'Orange Beauty' i czerwonego NN?
Przylaszczkowych dywanów w lasach zazdroszczę niezmiennie, u mnie w górach występują głównie zawilce. Czy ta niska roślinka o żółtych kwiatach to pragnia czy jakaś odmiana pięciornika?
Jak mają się Twoje oczkowe żaby? ;:48 Moim kumakom w tym roku jakoś nie spieszy się z pobudką z zimowego snu, leniuchy jedne! ;:306
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas na zdjęcia i podsumowanie dzisiejszego dnia :wink:

Magnolie posadzone na miejsca stałe. Zamówiłem siedem odmian plus kilka innych roślin (Ostróżka Ogrodowa Pure White, Rutewka Delavaya, Ligularia Midnight Lady, Klon Ginnala, Eukaliptus Gunni, Goździk Chiński Dancing Geisha )

Magnolia Gwieździsta Waterlilly,
-Magnolia Lennei Alba,
-Magnolia Pośrednia Rustica Rubra,
-Magnolia Pinkie ,
-Magnolia Betty,
-Magnolia Wierzbolistna Wada's Memory
-Magnolia Georeg Henry Kern

A oto moje zamówienie na fotce :

Obrazek

Odm. Waterlilly jest cała obsypana nabrzmiałymi pączkami ;:167

Obrazek

'Poncyria trójlistkowa' bez szwanku przetrwała zimę nie mając żadnego okrycia, była wyjątkowo łagodna.

Obrazek

Również opuncje ( przywiezione z Gruzji) wyglądają znakomicie, jutro czeka mnie ich czyszczenie z chwastów, karkołomne zadanie :wink:

Obrazek

Łubin pięknie wyrasta :)
Obrazek

Krokusy 'Yalta'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Zwanenburg'

Obrazek

Obrazek

'Cream Beauty'

Obrazek

Korona cesarska prawdopodobnie 'Aurora' :wink: ewentualnie 'Rubra Maxima' ;:306

Obrazek

'Scilla Bifolia'

Obrazek

'Scilla Bifolia Pink'

Obrazek

Niegrzeszące urodą sasanki ;:167 W tym roku są jakby ciemniejsze .

Obrazek

Nareszcie trawnik obsypany jest krokusowym kwieciem :D Kupowałem mix kolorów, a jednak dominuje jedna barwa . W tym miejscu posadziłem 18 kęp po 30 sztuk, co daje łączną sumę 540 cebulek :wink: Reszta rośnie za domem w postaci obwódek rabat . Duża część jeszcze nie kwitnie, bardzo nierównomiernie rosną. Głównym powodem jest to, że to ich pierwsza wiosna i sadzone były dość późno .
Jutro rozłożę sobie miedzy nimi kocyk i będę pił kawę :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A obok będą kumkać żabki :)

Obrazek

Nastał czas bajecznie pachnących hiacyntów, prymulek i kwitnących bazi :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko okoliczne lasy zasypane są kwiatami zawilców i przylaszczek :) Jutro pokażę zakupione oczary , niestety ich czas kwitnienia dobiega końca .
Jakie odmiany pierwiosnków zamówiłaś ?
A ja serdecznie zapraszam do zaglądania :D

Mariusz to nieczynny kamieniołom wapieni palezoicznych w mojej miejscowości . Jest to miejsce niezwykłe, po podobnego w okolicy nie ma.
To zbiornik , którego poziom lustra wody ulega znacznym wahaniom w ciągu roku . Podczas bardzo suchych okresów letnich niemal wysychał do dna. Obecnie wody jest bardzo dużo, zwykle tak jest tylko wiosną. Zauważyłem , że ktoś go zarybił :) Jest od groma małych rybek .
Woda latem jest bardzo ciepła, ma co najmniej 25*C .

W końcu zajrzałeś to mnie Piotrze :wink:
Przez ostatni tydzień liliowce bardzo podskoczyły, nie straszne im chłody. Jednak większość bylin jest jeszcze pod ziemią. Czekam na prawdziwe uderzenie wiosny :)
Zapadłem na oczaromanię na dobre ;:306 Z jednej strony to plus bo posiadamy tak rzadkie i niezwykle cenne okazy, które wzbudzają zaciekawienie i zachwyt w wielu osobach . Gdyby były popularne nie każdy zwracałby na nie aż taką uwagę jak jest to teraz.
Jutro będę sadził te wymienione przez Ciebie odmiany jeśli nic się nie wydarzy :wink:
Ta roślina, o której piszesz to pięciornik, licznie występuje na południowych zboczach w kamieniołomie .
Hmm nie wiem czy wszystkie żaby są nadal w oczku, dzisiaj wieczorem widziałem kilka pływających po powierzchni. Za dnia chowają się na dnie, jedynie żabie pary siedzą sobie na kamieniach w płytkiej wodzie :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj.
Zakupy świetne a ilość magnolii robi wrażenie. Chociaż rozumiem doskonale bo ja mam ich 7 i jeszcze mi mało :lol: Kupowałeś wysyłkowo ? Mógłbyś zdradzić gdzie :D
Zdjęcia z ogrodu wspaniałe. Piękny zakątek stworzyłeś. Te ujęcia z krokusami na trawniku przypominają mi Chochołowską :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”