Wiosna już zagląda do ogrodu, moje pierwiosnki ząbkowane wykopane i nawet nie pamiętam gdzie są teraz...czy w ogóle pokażą się
Ostatnie wakacje
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ostatnie wakacje
Seba cudne oczary, no i ta mnogość róż, będzie ślicznie ale nie zazdroszczę Ci wiosną ciąć to wszystko
Wiosna już zagląda do ogrodu, moje pierwiosnki ząbkowane wykopane i nawet nie pamiętam gdzie są teraz...czy w ogóle pokażą się
- buum

- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Cześć Seba 
Ja zastanawiam się nad posadzeniem moreli. Ale jedna osoba mnie nastraszyła ,że są bardzo wybrednymi drzewami. Tzn łatwo przemarzają , nie lubią suszy a także kwitną i owocują nawet po 4-5lat od posadzenia. To prawda czy tą osobę poniosło ???
Dzisiaj nawet oglądałem parę drzewek ale nie kupiłem. Ale zawsze mogę
Miejsce jeszcze się znajdzie
Pozdrawiam
Ja zastanawiam się nad posadzeniem moreli. Ale jedna osoba mnie nastraszyła ,że są bardzo wybrednymi drzewami. Tzn łatwo przemarzają , nie lubią suszy a także kwitną i owocują nawet po 4-5lat od posadzenia. To prawda czy tą osobę poniosło ???
Dzisiaj nawet oglądałem parę drzewek ale nie kupiłem. Ale zawsze mogę
- sauromatum

- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Coraz ładniej u Ciebie
Widać, że lubisz naturalistyczne nasadzenia.
Mój tata do moreli podejść miał kilka - może raz owoce jakieś były
Kwitnąć kwitły - przymrozki niszczyły owoce, choroby rakowe w mgnieniu oka opanowywały drzewka. Po wielu latach zrezygnował
A mój tata o drzewkach owocowych wie wszystko a na morele chuchał i dmuchał
Za to moja siostra o drzewkach nie wie nic a morelę ma chyba 3 lub 4 rok - i u niej drzewko wygląda ładniej niż kiedykolwiek u mojego taty
I jej morela rośnie w bardzo piaszczystej ziemi, u mojego taty jest ziemia gliniasta 
Życzę żeby u Ciebie morela tez była bezproblemowym drzewkiem
Mój tata do moreli podejść miał kilka - może raz owoce jakieś były
Życzę żeby u Ciebie morela tez była bezproblemowym drzewkiem
A tę kawę ktoś jeszcze zauważył czy tylko ja?
Seba, ale się napracowałeś, a nowa rabata różana będzie przepiękna jak już zakwitnie.
Seba, ale się napracowałeś, a nowa rabata różana będzie przepiękna jak już zakwitnie.
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Seba pięknie u Ciebie, wiosna super
wszystko wyczyszczone, dopracowane! Pierwiosnki ząbkowane pierwsza klasa, ja u siebie też wsadzałem, ale niestety nie przetrwały, mam nadzieję, że Twoje dadzą radę 
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- seba1999

Iwono przed zmianą rozmiaru zdjęć mogłaś mnie poinformować, a nie robić to bez mojej zgody . Jak to teraz wygląda ? 
Dziwne macie zwyczaje .
Czy dziwnym zwyczajem jest przestrzeganie regulaminu,wymagań technicznych forum i nie podważanie publicznie działań moderatorskich? Zapraszam więc do przypomnienia sobie regulaminu forum i przestrzegania zasad tam określonych./KaRo Adm.
Dziwne macie zwyczaje .
Czy dziwnym zwyczajem jest przestrzeganie regulaminu,wymagań technicznych forum i nie podważanie publicznie działań moderatorskich? Zapraszam więc do przypomnienia sobie regulaminu forum i przestrzegania zasad tam określonych./KaRo Adm.
- Bazyla

- Od: 15 lut 2017, o 20:44
No, no piękna wiosna u Ciebie, nie tylko w ogrodzie ale i okolicy
Oczary podziwiam i gratuluję zakupu. Kilka pierwiosnków, w tym ząbkowany, też sobie zamówiłam, mają przyjść w przyszłym tygodniu.
No i te róże
- jednym słowem będzie się działo
a ja z ciekawością będę zaglądać.
Pozdrawiam
No i te róże
Pozdrawiam
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Seba super zdjęcia! Okolica niesamowita, a to jeziorko, czy stawek czy co to tam wygląda niesamowicie i aż chciałoby się w nim nogi pomoczyć 
- seba1999

Julian często takie kupne wrzosy nie przeżywają, ja mam chyba 4, ale kiepsko rosną. Myślę żeby przywieźć z lasu młode sadzonki i posadzić na miejscu tych kupionych . Takie z pewnością by sobie poradziły .
Ogród ogarniam dopiero od niedawna, zimą rzecz jasna nie robiłem dosłownie nic
Lucynko bardzo kolorowa
Z krokusami w trawniku podchodzę drugi raz, kiedyś nie udało się z racji tego, że rodzice nadmiernie kosili trawę wiosną ścinając listki cebulowych .
Nie wiem jak teraz będzie, bo ogrodu na co dzień nie doglądam .
Ja też uwieeelbiam pierwiosnki ząbkowane
Magdo
A oczary też przekwitają, zaznaczam że jeszcze niedawno temu rosły w donicach .
Frate
Loki, Ula, Maryna dziękuje !
Marysiu bardzo lubię przycinać róże ! Dla mnie to żaden problem
Piotrze głównym problemem w uprawie moreli jest to, że kwitnie jako pierwsza ze wszystkich drzew owocowych ( no może jeszcze dereń
Zazwyczaj kwiaty przemarzają, a zawiązane owoce są jeszcze bardziej wrażliwe na mróz, dlatego uprawa jej jest zwykle bezowocna.
Mieszkasz w jednym z cieplejszych obszarów Polski, więc myślę że powinieneś spróbować . Skoro ja ryzykuję to zaryzykuj ze mną
Karol byłem ostrzegany wiele razy , że uprawa moreli może zakończyć się niepowodzeniem
Elu kawy nie miałem gdzie postawić, pniak był idealny
Będzie na bogato, to pewne
Mariusz o nie, jeszcze mam ogrom pracy do wykonania. Może tego nie widać na zdjęciach bo staram się nie pokazywać
- -Neo-
- 50p

- Od: 26 maja 2011, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiosna w pełni u Ciebie
jest kwitnąco i słonecznie. Nie mogę doczekać się widoku rozkwitających nad oczkiem liliowców, irysów i róż
Nakopałeś się tych dołków pod różane krzewy
ale rezultat wynagrodzi cały trud (o cięciu na razie nie wspominam
, od dwóch dni nie rozstaję się z sekatorem
).
Ty też zapadłeś na oczaromanię?
szkoda, że te piękne i często bardzo przyjemnie pachnące krzewy są u nas rzadko spotykane, dzięki nim mam wiosnę w ogrodzie już od końca stycznia
Posadziłeś już 'Ruby Glow', 'Orange Beauty' i czerwonego NN?
Przylaszczkowych dywanów w lasach zazdroszczę niezmiennie, u mnie w górach występują głównie zawilce. Czy ta niska roślinka o żółtych kwiatach to pragnia czy jakaś odmiana pięciornika?
Jak mają się Twoje oczkowe żaby?
Moim kumakom w tym roku jakoś nie spieszy się z pobudką z zimowego snu, leniuchy jedne! 
Ty też zapadłeś na oczaromanię?
Przylaszczkowych dywanów w lasach zazdroszczę niezmiennie, u mnie w górach występują głównie zawilce. Czy ta niska roślinka o żółtych kwiatach to pragnia czy jakaś odmiana pięciornika?
Jak mają się Twoje oczkowe żaby?
- seba1999

Czas na zdjęcia i podsumowanie dzisiejszego dnia
Magnolie posadzone na miejsca stałe. Zamówiłem siedem odmian plus kilka innych roślin (Ostróżka Ogrodowa Pure White, Rutewka Delavaya, Ligularia Midnight Lady, Klon Ginnala, Eukaliptus Gunni, Goździk Chiński Dancing Geisha )
Magnolia Gwieździsta Waterlilly,
-Magnolia Lennei Alba,
-Magnolia Pośrednia Rustica Rubra,
-Magnolia Pinkie ,
-Magnolia Betty,
-Magnolia Wierzbolistna Wada's Memory
-Magnolia Georeg Henry Kern
A oto moje zamówienie na fotce :

Odm. Waterlilly jest cała obsypana nabrzmiałymi pączkami

'Poncyria trójlistkowa' bez szwanku przetrwała zimę nie mając żadnego okrycia, była wyjątkowo łagodna.

Również opuncje ( przywiezione z Gruzji) wyglądają znakomicie, jutro czeka mnie ich czyszczenie z chwastów, karkołomne zadanie

Łubin pięknie wyrasta

Krokusy 'Yalta'

'Zwanenburg'

'Cream Beauty'

Korona cesarska prawdopodobnie 'Aurora'
ewentualnie 'Rubra Maxima'

'Scilla Bifolia'

'Scilla Bifolia Pink'

Niegrzeszące urodą sasanki
W tym roku są jakby ciemniejsze .

Nareszcie trawnik obsypany jest krokusowym kwieciem
Kupowałem mix kolorów, a jednak dominuje jedna barwa . W tym miejscu posadziłem 18 kęp po 30 sztuk, co daje łączną sumę 540 cebulek
Reszta rośnie za domem w postaci obwódek rabat . Duża część jeszcze nie kwitnie, bardzo nierównomiernie rosną. Głównym powodem jest to, że to ich pierwsza wiosna i sadzone były dość późno .
Jutro rozłożę sobie miedzy nimi kocyk i będę pił kawę

A obok będą kumkać żabki

Nastał czas bajecznie pachnących hiacyntów, prymulek i kwitnących bazi

Magnolie posadzone na miejsca stałe. Zamówiłem siedem odmian plus kilka innych roślin (Ostróżka Ogrodowa Pure White, Rutewka Delavaya, Ligularia Midnight Lady, Klon Ginnala, Eukaliptus Gunni, Goździk Chiński Dancing Geisha )
Magnolia Gwieździsta Waterlilly,
-Magnolia Lennei Alba,
-Magnolia Pośrednia Rustica Rubra,
-Magnolia Pinkie ,
-Magnolia Betty,
-Magnolia Wierzbolistna Wada's Memory
-Magnolia Georeg Henry Kern
A oto moje zamówienie na fotce :

Odm. Waterlilly jest cała obsypana nabrzmiałymi pączkami

'Poncyria trójlistkowa' bez szwanku przetrwała zimę nie mając żadnego okrycia, była wyjątkowo łagodna.

Również opuncje ( przywiezione z Gruzji) wyglądają znakomicie, jutro czeka mnie ich czyszczenie z chwastów, karkołomne zadanie

Łubin pięknie wyrasta

Krokusy 'Yalta'

'Zwanenburg'

'Cream Beauty'

Korona cesarska prawdopodobnie 'Aurora'

'Scilla Bifolia'

'Scilla Bifolia Pink'

Niegrzeszące urodą sasanki

Nareszcie trawnik obsypany jest krokusowym kwieciem
Jutro rozłożę sobie miedzy nimi kocyk i będę pił kawę

A obok będą kumkać żabki

Nastał czas bajecznie pachnących hiacyntów, prymulek i kwitnących bazi

- seba1999

Beatko okoliczne lasy zasypane są kwiatami zawilców i przylaszczek
Jutro pokażę zakupione oczary , niestety ich czas kwitnienia dobiega końca .
Jakie odmiany pierwiosnków zamówiłaś ?
A ja serdecznie zapraszam do zaglądania
Mariusz to nieczynny kamieniołom wapieni palezoicznych w mojej miejscowości . Jest to miejsce niezwykłe, po podobnego w okolicy nie ma.
To zbiornik , którego poziom lustra wody ulega znacznym wahaniom w ciągu roku . Podczas bardzo suchych okresów letnich niemal wysychał do dna. Obecnie wody jest bardzo dużo, zwykle tak jest tylko wiosną. Zauważyłem , że ktoś go zarybił
Jest od groma małych rybek .
Woda latem jest bardzo ciepła, ma co najmniej 25*C .
W końcu zajrzałeś to mnie Piotrze
Przez ostatni tydzień liliowce bardzo podskoczyły, nie straszne im chłody. Jednak większość bylin jest jeszcze pod ziemią. Czekam na prawdziwe uderzenie wiosny
Zapadłem na oczaromanię na dobre
Z jednej strony to plus bo posiadamy tak rzadkie i niezwykle cenne okazy, które wzbudzają zaciekawienie i zachwyt w wielu osobach . Gdyby były popularne nie każdy zwracałby na nie aż taką uwagę jak jest to teraz.
Jutro będę sadził te wymienione przez Ciebie odmiany jeśli nic się nie wydarzy
Ta roślina, o której piszesz to pięciornik, licznie występuje na południowych zboczach w kamieniołomie .
Hmm nie wiem czy wszystkie żaby są nadal w oczku, dzisiaj wieczorem widziałem kilka pływających po powierzchni. Za dnia chowają się na dnie, jedynie żabie pary siedzą sobie na kamieniach w płytkiej wodzie
Jakie odmiany pierwiosnków zamówiłaś ?
A ja serdecznie zapraszam do zaglądania
Mariusz to nieczynny kamieniołom wapieni palezoicznych w mojej miejscowości . Jest to miejsce niezwykłe, po podobnego w okolicy nie ma.
To zbiornik , którego poziom lustra wody ulega znacznym wahaniom w ciągu roku . Podczas bardzo suchych okresów letnich niemal wysychał do dna. Obecnie wody jest bardzo dużo, zwykle tak jest tylko wiosną. Zauważyłem , że ktoś go zarybił
Woda latem jest bardzo ciepła, ma co najmniej 25*C .
W końcu zajrzałeś to mnie Piotrze
Przez ostatni tydzień liliowce bardzo podskoczyły, nie straszne im chłody. Jednak większość bylin jest jeszcze pod ziemią. Czekam na prawdziwe uderzenie wiosny
Zapadłem na oczaromanię na dobre
Jutro będę sadził te wymienione przez Ciebie odmiany jeśli nic się nie wydarzy
Ta roślina, o której piszesz to pięciornik, licznie występuje na południowych zboczach w kamieniołomie .
Hmm nie wiem czy wszystkie żaby są nadal w oczku, dzisiaj wieczorem widziałem kilka pływających po powierzchni. Za dnia chowają się na dnie, jedynie żabie pary siedzą sobie na kamieniach w płytkiej wodzie
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Witaj.
Zakupy świetne a ilość magnolii robi wrażenie. Chociaż rozumiem doskonale bo ja mam ich 7 i jeszcze mi mało
Kupowałeś wysyłkowo ? Mógłbyś zdradzić gdzie
Zdjęcia z ogrodu wspaniałe. Piękny zakątek stworzyłeś. Te ujęcia z krokusami na trawniku przypominają mi Chochołowską
Zakupy świetne a ilość magnolii robi wrażenie. Chociaż rozumiem doskonale bo ja mam ich 7 i jeszcze mi mało
Zdjęcia z ogrodu wspaniałe. Piękny zakątek stworzyłeś. Te ujęcia z krokusami na trawniku przypominają mi Chochołowską