Hacjenda Anego - bardziej różana.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hacjenda Anego - bardziej różana.

Post »

I ja tam byłam, miód i herbatkę w doborowym Towarzystwie piłam :tan - innych procentów nie próbowałam bo za kółkiem siedziałam, jednak do domu z małym co nieco przywędrowałam :lol:

Andrzejku wspaniałe wspominkowe zdjęcia, no może oprócz tych w śnieżnym anturażu - bo jak śnieg to teraz poproszę, a potem to już tylko ciepełko.

Przesyłam serdeczności ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Andrzeju ! :wit Wspaniały masz ogród ! Twoja kolekcja róż jest niesamowita ! Zazdroszczę tylu pięknych egzemplarzy ;:136
Powiedz mi, jak gęsto sadziłeś te żywopłoty z bukszpanu? Sam zastanawiam się nad takimi na rabatę w stylu angielskim ale nie wiem właśnie jak gęsto powinny być w ziemi ;:131
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witam w tym pięknym, słonecznym i ciepłym dniu (było +17.5 wg naszej miejskiej stacji pomiaru) :wit

Swoje ważne sprawy już pozałatwiałem i powiem tylko dwa słowa - będę żył ;:333
A że życie jest piękne, będę chwalił się obrazami, które ja widuję :wink:
Cały dzień spędziłem na ogrodzie (nic dziwnego, bo pogoda, ale nawet w niepogodę poszedłbym po tej kilkudniowej nieobecności :) )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jadziu, w ub.r. kokony przejrzałem w grudniu, teraz się spóźniłem. Na szczęście w jednym stałym domku, kilka otworów jest zamurowanych - tam muchówki nie weszły.

Beato - Beaby, nie mam planów na doniczkowe - na pewno będą to pelargonie, bo sporo przechowałem, a potem ... co mi oko wpadnie w sklepie. Tym bardziej, że otworzyli u nas w sobotę wielki ogrodniczy market Green Haus (byłem dzisiaj :) )
Pytasz jak ograniczyć wzrost różom? Sąsiad miał sposób - oddał mi róże mówiąc, że niskie, a mi wyrosły na 3-4m Okazało się, że ciął wszystkie pędy, które rosły do góry :;230
U mnie odwrotnie - nawet te rabatowe, pod koniec sezonu są niemal jak ja wysokie - żal mi je przycinać po kwitnieniach :)

Mariuszu, byłem dzisiaj w ogrodniczym i .... nawet nie spojrzałem na róże ;:306 Po kilku nieudanych zakupach (nie zgadzały się z opisem) wyleczyłem się - teraz wolę róże z patyczków ;:108

Ja niedawno wspominałem nasze spotkanie Beato - Bazylo - przeglądałem zdjęcia :)
Zapasów zostało mi więcej na tegoroczne spotkania - jeszcze się rozweselimy :wink:

Witaj Seba - max1232 :wit
Te żywopłotki z bukszpanu powstały przez przypadek - po wielkanocnych świętach pozostałe gałązki bukszpanu powtykałem w ziemię i .... przyjęły się. Pościnałem więc więcej i zrobiłem szpaler . Były to małe sadzonki ok 10-15 cm i wtykałem je gęsto (nie wiedząc ile się przyjmie), co ok 4-5 cm. Okazało się że na 222 sadzonki - przyjęło się 218
Potem już szpalery robiłem gdzie się da :D

Pozdrawiam serdecznie Was wszystkich i pozdrawiam innych odwiedzających ten wątek :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Wow, przebiśniegi, krokusy i pszczółki ;:138 super ;:333
A różowa wierzba nie dawno pojawiła się na rynku. Jest super. Zwłaszcza ,ze chyba pierwsza ubarwia ogród ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Karolino :wit
Niestety nie mam wierzby czerwonej, ale widziałem już ładne kotki na okolicznych wierzbach :)

U mnie nadal pszczółkowo :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj zakwitł pierwszy irysek - jutro będzie ich więcej :)

Obrazek

Melduję wszystkim, że ... dereniówka będzie w tym roku ;:138

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj i u mnie było roje pszczółek nawet Amelka próbowała je łapać nie pomagały prośby .Co by było gdyby ja taka jedna dźgnęła w palec ufffffff .Dereniówka będzie to fajnie a jak tam Andrzeju zdróweczko polepszyło się ;:168 Coś jakoś ostatnio się obijasz na forum :wink:Na irysy chyba jeszcze długo będę musiała czekać Ciekawe czy wcale się pokażą
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jadziu - jestem zdrowy na 100% i tego będę się trzymał ;:224
Tego iryska zauważyłem od 13-tej. Zaraz obejrzałem inne i nic - nawet noska nie było.
A Mirka przyszła ok 15tej i ... drugi już wyłaził :)
Jest postęp w przyrodzie :D
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moze jutro i moje sie pokażą bo szłam o 14 do domu to ani jednego nie było ,ale powoli gramolą się z ziemi Katherine Hodgkin czekam z niecierpliwością na ten spektakl bo kupiłam dwie paczki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy wam powie, że dziś Święto Kobiet.
Więc i ja dla każdej pani, wręczam tulipany.
;:196

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

...ale trafiłam :tan kolorowo, smacznie ...no i pragnienie można ugasić ;:215 Piękne róże, wypieszczona działeczka, obwódki bukszpanowe świetne/ tez robię sama sadzonki / ...w ogóle "raj dla oczu , balsam dla duszy". U mnie zimy w tym roku jak dotąd nie było , najniższa temp -8st , może ze 4- 5 razy i niewielkie epizody ze śniegiem, który leżał najdłużej kilka godzin. Za to dzisiaj na przemian słońce , ponurość i grad , a na termometrze +5,2st. Pozdrawiam ;:180
P.S. Tulipany przepiękne :) dziękuję :)
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam cię Bogusiu i dziękuję za miłe słowa ;:196
Dobrze mieszkać w krainie, gdzie mało wie się o zimie :wink:
U nas zimy, to są zimy ;:333
Za to wiosna szybko przychodzi.

Dzisiejsza noc była nieprzespana - strasznie wichura przeszkadzała, wiało ponad 120 km/h Prądu nie mieliśmy od północy do rana, a ciepłe kaloryfery mają być ponoć po godz.23
Pierwszy raz od sylwestrowej nocy widziałem tylu ludzi na balkonach o 2 w nocy - to był armagedon.
Nic dziwnego, że skoro świt pobiegłem na ogród - bałem się o dach nad tarasem.
Właściwie, to zastanawiałem się, czy zatrzymał się u sąsiada, czy poniosło go dalej.
Na szczęście ... był nienaruszony. Sąsiadowi naderwało część dachu, a drugiemu połamało parkan, no i mnóstwo różnych elementów porozwiewało.

Gdy 14 lat temu kupiliśmy ogródek, to przy tarasie postawiłem dwie pergole dla pnączy z cienkich listew, słabo zakotwionych.
Potem dołożyłem słupki narożne (też cienkie) i przykryłem połowę (po trójkącie) by na głowę nie kapało.
A że czasem deszcz zacinał i trzeba było się chować ... dołożyłem słupek od strony grilla (już ciut grubszy, ale stojący na betonie) i przykryłem całość.
Na zimę owijam wszystko, by nie chować krzeseł, stołu i innych przedmiotów.
Wyobrażacie sobie jaki to opór dla wiatru :(
Przez tyle lat, te listwy pewnie już częściowo zbutwiały i naprawdę byłem pewien, że .... "miałem" altankę.
Na szczęście się pomyliłem, ale w tym roku wzmocnię słupki i lepiej je zabetonuję ;:108

Obrazek

Z nowinek - w piątek wzeszła sałata w gruncie, którą posiałem 25-26 lutego, a w sobotę wysiałem pomidory. :heja
No i zaglądam na forsycje, bo już nabierają żółci - swędzą mnie łapki do obcinania róż :;230
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Wiatr szalał zdrowo, zbierałam ruchome rzeczy po całym ogrodzie. Czytam u Ciebie , że na sianie pomidorków już czas , muszę się zmobilizować.
Pięknie kwitną wiosenne cebulki u mnie tylko ten szczawik wylazł bez jednego kwiatka :cry:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:180 za cudny bukiet tulipanów z okazji niedawnego dnia Kobiet ,a wczoraj tak myślałam ,ze przecież Andrzej zawsze składa wszystkim paniom życzenia .Achhh te ostatnie powiadomienia na Interii czasem zdążę przeczytać ,a dopiero za jakiś czas przychodzi powiadomienie ,że ktoś coś napisał ;:222 mają BAGAŁAN jak to mówi Amelka . Dobrze ,ze altanka stoi na miejscu i nic nie wyruszyło w siną dal tak jak Irenki namiot foliowy, Bratu wywaliło araukarię razem z ustawionym ociepleniem .Wszyscy chyba przeżyliśmy chwile grozy w tę noc.Oby takie nocki już się nie zdarzały, jednak czy mamy na to jakiś wpływ ;:224 Andrzeju czy u Ciebie aż tyle śniegu nasypało ,albo to wspomnieniowe fotki ?????? .Moje prawie wszystkie róże są już przycięte. Czeka na tę czynność Angela ,Elżbietka i jeszcze parę innych. Ooooo ;:3 wychodzi to może sie przejdę do ogródka na chwilkę ,ale zaś wieje .Część pomidorów mam juz popikowanych chcę by do ogródka poszły kwitnące .Pozdrowienia z familokowego ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wróciłem z ogrodu, trochę zmęczony, ale zadowolony :heja

Jakbyś Jadziu, mi szeptała do ucha ... "poprzycinaj róże", bo dzisiaj wszystkie zostały już przycięte :;230
Za kilka dni rozgarnę kopczyki i podsypię nawozem i wtedy ewent. poprawię cięcia.
"Bagałanu" już nie ma :wink:
Ten śnieg był w styczniu - dałem zdjęcie by pokazać jak zasłoniłem taras.
Ty pikujesz pomidory, a ja dopiero siałem :)
Zobacz jak ten mały patyczek wawrzynka ukwiecił się po raz pierwszy :)

Obrazek

Tulipany też ciągną do góry.

Obrazek

Ewo, właśnie zajrzałem do posianych w sobotę pomidorów. Z ośmiu rodzajów jeden już wschodzi :)
Wiatr się uspokoił i pogoda poprawiła, rano było jeszcze chłodno, ale potem cały czas słonecznie i 11 stopni. Dzisiaj też piliśmy kawę na ogrodzie :)
Dereń cieszy mnie każdego dnia bardziej.

Obrazek

Wszystko mnie cieszy, bo kolorów coraz więcej na ogrodzie, choć pierwsze krokusy już przekwitają.

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Andrzeju jak to dobrze, że ze zdrówkiem wszystko w porządku ;:215 - to najważniejsze. Następnie bardzo się cieszę, że Twój ogród nie odniósł strat i że już piękna wiosenka u Ciebie.

U mnie też pogoda się nieco poprawiła, ale nadal chłodno i wietrznie. Faktycznie te wichury napędziły nam stracha, na szczęście tym razem obeszło się na działce bez uszczerbku.

Pozdrawiam Was serdecznie i wiosennie ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”