
To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
A ja przerabiam pomidory. Od kilku dni po 2 takie skrzyneczki dziennie. Nie narzekam, bo uwielbiam zimą otworzyć słoik z takim dobrem. Żadne puszkowe się nie równają takim domowym.


Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
U mnie też taka zabawa trwa.Tylko w mniejszych ilościach. W tym roku mam dużo koktajlowych bo są najbardziej poręczne.Jeszcze antonówki muszę zagospodarować.
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Robiłam taki sos/zupę do słoików:
2kg pomidorów
2kg papryki
1/2kg kwaśnych jabłek
1/2kg gruszek
1/2kg śliwek
1/2 kg cukinii
główka czosnku
6 łyżek cukru
1/2 szklanki octu
2 łyżki ulubionych ziół (najlepiej w typie prowansalskich)
po 2 łyżki: ostra papryka, mielony pieprz, sól, płatki chili, mielony kmin rzymski, imbir
Pomidory gotować około pół godziny, przetrzeć przez sito, do przecieru wrzucić obrane i pokrojone jabłka i gruszki, śliwki bez pestek, pokrojona paprykę, obrany czosnek. Wszystko gotować przez godzinę. Zmiksować, dodać przyprawy, zagotować. Gotowy sos wlać do słoików i pasteryzować. Jeśli ktoś chce uzyskać gęsty sos musi dodać np pektyny (około 50g) lub dłużej gotować w celu odparowania nadmiaru wody.
2kg pomidorów
2kg papryki
1/2kg kwaśnych jabłek
1/2kg gruszek
1/2kg śliwek
1/2 kg cukinii
główka czosnku
6 łyżek cukru
1/2 szklanki octu
2 łyżki ulubionych ziół (najlepiej w typie prowansalskich)
po 2 łyżki: ostra papryka, mielony pieprz, sól, płatki chili, mielony kmin rzymski, imbir
Pomidory gotować około pół godziny, przetrzeć przez sito, do przecieru wrzucić obrane i pokrojone jabłka i gruszki, śliwki bez pestek, pokrojona paprykę, obrany czosnek. Wszystko gotować przez godzinę. Zmiksować, dodać przyprawy, zagotować. Gotowy sos wlać do słoików i pasteryzować. Jeśli ktoś chce uzyskać gęsty sos musi dodać np pektyny (około 50g) lub dłużej gotować w celu odparowania nadmiaru wody.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Tak było jeszcze miesiąc temu:

Teraz pomidory tylko do jedzenia na bieżąco, przymrozki przyspieszyły koniec sezonu. Oberwałam wszystkie zielone z gruntu, będą dojrzewać w ciemności. Krzaki gruntowe cały czas zielone, szkoda tylko, że taki mamy klimat.
Teraz kolejne owoce na nalewki, dziś byłam po tarninę, znalazłam super miejsce:


W kolejce czeka 10 kg pigwowca.
Oj będzie się działo. 

Teraz pomidory tylko do jedzenia na bieżąco, przymrozki przyspieszyły koniec sezonu. Oberwałam wszystkie zielone z gruntu, będą dojrzewać w ciemności. Krzaki gruntowe cały czas zielone, szkoda tylko, że taki mamy klimat.
Teraz kolejne owoce na nalewki, dziś byłam po tarninę, znalazłam super miejsce:


W kolejce czeka 10 kg pigwowca.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 6441
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Dorotko poproszę o przepisy na dwa ostatnie ciasta.
- Graszka
- 1000p

- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
I ja pięknie proszę o przepisy na ciasta, zwłaszcza na to ciasto z orzechami, ponieważ orzechy w tym roku obrodziły i chciała bym spróbować właśnie to ciasto zrobić. 
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Przepraszam za zaniedbanie wątku. Zaległe przepisy wstawię "na dniach". Dziś tylko szybkie fotki ślimaczków z twarogiem oraz super łatwych i szybko się robiących faworków.




Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Jak zwykle coś fajnego wymyślisz Dorotko
.
Pozdrawiam,Elka
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Już jest
.
W końcu muszę wkleić zaległe przepisy. Zacznę jednak od pysznych bułeczek.
Bułeczki ze szpinakiem
Ciasto
500g mąki pszennej
paczka suszonych drożdży (7g)
250ml (szklanka) ciepłej maślanki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
50 g stopionego masła
Nadzienie
Opakowanie mrożonego szpinaku (400 g)
3 ząbki czosnku
100g startego żółtego sera
sól, pieprz
50g roztopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, potem wyrobić ręką elastyczne ciast, odstawić do wyrośnięcia naokoło 1 godz.
Po tym czasie wyrobić jeszcze raz i odstawić na kolejne 1/2 godz.
Szpinak przesmażyć na łyżce masła z czosnkiem do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości około 1/2cm, posmarować masłem, rozłożyć szpinak, posypać startym serem, zwinąć roladę.
pokroić na plastry 3-4cm. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 -200*C piekarnika. Piec na złoty kolor, zajmuje to około 20-30 min.
Gorąco polecam
, bo można eksperymentować z nadzieniem. Pieczarki, suszone pomidory, szynka...

W końcu muszę wkleić zaległe przepisy. Zacznę jednak od pysznych bułeczek.
Bułeczki ze szpinakiem
Ciasto
500g mąki pszennej
paczka suszonych drożdży (7g)
250ml (szklanka) ciepłej maślanki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
50 g stopionego masła
Nadzienie
Opakowanie mrożonego szpinaku (400 g)
3 ząbki czosnku
100g startego żółtego sera
sól, pieprz
50g roztopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, potem wyrobić ręką elastyczne ciast, odstawić do wyrośnięcia naokoło 1 godz.
Po tym czasie wyrobić jeszcze raz i odstawić na kolejne 1/2 godz.
Szpinak przesmażyć na łyżce masła z czosnkiem do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości około 1/2cm, posmarować masłem, rozłożyć szpinak, posypać startym serem, zwinąć roladę.
pokroić na plastry 3-4cm. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 -200*C piekarnika. Piec na złoty kolor, zajmuje to około 20-30 min.
Gorąco polecam

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
margolcia3
- 100p

- Posty: 156
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Smacznie wyglądają, chyba się skuszę i zrobię takie







