W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Post »

Witaj :wit . Fajne nasionka kupiłaś a zwłaszcza ten burak wpadł mi w oko i łąka kwietna :lol: . Będzie co jeść i co podziwiać ;:215 . Ja też z niecierpliwością wyczekuję wiosny. Podobno weekend ma być bardzo ciepły aż kusi żeby przyciąć hortensje bukietowe lub inne krzewy ;:224 . Fajnie tak oderwać się od obowiązków domowych i spróbować czegoś nowego, na pewno te Twoje prace będą ciekawe ;:108 . Pochwal się jak już będą skończone . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszyscy kupują nasionka, muszę się też wybrać na zakupy :D
Podoba mi się ta "łąka" ;:108
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, nie mogę się doczekać tych twoich prac z ceramiki. Ty wiesz, że to meega ciekawa i modna sprawa ostatnio? W mojej okolicy niestety nie ma takich zajęć, a przynajmniej nie kojarzę nic tego typu. Szkoda.
Jestem też bardzo ciekawa twojej łąki kwietnej. Uwielbiam je! Czytałam kiedyś sporo na temat zakładania tego typu instalacji ogrodowych, a skoro mam przed domem sporo niezagospodarowanego terenu, a nic stałego nie mogę tam wsadzić, stwierdziłam, że pas szerokości ok 2 m na ok 5m będzie genialnym miejscem testowym. Kupiłam mieszankę (inna firma niż te twoje) i okazała się totalną klapą- wyrosło kilka maków, bławatków, ślazówek i kosmosów.. tyle... Zraziło mnie to trochę. Dokopałam się do informacji, że najważniejsze to odpowiednia mieszanka i czas. Bo prawdziwa łąka to efekt najlepiej 3-4 lat.. ;:223 Gdybyś chciała na ten temat poczytać to polecam blog Łukasza Łuczaja . Dodatkowo można u niego kupić sprawdzone mieszanki na łąki ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale wiadomość. ;:oj
Super, że będziesz miała kawałek działeczki przy domu. Zawsze to inaczej wyjśc o każdej porze i cieszyć się roślinami.
Na kiedy planujecie przeprowadzkę?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witajcie:)

Dalej szukam oznak wiosny ;:3 W niedzielę pojechałam na giełdę, ale nic nie było.Stała tylko jedna pani z liliami, które sprzedawała ze skrzynek.Niektóre cebule wyglądały jak mutanty.Tych nie brałam, nie wiem czemu, wybrałam chyba 6 szt średnich. Widać, że wszyscy spragnieni kwiatów i kolorów, ja to skromnie kupiłam, inne panie o dużo więcej.Także mam kilka lilii i zamierzam je posadzić jako test w nowym ogródku.Mam kilka prymulek na balkonie, kilka zakupiłam w Leroy M,a dwie przy cmentarzu, tam mają bardzo dorodne okazy.

Alu buraki kolorowe wpadły w moje oko, takie wesołe prawda? A czy da się je zjeść? No zobaczymy, czy tylko tak ładnie na obrazku wyglądają, czy będzie z nich pożytek? 8-)

Obrazek

Ewelinko masz rację, wybieram nasiona i do zjedzenia i do podziwiania:)Byłam dosłownie na pół godziny zawieźć ziemię na działkę z donic po pelargoniach.U mnie wszystko śpi, zero krokusów.Hortensje aż się proszą o przycięcie, trawy suche już bym ścięła, ale wytrzymam jeszcze do marca :wink:
Tak takie rękodzieła i mazanie się w glinie daje uczucie odrealnienia i zatopienia się tylko w tym świecie.Powiem szczerze, że nie mam i nigdy nie miałam zdolności plastycznych, jednak glina jest tak plastyczna, że nawet laik ulepi coś z niczego.Zajęcia dla dorosłych odbywają się w czwartki, wieczorami, muszę dopasować termin, bo pewnie tabliczki już są po wypaleniu w piecu.

ObrazekKasiu kupowanie nasion to też terapia, ja się czuję jak dziecko w sklepie z zabawkami:)Ciekawe co wybierzesz? :lol:

Sabinko sama jestem ciekawa, co mi wyjdzie z tych moich wypocin ;:oj Nie jestem pewna, czy dobry rozmiar wybrałam i czy będą się trzymać na patykach.Nie miałam pojęcia, że zajęcia z ceramiki są modne i na czasie? To przez te tabliczki do ziół to wszystko się zaczęło.U kogoś na forum zobaczyłam podobne i od razu wyszukałam te zajęcia.Może i u Ciebie z czasem jakaś artystka otworzy swoje podwoje?Jak chcesz prześlę Ci link do strony, gdzie można obejrzeć prace uczestników zajęć.Ludzie mają wspaniałą wyobraźnię, potrafią tworzyć cuda.
Łąka kwietna fajnie brzmi, ale czy coś mi z tego wyrośnie?Rozrzucę nasiona wiosną, gdzie popadnie.Mam jedną część na działce, gdzie wszystko sobie razem rośnie, trochę taki miszmasz.
To wygląda jak malowanie właśnie:)Dzięki za polecenie bloga, na pewno zgłębię temat :)

Obrazek

Gosiu też się cieszę :D na razie tylko piaski, ale powoli coś będzie się działo.Przeprowadzka dopiero pod koniec roku.Najpierw trzeba powykańczać w środku, aby zamieszkać.Brak wykonawców na rynku krzyżują plany.Czeka nas najpierw szpachlowanie wszystkich ścian i wiele różnych prac.
Obrazek

Lilie z targu czekają na posadzenie...
Obrazek

A to moje prace...jeszcze gołe, bez koloru ;:oj

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :uszy
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu mam nadzieję, że przeziębienie odpuściło wreszcie. Tulipany kiełki puszczają, więc pewnie sobie poradzą ;:224
Fajne hobby sobie znalazłaś, tabliczki super, teraz będziesz mogła poszaleć ;:333
Jak zdrowie twojego taty?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, wszystko cudne i nasionka i prymulki, ale tabliczki z napisami to mistrzostwo :D
Będziesz mieć wspaniałą dekorację i oryginalną bo drugich takich samych nikt nie będzie miał :lol:
Powiem Ci że aż Ci zazdroszczę tego kursu. U mnie w okolicy chyba nic takiego nie ma. Przynajmniej nie słyszałam. Niby niedaleko jest słynna fabryka porcelany w Cmielowie, ale tam tylko kupić można gotowe wyroby. :roll:
Prymulki ślicznie wyglądają w koszyku. Na balkonie pewnie dłużej postoją, bo w domu momentalnie klapną i nic się nie da zrobić.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu widzę, że nie próżnujesz :) ciągle coś robisz, wymyślasz nowego ;:333 pomysł super z tymi tabliczkami "kamiennymi" :) Prymule super, ja nie kupowałem, bo się bałem, że nie dotrwają hihi. Cebulki lilii bardzo ładne, rozrosną się na pewno :)
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Świetne tabliczki sobie zrobiłaś. Będą w sam raz do nowego ogródka ;:196 Już niedługo będziesz mogła przy śniadanku zerkać sobie do ogródka, albo wręcz zjeść je właśnie tam :tan Szczęściara z Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Aniu ależ urocze te tabliczki, a najważniejsze że zrobione własnoręcznie i to jeszcze z przyjemnością.

Zakupy też widzę, że udane - będzie co podziwiać w sezonie :tan

Mam nadzieję, że zdrówko dopisuje, czego serdecznie Tobie i Twoim Bliskim życzę z całego ;:167

Pozdrawiam ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Aniu, titonia zachwyciła mnie chyba 15 lat temu w ogrodzie znajomej. Miała jeden krzaczor: metr szerokości, półtora metra wysokości, z mieszanki kwiatów letnich. Kwiatki o aksamitnych płatkach i wyrazistym kolorze, piękne! Do tej pory nie spotkałam jej nasion. Raz wysiałam mieszankę, na opakowaniu był m.in. kwiatek titonii, ale jej nie było. Skoro kupiłaś to będę uważniej przeglądać torebki z jednorocznymi.

Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witam wszystkich zaglądających:) Nadszedł 1 marzec, tak się cieszę ;:138 Niech te wirusy i choroby odejdą w siną dal ;:124 U mnie w rodzinie obydwoje rodziców się pochorowało, mama zapalenie oskrzeli, tata znalazł się w szpitalu z powodu duszności ;:145 Na szczęście szybka reakcja pozwoliła opanować sytuację.Z dnia na dzień powinno być tylko lepiej.Na to liczę skrycie.

Ja tymczasem posiałam kilka pojemników w tym dwie papryki, jednego pomidora i rudbekię od kochanej Sonii ;:167 Za kilka dni wysieję resztę pomidorów.Po zeszłorocznych zbiorach oczekuję podobnych bogatych w te pyszne owoce.I uśmiech oraz pochwały mojego taty, który zajadał się nimi w najlepsze ;:108
Wczoraj pojechałam do nowego ogródka, gdzie jest sam piach.Kolor ta ziemia ma nieciekawy, taki lekko pomarańczowy.Jak tu zbadać tą ziemię? Wiem, że są specjalne testery.Hmm muszę pomyśleć ;:224
Bo jeżeli okaże się, że u mnie jest słaba ziemia, nieurodzajna to będę musiała przy każdej roślinie do doła wsypać kupnej ziemi.Już nieraz czytałam w innych wątkach ,że to jest sposób.
Nie wytrzymałam i posadziłam wczoraj pod płotem chyba 5 cebul lilii. :lol: Z balkonu zawiozłam przekwitnięte dwa hiacynty i narcyzy.Cieszyłam się jak małe dziecko.Niedługo ,tak w połowie marca mam w planie przyciąć róże.

Małgosiu ja czuję się już dobrze, tylko moja córka jeszcze pokaszluje ;:224
Tabliczki na razie czekają na szkliwienie, nie mogę zgrać się z żadnym czwartkiem, a tylko wtedy mogę .
Chyba dopiero na urlopie uda mi się umówić na spotkanie, gdzie dokończę mojego dzieła.
Mój tato dużo biega po lekarzach, jest taki dzielny, wiadomo w przychodniach można szybko podłapać wirusa i złapał niestety.Dawno już nie był taki chory, kaszel, duszności.Na szczęście w szpitalu podali zastrzyk ułatwiający oddychanie i już jest lepiej.

Wiolu te tabliczki to takie moje wariactwo 8-) Ja tak mam, że jak coś mi wpadnie w oko to dążę do celu.
Nie mam zdolności plastycznych wcale, wolę coś przemalować.Ostatnio na giełdzie u jednego pana kupiłam starą, niebieską stalową michę.Czeka do przemalowania.Coś tam stworzę hehe.
Zajęcia z ceramiki to super zajęcie, nawet ostatnio było małżeństwo i razem lepili miski na owoce.
Prymule trochę podupadły, bo jedna noc je zmroziła, było chyba 6 stopni na minusie ech?mam nadzieję, że jeszcze odbiją.

Mariusz zobaczymy co z moich lilii wyrośnie, nie znam tej nowej gleby.Na moje oko to jest słaba.Na razie bardziej ciągnie mnie na działkę, aby coś już poobcinać, posprzątać po zimie.Wiele osób już ma sporo porobione ,a u nas bałagan.

Iwonko obawiam się, że to tak szybko nie nadejdzie.Ogród wymaga czasu, zaplanowania, na działce czuję większą swobodę.Tu dzielimy płot z trzema sąsiadami.Na razie tam nikt jeszcze nie mieszka.Musimy się dogadać w kwestii płotu.Developer postawił siatkę, ale bez podmurówki i po deszczach cała woda będzie do mnie spływać.Muszę ich dorwać i dogadać się.Nawet jeszcze nie poznałam sąsiadów.
Długa droga mnie czeka, dom jest cały do wykończenia.Najpierw trzeba go wykończyć, a z terminami wykonawców nie jest tak po drodze.

Beatko zdrowie mi ostatnio podupadło niestety :( Jestem na zwolnieniu.Mam nadzieję, że za tydzień już się poczuję lepiej.Dziękuję za życzenia zdrówka, tego mi teraz bardzo potrzeba.

Marta witam nowego gościa.To ciekawe co piszesz, dobrze, że mnie uprzedziłaś, taki krzaczor w takim razie posadzę pod płotem.Posieję wprost do gruntu.Zobaczymy co mi wyjdzie:)

Róże nosy wystawiają na dobre :D

Obrazek

Ostnice ładne

Obrazek

Kule solarne szt 2 zakupione :heja

Obrazek

Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu :wit . U mnie róże to samo i nie wiem czy nie oberwą po tych nosach bo jeszcze w nocy bywa zimno. Np dzisiaj było -4 :roll: . Mam nadzieję, że marzec przyniesie niedługo wiosnę taką prawdziwą . Kule bardzo ładne i na pewno rozświetlą Twoją działeczkę ;:215 . Ja w tym roku napaliłam się na pomidory. Za kilka dni wysiewam. Zaopatrzyłam się głównie w różne odmiany koktajlowe bo te najchętniej u mnie dzieciaki jedzą i ja też . Można je jeść prosto z krzaczka. Z tych większych kupiłam Bawole serce i jestem baaardzo ciekawa co to będzie ;:224 . Jak nie wyjdzie to trudno . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj, Aniu :wit

Czytam o Twoich planach, a i o realizacji największego z nich :D Cieszę się z Tobą, mały ogródeczek też bardzo cieszy, kawa na tarasie smakuje wybornie, a do ogródka można wyjść w wolnej chwili choćby na 5 minut, aby doglądnąć roślin, czy np. zabezpieczyć dobytek przed zbliżającą się nawałnicą.
Co do ziemi - można ją oddać do zbadania do okręgowej stacji chemiczno-rolniczej - powinna być gdzieś w Twojej okolicy. Są firmy, do których można wysyłać próbki. Jeżeli masz sam piach, a areał niewielki, to nie wiem, czy nie pokusić się o wymianę ziemi. U mnie co prawda ziemia jest w miarę w porządku, ale mam jedną rabatkę w totalnym śmieciowisku pobudowlanym i powiem, że żałuję, że tej ziemi nie wymieniłam. Zaprawianie dołków to nie najgorszy pomysł, ale korzenie z wiekiem idą znacznie dalej i głębiej, pod takie róże np. musiałabyś kopać ogromne doły. Przesadzisz kawałeczek dalej, bo zmieni Ci się koncepcja - znów zabawa z dosypywaniem ziemi - piszę z własnego doświadczenia. Gdybym nie miała tam posadzonych róż, to pewnie bym zrobiła z tym porządek. notabene róże i wszystko inne rośnie tam nie najgorzej, ale dobrej ziemi też tam podosypywałam sporo. Wiem, że wydatków przy wykańczaniu domu będzie ogrom, a ziemia to też spory wydatek, dlatego, jeśli finansowo byłoby krucho, to ja radziłabym się wstrzymać z pełnym urządzaniem ogrodu póki co. Tym bardziej, że masz jeszcze działeczkę.

Aniu, dużo jesz tego czosnku? Spotykam skrajnie różne teorie - od wspomagającego naturalną florę jelit, po stwierdzenie, że tak jak syntetyczny antybiotyk wyniszcza w jelitach także te dobre bakterie. Przydałoby się jakieś naukowe badanie :D Tylko, że czosnek to nie lek, komu by się to opłacało... a raczej koncernom farmaceutycznym się to wręcz nie opłaca, by promować naturalny i tani zamiennik antybiotyku :wink:
Może postaraj się o dobre probiotyki? Same kiszonki to może być za mało. Ja posiłkuję się jeszcze MSM, wit. C (ale nie apteczna w tabletkach, tylko czysta, w proszku), omega-3 i wit D w dużej dawce przez całą zimę.

Dużo zdrówka dla Ciebie i całej Twojej rodziny, wiosenka już tuż tuż, mam nadzieję, że choroby pójdą precz, gdy tylko wróci ładna pogoda i ciepło.
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu zdrówka życzę :)
Fajne te tabliczki, ja tak myślę nad poidłami z betonu z odciśniętymi liśćmi ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”