Kliwia wymagania ,pielęgnacja, kwitnienie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x - E-ja
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 kwie 2014, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kliwia wymagania ,pielęgnacja, kwitnienie

Post »

Przejrzałam wątek i nie znalazłam odpowiedzi, więc pytam.
Nieraz na mojej Kliwii pojawiają się takie plamy, przeważnie występują na młodych liściach. Nie jest to Chloroza, bo roślina pięknie rośnie, a liście nie schną i nie opadają. Nie chcę ich usuwać, bo mają tylko te małe plamki, ale bardzo oszpecają roślinę.
Czy to też oznaka braku nawozu :?:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wygląda na czerwoną plamistość, typowa choroba grzybowa tych roślin. Zrób oprysk preparatem Amistar 250 SC. Zabieg powtarzaj co 2 tygodnie do ustąpienia objawów. Chorobie sprzyjają wyższa wilgotność powietrza przy niższej temperaturze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x - E-ja

Post »

Jaki rodzaj podłoża jest odpowiedni dla Kliwii :?:
Awatar użytkownika
SGL79
50p
50p
Od: 12 sty 2016, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najlepsze podłoże dla kliwii i nie tylko to takie, które jest bardzo przepuszczalne zapewniające dużo powietrza w przestrzeni korzennej i nie zatrzymujące dużych ilości wody.W zasadzie lata moich doświadczeń pokazały, że każda ziemia dla kliwii jest w mniejszym lub większym stopniu nieodpowiednia. Wszelkie problemy zdrowotne tych roślin skończyły się od kiedy zacząłem je hodować w samym podłożu kokosowym (grube fragmenty, są to tzw. chipsy kokosowe). Rośliny rosną w nim jak szalone, korzenie są zdrowe i nie gniją. Oczywiście należy pamiętać o odpowiednim nawożeniu bo sam kokos jest jałowy. Rzecz również bardzo ważna - doniczka ma mieć sporo otworów odwadniających, jeden czy dwa to zdecydowanie za mało.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

SGL79, spróbuję Twojej metody w uprawie kliwii. Mam ich kilka, rozsadzonych ze 30 lat temu z matecznej. Nigdy mi nie kwitły, chociaż ta mateczna co roku miała kwiaty.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
x - E-ja

Post »

@SGL79
Dziękuję za odpowiedź. Moja właśnie rośnie w mieszance przepuszczalnej, ale czytałam że musi mieć żyzną glebę. Nie wiem jak to się dzieje, skoro kwitła kiedyś, a teraz przestała. Ziemię zżera błyskawicznie, nie nadążam dosypywać. Teraz spróbuję więcej nawozić, bo nie chcę znów jej przesadzać. Jest już sporych rozmiarów i czytałam, że dorosłym kliwiom najlepiej wymieniać tylko górną warstwę podłoża.
Awatar użytkownika
SGL79
50p
50p

Post »

Ekspresjo i Emilio- kliwia nie zakwinie jeśli nie przejdzie corocznego okresu spoczynku w chłodzie. Wymaga to zwykle 2-3mcy w okresie zimowym przy temp. 15-16 stopni ciepła. Prócz tego roślinom należy podać jesienią nawóz o mniejszej ilości azotu, a o zwiększonym udziale potasu i fosforu. Bez nawożenia i chłodu kliwia raczej nie zakwitnie. Napisałem raczej bo bywają okazy, które mimo np. braku niższych temperatur zimą i tak zakwitają. Co do młodych roślin - zarówno odrosty jak i kliwie otrzymane z nasion muszą mieć min. 3-4 lata i ok 1o liści by pierwszy raz zakwitły.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W mieszkaniu nie mam możliwości przechłodzenia roślin, bo jest centralne, ale ta mateczna roślina w tym samych warunkach była i kwitła co roku.
Podpowiedz mi jeszcze, proszę, czy to dobry pomysł, żeby rośliny posadzić do jednego dużego pojemnika (skrzynki), czy lepiej żeby rosły pojedynczo w doniczkach. Teraz rosną w dużych doniczkach (ok. 25cm średnicy), w każdej jest po 4-5 pióropuszy, ale za dużo miejsca zajmują. Przy przesadzaniu we włókno kokosowe mogę to zmienić.
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
SGL79
50p
50p

Post »

Posadzenie roślin do jednego pojemnika jest całkiem dobrym pomysłem ze względu właśnie na oszczędność miejsca jak i stworzenie gęstej kępy roślin. To w sumie tylko kwestia upodobań. Dodam jeszcze, że kliwie nie muszą mieć bardzo dużych donic, osobiście swoje sadzę w możliwie jak najmniejsze na ile pozwalają pokaźne korzenie kliwii. Należy też pamiętać żeby podłoże kokosowe nigdy nie wysychało - ono zawsze powinno być wilgotne bo wtedy korzenie się nie kurczą, nie pękają i wzrost roślin jest optymalny.
Klaudia26
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 gru 2017, o 17:38

Post »

Pochwale się i ja swoją kliwią. Zaczyna właśnie kwitnąć.
Obrazek

Obrazek
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zajrzałam jeszcze do lektur. P. Kiljańska pisała, że "ziemia do uprawy powinna być ciężka, lecz próchniczna, a więc najlepiej kompostowa zmieszana z gliną (3:2)" .
P. Schubert pisała, żeby do uprawy użyć gotowej ziemi doniczkowej kompostowej, dobrze jest domieszać gliny lub ilastego piasku.
Chyba te swoje 17-18 roślin zgrupuję w skrzynki z różnymi podłożami i będę obserwować :D , które podłoże lepiej im służy.
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
SGL79
50p
50p

Post »

Sam posiadam książkę z lat 60-tych, gdzie zaleca się stosowanie ciężkiej gliniastej gleby dla kliwii. Obecnie jeśli zajrzeć na zagraniczne fora ogrodnicze, gdzie udzielają się profesjonalni hodowcy jak i amatorzy kliwii, każdy odradza stosowanie tak ciężkiego i nieoddychającego podłoża. W nim zaczynają się tak na prawdę wszystkie problemy bo korzeń który nie oddycha zaczyna gnić. Skutkiem są choroby w postaci zmian na liściach, a także śmierć rośliny gdy w porę nie zauważy się co się dzieje z korzeniami. Oczywiście nie każda kliwia umrze, są silniejsze okazy, które będą rosły w słabej mieszance. Chcąc jednak uzyskać liście zdrowe bez plam, rdzy czy zasychających końcówek trzeba postarać się o coś lepszego niż zwykła "gotowa" gleba ze sklepu ogrodniczego.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Korzystanie z tak starych książek nie ma sensu. Związane to poniekąd z tym, że wtedy nie było w zasadzie innych mieszanek, tylko wybór był ograniczony do takiej zwykłej ziemi. Niektórzy mając ogródek stamtąd brali ziemię do roślin doniczkowych.
Kliwia jest rośliną która potrzebuje lżejszej torfowej ziemi, a nie gliniastej i dodatkowo z dodatkiem rozluźniacza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Emilia, jeżeli Twoja kliwia spędzi lato na działce i jesienią będzie zabrana najpóźniej jak to możliwe ( oczywiście trzeba zdążyć przed mrozem :) ) to z pewnością zakwitnie. Nie męcz jej w domu, skoro masz inne możliwości i nie czekaj na kwiaty kolejne 30 lat :wink: . Takie jesienne przechłodzenie wystarczy. Moja zaczęła wypuszczać pędy kwiatowe niedługo po wniesieniu do piwnicy, ale przetrzymałam ją trochę, bo w domu doniczkowa ciasnota. Teraz już przekwita, a takie miała kwiaty
Obrazek
x - E-ja

Post »

Jednym słowem ziemia przepuszczalna i spore nawożenie...oczywiście zimowanie niezbędne. Trzeba dodać, że ziemia ziemi nierówna i najlepiej kupować w necie dobre marki....wychodzi to drożej, bo trzeba dodać przesyłkę.
Moja niestety skazana jest na zimowanie na chłodnym parapecie, gdzie ledwie się mieści.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”