Sukulenty Meksyku i nie tylko cz.2 - ejacek

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty Meksyku i nie tylko cz.2 - ejacek

Post »

ejacek pisze:/ ... / próbowałem je nawet oczyścić pędzelkiem z dość sztywnym włosiem ale bez rezultatu, nie wiem w jaki sposób te ziarenka są przyklejone, / ... /
- osobiście dla mnie, tak rosnące i zakamuflowane w piasku rośliny wyglądają bardzo oryginalnie i w tym tkwi ich dodatkowy urok - pięknie wybarwione kwiaty, "rozkwitające z piasku". Przylepione ziarenka piasku, może to taka ich naturalna ochrona przed ich "wrogami". Zastanawia mnie, jak w naturze w takim podłożu, maleńkie roślinki - siewki, dają radę przetrwać, dorosnąć i wytworzyć pąki kwiatowe, zdolne do rozkwitnięcia.
W jakim rozmiarze doniczek rosną te rośliny ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też mnie zaciekawia rozmiar doniczek, bo są dość duże w stosunku do kaktusików, czy ten rodzaj kaktusów ma pokaźną część podziemną?
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Marianie - tutaj są widoczne dobrze, ale w środowisku gdzie są jakieś suche źdźbła traw, szczątki roślinne to faktycznie może być problem z wypatrzeniem ich.
Akwelan_2009 pisze:
ejacek pisze:/ ... / próbowałem je nawet oczyścić pędzelkiem z dość sztywnym włosiem ale bez rezultatu, nie wiem w jaki sposób te ziarenka są przyklejone, / ... /
- osobiście dla mnie, tak rosnące i zakamuflowane w piasku rośliny wyglądają bardzo oryginalnie i w tym tkwi ich dodatkowy urok - pięknie wybarwione kwiaty, "rozkwitające z piasku". Przylepione ziarenka piasku, może to taka ich naturalna ochrona przed ich "wrogami". Zastanawia mnie, jak w naturze w takim podłożu, maleńkie roślinki - siewki, dają radę przetrwać, dorosnąć i wytworzyć pąki kwiatowe, zdolne do rozkwitnięcia.
W jakim rozmiarze doniczek rosną te rośliny ?
aga_zgaga pisze:Też mnie zaciekawia rozmiar doniczek, bo są dość duże w stosunku do kaktusików, czy ten rodzaj kaktusów ma pokaźną część podziemną?
Średnica doniczki u góry chyba nieco ponad 10 cm , zmierzę i później dopiszę. Maleńkie roślinki ale gromadzą zapasy w korzeniu pod ziemią, w tej chwili mam tylko fotkę małych sadzonek, te na zdjęciach mają dość duży korzeń, kiedyś przesadzałem i rzep przypominał całkiem spory korzeń pietruszki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pio1986
500p
500p
Od: 21 lut 2015, o 11:36

Post »

ejacek pisze:Do tego ciekawe, ludzie odwiedzający Meksyk twierdzą że bez kwiatów trudno je wypatrzyć, już kilka postów wcześniej pisałem o przylepianiu ziarenek piasku do brodawek, próbowałem je nawet oczyścić pędzelkiem z dość sztywnym włosiem ale bez rezultatu, nie wiem w jaki sposób te ziarenka są przyklejone, pewnie dopiero delikatne oskrobanie żyletką lub czymś podobnym by pomogło, ponoć tak samo przybrudzone są w naturze. I właśnie udało mi się sfotografować trójkę kwitnących i na każdym dobrze to widać. Myślę że to ciekawe zjawisko mimikry w świecie roślin

Te ziarenka wyglądają, jakby roślina wiązała je do siebie. Jak teraz napisałeś, że trudno je usunąć, to wydaje się niemal pewne, że rośliny "zbierają" takie śmietki, żeby się zamaskować, chociaż ja myślę, że jest to przystosowanie głównie przeciw palącym promieniom słonecznym - podobnie jak częściowe zanurzenie pędu w gruncie. Niemal wszystkie zdjęcia z naturalnym stanowisk przedstawiają ariocarpusy jako geofity, z pędami ukrytymi pod powierzchnią podłoża, albo na jego poziomie. Niesamowite rośliny.
Czy wiesz Jacku, że alkaloid 'hordenina', znaleziona w A.fissuratus jest dzisiaj elementem powszechnym w suplementacji dla sportowców?
Kiedyś Indianie stosowali ten środek i prowadzili swoje polowania:)
Świetny pokaz świetnych roślin. Warto było czekać ;:oj
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Rzeczywiście są to bardzo ciekawe ale przede wszystkim piękne roślinki ;:333
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pio1986 pisze:
Te ziarenka wyglądają, jakby roślina wiązała je do siebie. Jak teraz napisałeś, że trudno je usunąć, to wydaje się niemal pewne, że rośliny "zbierają" takie śmietki, żeby się zamaskować, chociaż ja myślę, że jest to przystosowanie głównie przeciw palącym promieniom słonecznym - podobnie jak częściowe zanurzenie pędu w gruncie. Niemal wszystkie zdjęcia z naturalnym stanowisk przedstawiają ariocarpusy jako geofity, z pędami ukrytymi pod powierzchnią podłoża, albo na jego poziomie. Niesamowite rośliny.
Czy wiesz Jacku, że alkaloid 'hordenina', znaleziona w A.fissuratus jest dzisiaj elementem powszechnym w suplementacji dla sportowców?
Kiedyś Indianie stosowali ten środek i prowadzili swoje polowania:)
Świetny pokaz świetnych roślin. Warto było czekać ;:oj
Myślę, że powinieneś przeczytać co kiedyś pisała Lucy

onectica pisze:Malutkie trzy grosze do ariakowego ogródka, bo o tym chyba nie wspomniałam :wink:

Ariocarpus fissuratus - jeden z hikuli - niektórzy twierdzą, że jest potężniejszy niż peyotl 8-) Członkowie ludu Tarahumara wierzą, że kaktus ten, kiedy znajdzie się w niebezpieczeństwie potrafi wezwać na pomoc swoich pomocników i wtedy już nie jest wesoło temu, który mu chce zagrozić.
Ponadto Tarahumara znani są z tego, że są niezwykle wytrzymali w biegu, uprawiają zresztą coś, co nazywa się polowanie uporczywe, a polega na ściganiu zwierzyny aż do wyczerpania jej sił. Wiele godzin ogromnego wysiłku fizycznego, w temperaturze często 40 stopni, albo niewiele mniej, żeby zagonić na śmierć antylopę... Biegaczy pobudza do działania i chroni przed niebezpieczeństwem właśnie Ariocarpus fissuratus. ;:108

Jeżeli chodzi o Ariocarpus retusus to ten z kolei jest niebezpieczny. Według Huichol czaruje i oszukuje. Jeżeli ktoś nie jest godny, właściwie przygotowany, albo niewystarczająco 'czysty', to spożycie go może, zamiast oczekiwanych rezultatów (czytaj: znalezienie Prawdy), spowodować u człowieka wściekłość, albo wypędzić go na pustynię. I po ptokach wtedy Obrazek

Jacuś - uważaj, co jesz :wink:
co do przyczepiających się ziarenek piasku to mam też inną lokalizację, od razu widać różnice w budowie, masywniejsze brodawki i nie łapie tak ziarenek piasku jak te trzy wyżej, akurat kwitnie

Obrazek

Miałem odpowiedzieć odnośnie średnicy doniczki - mają 12 cm

Kwiatów i pąków MOC , wybrałem tylko te co kwitną nowe, niektóre będą powtarzać kwitnienia.

Rzut na grupę

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rozwinęły się pąki na wcześniej pokazywanych A kotschoubeyanus

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nowe trigonusy mają pąki albo kwiaty, wcześniej pokazywane mają drugi rzut pąków, ale już mi się nie chciało robić fotek, jak otworzą kwiaty oczywiście pstryknę

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ejacek pisze:rozwinęły się pąki na wcześniej pokazywanych A kotschoubeyanus / ... /
- widok roślin o wyjątkowym sposobie przystosowania do ciężkich warunków bytowania i na dodatek dbających o zapewnienie przedłużenie "populacji" - zapiera dech. Wspaniałe rośliny o wspaniałych kwiatach ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba najlepsza i największa kolekcja ariaków na forum ;:138
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ja jestem cały czas pod ich wrażeniem, warto było na nie postawić teraz jak patrzę przez upływ czasu. Szkoda że małe "nieopierzone" są tak mało efektowne.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Koleje wspaniałości! ;:oj ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Pio1986
500p
500p
Od: 21 lut 2015, o 11:36

Post »

Cuda, cuda i jeszcze raz cuda:) Świetnie prowadzona kolekcja tych niezwykłych roślin:)

Jacku, czytałem wcześniej post Lucy, próbowałem nawet zasięgnąć języka:) Temat hordeniny rozwijałem z zainteresowaniem, bo związek ten występuje w wielu roślinach (Hordeum vulgare - jęczmień, stąd wziął swoją nazwę). Trafiłem gdzieś na informację, że mają ją też niektóre gatunki kaktusów. Zacząłem drążyć temat, odkryłem, że fissuratus właśnie posiada hodeninę. W międzyczasie trafiłem na post Lucy, przeglądając Twój wątek. Temat Indian Tarahumara też zacząłem przyswajać. Ciekawe jest, że ich rękodzieła (niektóre) dziwnie przypominają kaktusy z rodzaju Ariocarpus ;:oj
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Wciąż podziwiam te oryginalne rośliny ;:180 A. kotschoubeyanus z jasnoróżowym kwiatem ma świetny kamuflaż, niesamowicie wygląda jego korpus ;:oj
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Ciekawy artykuł o kamuflażu Ariocarpus w j. angielskim.
http://www.marriedtoplants.com/succulen ... oubeyanus/
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”